چاپ اول کتاب یزد، یادگار تاریخ در سال ۹۵ از سوی انتشارات دف در ۵۷۳ صفحه منتشر شده و حسین مسرت پژوهشگر حوزه فرهنگ استان یزد در این اثر مانند دیگر آثار خود از منابع مختلفی برای جمع آوری اطلاعات این کتاب بهره برده و مطالب گردآوری شده را در قالب هشت دفتر (فصل) دسته بندی کرده است.
دفتر اول کتاب یزد، یادگار تاریخ به گفتارهای تاریخی در خصوص یزد اختصاص یافته، در این دفتر محقق علاوه بر معرفی پیشینه تاریخی، موقعیت جغرافیایی و جمعیتی، به موضوعات دیگری مانند سفر خواجوی کرمانی به یزد، نقش یزد در پیکار جنبش تنباکو، فرمان شاه عباس درباره باززندهسازی راههای کهن یزد و برخی واژگان مرتبط با تاریخ یزد پرداخته است.
ناموران و بزرگان یزد موضوع دفتر دوم این کتاب است، در این فصل شرح حال برخی مفاخر یزد مانند وحشی بافقی، دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن، دکتر علی محمد کاردان، دکتر حسین خدیو جم، دکتر حسین محبوبی اردکانی، عباس مسرت، خداداد خنجری، دکتر علی اکبر سیاسی، قضائی یزدی، علی وامق یزدی، طراز یزدی، ابوالفضل رشیدالدین میبدی، غلامرضا مرشد شارق یزدی، دکتر سیدضیاءالدین دهشیری و فرخی یزدی گردآوری شده است.
دفتر سوم این کتاب با عنوان فرهنگ به پیشینه مطبوعات و معرفی کتابخانه های یزد پرداخته و پس از این فصل در دفتر چهارم با عنوان ادب، تاریخچه تذکرهها و شبه تذکرههای یزد را مورد کنکاش قرارداده است.
دفتر پنجم در خصوص نقد کتاب است که در آن دیوان برخی شعرا، سفرنامههایی که در آن از یزد یاد شده و برخی دیگر از آثاری که موضوع آن تاریخ و فرهنگ یزد است، تبیین شده است.
دفتر ششم با موضوع معماری توضیحاتی در خصوص سبک معماری بناهای مختلف یزد مانند مساجد، آب انبارها، حسینیهها، محلهها، برزنها و برخی بناهای زرتشتیان مانند دخمه را ارائه میکند.
دفتر هفتم این کتاب در خصوص هنر است که بخش اعظم آن در خصوص خوشنویسان و شاعران یزدی است که در خصوص برخی از این شخصیتها در فصلهای قبلی کتاب نیز مطالبی ذکر شده است.
دفتر هشتم و واپسین فصل کتاب یزد، یادگار تاریخ در خصوص تذکره منظوم سخنوران یزدی است که اشعاری از برخی شاعران یزد است که سبک هنری خود را در قالب ابیاتی بیان کردهاند.
خلاصهای از کتاب به عنوان پیش درآمد در صفحات پایانی به زبانهای عربی، انگلیسی، فرانسه و آلمانی به این متن افزوده شده است.
۶۰۱۴/
نظر شما