دکتر ابوالحسن فیروز آبادی بعدازظهر چهارشنبه در نشست شورای اداری استان قزوین افزود: آگاهی و سواد دیجیتالی عامه مردم در کشور را باید ارتقا دهیم تا مورد سو استفاده بیگانگان قرار نگیریم.
وی به ظرفیتهای اقتصادی فضای مجازی اشاره کرد و گفت: این فضا فرایند جهانی شدن و جهانی سازی را دنبال میکند و بازیگران آن به دنبال سلطه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بر کاربران خود هستند.
دبیر شورای عالی و رئیس مرکز فضای مجازی با بیان اینکه فضای مجازی با ایجاد ارتباط شبکه ای بین مردم پایه و بستر تحولات اجتماعی را پدید آورده است و قدرت نرم مبتنی بر اقناع اجتماعی در آن دنبال میشود، افزود: این قدرت نرم در پی ایجاد ساختارهای جدید پولی و مالی و حتی ورود به عرصههای نوین خدماتی است و در چنین فضایی باید توجه داشت که نیازمند بازتعریف حریم خصوصی افراد و شهروندان هستیم.
فیروز آبادی در بخش دیگری از صحبت های خود اظهار داشت: شبکههای پیام رسان مقدمه و بستر لازم را برای پیشبرد اهداف بازیگران فراهم میکنند بنابراین تاکید بر استفاده از توانمندیهای بومی در این عرصه این است که ما در آینده تبدیل به بردگان اقتصادی بیگانگان و اجرا کننده بی چون و چرای برنامههای آنان نباشیم.
این مسئول با بیان اینکه ایجاد اشتغال به روشهای سابق بسیار هزینه بر است و در برخی اوقات باید برای اشتغالزایی هر فرد بین ۳ تا ۷ میلیاد ریال سرمایه گذاری کرد، افزود: اشتغالزایی در بستر فضای مجازی با هزینه بسیار ارزان امکان پذیر است و باید از این بستر و فرصت با بهره گیری از توانمندیهای بومی و فناوریهای داخلی استفاده کنیم.
فیروزآبادی با بیان اینکه اتفاقات خوبی در کشور در زمینه استارت آپ ها و فعالیتهای اقتصادی دیجیتالی و فعال در عرصه فضای مجازی پدید آمده است که ما را به آینده خوشبین میسازد، افزود: شاهد توسعه برنامهها و اپلیکیشنهای ایرانی هستیم که بیگانگان نمیتوانند آنها را تحت مدیریت خود قرار دهند.
وی، فضای مجازی را یک تحول عصری دانست و گفت: این حوزه همه شئون و بخشهای زندگی بشر را تحت تأثیر خود قرار داده است به گونهای که چهار میلیارد نفر از هفت میلیارد نفر جمعیت جهان به طور مستقیم به این فضا دسترسی دارند.
دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه سرعت و شدت تحولات در غصر فضای مجازی بالاست، ادامه داد: این فضا تعریف مرزهای سیاسی متفاوت کرده است و در حوزه حکمرانی سرزمینی و مفهوم دولت-ملت تفاوت ایجاد کرده است.
وی اظهار داشت: در قالب فضای مجازی شاهد اجتماع و ارتباط مردم و اشیا و همچنین ظهور فناوریهای اجتماعی مانند هوش مصنوعی که به دنبال بهینه سازی سلطه انسان بر طبیعت است، هستیم.
فیروزآبادی با بیان اینکه پنج شرکت بزرگ دنیا امروز شرکتهای فعال در حوزه فضای مجازی هستند، افزود: دارایی و امکانات این شرکتها زمین و دلار نیست بلکه فناوری اطلاعات است.
این مسئول با اشاره به اینکه فضای مجازی حاکمیت دولتها را تحت شعاع قرار داده است، گفت: در این فضا هنجار گذاری و استاندارد گذاری دیگر تنها در اختیار حاکمیتها نیست و جامعه مدنی و نخبگان اجتماعی در آن مشارکت دارند و در آینده نیز این تحول به حوزه قانون گذاری وارد میشود.
فیروزآبادی اقتصاد پلتفرمی را محصول فضای مجازی دانست و گفت: در چنین اقتصادی افراد و کشورها دیگر مالکیت کامل بر محصولات خریداری شده ندارند بلکه این شرکتها هستند میزان مالکیت را تعیین میکنند و در اصل مالکیتها شرطی است که نمونه آن را در گوشیهای هوشمند و اپلیکیشنها شاهد هستیم.
دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور با بیان اینکه در چنین فضایی نیازمند بازتعریف دولت و حاکمیت هستیم، گفت: در این فضا دولتها نقش پاسبانهای محلی پیدا میکنند و نقش زیادی در تحولات عرصههای مختلف ندارند.
وی با بیان اینکه برخی تحولات این عرصه (فضای مجازی) ذاتی است و بخش دیگر هم در قالب پروژه است که توسط بازیگران خاص به ویژه آمریکا دنبال و پیگیری میشود، گفت: آن دسته از تحولات ذاتی را باید پذیرفته اما در تحولاتی که بازیگران میخواهند برای ما رقم زده و تعیین کنند، نباید همه چیز را به آسانی بپذیریم.
۳۰۱۳