رابطه ۵۰۰ ساله ایران و اتریش خالی از برتری‌جویی و استعمار است

تهران-ایرنا- سفیر اتریش در ایران گفت: حضور در ایران گرچه در بادی امر حضور در دنیایی ناشناخته بود اما عقبه آشنایی و رابطه دوستی بین دو ملت در حدود ۵۰۰ سال باعث شد که این حضور آسان شود، ارتباط تنگاتنگی که هیچ گونه نگاه برتری‌جویانه و استعماری از جانب هر دو کشور نسبت به یکدیگر وجود نداشته است.

اشتفان شولتش در نشست ویژه «گفت‌وگو و فهم ما از جهان امروز» در شهر کتاب به ایراد سخن پرداخت. گفتنی است که ۲۳ تیر به ابتکار ایران روز گفت‌وگو و تعامل سازنده با جهان در تقویم ثبت شده است.

وی در ابتدای اظهارات خود گفت: حضور در ایران گرچه در بادی امر حضور در دنیایی ناشناخته بود اما عقبه آشنایی و رابطه دوستی بین دو ملت در حدود ۵۰۰ سال باعث شد که این حضور آسان شود. رابطه تنگاتنگی که هیچ گونه نگاه برتری‌جویانه و استعماری از جانب هر دو کشور نسبت به یکدیگر وجود نداشته است.

او افزود: مورد مهمی که طی سالهای اخیر مطرح بود بحث منع سلاح‌های هسته‌ای و گفتمانی بود که به برجام انجامید. خوشحالم که کشور من محملی برای رسیدن به این توافق بود. توافق که خروجی اش ارتباط ایران با سایر ممالک را تسهیل می‌کرد. متأسفانه همه ما از موانع رخ داده مطلع هستیم، گرچه ایران تاکید کرده است که نه امروز و نه فردا قصد ندارد که به سلاح‌های هسته‌ای دست پیدا کند و مایل است که در این معاهده و توافق بماند.

سفیر اتریش در ایران گفت: آنچه در این سال‌ها برای همکاری‌ها توانسته‌ایم به آن دست پیدا بکنیم مؤید آن است که دو کشور در باب گفتگو موفق بوده‌اند، دستاوردهایی که حاصل آغاز همکاری در سطح ملی در ۹ عرصه مختلف با ایران بوده است. حوزه‌هایی نظیر انرژی، محیط زیست و مبارزه با قاچاق مواد مخدر، ورزش و اکوتوریسم هایی مثل کوهنوردی و…. من به ۱۶ استان کشور شخصاً سفر کردم و سفر به سایر استان‌ها را هم در برنامه دارم. سفرهایی که برای این منظور انجام می‌شود که در یک لایه پایین‌تر شرایطی برای همکاری در بخش‌های خصوصی دو کشور فراهم شود.

وی ادامه داد: جامعه ایران در تمام این سال‌ها نشان داده است که به فلسفه و ادبیات چقدر علاقمند است. آمار کتاب‌های فلسفه و ادبیات چاپ شده در ایران نشان از علاقه مندی مردم این کشور به این حوزه‌ها است. امری که خودش می‌تواند تسهیلگر ارتباط دو کشور باشد. همچنانکه اشتراکات بین ایران و تمدن اروپا خودش را در طول تاریخ متبلور کرده است. اخیراً تئاتر سقراط را با حضور فرهاد آئیش دیدم و بسیار تحت تأثیر آن قرار گرفتم. این تئاتر بیانگر چیزی بود که ایرانیان خواستار آن هستند.

شولتش افزود: من در مطالعات اخیر خودم نیز به این نتیجه گیری رسیدم که هراکلیتوس فیلسوف یونانی مشهور در منطقه‌ای در ایران آن زمان متولد شده است و این بر وسعت اشتراکات میان ایران و اروپا می‌افزاید. این گفتمان بود که باعث شد فلسفه پیشاسقراطی گسترش یابد و آنچه امروزه به فلسفه اروپا مشهور است رواج پیدا کند. چیزی که در زندگی اجتماعی امروز ما رسوخ کرده است

سفیر اتریش ادامه داد: مشاهدات این سال‌های من از ارتباطات با یک سری از دانشگاه‌های کشور نشان دهنده اوج عطش و علاقه مندی برای گفتگو در همه عرصه‌ها، خصوصاً عرصه‌های علمی است. همین نکته است که ایران را از همسایه‌های خود متمایز می‌کند و من از آن تعبیر به مدیریت دانش می‌کنم.

وی در این زمینه افزود: ایران در طی ۴۰ سال اخیر با حفظ استقلال سیاسی اجتماعی و علمی به دستاورها و مدلی از پیشرفت رسیده است که می‌تواند الگوی مناسبی برای ممالک خاورمیانه باشد. به نمایندگی از کشور اتریش می‌خواهم تاکید کنم که ما حامی گذر ایران از یک جامعه صرفاً بازرگان به یک جامعه مولد و تولید کننده هستیم و در این مسیر پشت این فکر خواهیم ایستاد. امیدوارم زمانی که تلخی این تحریم‌ها فرونشست ایران بتواند دوباره به جامعه جهانی متصل شود و دوباره نقش مهمی را در تجارت و اقتصاد دنیا ایفا کند.

سفیر اتریش در بخش پایانی سخنان خود گفت: در انتها به یک واقعیت تاریخی اشاره می‌کنم. در حدود ۵۰۰ سال پیش شاه اسماعیل صفوی یک رابطه رسمی میان ایران و اتریش برقرار کرد. که عقبه این ارتباط ۵۰۰ ساله است و پایه گذار یک تغییر در رابطه بین دو ملت بود. امری که قدم‌های اولیه دو ملت برای پایه‌ریزی تاریخ معاصر ایران بود و شاه اسماعیل پس از شکست جنگ چالدران آن را به مثابه یک فرصت تلقی کرد که به پایه ریزی اصلاحاتی دست بزند که بر اساس تجربیات به دست آمده از این واقعه حاصل شده بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha