«گنگ شوانگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز دوشنبه در نشست خبری در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی در پکن تصریح کرد: چین همچنین از همه طرف های برجام می خواهد که خویشتنداری خود را حفظ کنند و از طریق مکانیسم کمیسیون مشترک برجام زمینه حفظ این توافق مشترک را فراهم کنند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه چین اوضاع خاورمیانه و مساله هسته ای ایران را زیر نظر دارد و آن را دنبال می کند گفت: اجرای کامل و موثر توافق هسته ای ایران به عنوان قطعنامه الزام آور شورای امنیت، تنها راه واقع بینانه و موثر برای حل مساله هسته ای ایران و کاهش تنش ها است.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین افزود: فشار حداکثری آمریکا علیه تهران ریشه بحران هستهای ایران است ایالات متحده نه تنها به طور یک جانبه از این توافق خارج شده است بلکه موانع بیشتری برای ایران و سایر طرف ها برای اجرای توافق نامه از طریق تحریم های یک جانبه و اعمال فشار ایجاد کرده است.
وی تصریح کرد: ثابت شده است که قلدری های یکجانبه واشنگتن در حال حاضر به یک تومور بدخیم در جهان تبدیل شده است و مشکلات و بحران های بزرگتری را در سطح جهان ایجاد کرده است.
گنگ تاکید کرد جامعه بین المللی باید به چندجانبه گرایی پایبند باشد، از نظم بین المللی بر اساس قوانین بین المللی تبعیت کند و از راه حل سیاسی و دیپلماتیک برای حل مسائل مربوطه از طریق گفت و گو مساوی استفاده کند.
همکاری های انرژی ایران و چین ادامه دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه چین در ادامه و در پاسخ به سئوال دیگری در مورد روابط انرژی ایران و چین تاکید کرد که همکاری های عادی انرژی بین جامعه بین المللی از جمله میان چین و ایران در چارچوب حقوق بین الملل منطقی و قانونی است و مستحق احترام و محافظت است.
گنگ تصریح کرد: ما همیشه با تحریم های یکجانبه آمریکا مخالفت کرده ایم و از حقوق قانونی و منافع قانونی خود هم دفاع خواهیم کرد.
ایران روز یکشنبه در پی خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای ظالمانه از سوی این کشور علیه ایران و عدم انجام تعهدات از سوی دولتهای اروپایی و بقیه کشورهای امضا کننده توافق هستهای گام دوم کاهش تعهد به برنامه هستهای سال ۲۰۱۵ را انجام داد.
طبق توافق هستهای که میان ایران و ۶ کشور آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین در سال ۱۳۹۴ منعقد شد، چنین مقرر شد که ایران با رفع تحریمهای بین المللی از مزایای اقتصادی برجام برخوردار شود؛ اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ با خروج از این توافق اعلام کرد که تحریمهای خود را برگردانده و با اعمال فشارحداکثری تلاش میکند تا فروش نفت ایران را به صفر برساند.
در مقابل این اقدامات، ایران از کشورهای اروپایی خواست تا طبق توافق نسبت به مقابله با تحریمهای آمریکا و انجام تعهدات اقدام کرده و راهکارهایی را برای برخورداری تهران از مزایای اقتصادی برجام پیش بینی کنند. اما با گذشت بیش از یکسال و صبر ایران، اروپا تاکنون این تعهد خود را انجام نداده است.
در پی این اقدام، شورای عالی امنیت ملی روز ۱۸ اردیبهشت ماه امسال (۱۳۹۸) در بیانیهای از برنامه ایران برای کاهش تعهدات هستهای در توافق یرجام خبر داد.
براساس بیانیه شورای عالی امنیت ملی، در صورتی که شرکای اروپایی برجام طی این مدت گامی برای تأمین منافع ایران در توافق برجام برندارند ایران گام دوم کاهش تعهدات هستهای خود را در پایان مهلت ۶۰ روزه برمی دارد.
در همین راستا رئیس جمهوری چهارشنبه هفته گذشته و در جلسه هیأت دولت گفت که ایران دیگر متعهد به رعایت سقف ۳/۶۷ درصد نخواهد بود.
ایران در عین حال اعلام کرده است اقداماتش در کاهش تعهدات هستهای برگشت پذیر است و هر گاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران در توافق هستهای تأمین شود تهران هم سریعاً میتواند کاهش تعهدات خود را متوقف کند.
ایران دو ماه قبل اعلام کرده بود که "به کشورهای باقیمانده در برجام شصت روز فرصت داده میشود تا تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی را تأمین کنند؛ چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تأمین کنند درمرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرنسازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد. "
رئیس جمهوری فرانسه شنبه شب در تماس تلفنی با رئیس جمهوری ایران، با قبول اینکه اقدامهای اروپا برای جبران تحریمهای آمریکا موفق و کارآمد نبوده، وعده داد که همه تلاش خود را برای جبران این موضوع بکار گیرد.
نظر شما