اتاق شیشه‌ای رسانه‌ها ، پنجره اجتماعی مبارزه با مواد مخدر

شهرکرد- ایرنا- در عصر اطلاعات و فناوری اطلاعات ، رسانه ها به مثابه اتاق های شیشه ای هستند که می توانند به بازنمایی از معضلات اجتماعی و اقتصادی در یک کشور برپردازند.

جایگاه رسانه در عصر اطلاعات به گونه‌ای است که می‌تواند پدیده‌های اجتماعی و فرهنگی و حتی سیاسی را به چالش نقد بکشد و از مدیران بخواهد در این اتاق شیشه‌ای پاسخ گوی چشم‌های رصد کننده مردم باشد.

گسترش فضای مجازی در جامعه، باعث بروز اجتماعی شدن برخی از چالش‌ها شده است از سوی دیگر عده‌ای سو استفاده کننده این فضای باز مجازی را فرصتی برای بهره برداری اعمال ناشایست خود از جمله تبلیغ زیر پوستی می‌کنند. ‏

این عده فرصت شفافیت فضای مجازی را به یک ضد فرصت و سو فرصت می‌کنند تا بتوانند از طریق این فضا به دنبال مشتری برای خود باشند اما در آن سوی میدان برخورد قاطع دستگاه قضائی و ضابطان قضائی این فرصت را از سو استفاده کنندگان از فضای مجازی سلب کرده است.

اعتیاد به مواد مخدر علاوه بر زیان‌های جدی و خطرناک جسمی و روحی زمینه ساز بروز و ایجاد مشکلات فراوان خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی است که افزایش جرم‌های مرتبط با مواد مخدر مانند سرقت، فقر و تکدی‌گری و ناهنجاری‌های اخلاقی و فرهنگی از جمله این آسیب هاست که می‌توان با فرهنگ سازی درست و دقیق در رسانه در حوزه پیشگیری و مقابله با این آسیب گام هی بلندی برداشت.

امروزه با توجه به جذابیت و گسترش فضای مجازی در بین اقشار جامعه و کارکردهای این بستر در ارتکاب جرایم مربوط به مواد مخدر، باعث شده تا مسئولان از این بستر در راستای تدوین برنامه‌های پیشگیرانه از اعتیاد به مواد مخدر استفاده کنند تا بتواند به نتایج مطلوب‌تر دست پیدا کنند.

تاکنون از این فضا در خصوص فرهنگ سازی و اجتماعی کردن امر مبارزه با آسیب‌های اجتماعی به خصوص اعتیاد به خوبی استفاده نشده است و در برخی موارد نیز از این بستر برای معرفی مواد مخدر صنعتی و یا اعتیادآور استفاده شده است.

با توجه به اینکه در فضای مجازی و مشارکت اجتماعی می‌توان با ایجاد مسئول‌سازی اجتماعی در حوزه پیشگیری از گرایش به مواد مخدر گام‌های مؤثری برداشت، باید در زمینه برجسته سازی موضوع مواد مخدر و اعتیاد از طریق پایگاه‌های مجازی عام و خاص، حساس‌سازی افکار عمومی در جهت اعتیاد و راه‌های پیشگیری و مقابله با آن، افزایش مشارکت همگانی در جهت مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی و جلب مشارکت عمومی در بخش مجازی در امر مبارزه با مواد مخدر استفاده کرد.

در این میان با توجه به اهمیت نقش رسانه و فضای مجازی در حوزه پیشگیری از مصرف مواد مخدر و اعتیاد خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز شهرکرد با حضور کارشناسان و صاحب نظران حوزه رسانه و همچنین مسئولان حوزه پیشگیری میزگرد تخصصی مردم، شبکه‌های اجتماعی و رسانه در اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر برگزار کرد.

در این میزگرد سید قدیر مرتضوی دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر، میثم محمودیان فعال رسانه‌ای و رئیس خانه مطبوعات استان، صادق صدری نژاد فعال فضای مجازی، خدایار قاسم پور معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش، سرهنگ سلیمان ریاحی رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان و طیبه شریفی روان شناس و استاد دانشگاه و عضو شورای اسلامی شهر شهرکرد حضور داشتند.

لزوم مشارکت رسانه در پیشگیری از اعتیاد

فعال رسانه‌ای چهارمحال و بختیاری با اشاره به تبیین نقش رسانه‌ها به خصوص رسانه‌های دیداری در بیان و ارائه راهکار برای رفع آسیب‌های اجتماعی، گفت: با پیشرفت و گسترش جامعه، ابعاد آسیب‌های اجتماعی نیز افزایش پیدا می‌کند.

میثم محمودیان درویشانی افزود: با گسترش و توسعه آسیب‌های اجتماعی در جامعه، حرکت در حوزه پیشگیری به عنوان یک اصل و برنامه راهبردی است که فعالیت در عرصه رسانه، پلیس و مدیریت باید کارآمدتر روز آمدتر و گسترده‌تر شود.

وی با بیان اینکه رسانه‌ها در کشور ما به ۲ گروه فعال و منفعل تقسیم می‌شوند، اظهار داشت: رسانه‌های استان چهارمحال و بختیاری جزو گروه‌های رسانه‌ای منفعل و عام هستند و در حوزه‌های مختلف تخصصی ورود پیدا نکرده و نمی‌کنند.

به گفته وی، رسانه‌های این استان محتاط و محافظه کارند و نمی‌توانند کار تحلیلی را به خوبی اجرا کنند که این امر نشان می‌دهد که باید رسانه‌های استان به سمت تخصصی کار کردن سوق داده شوند.

محمودیان اظهار کرد، رسانه‌ها از جمله رسانه نوشتاری، گفتار، دیداری و فضای مجازی و همچنین خبرگزاری‌ها در حوزه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی به خصوص اعتیاد مساله محور ورود پیدا نکردند.

رئیس خانه مطبوعات استان چهارمحال و بختیاری تصریح کرد، برای فعالیت بهتر و بیشتر رسانه در حوزه پیشگیری و مبارزه با مواد مخدر نیاز به یک رسانه تخصصی فعال است که در قالب یک پروژه تعریف شده در این حوزه به ارائه تحلیل، دیدگاه نظرها و بیان نگاه بپردازد.

وی با تاکید بر اینکه رسانه‌های استان در حوزه‌های اساسی مانند حوزه‌های جمعی، فرهنگی و سیاسی تأثیر گذارند افزود: رسانه‌های استان در بحث‌های جامعه مدنی به دلیل اینکه نگاه پروژه محور در این حوزه وجود ندارد، کمترین کارکرد را دارند.

رئیس خانه مطبوعات و خبرنگاران چهارمحال و بختیاری گفت: باید در حوزه مبارزه و پیشگیری از مصرف مواد مخدر نگاه رسانه کلی نگر نباشد و به تفکیک ابعاد اعتیاد از جمله اعتیاد بین زنان و مردان، میزان و نوع مصرف و گرایش، اعتیاد بین جوانان و نوجوانان و دلایل افزایش گرایش به اعتیاد و ابعاد مختلف را بررسی کند و تنها از ارائه آمار در خصوص میزان کشفیات و یا مراجعه کنندگان به مراکز درمان و ترک اعتیاد بسنده نکنند.

وی به بررسی ابعاد مختلف اعتیاد و راه‌های مقابله و پیشگیری از این بلای خانمان سوز و همچنین بیان آسیب‌های که یک فرد معتاد درگیر می‌شود از سوی رسانه تاکید کرد و گفت: باید رسانه‌ها در بخش‌های مختلف عرصه اعتیاد ورود پیدا کنند تا بتوان نسخه‌های متفاوت در حوزه‌های مختلف برای این امر تهیه کرد.

محمودیان اظهار کرد: در حوزه آسیب‌های اجتماعی باید از سوی رسانه یک نگاه تخصصی بوجود آید و با ابزار مشخص، هدف تعیین و نقطه گذاری شود.

وی با بیان اینکه رسانه‌های متفاوت در مناطق مختلف شهری، روستایی و عشایری و جمیعت های مختلف از جمله زنان، مردان، جوانان، نوجوانان و افراد میانسال نقش و جایگاه و تأثیر گذاری متفاوت دارد، افزود: رسانه‌های مکتوب در استان چهارمحال و بختیاری در جامعه روستایی و عشایری تأثیرگذاری خاصی ندارد، ولی فضای مجازی تأثیر گذاری خاص دارد.

وی اظهار داشت: پس از شناسایی میزان تأثیر گذاری هر رسانه در مناطق مختلف می‌توان با یک تقسیم بندی و هدف گذاری و با کمترین سرمایه حوزه مبارزه با مواد مخدر برنامه ریزی و هدف گذاری کرد.

وی با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری در حوزه تبلیغات و رسانه یک پس انداز و سرمایه گذاری برای آینده است، افزود: باید به منظور پیشگیری و مقابله با گسترش مواد مخدر در سطح کشور یک کار تحلیلی و پژوهشی انجام شود.

رئیس خانه مطبوعات و خبرنگاران استان چهارمحال و بختیاری با تاکید بر افزایش مشارکت اجتماعی و مسئولیت اجتماعی به عنوان یک گام مؤثر در حوزه پیشگیری و مقابله با مواد مخدر تاکید کرد و گفت: افزایش مشارکت اجتماعی نیازمند افزایش اعتماد در جامعه است.

وی با بیان اینکه در جامعه کنونی اعتماد در بین مردم از بین رفته و مردم به مجریان دولت و رسانه اعتماد ندارند، افزود: اعتماد مردم به رسانه بیگانه بیشتر است و باید با یک آسیب شناسی دقیق آسیب‌ها و مشکلات موجود در جامعه احصا شود.

محمودیان با تاکید بر اینکه در حوزه پیشگیری از اعتیاد و مصرف مواد مخدر اول راه هستیم، افزود: باید از تجربیات کشورهای دیگر در این حوزه استفاده کنیم.

این فعال رسانه‌های در استان چهارمحال و بختیاری گفت: پیشگیری از آسیب اجتماعی به خصوص اعتیاد نیازمند یک برنامه و فعالیت بلند مدت است.

وی با انتقاد از کمرنگ بودن فعالیت رسانه‌های دیداری در معرفی اعتیاد و آسیب‌های اجتماعی افزود: رسانه دیداری فرد معتاد را یک فرد ژولیده، کارتن خواب نشان می‌دهد در حالی که همه معتادان این وضع را ندارند.

محمودیان اظهار داشت: رسانه‌های دیداری باید مراحل و سیر اعتیاد و عواقب اجتماعی، فرهنگی و خانوادگی مصرف را برای جامعه هدف و مخاطب به نمایش بگذارد تا بتواند اثر بخشی داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه باید رسانه‌های محلی نیز بر اساس بوم و منطقه در حوزه پیشگیری و فرهنگ سازی فعالیت کنند، افزود: مصرف مواد مخدر سنتی در استان بالاتر از صنعتی است و رسانه باید در خصوص مضرات مصرف مواد مخدر سنتی بیشتر از صنعتی اطلاع رسانی کند.

وی گفت: با بزرگ جلوه دادن برخی آسیب‌ها و مواد مخدر از جمله مواد مخدر صنعتی استفاده از مواد مخدر سنتی مرسوم می‌شود که این مواد مضرات کمتر دارند.

پیشگیری از اعتیاد به بهترین شکل باید رسانه‌ای شود

یک فعال فضای مجازی در استان چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به جایگاه رسانه به خصوص فضای مجازی در اطلاع رسانی سریع گفت: پیشگیری از مصرف مواد مخدر باید به بهترین شکل ممکن رسانه‌ای شود.

صادق صدری نژاد افزود: امروزه فضای مجازی در بین اقشار و جوامع مختلف محبوبیت خاصی پیدا کرده است و می‌توان از این ظرفیت برای اجتماعی کردن و فرهنگ سازی در حوزه پیشگیری از مصرف مواد مخدر استفاده کرد.

وی با بیان اینکه آموزش و فرهنگ سازی در حوزه‌های مختلف از سنین کودکی و مدرسه تأثیر گذاری بیشتری دارد افزود: بر اساس وضع موجود حوزه پیشگیری و مقابله با آسیب‌های اجتماعی به خصوص ماد مخدر در سیستم آموزشی جدی گرفته نمی‌شود.

صدری نژاد اظهار داشت: در کشور ما که بر اساس برخی آمار چهارمین کشور مصرف کننده مواد مخدر هستیم در حوزه ارائه آمار معتادان هیچ گونه اطلاع رسانی شفافی انجام نمی‌شود و این امر باعث شده برنامه ریزی دقیق در حوزه پیشگیری، مقابله و در برخی مواقع در حوزه درمان صورت نگیرد.

وی بر برنامه ریزی و فرهنگ سازی دقیق در حوزه آموزش، پیشگیری و فرهنگ سازی در کاهش مصرف مواد مخدر از مهدهای کودک و نظام آموزش و پرورش تاکید کرد و گفت: بر اساس آمار سال ۹۶ بیش از ۲ میلیون و ۸۰۲ هزار نفر به مواد مخدر اعتیاد دارند که باید برای کاهش این آمار از سنین کودکی آموزش‌ها و مهارت‌های اساسی زندگی ارائه شود.

این فعال فضای مجازی با تاکید بر اینکه فضای مجازی رسانه زیر پتو نیست و نمی‌توان معضل اعتیاد و آمار معتادان را مخفی کرد، افزود: باید از فضای رسانه به خصوص فضای مجازی در راستای اجرای برنامه‌های تربیتی و فرهنگ سازی و پیشگیرانه استفاده کرد.

وی از برخی فرهنگ سازی های انجام شده در سطح کشور و استان در قالب کارزارهای مختلف انتقاد کرد و افزود: این کارزارها به لحاظ اینکه آموزش‌های قبل از اجرا به مردم ارائه نشده است نه تنها پیشگیرانه نیست بلکه زمینه آشناسازی مردم با مواد مخدر جدید را افزایش می‌دهد.

صدری نژاد افزود: برای برگزاری یک کارزار باید آگاهی مردم را افزایش داد و بعد کارزار برگزار کرد تا به نتیجه مطلوب دست پیدا کنیم.

وی با تاکید بر اینکه دست و بال رسانه برای اطلاع رسانی در برخی حوزه‌ها و معضلات بسته است افزود: رسانه یک برشی از جامعه است که کلی نگاه و فشار روی آن قرار دارد و اگر اطلاع رسانی و دقیق و صریح انجام نشود از این فضا به عنوان ضد فرهنگ استفاده می‌شود.

در حوزه پیشگیری و مقابله با اعتیاد جزیره‌ای عمل می‌شود

عضو کمیسیون فرهنگی، اجتماعی شورای شهر شهرکرد با بیان اینکه در عرصه مواد مخدر پیشگیری مقدم بر درمان است، گفت: تاکنون در حوزه پیشگیری جزیره‌ای عمل شده است.

طیبه شریفی افزود: از دیدگاه تخصصی گرایش به مواد مخدر جنبه ژنتیکی و جنبه محیطی دارد به گونه‌ای که در بحث ژنتیک برخی افراد به دلایل مسائل ژنتیکی یکسری ویژگی شخصیتی مانند حالت هیجان خواهی و روان اندوهی و شخصیت‌های ضد اجتماعی را دارند و برای گرایش به اعتیاد مستعد تر هستند.

به گفته وی، این افراد قادر نیستند خطر را درک کنند و دل به خطر می‌زنند.

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد شهرکرد با تاکید بر اینکه پیشگیری مقدم بر درمان است، افزود: هنوز مشکل اعتیاد در جامعه پذیرفته نشده و در حوزه پیشگیری به خوبی وارد عمل نشدیم.

وی از اجرای طرح‌های پیشگیرانه از سنین کودکی حتی در مهدهای کودک تاکید کرد و گفت: اعتبارات حوزه مبارزه با مواد مخدر به طور پراکنده و در قالب طرح‌ها و برنامه‌های مختلف در استان هزینه می‌شود که برخی از این برنامه و طرح‌ها موازی کاری است.

شریفی افزود: در حوزه پیشگیری در مصرف مواد مخدر با تشکیل یک کمیته و تهیه یک برنامه جامع و مدون از جزیره‌ای عمل کردن و موازی کاری جلوگیری خواهد شد.

عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر شهرکرد افزود: در حوزه پیشگیری از اعتیاد فضای مجازی و رسانه نقش کمرنگی را دارند و باید ازا ین فضاها در راستای پیشگیری و مقابله استفاده شود.

وی گفت: دولت به تنهایی نمی‌تواند از پس این مسائل برآید باید شبکه‌های اجتماعی فعال شوند و اگر رسانه و فضای مجازی فعال نباشد نمی‌توان در حوزه افزایش مشارکت اجتماعی و پیشگیری فعالیت گسترده انجام داد.

شریفی اظهار داشت: اجتماعی شدن و مردمی شدن با محوریت نهاد خانواده در حوزه پیشگیری از مواد مخدر به عنوان یک مساله اساسی است.

به گفته وی، ناکافی بودن آموزش‌ها و نداشتن اطلاعات درست از مشکلات حوزه پیشگیری و مقابله با مصرف مواد مخدر است که باید آموزش‌های کافی به خانواده را همزمان با آموزش‌های پیشگیرانه به فرزندان شروع کرد.

وی اظهار داشت: برای ارائه آموزش به خانواده‌ها استفاده از ظرفیت مراکز بهداشت تأثیرگذار خواهد بود که به خانواده‌ها آموزش مهارت‌های اساسی زندگی و فرزند پروری و همسر داری ارائه شود.

شریفی با اشاره به شکاف ایجاد شده بین والدین و فرزندان اشاره کرد و گفت: برخی فرزندان و جوانان از این شکاف سو استفاده می‌کنند و جذب دوستان و عوامل منشأ خطر می‌روند.

وی به اختصاص بودجه و اعتبار بیشتر برای ارائه آموزش به کودکان از مهدهای کودک تاکید کرد و گفت: با سرمایه گذاری بر روی آموزش از سنین کودکی می‌توان از هزینه‌های هنگفت در حوزه درمان و مبارزه جلوگیری کرد.

این عضو هیأت علمی افزود: دولت با تأمین اعتبار طرح‌های پیشگیرانه اجرای طرح‌ها را به تشکل‌ها و نهادهای مردمی و رسانه واگذار شود تا بتوان از ظرفیت اجتماعی شدن استفاده کرد.

به گفته وی، در جامعه کنونی ارتباط درون خانواده معطل شده است و باید نهادهای اجتماعی با محوریت خانواده فعال شود تا بتوان زمینه افزایش مشارکت اجتماعی در حوزه پیشگیری را افزایش داد.

وی با انتقاد از اینکه قوانین حاکم در کشور قدیمی است، اظهار داشت: قوانین در کشور ما قدیمی است و همین امر باعث شده در برخی حوزه‌ها قوانین قدیمی دست و پاگیر باشند و اقدامات را محدود می‌کنند.

وی به روز رسانی قوانین حاکم بر کشور که از ۵۰ سال گذشته است را خواستار شد و گفت: در برخی مواقع برخی نواقص و کاستی‌های قانون زمینه ساز افزایش جرم و آسیب می‌شود.

شریفی در ادامه به هویت بخشی به فعالیت‌های مختلف از جمله اطلاع رسانی، پیشگیری، فرهنگی و اجتماعی در جامعه تاکید کرد و گفت: باید مسؤولیت پذیری در فرزندان نیز برانگیخته شود.

پیشگیری از اعتیاد با رویکرد اجتماعی شدن یک ضرورت است

معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری نیز بر بحث پیشگیری از اعتیاد و آسیب‌های اجتماعی با رویکرد اجتماعی شدن به عنوان یک ضرورت یاد کرد و گفت: این امر چندین سال است از مدارس و مهدهای کودک شروع شده است.

خدایار قاسم پور افزود: در استان چهارمحال و بختیاری با کمتر از یک میلیون نفر جمعیت ۲۰۲ هزار دانش آموز در مدارس در حال تحصیل هستند و ۲۵ هزار همکار فرهنگی و بازنشسته جامعه هدف آموزش و پرورش استان است.

وی با بیان اینکه به طور معمول در هر خانواده یک دانش آموز وجود دارد، افزود: می‌توان از این ظرفیت در راستای اجتماعی شدن مبارزه و پیشگیری از مواد مخدر استفاده کرد.

قاسم پور افزود: در نظام آموزشی جدید بر اساس سند تحول بنیادین تحول در مدیریت نظام آموزشی، مدرسه محوری، کیفیت محوی و دانش آموز محوری مد نظر است و می‌توان از این ظرفیت برای آموزش و ظرفیت سازی در حوزه‌های مختلف از جمله پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی استفاده کرد.

وی با تاکید بر اینکه دانش آموزان در حال حاضر منتظر آموزش پذیری در مدرسه نیستند و با یکسری اطلاعات و آموزش‌های وارد فضای آموزشی می‌شوند، افزود: وظیفه اصلی نظام آموزش و پرورش تربیت یک انسان تمام ساختی است که بتواند به عنوان یک شهروند خوب حیات طیبه و زندگی در آینده روشن را بشناسد، قانون را به خوبی رعایت کند و یک شهروند قانون مدار باشد.

معاون تربیت و سلامت اداره کل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری به گسست فرهنگی بین خانواده و فرزندان و نظام آموزشی اشاره کرد و گفت: در نظام تعلیم و تربیت در خانه و مدرسه به یک گفتمان مشترک نیاز است تا با همکاری معلمان در مدارس، اولیا دانش آموزان در خانه و رسانه با ترسیم یک پروژه در تعلیم و تربیت گام مؤثری برداریم.

به گفته وی، رویکرد اصلی آموزش و پرورش در مدرسه مهارت آموزی است که مدارس را محیطی برای تفکر خلاق، حل مسئله و در کنار هم زیستن و زندگی کردن تبدیل کنیم تا بتوانیم فردی مؤثر تربیت شود.

قاسم پور اظهار داشت: در حال حاضر اجتماعی شدن در خانواده‌ها کمرنگ شده و این امر باعث افزایش جرایم و آسیب‌های اجتماعی شده که امید است با اجرای طرح‌های مهارت آموزی در مدارس به سمت و سوی برویم که ریشه تمام این آسیب‌ها شناسایی و رفع شود.

وی به اجرای طرح‌های مختلف در آموزش و پرورش استان برای مقابله و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی به خصوص اعتیاد در دست اجراست که یکی از برنامه‌های اصلی و اساسی طرح نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان (نماد) است که در سال جاری در ۱۳۲ مدرسه در ۲ بخش استان اجرا شد و پیش بینی می‌شود تا پایان برنامه ششم این طرح در تمام مدارس استان اجرایی شود.

معاون آموزش و پرورش استان به مأموریت‌های ۲۴ گانه و جدید آموزش و پرورش در حوزه پیشگیری در مدارس اشاره کرد و گفت: در اجرای این برنامه‌ها و طرح‌ها موازی کاری وجود دارد که باید با تجمیع فعالیت‌ها بتوان گام مؤثری در پیشبرد برنامه‌ها با همکاری دستگاه‌های متولی و همکار برداشت.

قاسم پور، از کمبود اعتبارات در آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: ۹۹ درصد اعتبارات آموزش و پرورش برای حقوق و مزایا هزینه می‌شود و تنها یک درصد اعتبارات در سرفصل‌های فرهنگی، پیشگیری، پرورشی، ورزشی و طرح‌های دیگر برای ۱۴ میلیون دانش آموز هزینه می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه در فعالیت‌های نظام آموزش و پرورش بر اساس سند تحول بنیادین در دست اجراست، افزود: در نظام آموزش و پرورش کشور سند ۲۰۳۰ جایگاه ندارد.

به گفته وی، در مباحث پیشگیرانه در نظام آموزش و پرورش و همه دستگاه‌های متولی روی لبه تیغ هستیم و باید بر اساس یک برنامه زمانبندی و دقیق در این حوزه فعالیت شود.

قاسم پور اظهار داشت: در نظام آموزشی جدید نمره ۲۰ برای خانواده‌ها مد نظر نیست و بلکه خانواده حضور دانش آموزان در محیط شاداب و سالم و فرا گرفتن آموزش‌های مؤثر را مد نظر دارند.

وی با انتقاد از اینکه در نظام جمهوری اسلامی برای نگهداری یک زندانی در سال بیش از ۵۳۰ میلیون ریال هزینه می‌شود افزود: در نظام تعلیم و تربیت برای هر دانش آموز ۳۰ میلیون ریال در سال در حوزه‌های مختلف هزینه می‌شود که این میزان اعتبار جوابگوی اجرای طرح‌های مختلف نیست.

قاسم پور گفت: در جامعه کنونی با گسترش بستر فضای مجازی می‌توان با استفاده از این بستر با علم روز، شرایط روز و موقعیت و امکانات روز در حوزه پیشگیری و مبارزه با آسیب‌های اجتماعی به خصوص اعتیاد استفاده شود.

اقدامات فرهنگی از راه‌های پیشگیری از مواد مخدر است

رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی چهارمحال و بختیاری با اشاره به افزایش میزان کشفیات مواد مخدر در استان افزود: اجرای برنامه‌های فرهنگی از مهمترین راه‌های پیشگیری از مصرف مواد مخدر است.

سرهنگ سلیمان ریاحی افزود: پلیس مبارزه مواد مخدر در ۲ حوزه مقابله و اقدامات فرهنگی در حوزه پیشگیری و مقابله با مصرف مواد مخدر فعالیت دارد که در حوزه فرهنگی برگزاری دوره‌های آموزشی در مدارس و محلات مساجد و مناطق آسیب پذیر از جمله برنامه هاست.

وی گفت: اقدامات فرهنگی به عنوان یکی از راه‌های پیشگیری از ابتلاء به مصرف مواد مخدر از سال ۱۳۸۶ در دستورکار پلیس مبارزه با مواد مخدر با جامعه هدف دانش آموزان و خانواده‌های آنها، جامعه کارگری و کارکنان دولت قرار دارد.

این مقام ناجا در استان با اشاره به اینکه محیط‌های کارگری به دلیل برخی فرهنگ‌ها، تفکرات و باورهای نادرست که در بین افراد وجود دارد که مصرف مواد مخدر باعث رفع خستگی و ایجاد نشاط در افراد می‌شود، محیط‌های کارگری جز جامعه هدف قرار دارد.

وی گفت: در سال جاری ۲ هزار و ۷۰۰ نفر از کارکنان ادارات، سازمان‌ها و نهادها و جامعه کارگری زیر پوشش آموزش‌ها و برنامه‌های فرهنگی پلیس مبارزه با مواد مخدر قرار گرفتند.

سرهنگ ریاحی اظهار داشت: در حوزه مقابله و برخورد نیز برخورد با مجرمان مواد مخدر و اجرای طرح‌های مقابله با خرده فروشان و تهیه و توزیع کنندگان مواد مخدر و همچنین طرح‌های کنترل محورهای مواصلاتی در دستور کار پلیس مبارزه با مواد مخدر است.

به گفته وی، استان چهارمحال و بختیاری به دلیل ترانزیت بودن استان‌های جنوب و جنوب شرق کشور به مرکز یکی از استان‌هایی است که بیشترین میزان کشفیات را در محورهای مواصلاتی دارد.

وی اظهار داشت: از ابتدای امسال تاکنون بیش از یک تن و ۱۲۰ کیلوگرم انواع مواد مخدر در استان کشف و ضبط شد ه است.

سرهنگ ریاحی، با تاکید بر اینکه طرح پاکسازی نقاط آلوده یکی از مأموریت‌های اصلی نیروی انتظامی است، افزود: طرح پاکسازی محیط‌های پیرامون فضاهای آموزشی تا شعاع ۵۰۰ تا یکهزار متر از دیگر برنامه‌های حوزه مقابله است که در سال جاری بیش از ۱۵ کیلوگرم مواد مخدر در این حوزه کشف و ضبط شده و ۱۰۰ نفر خرده فروشان مواد مخدر در حاشیه مدارس و فضاهای آموزشی دستگیر شده است.

به گفته وی، بحث برخورد شدید با خرده فروشان مواد مخدر به عنوان بیشترین نگرانی و دغدغه شهروندان و یکی از برنامه‌های اولویت دار پلیس مبارزه با مواد مخدر است و ضرورت دارد شهروندان در خصوص معرفی این افراد با پلیس همکاری و مشارکت داشته باشند.

ریاحی تصریح کرد: سال گذشته در راستای برخورد با خرده فروشان ۱۵ باب منزل مسکونی در طرح‌های مقابله با مواد فروشان در شهرستان شهرکرد در راستای ایمن سازی جامعه و عاری کردن از اعتیاد پلمپ شد.

وی با تاکید بر اینکه بیان آمار تعداد معتادان، دستگیر شدگان، میزان کشفیات و برنامه‌های مقابله‌ای و فرهنگی در نمایش گذاشتن اقتدار کشور و حاکمیت مؤثر است افزود: ارائه آمار در ایجاد امنیت روانی در سطح جامعه نقش دارد

همراهی رسانه‌ها در اجتماعی کردن پیشگیری مواد مخدر

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به سیر وجودی آسیب‌های اجتماعی در چهار دهه گذشته در کشور افزود: در دهه‌های مختلف بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در بحث جنگ و موضوعات مربوط به آن از جمله پشتیبانی و تمرکز در حوزه دفاعی در کشور و بعد از آن با توجه به آثار و تبعات ناشی از جنگ، پرداختن به نابسامانی‌ها و آسیب‌های که کشور در حوزه تأسیسات زیربنای و اقتصادی به وجود آمد، عرصه به سمت توسعه خدمت در عرصه‌های زیربنای و اقتصادی سوق داده شد.

سید قدیر مرتضوی افزود: در ادامه توسعه فضای سیاسی رنگ بوی جدید گرفت و توجه به مسائل اجتماعی و توسعه خدمات به لحاظ اهمیت در رده‌های آخر قرار گرفت.

وی گفت: توجه نکردن به حوزه مسائل اجتماعی زمینه ساز بروز و افزایش آسیب‌های اجتماعی در جامعه شد که آسیب‌های پنهان در جامعه آشکار شد و رسوخ و بروز پیدا کرد.

به گفته وی، اعتیاد و خرید و فروش مواد مخدر، توزیع و مصرف این مواد در لایه‌های پشت و زیر پوست شهر پنهان بود اما به لحاظ بی توجهی و پرداختن به این موضوع به صورت علنی در جامعه نمایان شده و قابل مشاهده است.

مرتضوی از افزایش روز به روز اعتیاد و مواد مخدر و همچنین گسترش مواد مخدر صنعتی و جدید در جامعه این آسیب به یک تهدید برای آینده تبدیل شده که در صورت بی توجهی و پیشگیری نکردن این امر در سیاست، اجتماع، فرهنگ و اقتصاد ما اثر نامطلوب خواهد گذاشت و هزینه‌های فراوانی برای جامعه فراهم کرد.

وی با تاکید بر اینکه جامعه کنونی به سمت نا امیدی در حرکت است و این مخاطرات اجتماعی یک تهدید برای نسل جوان و کل جامعه است افزود: باید برای رفع این معضل در حوزه پیشگیری و مقابله از آسیب‌های اجتماعی به خصوص اعتیاد برنامه ریزی و فعالیت‌های دقیق‌تر انجام شود.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان چهارمحال و بختیاری گفت: راهبری کنونی جامعه حرکت به سمت برخوردهای سلبی و قهری است که این امر به تنهای پاسخگوی این آسیب نیست و باید اقدامات پیشگیرانه از سنین کودکی و از خانواده و مهدهای کودک آغاز شود.

وی با بیان اینکه نخستین راه حل در رفع مسائل اجتماعی که به ذهن مردم می‌رسد بحث برخورد است که این امر پاک کردن صورت مساله است نه حرکت برای رفع مسئله و باید یک راهبرد و راهکار مقابله‌ای انجام شود.

مرتضوی اظهار داشت دست اندر کاران و مسؤولان و مردم باید برای رفع و مقابله با این معضل به بازنگری راه‌های رفته رجوع و به تحلیل ساختار در عرصه مبارزه با مواد مخدر بپردازند.

وی به برخوردهای مقابله‌ای از جمله جلوگیری از ورود مواد مخدر و دستگیری سوداگران مرگ و کشف ضبط مواد مخدر در استان‌های و مختلف و همچنین تعدادی از منازل و اماکن توزیع مواد مخدر اشاره کرد و گفت: با وجود این فعالیت‌ها یک تردید جدی در اذهان عمومی مطرح است که با مواد مخدر مبارزه انجام می‌شود یا مسامحه که در این زمینه کارشناسان اظهار نظرهای متفاوتی دارند.

به گفته وی، در نظام و کارکرد مبارزه با مواد مخدر هیچ مصالحه‌ای با هیچ شخص وجود ندارد و از دهه ۷۰ تا کنون با توجه به گسترش مواد مخدر و همچنین افزایش جامعه هدف معتادان علاوه بر بحث‌های برخوردی، حوزه درمان نیز فعال شد.

وی اظهار کرد، اجرای طرح‌ها و برنامه‌های مقابله‌ای و درمانی به تنهای پاسخگو نبوده و باید در حوزه پیشگیری فعال‌تر ورود پیدا کرد و با یک آسیب شناسی دقیق در این حوزه فعالیت بیشتری انجام داد.

مرتضوی با تاکید بر اینکه سیستم اعتیاد و مواد کسب سود هنگفت و باد آورده را به دنبال دارد، افزود: یک سیستم وسوسه انگیز است که توسعه اقدامات پیشگیرانه باید پررنگ تراز قبل انجام شود.

وی به افزایش مشارکت مردم در حوزه پیشگیری تاکید کرد و گفت: با راهبردی اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر و حمایت مالی دولت عرصه پیشگیری را به مردم واگذار کنیم.

به گفته وی، آسیب‌های اجتماعی باید از دل اجتماع شناسایی و در دل اجتماعی حل شود که در این راستا افزایش مسؤلیت اجتماعی به عنوان یک راهبرد جدی است.

وی با اشاره به شعار امسال هفته مبارزه با مواد مخدر با عنوان "یاریگر هم باشیم" افزود: باید قبل از بروز آسیب اجتماعی در جامعه حرکت کنیم.

به گفته وی، در اجرای برنامه‌های پیشگیرانه مردم به عنوان رکن اصلی و رسانه به عنوان حلقه واسط و پل ارتباط بین ساختار حاکمیتی و مردم می‌تواند در تبیین اهداف، راهبردها و ایجاد دغدغه عمومی و ایجاد یک عزم برای شکل گیری یک جنبش فراگیر اجتماعی فعالیت می‌کند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه سیاست‌های پیشگیری و درمان نزدیک یک دهه است که در مسیر اصلی در حوزه پیشگیری فعال شده است، افزود: سیاست دولت در عرصه پیشگیری شکست خورده و هم اکنون به دنبال تغییر سیاست هستیم.

مرتضوی گفت: در حوزه پیشگیری باید حلقه مفقوده بین مردم را دریابیم و راه‌های نرفته و مسیر جدید را طی کنیم که با همراهی دستگاه‌های حاکمیتی و افزایش مشارکت مردم و استفاده از ظرفیت رسانه و فضای مجازی در حوزه پیشگیری گام‌های جدید برداشته شود.

وی گفت: در حوزه اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر استفاده از ظرفیت مردم مهم است و نباید منتظر حرکت‌های دولتی باشیم.

به گفته وی، در حال حاضر هویت برخی محلات ما تهی و خالی است و این امر بستر را برای اقدامات مجرمانه باز کرده است که باید از ظرفیت افراد صاحب ایده در اجتماع استفاده شود.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان با تاکید بر اینکه باید آموزش و فرهنگ سازی از مدارس و سنین کودکی آغاز و اجرا شود، افزود: در سال تحصیلی گذشته ۶۵ هزار دانش آموز در استان زیرپوشش آموزش پیشگیری از آسیب قرار گرفتند که نتایج این آموزش‌ها در کوتاه مدت مشخص خواهد شد.

وی نسبت به کم کاری‌های گذشته در حوزه فرهنگ سازی و آموزش در زمینه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در نظام آموزش و پرورش و در کشور انتقاد کرد و گفت: عمر حوزه پیشگیری از آسیب اجتماعی به خصوص اعتیاد در کشور ما کمتر از ۱۰ سال است و باید از تجربیات دیگر کشورها در این حوزه استفاده شود.

وی به کمرنگ بودن فعالیت در حوزه دانشگاه در عرصه آسیب اجتماعی اشاره کرد و گفت: دانشگاه‌ها در حوزه مسائل اجتماعی فقیر هستند و باید رشته‌های حوزه مسائل اجتماعی در دانشگاه‌ها گسترش پیدا کند.

۷۳۶۰/۲۰۹۷/‏۶۰۲۱

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha