شهر بصره و بندر «خور الزبیر» به علاوه میدان نفتی «الرمیله» در استان بصره در دو روز گذشته شاهد تظاهرات ها و اعتراضات و بستن خیابان ها بوده که در همه آنها، عده ای از جوانان خشمگین با نیروهای امنیتی عراق درگیر شده اند.
تعدادی از جوانان در تجمع اعتراضی خود در برابر میدان نفتی الرمیله خواهان اشتغال آنها در این میدان نفتی شده اند.
«اسعد العیدانی» استاندار بصره نیز گفته است که مطالبات اساسی معترضین بصره را دریافت کرده و قول داده است که ظرف ۱۰ روز به این مطالبات رسیدگی کند.
گزارش سایت خبری «المربد» که به طور ویژه اخبار بصره را پوشش می دهد، حاکیست که بعد از این وعده استاندار، از شدت تظاهرات ها کم شده اما تظاهرکنندگان تهدید کرده اند که اگر ظرف ۱۰ روز به مطالبات آنها رسیدگی نشود، اعلام نافرمانی مدنی می کنند.
اغلب مطالبات تظاهرکنندگان شامل بهبود خدمات عمومی و اشتغال جوانان این استان و پرداخت حقوق بیکاری به جوانان بیکار بصره است.
در ناصریه مرکز استان ذیقار (همجوار استان بصره) و شهرهای «سوق الشیوخ» و «اصلاح» نیز اعتراضات توام با خشونت تا به امروز (یکشنبه) ادامه دارد.
در شهر اصلاح در جنوب ناصریه، مردم در اعتراض به وضعیت نابسامان خدمات عمومی در مقابل در ورودی شورای این شهر آتش افروختند و به بخشی از ساختمان آسیب وارد کردند.
اعتراض کنندگان همچنین خواهان تغییر فرماندار و رییس شورای این شهر شده اند.
در دیوانیه اعتراضات مردمی به داخل شورای استان رسید و جلسهای که برای فراخوان استاندار این استان در جنوب عراق تدارک دیده شده بود، اواخر هفته گذشته به درگیری و جدال لفظی بین اعضای شورا منجر شد.
در بغداد پایتخت عراق در حال حاضر در چند نقطه تحصنهای اعتراضی به نبود خدمات مناسب و بیکاری جریان دارد.
برخی از این تحصنها که خبرنگار ایرنا رصد کرده در برابر وزارتخانههای نفت و کشور برگزار شده و یک تحصن نیز که از چند ماه قبل در میدان «التحریر» آغاز شده همچنان در مرکز پایتخت عراق ادامه دارد.
اغلب تحصن کنندگان بغدادی، جوانانی هستند که از بیکاری به تنگ آمده و به دلیل ضعف بخش خصوصی، خواهان استخدام دولتی هستند.
به رغم اینکه دولت اعلام کرده است که به مطالبات برحق تظاهرکنندگان رسیدگی می کند اما شعارهایی که تظاهرکنندگان در اعتراضات خود میدهند نشان میدهد که به وعدههای مسوولان دولتی چندان اعتمادی ندارند.
شعارهایی مانند «همه مسوولان دروغ می گویند»، «همه مسوولان باید ریشه کن شوند» و یا شعار علیه فساد اداری و مالی و ضرورت ایجاد اشتغال بخشی از این شعارها است.
آنچه در تظاهرات های امسال در مقایسه با سال گذشته حائز اهمیت است اینکه محرک تظاهرات های سال گذشته کمبود برق بود اما امسال محرک تظاهرات ها مسائل دیگری مانند بیکاری و اعتراض به خدمات عمومی و درخواست استخدام دولتی است و مسئله کمبود برق اهمیت ثانوی پیدا کرده به ویژه اینکه دولت توانسته است امسال تا حدودی وضعیت برق را نسبت به سال گذشته بهبود بدهد.
برخی از رهبران سیاسی عراق نسبت به فصل جدید تظاهراتهای موسومی در عراق که با چاشنی خشونت آغاز شده، ابراز نگرانی کرده و از وجود دستهای پنهان خارجی برای بهره برداری سیاسی از این تظاهرات خبر دادهاند.
«شیخ قیس الخزعلی» رهبر عصائب اهل الحق روز گذشته در همایشی در بغداد گفت که دست داشتن برخی از سفارتخانههای خارجی در تظاهراتهای خشونت بار تابستان سال گذشته به اثبات رسیده و از تکرار این خشونتها در تظاهرات امسال هشدار می دهد.
وی خشونتهای جاری در تظاهرات امسال را بخشی از طرح آمریکایی برای ناآرام کردن فضای عمومی عراق به منظور پیشبرد طرح معامله قرن دانسته و گفته است که آمریکا میداند که عراق با ثبات از حیث سیاسی و امنیتی مانعی در برابر پیشبرد طرح معامله قرن است.
از طرفی نماینده پارلمان از استان بصره گفته است که دامنه تظاهرات در استان بصره همچنان در حال گسترده شدن است و هنوز دولت و مسوولان استان نسبت به مطالبات قانونی معترضین بی اعتنا هستند.
«میثاق الحامدی» به خبرگزاری «المعلومه» عراق افزود که پیش از این به دولت هشدار داده بودیم که نسبت به مطالبات به حق مردم بصره بی مبالات نباشد ولی همچنان موضع دولت در برابر این مطالبات، سکوت است.
وی اضافه کرد که در حال حاضر مهم ترین مطالبات مردم بصره بهبود خدمات عمومی، استخدام جوانان در وظایف دولتی و تخصیص سهمی از فروش نفت و درآمدهای گذرگاهها و بنادر به این استان است.
وی هشدار داده است که اگر دامنه تظاهرات ها گسترده شود، در کار بنادر و فعالیت شرکتهای نفتی در استان بصره اخلال ایجاد کرده و ممکن است که دامنه آن به استانهای همجوار کشیده شود.
بسیاری از صاحب نظران عراقی پیش بینی کرده بودند که عراق امسال در تابستان با چالش جدی بازگشت تظاهرات و اعتراضات گسترده مردمی مواجه شود و بر همین اساس از دولت خواسته بودند که تلاش ویژه برای بهبود خدمات انجام داده و سطح بیکاری را در کشور از طریق شروع عملیات بازسازی و سازندگی کاهش دهد.
آنچه بیش از همه صاحب نظران عراقی و حتی دولت این کشور را نگران کرده اینکه برخی از دست های پنهان همانند تابستان سال گذشته با تزریق عوامل نفوذی خود در بین تظاهر کنندگان، اعتراضات و تظاهرات اجتماعی مردم را از مسیر طبیعی خود منحرف کرده و به سمت خشونت و ناآرامی سوق دهند.
نظر شما