به گزارش خبرنگار ایرنا، در این نشست که روز سهشنبه در شرکت شهرکهای صنعتی استان بر پاشد، محمود فیضی رئیس اتحادیه فرش فروشان کرمانشاه هم به عنوان مدیر جدید «خوشه فرش و گلیم دستباف استان کرمانشاه» منصوب و جایگزین صادق امیری شد.
خوشه فرش و گلیم استان کرمانشاه با حمایت شرکت شهرکهای صنعتی استان و با هدف بهبود طراحی، توسعه بازار، ارتقای سطح کیفیت تولیدات و مهارت منابع انسانی و بهبود زنجیره تأمین مواد اولیه ایجاد شده و قرار است تا سال ۱۴۰۰ با تکیه بر کیفیت تولیدات و قیمت رقابتی، جایگاه برتر عرضه محصولات از لحاظ کمی و کیفی را در سطح منطقه کسب کند و حضور چشمگیری در بازارهای صادارتی داشته باشد.
فرش کرمانشاه نیازمند نمایشگاههای بومی
فیضی در سخنانی با بیان اینکه تولید فرش استان کرمانشاه نسبت به تبریز و کاشان کم است، خواستار ایجاد یک بازار مطمئن برای عرضه محصولات کارگاهها و بافندگان استان با برپایی نمایشگاههای بومی شد.
به گفته او تولیدکنندگان فرش استان از برگزاری نمایشگاههای متعدد غیربومی رضایت ندارند زیرا بسیاری از شرکتکنندگان در این نمایشگاهها اقدام به عرضه فرشهای امانی متعلق به برندهای معروف میکنند که قدرت رقابت با آنها وجود ندارد.
ظرفیت تولید سالانه ۱۲۰ هزار متر فرش
مدیر سابق خوشه فرش و گلیم دستباف استان کرمانشاه هم به ۸۰ برنامه این خوشه برای آموزشی و شبکهسازی در حوزه فرش استان اشاره و عنوان کرد: برگزاری تور استانهای صاحب برند فرش، کمک به دریافت تسهیلات توسط بافندگان، کمک به تأمین مواد اولیه و شبکه فروش، شرکت در ۱۱ نمایشگاه داخلی و هفت نمایشگاه خارجی، راهاندازی آزمابشگاه رنگرزی، آموزش طراحی سنتی و آموزش تجارت الکترونیک و فروش از جمله این خدمات است.
طرح خوشه فرش و گلیم دستباف از سال ۱۳۹۵ کلید خورده است که به گفته صادق امیری هماکنون ۸۸ واحد فعال با ۱۷۵۰ نفر بافنده در استان دارد که میتوانند سالانه ۱۲۰ هزار متر مربع فرش و گلیم (به ارزش هر متر مربع یک میلیون تومان) تولید کنند.
امیری تاکید کرد که فرش و گلیم دستباف استان کرمانشاه بشدت نیازمند یک مرکز دائمی، جلوگیری از خروج پشم استان، تهیه مواد اولیه به صورت عمده، فرهنگ سازی در رسانهها، برپایی نمایشگاه فرش و حمایت از دانش آموختگان این حوزه است.
بازاریابی و فروش، حلقه مفقوده
علی اصغر طباطبایی، از تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش استان کرمانشاه نیز گفت: هنوز در مقابل فرش آذربایجان، قم و خراسان حرفی برای گفتن نداریم اما با تکیه بر مواد اولیه و بافندگان خوب استان در آینده تبدیل به قطب فرش بافی میشویم.
طباطبایی «پشم زیاد و باکیفیت» را نقطه قوت استان کرمانشاه دانست و افزود: رنگپذیری و ثبات پشم و کیفیت و جنس خوب آن از ویژگیهای پشم کرمانشاه است که باید در داخل استان تبدیل به محصول سپس صادر شود.
باید به سمت ویژهبافی برویم
او از «بازاریابی و فروش» به عنوان حلقه مفقوده حوزه فرش استان یاد و اظهار داشت: باید به سمت ویژهبافی برویم و با اندازهها، رنگبندی و طرحهای خاص به دنبال جذب مشتری و ایجاد ارزش افزوده باشیم.
طباطبایی درباره فعالیت شبکه طراحی متشکل از دانشآموختگان استان هم گفت: طراحی فرش باید منطبق با ذائقه بازار و سلیقه مشتری باشد تا خریدار خود را پیدا کند.
این صادرکننده فرش همچنین بر ضرورت صنعتی کردن تولید فرش تاکید و عنوان کرد: باید بتوانیم در مقابل سفارش مشتریان، تولید مسنجم و انبوه در کمترین زمان ممکن داشته باشیم که این کار نیازمند کمک و حمایت ویژه دولت هم هست.
جایگاه فعلی شایسته کرمانشاه نیست
عضو اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش ایران با بیان اینکه استان کرمانشاه در گذشته جایگاه بالاتری در حوزه فرش داشته است، گفت: جایگاه فعلی شایسته این استان نیست و توانمندی و ظرفیتهای آن از بسیاری استانهای دیگر بیشتر است.
حامد چمنرخ از همه فعالان حوزه فرش کرمانشاه خواست که برای ارتقا جایگاه این استان با علاقه و تعصب وارد میدان شوند.
ظرفیت ویژه در تولید رنگهای طبیعی
خانم نوری از دانشآموختگان و فعالان حوزه فرش کرمانشاه هم به ظرفیتهای ویژه استان در مادههای زنگزای طبیعی از جمله گردو، پوست انار، جَفت، نیل و… اشاره و از ارائه کالیتهای با ۲۴۰ رنگ طبیعی خبر داد.
علیرضا محمدی، معاون شرکت شهرکهای صنعتی استان در این باره گفت: با وجود اینکه رنگهای طبیعی ثبات طولانی ندارند اما عرضه طیف گستردهای از رنگهای طبیعی در استان با ثبات مناسب در برابر نور، سایش و شستشو قابل تقدیر است و تولیدکنندگان فرش میتوانند از این ظرفیت در تولید فرشهای ارگانیک برای مشتریان خاص بهره ببرند.
آقای آزادی، نماینده پارک علم و فناوری کرمانشاه هم خوشه فرش را پیشران و هدایتگر صنعت فرش دانست و گفت: تنها راه رقابت با تولیدکنندگان فرش و گلیم در سایر کشورها، تکیه بر برند و برندسازی است.
به گفته او «با وجود طرح و حجم مواد مصرفی یکسان، قیمت گلیم برند تا پنج برابر بیشتر از گلیمهای فاقد هویت و برند است.»
وجود ظرفیت بالا در صادرات خارجی
بر اساس آمار سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه بیش از ۵۰ هزار بافنده فرش و گلیم در استان وجود دارد.
۱۲ تیر ۹۸ در حاشیه نمایشگاه رونق تولید در استان کرمانشاه، تفاهم نامهای بین نمایندگان کرمانشاه و کشور عراق امضا شد که طی آن قرار است ۷۵ هزار متر مربع فرش استان به ارزش ۲۲ میلیارد تومان توسط صادرکننده ایرانی به استانهای سلیمانیه، بدره و خانقین صادر شود.
همچنین «گلیم هرسین» بهمن ۱۳۹۷ موفق به کسب نشان بین المللی جغرافیایی از دفتر بین المللی سازمان داراییهای فکری جهانی(wipo) شد و اکنون یک برندجهانی محسوب میشوند.
شهرستان هرسین در شرق استان کرمانشاه هرسین به عنوان مرکز گلیم جهان دارای قدمت ۱۱ هزار ساله است که پیش از این هم کتیبه بیستون آن ثبت جهانی شده است.
۷۴۴۴/۸۰۶۶
گزارش از عبدالله الماسی