۱۹ تیر ۱۳۹۸، ۱۱:۵۵
کد خبرنگار: 1720
کد خبر: 83388751
T T
۰ نفر

دردسرهای رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان

۱۹ تیر ۱۳۹۸، ۱۱:۵۵
کد خبر: 83388751
دردسرهای رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان

تهران - ایرنا - آلماسبیک آتمبایف رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان، با متهم شدن به فساد اداری و مالی ، ماههای اخیر با دردسرهای زیادی مواجه شده است . مجلس این کشور اخیرا مصونیت قضایی وی را لغو کرده و در همین راستا روز گذشته وزارت داخله این کشور، آتمیایف را برای بازجویی احضار کرد اما در جلسه بازپرسی شرکت نکرد.

پلیس احضاریه را به به منزل آلماسبیک آتمبایف در روستای کایتاش نزدیکی بیشکک رساند و بر اساس آن رئیس جمهوری سابق می‌بایست روز ۹ جولای (دیروز ۱۸ تیر) ساعت ۹ صبح در جلسه بازجویی پلیس حاضر می شد ولی آتمبایف گفت، به هیچ عنوان به بازپرسی نخواهد رفت.

او به خبرگزاری 24. kg گفت:«برای چه من باید به وزارت داخله بروم ؟ من این دعوتنامه را حتّی در دست نگرفتم و نخواندم . حکومت باید به فضای قانونی برگردد. ممکن نیست، که قانون این گونه پایمال شود».

آتمبایف پیشتر اظهار داشته بود، «من سلاحی ویژه دارم. نگران جوانانی هستم که قصد ترور مرا دارند تا مجری دستور رهبران خود باشند. من مرگ در شلیک گلوله را با مرگ بر اثر بیماری ترجیح می‌دهم.»

۲۷ ژوئن سال جاری نمایندگان پارلمان قرقیزستان با اکثریت آرا مصوبه مصونیت آتمبایف را از اتهامات قضائی لغو کردند. اکنون مقامات می‌توانند، در هر لحظه او را بازداشت و جلب نمایند. دادستانی کل قرقیزستان برای وی پرونده باز کرده است.

رئیس کمیته امنیت ملی قرقیزستان ۲۷ خرداد امسال در نشست کمیسیون پارلمانی، طی حرکتی برای لغو مصونیت قضایی الماس بیک آتامبایف رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان، او را به ۹ فقره فساد متهم کرد.

به گزارش تارنمای تایم آسیای مرکزی، این کمیسیون با ۱۲ عضو حاضر «الماس بیک آتامبایف» رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان را به ۹ فقره جنایت از جمله فساد و غصب قدرت متهم کرد.

جرایم آتامبایف در این کمیسیون، آزاد شدن «عزیز باتوکایف» رئیس یکی از گروه‌های مجرومین محلی از زندان، فساد مالی در پروژه‌های دولتی، زمین خواری در استان و غیره عنوان شده است.

گزارش کمیته امنیت ملی در چارچوب بررسی پروسه نوسازی نیروگاه حرارتی شهر «بیشکک»، پرونده‌ای جدا برای به آتامبایف تشکیل داده است؛ در راستای رسیدگی به این پرونده، نخست وزیران سابق و برخی کارمندان نیروگاه نیز بازداشت شدند.

اعضای کمیسیون پارلمان موضوع حذف مصونیت «رئیس جمهور سابق» برای تشکیل پرونده جنایی علیه آتامبایف را چند روز بعد تصویب کردند.

دوره ریاست جمهوری آتمبایف که سال ۱۳۹۰ (۲۰۱۱) در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد، سال ۹۶ به پایان رسید چون طبق قانون اساسی هیچکس نمی‌تواند برای سمت ریاست جمهوری دو بار متوالی انتخاب شود.

نظام سیاسی قرقیزستان دمکراسی پارلمانی است و نخست وزیر رئیس هیات دولت و قوه مجریه را به عهده دارد.«سارانبای جین بیک اف» رئیس جمهوری فعلی این کشور است.

این کشور پنج میلیون نفری آسیای میانه با تاجیکستان، چین، ازبکستان و قزاقستان هم مرز است.

سال گذشته قرقیزستان بیست و ششمین سالگرد استقلال خود را جشن گرفت.در این مدت این کشور دو انقلاب سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۱۰ و چندین بحران سیاسی را پشت سر گذاشت، وضعیتی که در میان دیگر کشورهای آسیای میانه بی نظیر بوده است.

«قرقیزستان» به خاطر ساز و کارهای دموکراسی یک مدل سیاسی خاص در آسیای میانه محسوب می شود بطوریکه زمانی این کشور کوچک را «جزیره دموکراسی» یا سرزمین انقلاب های لاله ای در آسیای مرکزی می‌نامیدند.

قرقیزستان تنها کشور در این منطقه است ک تاکنون سه بار شاهد تغییر قدرت بوده و در این کشور تظاهرات اعتراضات جمعی به وفور برگزار شده است همچنین تنها کشوری محسوب می شود که سال گذشته انتخابات قانونی ریاست جمهوری در آنجا برگزار شد و رئیس جمهوری اش نیز با رسیدن مهلت قانونی، ترک قدرت کرد.
در دیگر کشورهای آسیای میانه تنها یک نفر قدرت را در دست داشته و در ازبکستان و ترکمنستان همسایه با مرگ رهبران قبلی تغییر قدرت عملی شد. همه این عوامل نشان دهنده وضعیت خاص قرقیزستان نسبت به دیگر کشورهاست.

در شاخص های بین‌المللی دموکراسی هم موقعیت قرقیزستان مناسبتر از همسایه‌هایش است و سازمانهای بین‌المللی نیز نسبت به دیگر کشورهای منطقه در این کشور بیشتر کار و فعالیت دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha