عبدالمالک شنبه زاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مراتب ثبت این آثار جهت ابلاغ به دستگاههای مرتبط از طرف معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور ابلاغ شد.
وی افزود: این آثار شامل ساز و دول (دهل) لکی مقامهای سرنا در مناطق لک نشین به شماره ۱۵۶۳، هنر ساختن و نواختن بلور (چوپانی لکی) به شماره ۱۵۶۴، هنر ساختن و نواختن تمیره (تنبور لکی) به شماره ۱۵۶۵ و ترانه سیت بیارم به شماره ۱۵۶۵ به ثبت رسیده اند.
شنبه زاده یادآور شد: آواز لری علی سنه به شماره ۱۵۶۷، شاهنامه خوانی لکی به شماره ۱۱۴ و دانش و فرهنگ گاه شماری و ستاره شناسی لکی به شماره ۱۱۵ نوزدهم اسفندماه ۹۶ بصورت مشترک با استان لرستان به ثبت رسیده اند.
به گفته وی، همچنین ۱۲ اثر با عناوین شیوههای سنتی گلونی لکی در میان زنان و مردان قوم لک به شماره ۱۶۷۵، مهارت بافت قالی ام البنات به شماره ۱۷۶۸ بصورت مشترک با استان خوزستان در تاریخ دی ماه ۹۷ به ثبت رسیده است.
شنبه زاده اضافه کرد: سایر آثار ناملموس شامل فن و مهارت ساخت داس و داسیلگ،؛ هنر و مهارت پخت شیرینی سنتی و مناسبتی بژی برساق، تهیه غذای محلی ترخینه، بافت تپک یا چیت ایلامی، ساخت ده س هه ر (آسیاب دستی) برداشت سنتی سقز، تهیه مشک ایلامی، پخت خوراک جگر وز به نام ایلام و ترانه لکی بزران و بینا بینا بصورت مشترک با استان لرستان به ثبت رسیده است.
به گزارش ایرنا، تعداد ۷۷۰ اثر ایلام تاکنون در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده که از این تعداد ۷۳۳ اثر تاریخی، ۲۴ اثر معنوی، ۶ اثر طبیعی و هفت اثر نیز مکان رویداد دفاع مقدس است.
شهرستان درهشهر با ۱۴۶ اثر ثبت شده در ردیف نخست آثار ثبت شده ملی استان و شهرستان بدره با ۲۷ اثر رتبه دهم استان را دارد.
لازم به ذکر است، استان ایلام بخشی از تمدن عیلام باستان بوده که در هزاره سوم پیش از میلاد بهوجود آمده و به عنوان یکی از مهدهای حیات بشری مملو از آثار، محوطهها و بناهای دورههای مختلف تاریخی و ماقبل تاریخ است.
از یک هزار و ۷۰۰ اثر و محوطه تاریخی شناسایی شده استان ایلام تاکنون حدود ۸۰۰ اثر فهرست آثار ملی ثبت شده است.
۷۱۸۰/۶۱۱۹
نظر شما