در هفتههای اخیر اکثر نانواییهای سطح شهر تهران اقدام به افزایش قیمت انواع نان کردهاند تا جایی که اکنون قیمت نان ساده سنگک ۲۰۰۰ تومان، سنگک پرکنجد ۴۵۰۰ تومان، سنگک یکرو کنجد ۲۵۰۰ تومان، سنگک دورو کنجد ۳۰۰۰ تومان، سنگک سبزیجات ۳,۵۰۰ تومان و سنگک سبوس دار ۳۰۰۰ تومان، تافتون ۵۰۰ تا ۷۰۰ تومان، بربری بین ۱۰۰۰ تا ۲,۰۰۰ تومان و لواش ۳۰۰ تومان به فروش می رسد.
مصوبه قیمت نان سنتی مربوط به سال ۱۳۹۳ است و تاکنون نرخ نان و آن مصوبه ثابت مانده اما در نانواییها اعداد و ارقام دیگری از مشتریان مطالبه میکنند؛ طبق بخشنامه سال ۱۳۹۳ برای نانوایی های یارانهای قیمت هر عدد نان لواش ۲۱۰ تومان، تافتون ۴۰۰ تومان، بربری ۷۰۰ تومان و سنگک ۸۰۰ تومان بوده است که به دلیل افزایش نرخ تورم برخی واحدهای نانوایی اقدام به فروش نان با نرخ های چند برابری کردهاند.
این در حالیست که در سال ۱۳۹۳ نرخ نان اندکی افزایش یافت که قرار بود در سال ۱۳۹۴ با بررسی کارشناسی نرخ نان اعلام و یکسان سازی شود که آن طرح متوقف شد و در آذرماه سال ۱۳۹۶ در جلسه اتاق اصناف و کارگروه آرد و نان کشور تصمیمگیری و نرخ های جدید ارایه شد که مقرر گردید ۱۵ درصد نرخ نان افزایش یابد که در نهایت در روز اجرا به دستور رئیس جمهوری عملیاتی نشد.
طبق آمارها تعداد فعلی واحدهای نانوایی کشور ۹۰ هزار واحد دارای پروانه بهره برداری و ۱۰ هزار نانوایی بدون پروانه بهره برداری است که از این تعداد بیش از ۹ هزار واحد نانوایی در استان تهران فعال هستند.
گفته میشود براساس بخشنامه هیات وزیران نانواییهای آزاد پز که آرد خود را آزاد خریداری میکنند تابع نرخ گذاری نان یارانهای نیستند.
افزایش قیمت نان مربوط به واحدهای آزادپز است
«بیژن مقدم» مدیرعامل اتحادیه نانواییهای سنتی کشور در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: افزایش قیمت نان مربوط به واحدهای آزادپز است که نزدیک ۲۰ درصد واحدهای نانوایی کشور را تشکیل میدهند.
وی اظهار داشت: طبق قانون، واحدهای نانوایی آزاد پز به دلیل خرید آرد آزاد مشمول نرخ گذاری مصوب نمیشوند و میتوانند تولید خود را با یک حاشیه سود منطقی به دست مصرفکنندگان برسانند.
وی با بیان اینکه ۸۰ درصد واحدهای نانوایی سنتی کشور یارانهای هستند تصریح کرد: واحدهای نانوایی یارانهای اجازه هیچ افزایش قیمتی را بر روی نرخ نان ندارند.
مدیرعامل اتحادیه نانواییهای سنتی کشور اضافه کرد: در سال ۹۳ قیمت گندم و آرد با قیمت آزاد ۹۰۰ تومان در اختیار واحدهای آزادپز سنتی، صنعتی، فانتزی و جدیدالاحداث ها قرار میگرفت و نرخ فروش نانشان را عرضه و تقاضا تعیین میکرد. درحالی که نرخ گندم و آرد یارانهای ۶۶۰ تومان بود یعنی تفاوت قیمت این دو حدود ۲۴۰ تومان میشد اما اکنون آنچه رخ داده است با توجه به وضعیت اقتصادی کشور قیمت گندم ارزش پیدا کرده است یعنی دولت خودش گندم را ۱,۷۰۰ تومان می خرد و الان قیمت ۹۰۰ تومانی دیگر نداریم.
وی اضافه کرد: بخشنامه هیأت وزیران نیز کسی حق دخالت در نرخ نانواییهای آزاد پز را نداشت و باید عرضه و تقاضا نرخ را تعیین میکرد و ما به عنوان اتحادیه نانوایان سنتی در امر نرخ گذاری این واحدها دخالتی نداشتیم اما اتحادیه فانتزیها و سندیکای نانهای صنعتی به طور مرتب نرخ اعلام میکنند.
مقدم افزود: در سال ۹۳، رواج نانواییهای آزاد پز و در نظر نگرفتن نیاز صنف و فاصله محل واحدهای تولیدی، باعث شد تعدادی از نانواییهای سنتی دولتی از چرخه تولید حذف و آزادپزها جایگزین شوند.
بزودی نرخ نان تعیین تکلیف میشود
مقدم اضافه کرد. مصوبه قیمت نان سنتی مربوط به سال ۱۳۹۳ است و تاکنون نرخ نان ثابت مانده در حالی که همه هزینههای تولید و معیشت از جمله حقوق کارگر، آب، برق، گاز، بیمه و اجاره واحد تولیدی، مزایای جانبی کارگران تابع تورم سالانه افزایش قیمت داشته است؛ بنابراین اگر دولت افزایش قیمت نان را همانند سایر اقلام مصرفی مطابق با نرخ تورم افزایش میداد حتی اگر این افزایش جزئی بود به طور حتم نه تنها فشاری به جامعه وارد نمیشد بلکه علاوه بر بالا رفتن کیفیت نان، بخشی از مشکلات نانوایان نیز برطرف میشد.
وی تصریح کرد: نرخ تورم سال ۹۴ معادل ۱۱.۹۷ درصد، سال ۹۵ حدود ۹ درصد، سال ۹۶ حدود ۱۰ درصد و سال ۹۷ که ۳۷ درصد بود که اگر قرار بود نرخ نان مطابق نرخ تورم افزایش یابد حداقل باید دو برابر نرخ مصوب فعلی میشد یعنی قیمت یک عدد نان لواش ۲۰۰ تومانی باید به ۴۰۰ تومان میرسید تا هزینههای نانوایی را پوشش دهد.
وی با بیان اینکه اکنون قیمتهای جدید به صورت آنالیز به همه ارگانهای ذیربط از جمله اتاق اصناف، صنعت و معدن، وزیر صنعت و سازمان حمایت از مصرف کنندگان اعلام شده و سازمان حمایت از مصرفکنندگان نیز در این خصوص آنالیز قمیتی داشته است گفت: به دلیل شرایط بد نانواییهای یارانهای، به طور حتم بزودی قیمت نان توسط دولت تعیین تکلیف میشود.
نانواییها در حال از دست دادن کارگرهای خود هستند
مدیرعامل اتحادیه نانوایی های سنتی کشور گفت: با توجه به افزایش نرخ تورم و ثبات نرخ مصوب نان، دیگر واحدهای نانوایی توان مقابله با نرخ تورم را ندارند تا جایی که نمیتوانند دستمزد کارگرهایشان را افزایش بدهند بنابراین با مشکل از دست دادن کارگرهای نانواییها مواجه شدهایم.
وی ادامه داد: تصور نمیکنم که امروز کسی باشد که بتواند با درآمد سال ۱۳۹۳ در سال ۱۳۹۸ زندگی کند به طوری که یک نانوا هر چه درآمد داشته باشد کفاف هزینههای تولید و زندگیش را نمیدهد و امکان ادامه این وضعیت برای نانواییهای سنتی وجود ندارد به طور مثال قیمت یک عدد نان لواش امروز بیش از ۳۰۰ تومان برای نانوایان تمام میشود اما همچنان با قیمت ۲۱۰ تومان سال ۹۳ آن را میفروشند.
نظر شما