اجلاس ۱۷۶ اوپک دیروز بالغ بر ۷ ساعت طول کشید تا وزرا درباره سه محور تمدید توافق کاهش تولید نفت، متن پیش نویس منشور همکاری اوپک و غیراوپک و تمدید دبیر کلی «محمد بارکیندو» به توافق برسند.
بر اساس توافق صورت گرفته قرار شد کشورهای عضو اوپک و غیر اوپک، توافق کاهش تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز را به مدت ۹ ماه دیگر تمدید کنند. با این حال ایران همانند نشست گذشته اوپک از توافق کاهش تولید نفت معاف ماند.
در این اجلاس همچنین منشور همکاری بلند مدت اوپک و غیر اوپک تصویب شد. این طرح که پیش تر توسط ۲۳ عضو اوپک و غیر اوپک به رهبری روسیه و عربستان به تصویب رسیده بود، بیشترین زمان جلسه وزرا را به خود اختصاص داد. ایران نسبت به بخشهایی از این طرح ملاحظاتی داشت که بعد از مذاکرات طولانی و اعمال تغییرات اساسی، به تصویب رسید.
«بیژن زنگنه» وزیر نفت ایران درباره این منشور به خبرنگاران گفت که خوشبختانه همه اصلاحات منشور همکاری اوپک و غیر اوپک انجام شد، تصمیمهای این مجموعه الزامآور نیست و تعهدی برای کشورها ایجاد نمیکند.
وی با بیان اینکه به کشورها اجازه داده شد در صورت لازم مجوزهای دولت و مراجع بالاتر را اخذ کنند، افزود: به صراحت در بیانیه پایانی نشست اوپک تاکید شد که این منشور در تصمیمها و سازوکارهای عملیاتی اوپک تأثیری ندارد.
زنگنه همچنین هدف از همکاری منشور اوپک و غیر اوپک را ایجاد سازوکاری برای همکاری کشورهای غیرعضو اوپک با اوپک بدون عضویت در این سازمان توصیف کرد.
به تعبیر زنگنه، اوپک، اوپک میماند و از آنجا که منشور همکاری اوپک و غیر اوپک کاملاً داوطلبانه است برای دولت ایران قابل پذیرش است.
وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در مجموع اجلاس ۱۷۶ اوپک را مثبت ارزیابی و گفت: ایران به خواسته خود در این اجلاس دست پیدا کرد. موفقیتی که شاید بتوان به رایزنیهای فشرده زنگنه با همتایان خود، پیش از آغاز به کار اجلاس نسبت داد.
او دیروز با وزیران انرژی روسیه، عراق، الجزایر و رئیس شرکت نفت لیبی در دبیرخانه اوپک ملاقات و درباره تحولات بازار نفت کرد. او همچنین با دبیرکل اوپک ملاقات و نسبت به تصمیمگیری درباره موضوعات اوپک در خارج از این سازمان ابراز نگرانی کرد. وی هشدار داد که این روند باعث از بین رفتن اوپک خواهد شد.
مصوبات اجلاس ۱۷۶ اوپک، روز سه شنبه در ششمین نشست مشترک وزرای عضو اوپک و غیر اوپک به بحث گذاشته و به تأیید رسید.
در بیانیه پایانی این نشست آمده است: با توجه به تحولات اخیر و دورنمای بازار و با توجه به ابهامهای عمده و پیامدهای آن برای بازار جهانی نفت، ششمین نشست وزارتی اوپک و غیر اوپک تصمیم گرفت کاهش داوطلبانه تولید را برای یک دوره ۹ ماهه از اول ژوئیه سال ۲۰۱۹ میلادی تا پایان ماه مارس سال ۲۰۲۰ میلادی تمدید کند.
این نشست همچنین بر حمایت و تعهد همه کشورهای عضو توافق جهانی کاهش نفت برای استمرار دستاوردهای کنونی تأکید و متن پیشنویس اساسنامه همکاری را که یک تعهد داوطلبانه سطح بالاست تأیید کرد تا استمرار گفتوگوی فعالانه میان کشورهای عضو توافق جهانی کاهش تولید نفت در سطوح وزارتی و فنی را ممکن کند. در این نشست از همه کشورهای عضو درخواست شد متن پیشنویس را در فرآیندهای ملی (تصویب) هر کشور به جریان بیندازند.
این دوره از اجلاس اوپک در حالی برگزار شد که تهدید به صفر رساندن صادرات نفت ایران، تنش تجاری آمریکا و چین، افزایش تولید و صادرات نفت آمریکا، افزایش ذخیره سازی نفت کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی (OECD)، حمله به نفتکشها در دریای عمان و همچنین نشست سران گروه ۲۰ برخی از مهمترین مسائل بازار نفت بشمار میرود.
وزیر نفت ایران در گفت وگو با برخی از رسانههای خارجی به صراحت مواضع ایران را تشریح و تصریح کرد: تا زمانی که تحریمها لغو نشود، ایران با آمریکا مذاکره نخواهد کرد
وی در مصاحبه با شبکه سی. ان. ان عنوان کرد: در صورت لغو تحریمها، آن وقت آمریکا میتواند شاهد تغییر شرایط موجود باشد و ما نیز در پاسخ میتوانیم بسیاری از چیزها را انجام دهیم.
زنگنه همچنین در مصاحبه با بلومبرگ تأثیر منفی تحریمها بر اقتصاد ایران را رد نکرد اما تصریح کرد: این تأثیرگذاری به معنای آن نیست که ما مقاومت نمیکنیم؛ ما شب و روز تلاش میکنیم تا راههایی بیابیم که تحریمها را دور بزنیم و نفت خود را صادر کنیم.
نظر شما