به گزارش روز سهشنبه ایرنا، وبینار مشترک مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران (IPIS) و اندیشکده مرکزمطالعات راهبردی جهانی پاکستان (CGSS) با عنوان «بررسی مهمترین تحولات جهان و منطقه در سال ۲۰۲۰» با حضور مسوولان، کارشناسان دو کشور، اساتید دانشگاهی و دانشجویان برگزار شد.
تقویت روابط ایران و پاکستان مطابق با تحولات منطقهای و بین الملل، وضعیت افغانستان و لزوم تعاملات نزدیک تهران و اسلامآباد برای کمک به پیشبرد صلح، ضرورت مقابله با دخالتهای فرامنطقهای، اهمیت چندجانبه گرایی به ویژه پیشبرد همکاریهای سه جانبه میان ایران، چین و پاکستان، رویکرد دولت آتی آمریکا در قبال منطقه و توافق هستهای ایران، وضعیت کووید-۱۹ و لزوم گسترش تعاملات فرهنگی و دانشگاهی میان ایران و پاکستان از مهمترین موضوعاتی بود که توسط شخصیتهای حاضر در این وبینار مطرح و مورد بحث وبررسی قرارگرفت.
سیدمحمد کاظم سجادپور معاون وزیر امور خارجه کشور ما و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی در سخنانش به آمریکای پسا ترامپ، مسائل جهان عرب و ارتباط آن با ایالات متحده آمریکا پرداختو گفت که سرنوشت افغانستان نیز یک جنبه مهم برای رایزنیهای نزدیک میان ایران و پاکستان است.
وی با اشاره به طرحهای مختلف همکاری با مراکز پاکستانی از جمله اندیشکده مطالعات راهبردی و بین المللی، بر اهمیت تعمیق هر چه بیشتر ارتباط بین دو کشور تاکید کرد.
ظرفیتهای منطقهای تهران و اسلامآباد
سید مجید قافله باشی معاون پژوهشی و مطالعاتی مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی ایران، حسن احمدیان استاد دانشگاه تهران، سعید قادری، دکتر وحید کریمی پژوهشگر و محقق ارشد مرکز مطالعات ودکتر کیهان برزگر مدیر مرکز مطالعات راهبردی خاورمیانه از سخنرانان ایرانی این برنامه بودند که به موضوعات مهمی مانند اهمیت چندجانبه گرایی، لزوم مقابله با سیاستهای غیرمنطقی دولت آمریکا برلزوم همکاری قوی ایران و پاکستان برای کمک به حل مسائل افغانستان پرداختند.
حسن احمدیان استاد دانشگاه تهران گفت: آمریکاییها در دوره ترامپ درک نکردند که کنار گذاشتن یک قدرت مهم مانند جمهوری اسلامی ایران میتواند پیامدهای گستردهای برای آنان داشته باشد.
وی درخصوص ظرفیتهای منطقهای تهران و اسلامآباد اظهار کرد: پاکستان میتواند در میانجیگری بسیاری از مسائل منطقهای نقش موثری داشته و به برقراری صلح در منطقه کمک کند. در این خصوص همکاریهای دو کشور همسایه نیز بسیار حائز اهمیت است زیرا هر دو کشور قدرت منطقهای هستند.
این استاد دانشگاه افزود: ایران، پاکستان را به عنوان یک کشور مهم در منطقه دانسته و در میانجیگری مسائل نقش مهمی داشته باشد و به ثبات منطقه کمک کند.
احمدیان تاکید کرد: ما باید روی چگونگی افزایش روابط دو جانبه تمرکز کنیم.
وی، در مورد جنبههای مختلف همکاریهای اقتصادی، و ابعاد فرهنگی نیز مطالبی ایراد نمود.
اهمیت افغانستان امن برای ایران و پاکستان
سعید قادری پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه ایران نیز اظهار کرد: ایران همیشه از صلح و ثبات در افغانستان حمایت و پشتیبانی کرده است.
وی افزود: صلح و امنیت در افغانستان برای ایران و پاکستان مهم است. ما از اهمیت بالای نقش ایران و پاکستان آگاهیم و باید بگوییم که دو کشور به دلیل برخی از مسائل منطقهای و یا بیثباتی رنج بردهاند و اکنون هر دو کشور باید همکاری خود را گسترش دهند تا بتوانند برای حل مسائل افغانستان کمک کنند.
نقش قدرتهای منطقهای
شبیر احمد خان مدیر مرکز مطالعات منطقهای (روسیه، چین و آسیای میانه) در دانشگاه پیشاور پاکستان نیز در سخنان خود به نقش حضور قدرتهای فرامنطقهای در تشدید بحرانهای منطقهای پرداخت.
وی گفت: جهان در حال تغییر و تحول است و قاره آسیا نیز از طریق احیای جادههای ابریشم متحول میشود. اما برخی دگرگونیها در منطقه نقش کشورهای آن را در حفظ امنیت منطقهای محدود میکند.
به اعتقاد این استاد پاکستانی، پدیده تغییر زمانی رخ میدهد که یک قدرت بزرگ فرامنطقهای مستقیماً در امنیت منطقه مداخله کند و دست به سرکوب سیاست منطقهای میزند.
وی تاکید کرد: دخالت قدرتهای فرا منطقهای امنیت منطقه را پیچیده میکند زیرا آنان همیشه منافع متضادی داشتهاند.
شبیر احمد خان بر اهمیت چندجانبه گرایی در منطقه به ویژه همکاریهای مشترک تهران، پکن و اسلامآباد تاکید کرد و گفت: مشارکت چین با ایران و موقعیت جغرافیایی استراتژیک پاکستان این ظرفیت را به وجود میآورد که از طریق همکاری سه جانبه صلح و رفاه را برای این منطقه تضمین کنیم زیرا همکاریهای منطقهای تنها راه غلبه بر چالش امنیت و توسعه اقتصادی - اجتماعی است.
اختر نواز جانجوا سرتیپ بازنشسته و عضو ارشد مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی اسلامآباد با اشاره به تأثیرات دولت جدید ایالات متحده در مسائل بین المللی اظهار داشت: که سیاست ترامپ طی چهار سال گذشته منجر به انزوای آمریکا در موضوعات مهم جهانی بیش از هر زمان دیگر شد.
وی از تغییرات سیاستی که بایدن اعلام کرد از جمله در مورد فلسطین سخن گفت.
کیهان برزگر مدیر مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه گفت: حضور ایالات متحده منبع بیثباتی در منطقه است و انتظار میرود شاهد تغییر نسبت به سیاستهای ترامپ در دولت آینده بایدن باشیم.
وی تأکید کرد که سیاستهای ترامپ در مبارزه با چین و همچنین سیاستهای او در افغانستان و یمن باعث بیثباتی منطقه شده است. اما با درگیر بودن دولت جدید ایالات متحده با چالش کووید-۱۹ ممکن است تجدید نظر در سیاستهای ترامپ مدتی طول بکشد.
کیهان برزگر اظهار کرد: اگر دولت ایالات متحده سیاست دخالت در این منطقه را ترک کند، برای پاکستان و ایران بهتر و مناسب خواهد بود زیرا کشورهای منطقه به ویژه پاکستان و ایران قادر به حل مسائل منطقه هستند.
نظر شما