به گزارش ایرنا به نقل از سایت اینترنی روزنامه انگلیسی زبان «بیزنس رکوردر» پاکستان ( BUSINESS RECORDER)این مطلب، محور اصلی بحث ها و سخنرانی ها در سمیناری بود که روز گذشته با عنوان "فرصت همکاری های ایران، پاکستان و ترکیه در سایه تحریم های آمریکا" از سوی "مرکز مطالعاتی صلح، ثبات و توسعه" پاکستان و با حضور جمعی از کارشناسان برجسته سه کشور در حوزه سیاست خارجی و مسائل منطقه و بین المللی از جمله «محمدکاظم سجادپور» رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی و عضو هیات علمی دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه ایران برگزار شد.
یکی از نشانه های تاثیرگذاری و اهمیت همکاری های اقتصادی ایران، پاکستان و ترکیه، ابتکار مشترک این سه کشور برای تاسیس سازمان همکاری اقتصادی "اکو" است . این سه کشور در سال ۱۳۴۳ ( میلادی ۱۹۶۴) نخستین بار این سازمان را پایهریزی کردند.
این سازمان در ابتدا با نام «آر سی دی» - که نام اختصاری سازمان همکاری عمران منطقه ای است، آغاز به کار کرد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 ، کار سازمان یاد شده با وقفه مواجه شد و در سال ۱۳۶۴ با نام «اکو» حیات خود را از سر گرفت و کشورهای بیشتری از منطقه به عضویت آن درآمدند.
در این سمینار تاکید شد که ضرورت دارد پاکستان، ایران و ترکیه تلاش های مضاعف برای استفاده از فرصت های حاصل از همکاری های منطقه ای با هدف غلبه بر تحریم های آمریکا انجام دهند.
شرکت کنندکان در این سمینار تاکید کردند که این سه کشور مسلمان نقش بسیار مهم، در هم تنیده و موثری در منطقه دارند و اگرچه تحریم های آمریکا در شرایط کنونی اقتصاد ایران را نشانه رفته است اما مشکلات ناشی از این مسئله می تواند به کشورهای همسایه ایران و سایر کشورهای منطقه نیز تسری یابد.
نجم الدین شیخ یکی از کارشناسان حوزه سیاست خارجی شرکت کننده در این سمینار با اشاره به نقش برجسته دلار آمریکا در تبادلات مالی و تجاری میان کشورها ، به موضوع امکان استفاده از ارزهای محلی برای تجارت میان ایران، پاکستان و ترکیه پرداخت و گفت: ایران، پاکستان و ترکیه به عنوان بینانگذار سازمان منطقه ای همکاری های اقتصادی "اکو" که با عضویت کشورهای مختلف ، امروز به یکی از مهم ترین سازمان های منطقه ای تبدیل شده است، همچنان از ظرفیت بالایی برای تقویت و رونق بخشیدن به تجارت و همکاری های اقتصادی در منطقه برخوردارند.
دکتر محمدکاظم سجادپور رئیس موسسه مطالعات بین المللی وسیاسی ایران نیز از جمله شرکت کنندگان در این سمینار بود و درسخنانش گفت: بعد از تحریم های آمریکا، فرصت و فضایی برای ایران، پاکستان و ترکیه ایجاد شده و این کشورها باید از این فرصت نهایت استفاده را ببرند.
وی گفت: ایران، پاکستان و ترکیه از مهم ترین بازیگران منطقه هستند و می توانند بطور موثر از فرصت های ناشی از تحریم ها بهره ببرند.
سلیمان سینسوی موسس مرکز آسیایی ترکیه در امور مطالعات راهبردی نیز در سخنانش در این سمینار با بیان اینکه مدل ها و الگوهای اقتصادی در حال تغییر است، گفت: ایران، پاکستان و ترکیه با مجموع جمعیتی حدود 350 میلیون نفر از پتانسیل های عظیمی برای همکاری های تجاری و اقتصادی سه جانبه و منطقه ای برخوردارند.
این کارشناس ترکیه ای تاکید کرد: شرایط و وضعیت آینده کشورهای ما بستگی به کارها و سیاست های امروز ما بستگی دارد.
آصف علی خان دورانی سفیر سابق پاکستان در ایران و چند دیپلمات و کارشناس برجسته دیگر از پاکستان نیز در این سیمنار حضور داشتند و دیدکاه های خود را با محوریت اهمیت تقویت همکاری های ایران، پاکستان و ترکیه به ویژه در حوزه های تجاری و اقتصادی مطرح کردند.
در اردیبهشت ماه سال جاری نیز کنفرانسی با موضوع مشابه سمینار یاد شده، با عنوان «همکاریهای ترکیه، پاکستان و ایران» با حضور سفرا، دانشگاهیان، پژوهشگران، کارشناسان و دانشجویانی از کشورهای ترکیه، پاکستان و ایران به میزبانی آنکارا برگزار شده بود.
نظر شما