کتاب «ابوالفضلِ نهضت رضوی» توسط انتشارات شاهچراغ به چاپ رسیده و یکی از منابع نهمین جشنواره کتابخوانی رضوی در بخش «جوان و بزرگسال» است و مروری کوتاه از میلاد تا شهادت بر زندگی حضرت شاهچراغ، برادر گرامی امام هشتم شیعیان، دارد.
کتاب «ابوالفضلِ نهضت رضوی» در مقدمه خود سرزمین فارس را پناهگاه امن پاکان و پارسایان، سرزمین ادب و فرهنگ، مدفن و مشهد شهیدان و فرزندان آل رسول (ع) معرفی میکند.
بررسی روایاتهای مختلف پیرامون فرزندان امام موسی بن جعفر (ع)، پدر بزرگوار امام رضا (ع) و حضرت شاهچراغ یکی از قسمتهای این کتاب است.
این کتاب در ادامه به معرفی سعیده خاتون یا امِ احمد به عنوان زنی با بصیرت، درایت و فطانت که علوم دینی را در محضر همسر و پدرِ همسر خویش فراگرفته بود، میپردازد.
در بخشی از کتاب آمده است که امام موسیبن جعفر (ع) قبل از شهادت امانتهایی خود را برای رساندن به دست فرزند بزرگوارشان امام رضا (ع)، به این بانوی پرهیرگار سپردند.
احمد بن موسی یا شاهچراغ در دامان چنین بانویی پرورش یافت تا برای روزهای سخت و طاقتفرسای حفاظت از نهضت برادر، مهیا شود.
داستان ولادت حضرت شاهچراغ مطابق نوشته نویسنده مشخص نیست و تنها شهر مدینه را به عنوان زادگاه همه فرزندان موسیبن جعفر (ع) معرفی میکند.
ویژگیهای شخصیتی احمد بن موسی، نقش انگشتری، فرقههای شیعی انحرافی در عصر وی، وصیتنامه، هجرت به ایران، مسیر و منازل حرکت در ایران، نبرد سه روزه و شهادت از جمله سرفصلهای این کتاب است.
محمدرضا سنگری در انتهای کتاب خود سلامنامه احمد بن موسی (ع) و سلام نام اُمِ احمد را علاوه بر ذکر منابع آورده است.
درباره نویسنده
محمدرضا سنگری استاد دانشگاه، نویسنده، عاشوراپژوه و شاعر است و در زمینه مفاهیم عاشورایی و حماسه عاشورا تالیفهای بسیاری دارد.
وی اول آبان ۱۳۳۳ در شوشتر متولد شد و دانشآموخته مقطع دکترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران است. رویکرد وی به شعر به کودکیاش باز میگردد.
شعرهای سنگری تاکنون به صورت پراکنده در برخی از نشریات چاپ شده است. او تا به امروز در بسیاری از همایشهای سراسری شعر عاشورایی، شعر دفاع مقدس و شبهای شعر دفاع و مقاومت حضور داشته و در جلسات متعدد آن به نقد و بررسی کتابهای عاشورایی، اشعار آئینی و شعر دفاع مقدس و ادبیات پایداری پرداخته است.
دیگر آثار نویسنده
آینه داران آفتاب، رستاخیز حماسه، پیوند دو فرهنگ عاشورا و دفاع مقدس، ماه در آب: ابوالفضل عباس بن علی (ع)، نقد و بررسی ادبیات منظوم دفاع مقدس، روایت عطش و آتش، عاشورانگاران، روز دهم، دوباره پیامبر، یک جرعه تشنگی، چهل روز عاشقانه، سلام موعود، سیب و عطش، یاران آفتاب، راز شید، سوگ سرخ و کرشمههای قلم از دیگر آثار سنگری است.
گزیدهای از کتاب
خون بر چشمها دویده بود. اندک اندک آخرین رمقها در عطش و زخم غروب میکرد، هلهله دشمن برخاسته بود.
در عاشورای شیراز، در کربلای دوباره تاریخ، ۱۴۲ سال پس از عاشورای حسینی، شهیدی دیگر بر خاک میخفت.
خانه، گلگون از خون احمد بن موسی بود و شیراز به یمن خون این شهید و برادرانش میرسیدمحمد و میر سیدحسین طیبه شد.
۷۳۴۲ م/۶۱۰۳