گروه اطلاع رسانی بنابه رسالت خبری ایرنا، به عنوان خبرگزاری رسمی نظام، دولت و مردم، به منظور ایجاد پل ارتباطی در مسیر گسترش آگاهی سازی، با مروری بر برجسته ترین گزارش های پایگاه های خبری داخلی در طول ۷۲ گذشته، گزیده ای از این گزارش ها را انتخاب و منعکس کرده است.
آغاز شمارش معکوس ۱۰ روزه برای زنده ماندن برجام
وبگاه خبری «خبرآنلاین» در گزارشی آورده است: دوازدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام روز گذشته به پایان رسید. این نشست با شرایطی متفاوت و پس از ضرب الاجل ۶۰ روزه ایران به اروپا برگزار می شد؛ ضربالاجلی که ۱۸ تیر به پایان میرسد و مقامهای ایران گفتهاند به هیچ عنوان قابل تمدید نیست. با گذشت یک سال از صبر استراتژیک ایران حالا این بار نوبت اروپایی ها است تا با راه اندازی ساز و کار مالی اینستکس حسن نیت خود را در اجرای تعهدشان نشان دهند تا ضمن برخورداری ایران از مزایای برجام، این توافق استراتژیک همچنان پایدار و باقی بماند. از طرفی دیگر نشست جی ۲۰ نیز در ژاپن در حالی برگزار می شد که افزایش تنش ها در خلیج فارس، تشدید تنش ها بین ایران و آمریکا، جنگ تجاری واشنگتن و پکن، موضوع اس ۴۰۰ و غیره در کانون توجه قرار داشت و اهمیت موضوع ایران را بیش از پیش در این دو جلسه را نشان می داد. گزارش زیر نگاهی به برخی از این تحولات دارد:
روز گذشته خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشت که ایران عضو گروه ۲۰ نیست، اما حوادث خلیج فارس و افزایش تنش لفظی میان تهران و واشنگتن موجب شده که تهران به بخش اصلی گفت وگوهای این گروه تبدیل شود. این خبرگزاری به افزایش تولید اورانیوم غنی شده ایران اشاره کرد و از عزم ایران برای اقدامات دیگر در صورت عدم تلاش های اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هسته ای خبر داد.
چند کشور اروپایی درباره اهمیت و حفظ توافق هسته ای بیانیه ای صادر کردند و پس از نشست کمیسیون مشترک برجام بیانیه پایانی هم صادر شد که طبق آن قرار شد تا پردازش اولین تراکنش اینستکس هر چه سریعتر انجام شود. سپس هلگا اشمید دبیر کل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، عملیاتی شدن ساز وکار ویژه مالی اروپا و ایران را تأیید کرد و گفت: نخستین تراکنش در حال پردازش است و کشورهای بیشتری از اتحادیه اروپا به این سامانه وصل خواهند شد. اعلام آمادگی چین برای پیوستن به ساز و کار مالی اروپا از دیگر رویدادهای مهم این روز بود.
هنوز تنها ۱۰ روز بدون بازگشت برای اروپاییها باقی است. ترامپ یکجانبه از برجام خارج شد اما طرفهای دیگر میتوانند در مقابل عهدشکنی آمریکا به تعهدات خود عمل کنند؟
سه سناریو درباره آینده تنش بین ایران و آمریکا؛ اروپا در نهایت طرف ایران را خواهد گرفت
وب سایت خبری تحلیلی «انتخاب» در گزارشی آورده است: اتاق فکر «مرکز امنیت جدید آمریکا» در تاریخ ۲۱ مه میزبان یک تمرین دور میزی در شهر واشنگتن بود که در آن سه سناریوی مرتبط با بحران کنونی بین ایران و آمریکا بر سر برنامه هستهای تهران و سیاستهای منطقهای اش شبیه سازی شدند.
هدف از این تمرین شناخت بهتر انگیزههای بازیگران کلیدی منطقهای و واکنش احتمالی آنها به این سناریوهای فرضی بوده است. در این تمرین هفت تیم شامل آمریکا، ایران، اروپا، چین، روسیه، اسرائیل و کشورهای عربی خلیج فارس (یک تیم از عربستان و عمان نماینده کشورهای دیگر) حضور داشتند. از بازیگران درخواست شد که تصویری واقع گرایانه را از دولت خود در این تمرین ارائه کنند.
در این تمرین سه سناریو در نظر گرفته شد:
ادامه تنشهای سطح پایین بین ایران و آمریکا در چهار ماه آینده
افزایش تنشها در طول دو سال آینده
انتخاب رئیس جمهوری جدید در آمریکا در سال ۲۰۲۰ که تمایل به بازگرداندن آمریکا به توافق برجام داشته باشد.
هدف سفر ماکرون به ایران
وب سایت خبری «فرارو» در گفت وگو با علی بیگدلی، تحلیلگر مسائل بین الملل، آورده است: ماکرون اگر به ایران بیاید و بخواهد نقشی ایفا کند با شینزو آبه تفاوت زیادی دارد. آقای آبه هم برای ما و هم برای ترامپ یک قدرت خنثی است. اما فرانسه یک قدرت بین المللی است که میتواند با این رویکرد وارد شود که هم به آمریکا بگوید فشارها را بر ایران کاهش دهد، هم به ایران بگوید که از برجام خارج نشود.
رئیسجمهور آمریکا در نشست خبری پس از اجلاس گروه ۲۰ در ژاپن اعلام کرد ماکرون به او گفته «دوست دارد برود و آنها (ایرانی ها) را ببیند.» ترامپ با اشاره به روابط تجاری فرانسه با ایران گفت مشکلی با این سفر ندارد.
این استاد دانشگاه معتقد است هدف اصلی ماکرون از سفر به ایران میانجیگری نیست. به اعتقاد بیگدلی، فرانسه به عنوان رهبر اتحادیه اروپا تلاش میکند توازنی در نظام منطقهای به وجود بیاورد. بنابر این در جهت باقی ماندن ایران در برجام بیشترین تلاشها را در حوزه قدرت خودش انجام میدهد. با توجه به نقطه ضعفهایی که گریبان ماکرون را داخل فرانسه گرفته، او تلاش میکند وضعیت گذشته را جبران کند و نقش یک قهرمان را به عهده بگیرد؛ به این وسیله هم یک سری امتیازات به ترامپ میدهد و هم به ایران سفر میکند تا این کشور را از حرکت بیشتر به سمت نابود کردن برجام برحذر دارد و ایران را متوجه کند که ادامه اقدامات به نفع ایران و به نفع منطقه نخواهد بود. ماکرون از طرفی هم تلاش میکند پیام آور اخبار جدیدی باشد که ایران را به سمت مذاکره با آمریکا بکشاند.
این تحلیلگر مسائل بین الملل در مورد احتمال مذاکرات در مورد یک توافق تکمیلی با ایران گفت: در مناظرات انتخاباتی دمکراتها این موضوع مطرح شد، احتمالاً آقای ماکرون از این موقعیت استفاده کند. ۹ نفر از ۱۰ نماینده دمکرات به این موضوع اشاره کردند که تنها راه خاموش کردن بحران بین ایران و آمریکا و حتی غرب این است که توافق جدید و طولانی مدتی پیش بینی کنیم. قرارداد برجام شاید مطلوب نبوده است، اما میتواند مقدمه یک قرارداد مطلوب باشد. ایراد آمریکاییها نسبت به برجام این است که تا سال ۲۰۲۵ تعهد قرارداد از گردن ایران ساقط میشود و دمکراتها میگویند آن را در توافق تکمیلی مثلاً به ۲۰۵۰ برسانیم. آمریکاییها حتی ترامپ شاید با محتویات برجام موافق باشند، اما زمان قرارداد خیلی برای آنها ناپسند بوده است. احتمالاً آقای ماکرون از این موقعیت استفاده کرده و در ژاپن هم در صحبت با ترامپ به این موضوع اشاره کرده که به جای اینکه قرار داد را از بین ببریم، آن را اصلاح کنیم.
شوک اعضای جی ۲۰ به بن سلمان؛ لابی های ضد ایرانی عربستان به نتیجه نرسید
پایگاه خبری تحلیلی «نامه نیوز» در گزارشی آورده است: همان گونه که مشاهده می شود، رئیس جمهور آمریکا و ولیعهد سعودی ها ترجیح داده اند در خصوص مسائلی مانند بحرانهای امنیتی جاری در خلیج فارس و دریای عمان سخن دیگری به میان نیاورند.
محمد بن سلمان در جریان برگزاری نشست گروه بیست در اوزاکای ژاپن، تلاش زیادی برای لابی گری با کشورهای آسیای شرقی (مانند اندونزی و کره جنوبی) علیه ایران کرد و حتی در مذاکرات خود با سران اروپایی سعی کرد ایران را به مثابه یک تهدید بالفعل و خطرناک جلوه دهد اما در نهایت نتوانست به اهداف خود در این نشست دست پیدا کند!
همدستی علیه تهران
در روز نخست برگزاری نشست گروه بیست، بن سلمان و ترامپ تلاش مشترکی را برای تحت تاثیر قرار دادن دیگر اعضای گروه بیست در تقابل با ایران آغاز کردند. یکی از موضوعاتی که ولیعهد سعودیها و رئیس جمهور آمریکا به صورت ویژه بر روی آن تمرکز کرده بودند، مقصر جلوه دادن جمهوری اسلامی ایران در تنشهای خلیج فارس و خصوصاً حمله به دو نفتکش ژاپنی در دریای عمان بوده است. با این حال این ادعا مورد پذیرش اکثر اعضای گروه بیست قرار نگرفته است. همین مسئله باعث شد تا در نهایت، بن سلمان و ترامپ با دستانی خالی اوزاکای ژاپن را ترک کنند. از سوی دیگر، بسیاری از کشورهای صنعتی دنیا در این نشست، سیاستهای یکجانبه گرایانه دونالد ترامپ در عرصه اقتصاد و اقدامات غیر قابل توجیه وی در تقابل با حوزه تجارت بین الملل را محکوم کردند. ملاقاتهای دوجانبه ترامپ و دیگر اعضای گروه ۲۰ به محلی برای انتقاد مستقیم دیگر بازیگران بین المللی از سیاستهای ترامپ تبدیل شده است. این قاعده در خصوص بن سلمان و هیات سعودی حاضر در گروه بیست نیز صادق است. در جریان برگزاری گروه بیست، تقریباً هیچیک از اعضا، سیگنال مثبتی در قبال سیاستهای منطقه ای ریاض (و سیاستهای ضد ایرانی عربستان) به بن سلمان مخابره نکردند.
سکوت معنادار
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در روز دوم و پایانی نشست گروه ۲۰ در اوزاکای ژاپن با محمد بن سلمان دیدار و گفتوگو کرد.در این دیدار ترامپ اظهار داشت: «باعث افتخار من است که با ولیعهد سعودی دیدار کنم! بن سلمان دوستی است که اقدامات زیادی برای کشورش انجام داده است.»
محمد بن سلمان نیز ادعا کرد که تمامی تلاش خود را برای توسعه کشورش به کار خواهد گرفت! همان گونه که مشاهده می شود، رئیس جمهور آمریکا و ولیعهد سعودیها ترجیح داده اند در خصوص مسائلی مانند بحرانهای امنیتی جاری در خلیج فارس و دریای عمان سخن دیگری به میان نیاورند.لازم به ذکر است که چندی پیش روزنامه واشنگتن پست تصریح کرد که کشورهای اروپایی نیز در محافل خصوصی خود، ترامپ، بولتون، پمپئو و متحدان آنها را بابت شکل گیری بحران جاری در منطقه غرب آسیا مقصر قلمداد کرده و سرزنش می کنند. بر این اساس، کشور های اروپایی و دیگر بازیگران بین المللی دولت ترامپ را بابت عقب نشینی از توافق هسته ای با ایران و ناتوانی در مدیریت شرایط بحران مورد شماتت قرار داده اند. این شماتت و انتقاد شامل عربستان سعودی به عنوان اصلی ترین متحد و مهره ایالات متحده آمریکا در منطقه غرب آسیا نیز می شود. انزوای همزمان ترامپ و بن سلمان در نشست گروه بیست چنین حقیقتی را به خوبی نشان می دهد.
بی تفاوتی هوشمندانه بازار سکه و ارز به تنشهای سیاسی؛ بازار همچنان در قبضه صنایع کوچک
پایگاه خبری «تابناک» در گفتوگو با محمدرضا قاسمی کارشناس بازار سرمایه بورس آورده است: این کارشناس بازار سرمایه، با اشاره به حرکت کجدار و مریز بازار به سمت صنایع بزرگ گفت: بازار همچنان در قبضه صنایع کوچک خواهد بود و دلیل این امر را در عدم رشد میزان محصولات فلزی در بورس کالا و همچنین کاهش قیمتهای جهانی دانست.
قاسمی گفت: در بحث مقایسه شاخص ها، از یکم اسفند تا پنجم تیر شاخص کل رشد بسیار کمتری نسبت به شاخص هم وزن داشته؛ یعنی صنایع کوچک عملاً نسبت به صنایع بزرگ رشد بیشتری را تجربه کردند، ولی با توجه به نزدیکی موعد مجامع و تقسیم سود و گزارش فعالیت خرداد ماه و همچنین انتشار صورتهای مالی شرکت ها، پیش بینی می شود صنایع شاخص، ساز رشد کوک کنند؛ همان گونه که در چند روزه گذشته دیدیم.
وی ادامه داد: گزارشهای سه ماه در همه صنایع به ویژه در صنایع بزرگ مثل فلزات و پتروشیمی ها مناسب است؛ بنابراین بازار مطمئناً دوباره به سمت این صنایع میرود، ولی مقداری کجدار و مریز و همچنان روی صنایع کوچک مانور بیشتری باید داد، چون دلیل و پتانسیل اصلی صنایع بزرگ، یکی قیمت های جهانی و دیگری فاصله قیمتی ارزنیمایی و ارز آزاد است.
قاسمی ادامه داد: با توجه به اینکه قیمت ارز نیمایی کمتر از ارز بازار آزاد است، به تدریج باید این فاصله قیمتی پر شود و از طرف دیگر، صنایع پتروشیمی و فلزات با دلار ۱۱ هزار تومان در سامانه نیما تأثیر تسعیر ارز می کنند؛ یعنی در حقیقت ۲۰ درصد بیشتر از اسفند ماه، ولی دو نکته منفی در خصوص صنایع بزرگ وجود دارد؛ نخستین مؤلفه منفی، بحث کاهش قیمتهای جهانی است که افزایش نرخ ارز را پوشش میدهد و نکته منفی دوم که در بیشتر فلزات هم مشهود است، عدم استقبال از عرضه محصولات فلزی از جمله شمش و برق در بورس کالاست که باعث کاهش قیمت این کالاها شده است.
وی با بیان اینکه زمانی این محصولات در بورس کالا با رشد چشمگیر مواجه بودند، افزود: دلیل اصلی استقبال از محصولات فلزی در بورس کالا که به طور مثال قیمت شمش فولاد را به ۴۳۰۰ و ورق گرم فولاد را به ۶ هزار رساند، این بود که بازار آزاد دلار تا ۱۵ هزار تومان افزایش یافته و عملاً خرید برای سفتهبازان یعنی کسانی که تولید کننده نبودند، به صرفه بود و با خرید از بورس کالا محصول را در بازار آزاد می فروختند، ولی با کاهش قیمت در عمل این بازار از دست رفته و شاهد کاهش تقاضا در بورس کالا هستیم و چنانچه این روند ادامه داشته باشد، شاهد فشار شاخص کل خواهیم بود و شاید همین در هفته آینده به شاخص کل فشار بیاورد و البته بعید است که فولاد در معاملات هفته آتی بیشتر از ۵۴۰۰ قیمتگذاری شود.
خودتحریمی ما از تحریم بیگانه مؤثرتر است!
تارنمای خبری «تابناک» در گفتوگو با حسن حسینی شاهرودی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس می آورد: چندنرخی بودن کالا و خدمات، رانت ایجاد میکندسال گذشته با افزایش نرخ ارز، قیمت دیگر اجناس در بازارها به شدت افزایش پیدا کرد، ولی در آن زمان دولت به جای کنترل بازار و جلوگیری از افزایش قیمتها، سیاست تخصیص ارز ترجیحی را به یکسری از کالاها داد تا تجار با بهره گیری از ارز ۴۲۰۰ تومانی، برخی از کالاها را وارد کشور کنند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس، با بیان اینکه چند نرخی بودن کالا و خدمات نیز رانت ایجاد میکند، اظهار داشت: در جریان این موضوع، ارز ترجیحی به یک کالای ارزان قیمت تبدیل میشود که در بازار به دو تا سه برابر به فروش میرسد و به دنبال آن، این تفاوت قیمت رانت میآفریند و به فساد دامن میزند.
حسن حسینی شاهرودی، در تحلیل خود از افزایش قیمت کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم در بازار گفت: چند نرخی بودن قیمت ارز، تأثیر بسیاری بر افزایش قیمت کالاها داشته است. در جریان این موضوع، ارز ترجیحی به یک کالای ارزان قیمت تبدیل میشود که در بازار به دو تا سه برابر به فروش میرسد. بنده معتقدم این تفاوت قیمت رانت میآفریند و به فساد دامن میزند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه رانت موجود باعث کاهش درآمدها و عطش سودجویان خواهد شد بیان داشت: متأسفانه در عین حالی که ارز سهم کمی در اقتصاد ما دارد، تأثیرات منفی در اقتصاد گذاشته است. باید واردات تکنولوژی در اولویت نخست ما باشد، اما در عین حال میبینیم که برای کالاهای غیرضروری به راحتی ثبت سفارش میشود، حال آنکه هنوز برای واردات تکنولوژی مشکل داریم.
این نماینده مجلس تأکید کرد: باید گفت فراتر از تحریمی که کشورهای بیگانه برای ما در نظر گرفتند، ما خود را تحریم کرده ایم. طبیعتاً تا زمانی که نخواهیم تولید کشور رونق داشته باشد و واردات کالاهای غیرضرور بر کالاهایی چون تکنولوژی ترجیح داده شود، باید منتظر گرانی قیمت کالاهای مورد نیاز مردم باشیم.
جولان دلالان در گندمزارهای ایران؛ لزوم بازنگری در نرخ خرید تضمینی گندم
پایگاه خبری تحلیلی «تابناک» در گفتوگو با علی محمد شاعری، عضو هیات رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس، آورده است: سرانجام در آخرین روز آبان ماه سال گذشته، نرخ خرید تضمینی گندم از قرار هر کیلویی ۱,۴۷۰ تومان اعلام و البته با واکنش کارشناسان و نمایندگان مجلس رو به رو و سرانجام تصمیم بر آن شد که این نرخ به ۱,۷۰۰ تومان افزایش یابد. این نرخ باز هم گندمکاران را راضی نکرد و با آغاز فصل برداشت گندم فروش این محصول به دولت کاهش یافت، به گونهای که به گفته محمد شاعری، ادامه روند فعلی خرید گندم دولت را مجبور خواهد کرد ۲ تا ۳ میلیون تن گندم وارد کند.
علی محمد شاعری عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: تا کنون ۳ و نیم میلیون تن گندم توسط دولت از کشاورزان خریداری شده که در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته این میزان ۵ درصد کاهش داشته است. این عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به اینکه دلالان در بازار با قیمت بالاتری از قیمت مصوب این محصول را از کشاورزان خریداری میکنند، خاطرنشان کرد: گندمهایی که به دست دلالان میرسد یا قاچاقی از کشور خارج می شود و یا به مصرف دام میرسد.
وی در ادامه با اشاره به این موضوع که کاهش میزان خرید گندم توسط دولت تهدیدی برای تأمین نیاز سال جاری به این محصول استراتژیک محسوب میشود و این موضوع میتواند کشور را در تأمین نان دچار مشکل کند، افزود: بارها در خصوص پایین بودن قیمت خرید تضمینی گندم به دولت هشدار داده و در تذکرات خود به دولت اعلام کرده ایم که قیمت خرید تضمینی گندم باید از یک هزار و ۷۰۰ تومان به قیمت ۲ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش پیدا کند.
شاعری در پاسخ به این پرسش که منابع این افزایش قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم از ۱,۷۰۰ تومان به ۲,۵۰۰ تومان از کجا قرار است تأمین شود، گفت: با توجه به اینکه موضوع تامین نان یک موضوع استراتژیک و اساسی برای کشور و جزو وظایف اصلی دولتها و حاکمیت است، بنابراین دولت باید از محل صرفه جوییهای هزینهای و سایر منابع در اختیار، منابع لازم برای این افزایش قیمت را تأمین کند و اگر دولت این منابع را تأمین نکند مجبور میشود با قیمتهای بیشتری از ۲,۵۰۰ تومان و در شرایط تحریمی و مشکلاتی که برای حمل و نقل گندم وجود دارد، اقدام به واردات این کالای اساسی نماید. وی افزود: این به نفع دولت است که به هر صورت ممکن، منابع لازم برای افزایش قیمت خرید تضمینی گندم را تأمین نماید و این یک راه اختیاری نیست بلکه یک راه اجباری است.
جریانی در آمریکا هست که دوست ندارد مناقشات بین ایران و آمریکا تمام شود
پایگاه خبری تحلیلی «تابناک» در گفتوگو با جلال میرزایی، نماینده مجلس، آورده است: جریانی در آمریکا هست که دوست دارد مناقشات بین ایران و آمریکا به این مرحله برسد. شما میبینید آمریکاییها از یک طرف نخست وزیر ژاپن را میفرستند که پیغام مذاکره به ایران بیاورد و اصرار هم میکنند که به دنبال توافق هستند و پیش شرطهای خود را نیز کنار میکشند، ولی از سوی دیگر و یکباره این تحریمها را به کار می گیرند!
البته این اقدام آمریکا با واکنشهای بسیاری همراه شد، به گونه ای که برخی سیاسیون گفتند، تحریم بیحاصل رهبری ایران و نیز فرمانده دیپلماسی کشور، یعنی بسته شدن همیشگی راه دیپلماسی با دولت مستأصل آمریکا. آنان بر این باورند که دولت ترامپ در حال نابودی همه سازوکارهای جاافتاده بینالمللی برای حفظ صلح و امنیت جهانی است.
جلال میرزایی در این باره اظهار داشت: افرادی در آمریکا ترامپ را در رابطه با ایران مدیریت میکنند. برخی گمان میکنند این تحریمها اهمیت چندانی ندارد، ولی به نظر من، تحریم رهبری بی سابقه بوده است. با توجه به نقش مدیریتی مقام رهبری در اداره کشور، این اقدام ترامپ، باعث خواهد شد اگر شانس کوچکی برای دیپلماسی مانده بود، همان نیز کاهش یافته و به نوعی در حال بستن راهکارهای دیپلماسی برای حل مشکلات است. در واقع ترامپ در یک عمل انجام شده قرار گرفته است. جریانی در آمریکا هست که دوست دارد، مناقشات بین ایران و آمریکا به این مرحله برسد. شما میبینید آمریکاییها از یک طرف نخست وزیر ژاپن را میفرستند که پیغام مذاکره به ایران بیاورد و اصرار هم میکنند که به دنبال توافق هستند و پیش شرطهای خود را نیز کنار میکشند، ولی از سوی دیگر و یکباره این تحریمها را به کار می گیرند!
وی در پایان گفت: متأسفانه عدهای از مقاومت صحبت میکنند، ولی در عمل به ضرر دیپلماسی گام برمیدارند و گروهی هم از دیپلماسی سخن به میان می آورند که در تقابل با مقاومت است. ما هنوز در فهم اینکه این دو مسأله مکمل یکدیگرند، مشکل داریم. یک نفر مذاکره را سازش میداند و دیگری مقاومت را در جنگ میبیند. با لج بازی که نمیشود کار انجام داد.
در ۱۰ دوره مجلس، حتی یک تحقیق و تفحص به نتیجه مطلوب و قطعی نرسیده؛ یکی از بهترین اقداماتی که دولت انجام داد به کارگیری جهرمی به عنوان وزیر ارتباطات بود؛ او فردی پرانرژی و با قدرت ریسک بالاست
پایگاه خبری تحلیلی «انتخاب» در گفت و گو با داود محمدی، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، آورده است: در سه سال اول مجلس دهم، داود محمدی، نماینده قزوین هر بار با بیش از دو سوم آرای نمایندگان مجلس، به ریاست این کمیسیون انتخاب شده است. با او درباره عملکرد کمیسیون در سه سال اول مجلس دهم به گفت و گو نشسته ایم:
* چند پرونده در طی این سه سال در کمیسیون بررسی شده است؟ به خاطر دارید که چه تعدادی از اینها به نگارش و قرائت یک گزارش منتج شده اند؟
در کمیسیون در طول این سه سال بیش از ۸ هزار پرونده رسیدگی شده است.البته اهمیت پرونده ها متفاوت است.تقریباٌ نیمی از شکایت ها خارج از صلاحیت کمیسیون اصل نود است و مرجع رسیدگی به شکایت افراد از یکدیگر مرجع قضایی است چرا که کمیسیون به طرز کار دستگاه ها و قوای سه گانه نظارت دارد و اگر فرآیندی معیوب باشد یا مشکلات سیستمی وجود داشته باشد کمیسیون صلاحیت رسیدگی دارد و پرونده هایی که در مورد آنها گزارش تهیه و در صحن مجلس قرائت می شود پرونده های مهم و ملی است.مثل سقوط هواپیما در یاسوج، وقوع سیل در ۵ استان کشور و … و تعداد زیادی از پرونده ها با تذکر به مراجع ذیصلاح و اصلاح رویه های غلط و فرایندهای نادرست مختومه می شود و تعدادی نیز به دستگاه قضایی ارجاع می شود.
* این اقدام شما در چارچوب دولت الکترونیک است که وزیر ارتباطات به شدت پیگیر آن است. نظر شما درباره انتصاب وزیر جوانی مانند آقای جهرمی چیست؟
بی تردید یکی از بهترین اقداماتی که دولت انجام داد به کارگیری آقای جهرمی به عنوان وزیر ارتباطات بود. دولت با این کار هم جوانگرایی کرد و هم ایشان فردی پرانرژی و فعال و با قدرت ریسک بالا را انتخاب کرد. این یعنی همان چیزی که دولت بدان نیاز دارد.
اگر از من بپرسند که موثرترین راه مقابله با مفاسد اقتصادی، رانت خواری، ویژه خواری و تبانی و این قبیل ناهنجاری ها چیست؟ حاصل این تجارب می گوید که شفاف سازی کارآمدترین حربه است و اگر بخواهیم شفاف سازی کنیم باید به سمت شهر الکترونیک و دولت الکترونیک حرکت کنیم.
منازعه ایران و آمریکا؛ چرا روسیه احساس خطر میکند؟
وبسایت خبری «فرارو» در این گزارش می آورد: همزمان با قطع صادرات نفت ایران در ماه مه، لحن روسیه کاملاً تغییر کرد. ظاهراً مقامات روسیه به این ارزیابی رسیدهاند که هدف نهایی آمریکا در ایران، «تغییر رژیم» است. شاید به همین دلیل است که زمیر کابولوف، دیپلمات ارشد در وزارت خارجه روسیه، روز چهارشنبه به رسانهها گفت در صورت اقدام نظامی آمریکا علیه ایران، روسیه به حمایت از تهران خواهد پرداخت.
ظاهراً مخالفت صریح و علنی روسیه با فشارهای آمریکا علیه ایران، با سخت گیریهای فزاینده اروپا بر ایران بیارتباط نیست. با آشکار شدن نشانههایی از همگرایی اروپا و آمریکا در برابر ایران، روسیه احساس میکند سطح فشارها بر ایران از خطوط قرمز عبور کرده است. اما این خطوط قرمز چیست؟
روسیه در ایران دو خط قرمز دارد که با منافع ملیاش ارتباط تنگاتنگی دارند. نخست: پس از انقلاب اسلامی ایران، روابط تهران و مسکو به تدریج رو به بهبودی گذاشت. هرچند که به دلیل حمایت شوروی از صدام حسین، در جنگ ایران و عراق، این روابط مدتی به سردی گرایید. فروپاشی شوروی و صعود ولادیمیر پوتین در روسیه، که آشکارا در پی احیای عظمت کشورش در برابر غرب است، در کنار افزایش تنشها میان ایران و غرب به دلیل پرونده هستهای، زمینه مناسبی برای تحکیم روابط ایران و روسیه فراهم کرد. با این حال، نباید این بهبودی را به معنای پدید آمدن اتحاد استراتژیک میان تهران و مسکو دانست. در سالهایی که ایران به دلیل مسئله هستهای تحت تحریم بود، روسیه در این مورد مشخص با غرب همراهی کرد و حتی در دوره تحریمها از تحویل سامانه موشکی اس -۳۰۰ به ایران خودداری کرد. این همراهی، از یک هدف استراتژیک روسیه خبر میدهد و آن از بین بردن احتمال ساخت تسلیحات هستهای در ایران است. اگر چه ایران صریحاً تاکید کرده که هرگز چنین تسلیحاتی نخواهد ساخت. اما طبیعی است که روسیه از احتمال مسلح شدن همسایهاش به تسلیحات استراتژیک نگران شود. خصوصاً که این همسایه حداقل دو بار با روسیه جنگیده است. با این حال، با توجه به اینکه امروز آمریکا در پی نابود کردن تمام توانمندیهای هستهای ایران است، روسیه لزومی نمیبیند در این زمینه اقدامی انجام دهد. حال، اگر روسیه با غرب در مسئله ممانعت از ساخت تسلیحات هستهای توسط ایران، همسو و موافق است، پس چرا این روزها با فشارهای آمریکا علیه ایران مخالفت میکند؟ خط قرمز دوم روسیه در ایران، به این پرسش پاسخ میدهد.
دوم؛ یکی از اصول فعلی سیاست خارجی روسیه این است که آمریکا و ناتو را از مرزهای خود دور کند. در واقع روسیه مجدانه تلاش میکند از افزایش نفوذ آمریکا در کشورهای همسایهاش جلوگیری کند. زمانی که نظام طرفدار روسیه در اکراین سقوط کرد و معلوم شد که نظام بعدی در کیف طرفدار آمریکا خواهد بود، روسیه نه تنها برای جلوگیری از این امر مداخله کرد، بلکه حتی شبه جزیره کریمه را هم تصرف کرد. همین ماجرا، به نحوی دیگر در سوریه و ونزوئلا تکرار شد. اگر روسیه نگذاشت در ونزوئلا و سوریه که فرسنگها با مرزش فاصله دارند، یک نظام طرفدار آمریکا سر کار بیاید، آیا قبول میکند در کشوری که با آن مرز مشترک دارد، یک نظام طرفدار آمریکا روی کار بیاید؟!
کمال تبریزی: چشمبسته با حرکات ساختارشکنانه مخالفت میشود
وبگاه خبری «خبرآنلاین» در گفتوگو با کارگردان فیلم سینمایی «ما همه با هستیم»، آورده است: کمال تبریزی با اشاره به اینکه این فیلم در فضایی متفاوت از غالب تولیدات سینمای ایران است، تاکید کرد اغلب در ایران چشمبسته با حرکات ساختارشکنانه مخالفت میشود.
«ما همه با هم هستیم» از زمان ساخت و هنگامی که اخبار تولید فیلمی با فهرست طول و دراز بازیگرانش منتشر شد، توجهها را به خود جلب کرد. زمزمههای ساخت یک فیلم با بودجه بالا در میان سینماییها میچرخید و صدایش به گوش اهالی رسانه میرسید. این فضا از ساخت فیلم تا اکران چندان با قدرت ادامه یافت که به راحتی میتوان گفت آن دسته از اهالی مطبوعات، منتقدان و سینماییها که در جریان این پچپچهها بودند، با شروع اکران عمومی این فیلم به سینما رفتند تا ببینند فیلمی که با این سروصدا ساخته شده چطور است و همین موجب شد، ابر حاشیه دور تمامی فضای فیلم و نوشتههای مطبوعاتی و حتی همین مصاحبه پیش رو را هم بگیرد.
اما اگر لباس عاریهای گفتههای درگوشی و گاه بلند بلند را از تن «ما همه با هم هستیم» خارج کنیم و به تماشای یک فیلم بنشینیم به کارگردانی کمال تبریزی و تهیهکنندگی رضا میرکریمی که قصه عجیبی را روایت میکند، ماجرا میتواند از زاویه دیگری هم دیده شود. آن وقت قصه این میشود: آیا واقعاً پس و پیش فیلم کمال تبریزی همین است که او درباره گروهی آدم فیلم ساخته که همگی قصد خودکشی در خلیج فارس دارند و وسیلهای هستند برای بقای یک شرکت هواپیمایی به گل نشسته؟
دستگاههای خانگی چاپ پول چگونه وارد ایران میشود؟
وب سایت خبری «خبرآنلاین» با اشاره به استخراج ارز دیجیتال معلق در فضای قانون و بیقانونی، در گزارشی آورده است: این تجارت نه قانونی است و نه غیر قانونی؛ این فحوای کلام کسانی است که در حوزه خرید و فروش ماینر فعالیت میکنند.
حالا پای یک دستگاه جدید به ایران باز شده است، اگر با زبان قدیمی تر بخواهیم سخن بگوییم می توان از این دستگاهها به عنوان دستگاه چاپ پول نام برد. در غیر این صورت باید نام آن را ماینر گذاشت، دستگاه استخراج ارز دیجیتال.
کافی است جستجوی کوتاهی داشته باشید تا با انبوه شرکت های ارائه دهنده خدمات در این حوزه آشنا شوید. مسئول فروش دستگاه ماینر در یکی از شرکت های غرب تهران، در پاسخ به سئوالاتی درباره نحوه کارکرد دستگاه گفت: از وقتی داستان مصرف برق به گوش مردم رسیده مراجعه برای خرید این دستگاهها افزایش یافته است.
وی در جواب این پرسش که آیا دستگاهها به صورت غیرقانونی وارد ایران میشود یا خیر؟ گفت: غالباً این دستگاهها از گمرک ترخیص میشوند البته تحت نام «سرور» نه «ماینر». کشور مبدا این دستگاهها نیز چین است البته شرکتهایی چون سامسونگ نیز برخی قطعات را تولید میکنند یا تحت لیسانس دارند.
به گفته وی به دلیل خلا قانونی موجود، این دستگاهها فاقد گارانتی هستند اما خدمات پس از فروش دائمی به آنها ارائه میشود.
چاپ پول در خانه
مشاور فروش یکی از شرکتها وقتی می خواهد از مزایای خرید این دستگاه بگوید، تاکید دارد، یک دستگاه را در خانه روشن میگذاری و روزانه ۹ تا ۱۰ دلار درآمد خواهی داشت. وی توضیح نمی دهد ساکنان خانه با صدای بلند دستگاهها چه باید بکنند. صدای دستگاههای ماینر چیزی شبیه جاروبرقی است، نکته مهم اینجاست که این دستگاهها باید بیست و چهار ساعته روشن باشند و کاربر گاهی موارد اعلامی را چک کند. البته هنوز پای دستگاهها به لحاظ صدای بلند آن به خانهها چندان باز نشده است اما مکانهایی که از برق رایگان بهره میبرند، هدف استخراج کنندگان ارز دیجیتال محسوب می شوند، مساجد، مدارس و البته کارخانه های تعطیل شده.
برخورد با استخراجکنندگان ارز دیجیتال
یک پای داستان استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال به برخوردهای قضایی و پلیسی گره خورده است. برخورد با مزرعه استخراج ارز مجازی در کردستان، کشف دستگاه های قاچاق در لنجی در بوشهر، کشف دستگاه های ارز دیجیتال در اتوبوسی در زنجان، کشف انبار دستگاه های استخراج ارز دیجیتال در کرج، ۷۸ دستگاه استخراج بیتکوین که برق آن نیز به طور غیرمجاز از طریق ترانس فشار قوی تأمین میشد در خراسان شمالی کشف و ضبط شد. اینها مشتی از خروار اخبار متعددی است که این روزها در خصوص استخراج ارزهای مجازی و نحوه برخورد با آنها بر خروجی خبرگزاری ها قرار گرفته است.
قاچاق سوخت با ارز دیجیتال
وزیر نیرو در این خصوص میگوید استخراج بیت کوین با برق یارانهای با قاچاق سوخت برابر است چرا که برای هر واحد بیت کوین ۷۲ کیلووات ساعت انرژی مصرف میشود و این معادل قاچاق گازهای مصرف شده برای تولید انرژی است. همایون حائری معاون برق و انرژی وزیر نیرو نیز در این خصوص گفته است: استخراج رمز ارزها از جمله استخراج بیتکوین با سوخت فسیلی یارانهای و با هزینه صنعت برق نوعی قاچاق انرژی الکتریکی است.
کالدرون آرژانتینی هدایت پرسپولیس را بر عهده خواهد گرفت؟
به گزارش پارسینه، پس از چند روز مذاکرات طولانی مدیران پرسپولیس با گزینههای مد نظرشان، حالا گابریل کالدرون آرژانتینی به عنوان گزینه نهایی باشگاه مشخص شده است. از این رو مدیرعامل باشگاه پرسپولیس در صدد است در روزهای آینده مقدمات حضور این مربی آرژانتینی را در تهران فراهم کند تا پس از عقد قرارداد رسمی، سرمربی جدید پرسپولیس را معرفی کند.
درباره کارنامه مربیگری او باید بدانید که کالدرون در تیمهای الاتحاد عربستان، الهلال عربستان، تیم ملی عربستان، تیم ملی بحرین، تیم ملی عمان، بتیس اسپانیا، القطر قطر، بن یاس امارات و … سابقه کار دارد و از افتخارات او میتوان به صعود به جام جهانی با عربستان در سال ۲۰۰۶، قهرمانی با الاتحاد و الهلال در لیگ عربستان و نایب قهرمانی آسیا با الاتحاد اشاره کرد.
البته مبحثی که در زندگی فوتبالی او برای حضور در پرسپولیس دیده نمیشود و مدیران به آن توجه نمیکنند، توهین او به ایرانیها بوده است.
در چارچوب دور رفت مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶، کویت و عربستان در کویت به مصاف هم رفتند که در پایان بازی جنجالی که با قضاوت مسعود مرادی بود، ۲ تیم یه تساوی صفر بر صفر رسیدند و هر چند در بازی برگشت در ورزشگاه شاه فهد در ریاض، سعودیها به پیروزی ۳ بر صفر رسیدند و بدون باخت راهی جام جهانی شدند، اما در پایان بازی رفت، گابریل کالدرون (سرمربی وقت عربستان و گزینه موردنظر پرسپولیسی ها) با نشان دادن انگشتهای دستش، مرادی را متهم به رشوه گرفتن کرد، هرچند با اعتراض ایرانیها و بیانیه مدیران کشورمان، کالدرون ۶ ماه محروم شد.
همچنین او پیش از دیدار ایران و عمان در جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹ امارات بیان کرد: تیم ملی فوتبال عمان در بازیهای مرحله گروهی جام ملتهای آسیا تحت تاثیر اشتباهات داوری قرار گرفت، اما به جو رقابتها بازگشت و فکر میکنم این تیم قادر به آزار ایران است. ایران تیم باتجربهای محسوب میشود، اما فاقد سرعت و تناسب بدنی است! مسالهای که میتواند باعث خوشحالی بازیکنان عمان شود.
به هرحال اکنون مردم ایران و فوتبال دوستان کشورمان انتظار عذرخواهی از کالدرون دارند و مدیران پرسپولیس نیز باید این موضوع را بدانند و این مربی را توجیه کنند تا پس از حضور در ایران مراقب صحبت هایش باشد.
راه راست اثبات صداقت مقامات
جامعه خبری تحلیلی «الف» در گزارشی آورده است: تفاوت اصلی جمهوری اسلامی ایران با سایر نظامهای سیاسی حاکم بر دنیا این است که جمهوری اسلامی علاوه بر حفاظت از منافع دنیوی شهروندان جمهوری اسلامی، از منافع اخروی شهروندانش نیز حفاظت میکند.
ولی از آنجایی که این دنیا در حال حاظر زیر سلطهی مستکبرین و ستمکاران عالم است، لذا برای حفاظت از منافع اخروی مردم ایران، چارهای باقی نمیماند مگر رویارویی و تقابل با مستکبرین و ستمکاران دنیا وگرنه اگر در دنیا دستمان را به همدستی با دشمنان خدا آلوده کنیم، قطعاً در آن دنیا بهشت پر منفعت را از دست داده و به جهنم زیانکاران وارد خواهیم شد.
بنابراین در قاموس جمهوری اسلامی، منافع اخروی بر منافع دنیوی ارجحیت دارد. و از آنجاییکه منافع اخروی، به عنوان هدف غایی فعالیت و حیات دنیوی جمهوری اسلامی تعیین شده است، بنابراین جایگاه درست و تعریف شدهی مقامات جمهوری اسلامی، این است که بین زندگی دنیایی مردم و اهداف اخروی آنها قرار داشته باشند. یعنی وقتی که مردم به مقامات جمهوری اسلامی مینگرند، از همان زاویه، میتوانند به اهداف جمهوری اسلامی نیز بنگرند.
مثلاً اگر اهداف جمهوری اسلامی اقتضا میکند که مردم ایران، سختیهای زندگی و فشار اقتصادی ناشی از تحریمهای آمریکا را تحمّل کنند، مقامات جمهوری اسلامی، باید بیشتر از سایر مردم، بوسیلهی تحمل سختیهای زندگی دنیا، به اهداف اخروی جمهوری اسلامی نزدیک شده باشند.
وگرنه وقتی که مردم ببینند که فشار اقتصادی ناشی از اهداف اخروی جمهوری اسلامی، فقط مردم عادی را تحت فشار گذاشته است و مقامات محترم دلیلی نمیبینند که خودشان را تحت فشارهای زندگی مردم عادی قرار دهند، بنابراین فقط دو راه حل در مقابل مردم قرار میگیرد:
۱- تعویض مقامات و انتخاب افرادی که در راه اهداف جمهوری اسلامی باشند
۲- تعویض هدف جمهوری و ارجحیت آبادی دنیا نسبت به آبادی آخرت
اللهیار صیادمنش: دوشنبه با فنرباغچه امضا میکنم / برای اینکه مشمول سربازی نشوم به ترکیه آمدم
وبسایت خبری «مشرق» در گفت و گو با اللهیار صیادمنش، بازیکن سابق استقلال، نوشت: صیادمنش پس از جدایی از سایپا و پیوستن به استقلال با توجه به اینکه این تیم بیش از دیگر تیمهای لیگ برتری مانند پرسپولیس، زیر ذره بین رسانههای داخل و خارج است توانست خیلی سریع برای خودش مشتری دست به نقدی به نام فنرباغچه ترکیه پیدا کند. تیمی که معروف به استعدادیابی و پرورش و فروش آنها به باشگاههای بزرگ اروپاست.
او وقتی در دور برگشت لیگ هجدهم برتر درخشید فنرباغچه ای ها با اینکه ۱۷ ساله بود قراردادش را در فروردین ماه سال جاری (روز بازی دربی برگشت که منجر به باخت استقلال شد) بستند. همان روزها بود که شفر به این بازیکن لقب الماس داد. اما طبق قوانین ترکیه بازیکن زیر ۱۸ سال قادر به عقد قرارداد با باشگاه ترکیهای نبود. برای همین اللهیار باید تا هشتم تیرماه جاری صبر میکرد تا تولد هجدمین سال زندگی اش را پشت سر بگذارد و قراردادش را ببندد.
در این حد فاصل او به اردوی تیم بزرگسالان هم دعوت شده و گل ملی هم زد! گلی که بازتاب زیادی در رسانههای ترک زبان به ویژه طرفداران فنرباغچه داشت.
صیادمنش از روز گذشته و با ۱۸ ساله شدنش مشمول خدمت مقدس سربازی هم شده است. از این رو شنیدیم برای اینکه روز شنبه ۸ تیر، به مشکل خروجی برنخورد یک هفته قبل از تهران خارج و راهی ترکیه شد تا از این حیث به دردسر نیافتد!
از آنجا که اللهیار بازیکن ملی است و باید برای همراهی تیم ملی در دیدارهای پیش رو در اردوی تیم ویلموتس حضور پیدا کند قرار است پدر اللهیار در روزهای آتی برای رفع این مشکل به فدراسیون برود و با مهدی تاج یا مسئولان مربوطه دیدار کند تا اللهیار برای رفت و برگشت به اردوی تیم ملی مشکلی از این بابت نداشته باشد.
نظر شما