روزنامه آرمان در گزارشی می نویسد: چند روز پیش سخنگوی سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه قیمت داروها در کمیسیون قیمتگذاری سازمان غذا و دارو تعیین می شود، به فارس گفت: عرضه خدمات دارویی در داروخانهها بر اساس ضوابط، آیین نامهها و دستورالعملهای ابلاغی از سوی این سازمان بوده و با هرگونه عدم رعایت موارد ابلاغی برخورد خواهد شد. شهرام شعیبی اظهار کرد: درخصوص ارائه و فروش دارو در داروخانهها نیز، قیمت خرید و مصرفکننده دارو در داروخانه تعریف شده و هزینه خدمات دارویی ارائه شده براساس تعرفههای معین ابلاغ میشود که داروخانهها ملزم به اجرای آن هستند.
از سوی دیگر این روزها دلالان دارو بیشتر از هر زمان دیگری از این امر سود میبرند. بهعنوان مثال داروخانه ۱۳ آبان و حد فاصل بخش تایید نسخ تامین اجتماعی که در ضلع جنوب خیابان کریم خان قرار دارد و مردم برای تایید نسخ خود به آنجا میروند به بهترین مکان برای حضور دلالان دارو تبدیل شده است. کار سختی نیست روزانه دلالان را روی پل ببینید که در انتظار افرادی هستند که نسخه بهدست از زیر پل عبور میکنند.
این ادعا را رئیس داروخانههای دانشگاه علوم پزشکی تهران تایید کرد و گفت: خیلی از داروهای آنها اصلاً دارو نیست و تنها بستهبندی آن شبیه دارو است. خیلی وقتها نسخههای تقلبی میآورند و تشخیص آن برای ما سخت است.کمبودها مربوط به داروهای خارجی است سامانه ۱۴۹۰ سازمان غذا و دارو بهعنوان مهمترین و یا تنها راه آسان جستوجوی دارو معرفی شده است که میتوان از سه طریق اینترنت، پیامک و تماس تلفنی بهطور رایگان با آن تماس برقرار کرد تا سامانه دو داروخانه را معرفی کند.
طلعت قانع دبیر ستاد مرکزی اطلاعرسانی داروها و سموم بر این باور است که بیشتر کمبودها و تماس مردم با سامانه ۱۴۹۰ بیشتر بهدلیل آن است که مردم بهدنبال برند خاصی از دارو هستند. به گفته او، تماسها با سامانه ١٤٩٠ در مورد کمبود دارویی بیشتر مربوط به برندهای خارجی است، زیرا با تولید نمونههای مشابه ایرانی یک دارو نمونه خارجی کمتر وارد شده و به همین دلیل در هر داروخانهای این داروها پیدا نمیشوند، اما مردم به کمک سامانه ۱۴۹۰ میتوانند داروی مورد نیاز خود را پیدا کنند.
جولان داروهای هندی در داروخانهها
البته به غیر از تحریمها نوسان قیمت ارزی نیز بر روی دارو بیتاثیر نبوده است. هرچند دولت در همان روزهای نوسانات ارزی بازار به صراحت تاکید کرد که دارو ارز مبادلهای میگیرد و قرار نیست هیچ مشکلی در تامین ارز دارویی بهوجود بیاید اما گشت و گذار ما در چند داروخانه خصوصی و دولتی نشان میدهد، بیماران از اینکه برخی داروهایشان کمیاب یا نایاب شده ناراضیاند و همچنین از افزایش قیمت برخی داروها و اینکه داروی خارجی در داروخانهها گلایه دارند.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: خیلی از داروهای خارجی در بازار، هندی هستند و فقط به صرف خارجیبودن باور داریم که تاثیر بیشتری دارند.
ایرج حریرچی با تاکید بر توان تولید دارو در ایران با وجود تحریمها گفت: هم اکنون کمبود بازار دارویی زیر نیمدرصد است و همین کمبود هم در حال رفع شدن است. کمبود دارو به این معنا نیست که دارو در بازار وجود ندارد، بلکه وقتی یک دارو با کمبود مواجه میشود، ما فروش آن را به برخی داروخانههای خاص اختصاص میدهیم.
معاون کل وزارت بهداشت با تاکید بر اهمیت نیاز دارویی مردم برای مسئولان خاطرنشان کرد: در وزارت بهداشت حدود ۳۵۰۰ قلم دارویی لیست شده است که حتی اگر یک قلم دارو کم باشد از نظر ما مسألهای مهم تلقی میشود. با این وجود در بازار امروز جهان حتی در کشورهای برخوردار اروپایی، تا یکدرصد کمبود دارو اجتنابناپذیر تلقی میشود. این بهدلیل خصوصیتی است که امروز بازار دارو در جهان دارد.حریرچی گفت: تا الان هیچ کمکی از لحاظ ارزی از اروپاییها و هیچ کشور دیگری در طرف قراردادمان با برجام نداشتهایم. دارو و تجهیزات هم با تمام مشکلاتی که سایر تجهیزات یا اقلام مواجهند، مواجه هستند و با همان معضلات جابهجایی ارز درگیر هستیم و هنوز هیچ تسهیلاتی برای انتقال ارزی ایجاد نکردهاند.
معاون کل وزارت بهداشت در ارتباط با پوشش بیمهای داروهای اعصاب و روان گفت: در رابطه با داروهای اعصاب و روان میتوان گفت به میزانی که بیمهها سایر داروها را پوشش میدهند، آنها را نیز پوشش میدهند. بیشتر از متوسط نیاز داروهای اعصاب و روان تحت پوشش بیمه هستند، اما داروهای جدیدی که تحت لیست دارویی ما نیستند و همچنین داروهای خارجی که پزشکان تجویز میکنند و بعضاً بیماران سلیقهای میخواهند استفاده کنند، تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرند و جزو لیست بیمه ما قرار ندارند. ما دارویی که تولید داخل است را تحت پوشش بیمه قرار میدهیم. اگر بیماری بخواهد از داروی خارجی استفاده کند، پرداخت ما به التفاوت آن به عهده خودش است.
مشکلی برای تامین دارو نداریم
با این حال یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این رابطه به «آرمان» میگوید: هر سال شرایط تحریمها بر کشور زندگی مردم را سختتر میکند و یکی از این موارد کمبود و گرانی داروهای خارجی در بازار است. ما تولیدکنندگان بسیار خوبی در داخل کشور داریم، اما استقبال عمومی نسبت به داروهای خارجی وجود دارد.
همایون هاشمی خاطر نشان کرد: البته مردم بدانند جای نگرانی نیست و هیچوقت در دارو با کمبود دارو مواجه نخواهیم شد. سال گذشته مجلس و دولت ارز مورد نیاز برای تامین مواد دارو تهیه کردند و همه نهادهای دولتی، سازمانهای مردم نهاد و رسانهها کمک کنند تا با تدبیر از این وضعیت عبور کنیم.
او میافزاید: وقتی ارز چند برابر شده قطعاً تاثیراتش را بر قیمت دارو و دیگر اقلام جامعه میگذارد. نماینده میاندوآب در مجلس تصریح کرد: چند سالی است که دارو در صدر تحریمها قرار دارد ولی با اتکا به توان داخلی از این مشکل عبور خواهیم کرد. البته همه این موارد به تحریمها مربوط نیست و خود داروخانهها و شرکتهای توزیعکننده دارو باید هوای مردم را داشته باشند. با این تفاسیر باید تاکید کرد که وضعیت دارو در کشور مناسب است و اگر خبرهایی در این باره شنیده میشود به خاطر وجود تحریمهاست که برخی از اقلام دارویی را با مشکل روبهرو کرده یا قیمت آن افزایش دارد.
نظر شما