سید رضا فاطمی، کارشناس بازار سرمایه امروز (جمعه) در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ارزیابی خود از روند معاملات بورس در هفتهای که گذشت را اینگونه بیان کرد: از چند وقت گذشته به دلیل رشد مکرر بازار سرمایه، ترس از اصلاح و ریزش شاخص بورس وجود داشت تا اینکه در هفتهای که گذشت به دلیل وجود برخی از جنبههای روانی این اتفاق رخ داد و بازار با حجم عمیقی از ریزش همراه شد.
وی ریزش شاخص بورس را متأثر از اتفاقات رخ داده در بازار ارز دانست و افزود: با توجه به پست اینستاگرامی رئیس کل بانک مرکزی و افزایش عرضه ارز در بازار، قیمت دلار روند نزولی را در پیش گرفت که در کنار آن به دلیل ایجاد ترس در بین سهامداران و اتخاذ تصمیمات هیجانی زمینه ریزش شاخص بورس فراهم شد.
فاطمی به وجود برخی از جنبههای منفی در بازار سرمایه و احتمال ریزش مجدد شاخص بورس اشاره و بیان کرد: برخی از افراد وجود دارند که با اطلاعات اندک از روند معاملات بورس وارد بازار شدند و اقدام به خرید سهم کردند، این افراد تازه وارد با کوچکترین خبری احساس ترس میکنند و تصمیم به فروش سهام در اختیار خود میگیرند که این موضوع تا حدودی بر ریزش شاخص بورس دامن خواهد زد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: به نظر میرسد که بازار در کوتاه مدت به دلیل تصمیمات هیجانی از سوی سهامداران ریزش داشته باشد اما در بلندمدت بورس بهترین بازار برای سرمایه گذاری خواهد بود.
وی اظهار داشت: افرادی که تازه وارد بورس میشوند نباید چندان نگران نوسانهای موجود در بازار سرمایه باشند بلکه باید بیشتر به سمت صندوقهای سرمایه گذاری بروند و تلاش ما هم هدایت مردم به سمت صندوقهای سرمایه گذاری است.
فاطمی با اعتقاد بر اینکه تمام بازارها فرصتی برای خرید و فروش محسوب میشوند مگر اینکه با برخی از محدودیتها مواجه باشند، گفت: با توجه به نوسانهای شدیدی که بازار سرمایه در این مدت تجربه کرد به نظر میرسد که دیگر شاهد سرمایه گذاریهای چندان چشمگیری در این بازار نخواهیم بود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: به نظر میرسد که در وضعیت فعلی افراد از سرمایه گذاری در بازار سرمایه انصراف دهند و از این بازار خارج شوند.
وی در پایان اظهار داشت: براساس آمارهای به دست آمده از میزان سودآوری تمامی بازارها در ده سال گذشته، دلار یک هزار و ٣٠٠ درصد، طلا یک هزار و ٦٠٠ درصد، مسکن یک هزار و ٣٠٠ درصد و بازا سرمایه یک هزار و ٩٤١ درصد بازدهی داشتند.
ریزش جزئی شاخص بورس
در ادامه مجتبی معتمدنیا، کارشناس بازار سرمایه نیز به خبرنگار ایرنا گفت: بازار سرمایه بعد از رشد قابل توجهی که کسب کرد و به شاخص ٢٧٠ هزار واحد رسید، به دلیل رشد قابل توجه بازار، حجم بالایی از تقاضای خرید در سیستم کاهش یافت.
وی با بیان اینکه به طور طبیعی علت توجه و اقبال چند وقت اخیر به بورس برای سرمایه گذاری، عقب ماندگی این بازار نسبت به دیگر بازارهای موازی مانند بازار ارز بود، گفت: قیمت دلار در هفتهای که گذشت از نرخ ١٤ هزار تومان به ١١ هزار تومان رسید که این موضوع به شدت روند بازار سرمایه را تحت الشعاع قرار داد.
معتمدنیا اظهار داشت: بازار سکه همیشه از یک همخوانی با بازار ارز برخوردار است که این بازار هم به دلیل رشد چشمگیر بازار ارز وارد مدار افزایشی شد اما در کنار آنها بازار سرمایه تنها بازاری بود که رشد متوازنی نداشت.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: از قبل اعلام کرده بودیم، با فرض اینکه قیمت دلار ١٥ هزار تومان باشد بازار سهام از قابلیت رشد تا شاخص ٣٠٠ هزار واحد برخوردار است اما اتفاقی که رخ داد این بود که سرمایه بجای ورود در شرکتهای بزرگ بیشتر وارد شرکتهای کوچک شد که این موضوع زمینه کندی حرکت در رشد شاخص بورس را فراهم کرده بود.
وی گفت: در چند وقت اخیر شاهد حجم قابل توجه عرضه در سهام شرکتهای بزرگ هستیم و به طور طبیعی دلیلی ورود نقدینگی و سرمایههای موجود به سمت شرکتهای کوچک و رشد این گروه از صنایع در بازار بوده است
معتمدنیا ادامه داد: در صورت مقایسه شرکتهای بزرگ با شرکتهای کوچک متوجه میشویم که شرکتهای بزرگ با توجه به میزان سوددهی و ارزش ذاتی که دارند هنوز به قیمت واقعی خود نرسیدند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: تا چند وقت اخیر حجم عظیمی از نقدینگی در بازار سرمایه وارد شرکتهای کوچک شده است اما یکباره به دلیل اقدام دسته جمعی سهامداران برای فروش سهام خود شاهد تأثیر منفی آن بر کل بازار بودیم.
وی معتقد است، ایجاد چنین جو روانی در بازار سرمایه ناشی از کاهش قیمت ارز بود، در حالی که اکنون اکثر شرکتهای کامودیتی محور ارزش سرمایه گذاری با قیمت دلار ١١ هزار تومانی را دارند.
معتمدنیا پیش بینی خود از روند بازار سرمایه را اینگونه بیان کرد: در حالی که بیشتر وزن شاخص بورس بر روی شرکتهای بزرگ است و با توجه به عرضه سهام و یا همان فروش شرکتهای کوچک شاخص بیشتر از اینها ریزش نخواهد داشت.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، شاخص کل ٢٥٠ هزار واحد با دلار ١١ هزار تومان همخوانی دارد و دلار به دلیل تدابیر اتخاذ شده بیش از اینها کاهش نخواهد داشت.
وی در پایان گفت: روند بازار سرمایه در بلندمدت به دلیل برخی از دلایل بنیادی همچنان صعودی است اما در میان مدت ممکن است که دچار یک سری از ریزشهای جزئی شود که در صعود دوساله اجتناب تا پذیر است.
نظر شما