۱۸ تیر ۱۳۹۸، ۸:۴۵
کد خبرنگار: 1918
کد خبر: 83387543
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

 کاهش تعهدات برجامی ایران تعارضات فکری و دروغگویی آمریکا را آشکار کرد

تهران - ایرنا - استاد حقوق و روابط بین‌الملل گفت: اقدام ایران در کاهش تعهدات برجامی خود، اقدام هوشمندانه‌ای بود که هم موجب تحرک اروپایی‌ها برای حفظ توافق هسته‌ای شد و هم تعارضات فکری، دروغگویی و پنهانکاری‌های آمریکا، اسرائیل و عربستان را روشن کرد.

«مهدی ذاکریان» روز سه شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با بیان اینکه ترامپ، اسرائیل و عربستان از ابتدا مخالف توافق هسته‌ای بودند، اظهار داشت: ادعاهای مثلث آمریکا، اسرائیل و عربستان در حالی است که آنها می‌گفتند برجام ایران را خلع سلاح نمی‌کند، برجام بدترین توافق است که ایران را قدرتمند می‌کند، و برجام توافقی ضداسرائیلی است که بقای آن را با تهدید روبه‌رو می‌کند. اگر این ادعاها درست بود، اکنون چرا نسبت به اقدامات ایران و افزایش خطر نابودی برجام نگران هستند؟

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی ادامه داد: مگر ترامپ اعلام نکرد که برجام بدترین و فاجعه‌بارترین توافق برای آمریکا و توافقی به نفع ایران است؟ مگر پمپئو در زمان مذاکرات هسته‌ای که عضو مجلس نمایندگان بود، با آن مخالفت نمی‌کرد؟ اگر این جملات آنها درست است و آنها به حرف‌هایشان باور دارند، چرا اکنون نسبت به اقدامات ایران ابراز نگرانی می‌کنند؟

ذاکریان با بیان اینکه اکنون بهترین زمان است که دروغگویی، ریاکاری و دورویی آمریکا را برای افکارعمومی جهان روشن کرده و به نمایش بگذاریم، تصریح کرد: اکنون باید به اتحادیه اروپا و جامعه جهانی بگوییم، مگر این آمریکا نبود که از برجام خارج شد و اقدام یکجانبه آن منجر به شرایط کنونی شده، پس چرا خواستار تشکیل جلسه شورای حکام شده است؟ و چرا شما در برابر اقدامات زورگویانه‌اش سکوت کرده و فقط ابراز نگرانی می‌کنید؟

وی با تاکید بر اینکه توافق هسته‌ای تضمینی برای صلح و امنیت بین‌الملل است، خاطرنشان کرد: اگر ایران اقدام به کاهش تعهداتش کرده است، نمی‌گوید مخالف برجام است و اقداماتش در ذیل این توافق انجام می‌شود و این را هم می‌گوید که اقداماتش برگشت‌پذیر بوده و حاضر به به شرایط قبولی است مشروط به آنکه تحریم‌ها علیه ایران متوقف شده و آمریکا به قطعنامه ۲۲۳۱ بازگردد.

این استاد دانشگاه حقوق و روابط بین‌الملل با بیان اینکه صداوسیما به جای آنکه سریال گاندو را بسازد، این تعارضات، دروغگویی‌ها و ریاکاری‌ها را به مردم ایران و جهان نشان دهد، ابراز داشت: اقدامات ایران در جهت نقض برجام و پیمان‌شکنی نبوده است زیرا از یکسو، اسلام افراد را به وفاداری به عهدها و پیمان‌هایشان دعوت کرده و از سوی دیگر، سیاست ایران همواره احترام به حقوق و مقررات بین‌المللی بوده است.

ذاکریان ادامه داد: وقتی دولتی بدعهدی کرده و نقض پیمان می‌کند، حقوق بین‌الملل می‌گوید طرف مقابل، الزامی به رعایت تعهداتش ندارد و می‌تواند به تعهداتش عمل نکند. ایران نیز همان کار را کرده و اگر قرار به شماتت کسی باشد، نوبت طرف مقابل یعنی دیگر متعهدین به برجام است.

وی در پاسخ به اینکه چرا ایران در گام دوم، غنی‌سازی اورانیوم را به ۲۰ درصد افزایش نداد، بیان کرد: ایران هرچند تجربه غنی‌سازی ۲۰ درصد را دارد، اما در شرایط کنونی، به این کار اقدام نکرده است و هدفش نیز آن است که باز به طرف مقابل نشان دهد که هدفش از غنی‌سازی فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای است، هرچند که اگر آنها بازهم بی‌عملی کرده و به تعهداتشان پایبند نباشند، ایران می‌تواند سطح غنی‌سازی را به ۲۰ درصد افزایش دهد کما اینکه از سطح ذخیره‌سازی اورانیوم از سقف ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرد.

این پژوهشگر مسائل بین‌الملل با اشاره به ابزار نگرانی کشورهای اروپایی نسبت به افزایش خطر نابودی برجام یادآور شد: کسانی که اکنون ابزار نگرانی می‌کنند، گویا یادشان رفته که چه کسی اول از برجام خارج شد. کسی که ابتدا برجام را زیر سوال برد، ترامپ بود که گفت توافق هسته‌ای را قبول ندارد چراکه او این توافق را محصول جان کری و باراک اوباما می‌دانست و آنها را نادان تلقی می‌کرد که البته این مشکل خود آمریکایی‌ها است.

ذاکریان با اشاره به اینکه صبر راهبردی ایران در یک سال گذشته موجب همراهی کشورها و اثبات حقانیت و ایجاد مشروعیت برای کشور شده است، عنوان کرد: اروپایی‌ها در روزهای اخیر به ابراز نگرانی نسبت به آینده توافق هسته‌ای پرداختند در حالی‌که آنها اگر نگران حفظ برجام هستند و می‌خواهند این توافق حفظ شود، باید هزینه داده و خیس شوند اما آنها نمی‌خواهند هزینه داده و وارد آب شوند باید تبعات آن را هم بپذیرند.

وی با تاکید بر اینکه اعمل تحریم‌های گسترده و شدید موجب شده تا ایران در معرض نسل‌کشی، تروریسم اقتصادی قرار بگیرد، گفت: تحریم‌ها و مانع شدن برای انجام تبادلاتی همچون خرید دارو نمود نسل‌کشی و تروریسم اقتصادی است. تحریم‌ها مردم ایران را هدف قرار داده است. البته اروپایی‌ها اینستکس را راه‌اندازی کرده‌اند ولی این سازوکار در شرایط کنونی جبران خسارت نمی‌کند و تنها مقدمه‌ای برای انجام کارها است.

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه حفظ برجام نیازمند تصمیم جدی طرف مقابل است و زمان زیادی هم برای تصمیم‌گیری و عمل باقی نمانده است، اظهار داشت: اروپا می‌تواند موضوع را در شورای امنیت مطرح کند یا حداقل آنکه جلسه مجمع عمومی سازمان ملل را تشکیل دهد، حمایت کشورها را جلب کرده و در حمایت از ایران و محکومیت آمریکا قطعنامه صادر کند و یا از دیوان بین‌المللی دادگستری بخواهد درخصوص رفتار آمریکا در قطعنامه ۲۲۳۱ نظر مشورتی بدهد کما اینکه این اقدام در رابطه با اقدام اسرائیل در ساخت دیوار حائل انجام شد.

ذاکریان درباره تلاش‌های فرانسه برای زمینه‌سازی در جهت مذاکرات جدید هم تصریح کرد: اگر مکرون پیشنهاد می‌کند مذاکرات را برای حل اختلافات احیا و آمریکا مجدد در قالب گروه ۱+۵ در مذاکرات شرکت کند، مشکلی نیست مشروط به آنکه رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کند که برجام یک توافق بین‌المللی است و آن را در قالب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت شناسایی می‌کند و تحریم‌های یکجانبه خود علیه ملت ایران را متوقف کند.

وی خاطرنشان کرد: اگر آمریکا این اقدامات را انجام دهد، باید یک تعهد دیگر را هم بپذیرد و آن، اینکه باید نظر جمعی کمیسیون مشترک برجام را بپذیرد، نه آنکه در جلسه حاضر شود و نظراتش را بگوید ولی اگر نظرش به کرسی ننشست، بگوید من این نظر را قبول ندارم.

استاد حقوق و روابط بین‌الملل افزود: اگر دولت آمریکا نخواهد برجام را به عنوان یک توافق بین المللی شناسایی کند و تحریم‌ها را متوقف سازد، دلیلی وجود ندارد ایران در میز مذاکره‌ای حاضر باشد که طرف مقابل ماهیت آن را رد کرده و اقداماتی نظیر تحریم‌های گسترده را اعمال کرده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha