۱۸ تیر ۱۳۹۸، ۱۱:۴۱
کد خبر: 83387739
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

به بهانه سالروز ثبت جهانی یزد/

ثبت جهانی یزد، آغاز راهی بی پایان

۱۸ تیر ۱۳۹۸، ۱۱:۴۱
کد خبر: 83387739
محمدحسین فلاح تفتی
ثبت جهانی یزد، آغاز راهی بی پایان

یزد- ایرنا- یونسکو با ثبت بخشی از آثار فرهنگی و تاریخی کشورهای جهان، مصمم است با اهمیت دادن به هویت ملت‌ها، این آثار ارزشمند را از دخالت‌های انسانی حفظ کند.

ثبت شهر تاریخی یزد بعنوان اولین شهر تاریخی ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو، از یک سو قدردانی از مردمان سخت‌کوش دیار بادگیرها و از سوی دیگر برجسته کردن هویت تمدن و تاریخ ایران زمین در جهان است.

یونسکو می خواهد تا از میراث نیاکان ما حفظ و پاسداری شود و ما آن را که از گذشتگانمان به ما رسیده همچنان سرافراز و ماندگار، در اختیار آیندگان قرار دهیم.

آثار تاریخی، فرهنگی و تمدن های بجا مانده از پیشینیان مانند جنگل‌ها، قنات‌ها، بناها، سراها، رواق‌ها، مناره‌ها، گلدسته‌ها، سابات‌ها، آب‌ها و.....بخشی از تاریخ بشریت است که باید از آن پاسداری کرد.

یونسکو، شهر یزد را منحصر به فرد، استثنایی و نمایانگر یک سنت فرهنگی و تمدنی ارزشمند معرفی کرده است؛ یونسکو معتقد است شهر یزد نمونه برجسته‌ای از محل زندگی سنتی انسان در قالب یک فرهنگ هماهنگ و همسو و تعامل‌گونه با محیط زیستی است که تحت تأثیر تغییرات غیر قابل بازگشت و آسیب‌پذیر است و مردمان این دیار تاریخی و فرهنگی به خوبی در طول قرن‌ها همسو با خشم و مهر طبیعت، زندگی کرده و فرهنگی غنی و پایدار را پدید آورده‌اند.

حالا ثبت شهر تاریخی یزد، نقطه عطفی برای مدیران شهری و کشوری است که کمر همت ببندند و یزد را آنطور که شایسته نامش هست به جهان معرفی کنند.

حالا دیگر یزد، یک هویت ملی (و نه فقط استانی) است، باید همچون دیگر کشورها که ثروت‌های انبوهی را به واسطه گردشگری پایدار و از این رهگذر به‌دست اورده‌اند قدم در میدان گذاریم و گردشگران را از سراسر جهان به سوی یزد جلب کنیم.

شهرهای تاریخی برجسته‌ای از نقطه‌نظر بافت تاریخی در ایران وجود دارد که بعلت ضعف مدیریت ها و بی برنامگی ها غریب مانده و این غریبی نه فقط در جهان که حتی بعضاً در کشور ما هم کاملاً نمودار است.

گردشگران خوش ذوق و طبیعت شناسانی که از سراسر جهان به کشور ما قدم می گذارند برای دیدن خیابان ها و هتل پنج ستاره و خوردن کباب کوبیده به ایران سفر نمی کنند؛ آنها می ایند تا در بافت‌های تاریخی و فرهنگی ما، ساباط ها را نظاره کنند، بادگیرها را ببینند و عطر ماندگار آجرها و خشت‌ها را استشمام نمایند، آنها می ایند تا با چشم خود ببینند چگونه یک بنای خشتی پس از قرنها همچنان استوار و پا برجا ایستاده و هویت خود را حفظ کرده است.

آنهایی که به یزد سفر می کنند اول با هدف سفر به ایران، قدم به این کشور می گذارند و این یعنی اینکه هویت شهر تاریخی مثل یزد هویت تمام ایران است.

مدیران شهری و متولیان این بخش در استان باید بیم و ناامیدی را کنار بگذارند و امید و عشق به زادگاه را سرلوحه کار خود قرار دهند.

اگر یزد ما جهانی شده باید جهانی هم فکر کنیم، لازم است کمر همت ببندیم و از این موقعیت عالی که در اختیار ایران و یزد قرار گفته نهایت استفاده را ببریم.

باید ثبت جهانی شهر تاریخی یزد در فهرست میراث جهانی یونسکو، نویدبخش گسترش دامنه توجه متولیان شهری به مقوله توسعه پایدار شهری بر بنیاد و مدار بافت تاریخی و کهن آن باشد.

بافت قدیم یزد به عنوان نخستین بافت تاریخی شهری ایران، ۱۸ تیر ۹۶ در چهل و یکمین اجلاس کمیته میراث بشری سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) در شهر کراکوف لهستان به ثبت جهانی رسید تا آرزویی چندین ساله با تلاش و پشتکار جمعی به واقعیت تبدیل شود.
بافت تاریخی یزد به مساحت ۷۴۳ هکتار و مساحت حریم پنج هزار هکتار در سال ۱۳۸۴ به ثبت ملی رسیده بود.
استان یزد یکهزار و ۶۰۰ اثر تاریخی ثبت شده غیر منقول و ۶۰۰ بنای تاریخی ثبت شده ملی دارد که میزبان گردشگران داخلی و خارجی است.

۶۱۹۷

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha