به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، رخدادهای اخیر در خلیج فارس باعث شده تا آمریکایی ها داعیه دار حمایت از آزادی دریانوردی در منطقه شوند.
پیش از توقیف نفتکش انگلیسی هم «برایان هوک» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز چهارشنبه (۲۶ تیرماه) از برگزاری یک نشست بین المللی طی هفته های آینده با موضوع «امنیت دریایی در خلیج فارس» در بحرین با حضور ۶۵ کشور جهان خبر داد.
قبل از آن هم «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به خبرنگاران گفته بود با شمار زیادی از کشورها تماس گرفتیم تا ببینیم آیا میتوانیم با یکدیگر ائتلافی تشکیل دهیم که آزادی دریانوردی در تنگه هرمز و آبهای اطراف را تضمین کند.
ناکامی های ترامپ در مسیر ائتلاف سازی
تارنمای «کتابات» عراق در گزارشی به قلم «نشوی الحفنی» نوشت: در اقدامی که سوال های بسیاری را به دنبال داشت جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا اعلام کرد آمریکا تلاش می کند برای حمایت از گذرگاه های دریایی ائتلاف نظامی تشکیل دهد. این نخستین بار نیست که واشنگتن برای رویارویی با ایران در پی ائتلاف سازی است، بلکه پیش از این هم در این زمینه تلاش هایی صورت گرفته و همه این تلاش ها با شکست روبرو شده است.
«ناجی الزعبی» کارشناس مسائل منطقه در تحلیل اقدام آمریکا برای تشکیل ائتلاف نظامی به تارنمای کتابات گفت: جهان اکنون در فضای درگیری بین دو اردوگاه به سر می برد. آمریکا و همپیمانانش در منطقه تلاش می کنند نقش خود را عوض کنند. آنها از قدرت طرف مقابل خود یعنی ایران و جریان مقاومت در منطقه ارزیابی درستی ندارند. نیت آمریکا برای تشکیل ائتلاف جدید شگفت آور نیست. این اقدام پس از سرنگونی پهپاد آمریکا به دست نیروهای ایران و شکست آمریکا و ترس و وحشت واشنگتن و همپیمانان منطقه ای آمریکا صورت می گیرد.
به نوشته تارنمای کتابات، «هشام البقلی» کارشناس مسائل ایران هم گفت ترامپ تلاش می کند با اظهارات خود جامعه بین الملل را علیه ایران تحریک کند. با این حال، اکثر تلاش های وی علیه ایران با شکست روبرو شده است. البته برخی کشورهای عربی و انگلیس از طرح ترامپ برای تشکیل ائتلاف استقبال و برای پیوستن به آن شتاب خواهند کرد. به تازگی تغییراتی بسیاری در موضع کشورهای اروپایی درباره ایران رخ داده است. ایران به استفاده از دیپلماسی برای مذاکره با کشورهای اروپایی نیاز دارد تا از شدت تحریم ها کاسته شود. روسیه و دیگر کشورها مانند چین هم به دلیل داشتن منافع در روابط با ایران از موضع ترامپ حمایت نخواهند کرد.
«سباستین سونس» تحلیلگر مسائل سیاسی در شورای روابط خارجی آلمان هم در صفحه عربی تارنمای «دویچه وله» چنین نگاشت: عربستان سعودی به این ائتلاف ملحق خواهد شد. حضور عربستان در این ائتلاف البته در موضع امارات تاثیری نخواهد داشت. ابوظبی به دلیل منافع اقتصادی دارای تجارتی پرحجم با ایران است. قطر هم به گونه ای دیگر به این موضوع نگاه می کند. اگرچه این کشور به آمریکا نیاز دارد اما از سوی دیگر دوحه تلاش می کند توازن میان دو قدرت بزرگ منطقه یعنی ایران و عربستان حفظ شود. در این میان، دوحه درباره این اقدام آمریکا ملاحظات خود را خواهد داشت. کویت و عمان هم یکی به دلیل نداشتن ارتش قدرتمند و دیگری وجود چالش های اقتصادی درباره این طرح آمریکا محتاطانه عمل خواهند کرد. عراق هم با ایران دارای روابط تنگاتنگی است و هرگونه اقدام از سوی ایران برای بستن تنگه هرمز را مانعی برای رشد اقتصادی خود می داند. این موضوع در موضع گیری های «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق و سرزنش ترامپ از سوی وی آشکار بود. او به صراحت مخالفت بغداد با طرح ترامپ برای پایش نیروهای ایران از عراق را اعلام کرد.
به نوشته شبکه «الغد» مصر، «محمد عز العرب» رئیس بخش مطالعات عربی و منطقه مرکز پژوهش های سیاسی و راهبردی «الاهرام» با اشاره ابتکار عمل امنیتی آمریکا برای حمایت از دریانوردی اظهار داشت: آمریکا راهبرد مشخصی درباره رویارویی با ایران ندارد. عکس العمل کشورهای مختلفی هم که قرار است در ائتلاف آمریکا حضور داشته باشند در این زمینه مهم است. در سایه جنگ رسانه ای و سیاسی و ناکامی ها در رسیدن به یک راه حل مسالمت آمیز ما با معادله ای روبرو هستیم که امکان ائتلاف سازی را پیچیده کرده است. کشورهای اروپایی در ورود به این ائتلاف تردید دارند و موضع برخی از کشورهای منطقه هم در این زمینه مبهم است.
توهم آمریکا برای مقابله با ایران و چین
روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن در گزارشی به قلم «منی صفوان» یکی از اهداف آمریکا از ائتلاف سازی دریایی را مقابله با اقتصاد چین اعلام کرد و نوشت: آمریکا اکنون در سیاست اقتصادی خود و باج خواهی نظامی و سیاسی از کشورهای نفت خیز عربی در شرایط آشفته ای به سر می برد. این کشور تاکنون نتوانسته است مانع از نفوذ چین در کشورهای عربی شود. اکنون تنگه هرمز و باب المندب به نقطه درگیری چین و آمریکا تبدیل شده اند. واشنگتن در حالی برای تشکیل ائتلاف دریایی تلاش می کند که دوست دارد چین در این زمینه هزینه بپردازد. آمریکا در حالی به بهانه تهدیدهای ایران به دنبال باج خواهی از چین است که ایران همپیمان پکن محسوب می شود و حماقت آمریکا سبب شده است که ارزیابی درستی از روابط ایران و چین نداشته باشد. در تنگه هرمز و باب المندب امنیت دریانوردی تهدید نمی شود، با این حال ایران نه تنها می تواند کنترل تنگه هرمز را در اختیار داشته باشد بلکه این کشور می تواند کنترل باب المندب را هم در دست گیرد. اگرچه حضور ایران در دریای سرخ از طریق انصارالله شگفت آور نیست اما حضور نظامی چین در ساحل آفریقایی دریای سرخ قابل تامل است. چین اکنون در این منطقه پایگاه نظامی دارد و توهم است که پکن به واشنگتن اجازه دهد تجارت و منافع اقتصادی چین را در جهان تهدید کند. چین، روسیه و ایران، آمریکا را تهدیدی برای تجارت نفت و گذرگاه های جهان می دانند و چین، ایران و همپیمانان آن ها از امنیت اقتصادی جهان حمایت می کنند.
در گزارش روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن به قلم «لطفی العبیدی» هم می خوانیم: ایران از سیاست بین المللی آگاهی بالایی دارد و با قدرت و مهارت می تواند به مانورهای خود در سیاست بین المللی ادامه دهد. ایران همه مولفه های تاثیر گذاری در معادلات منطقه را در اختیار دارد. این کشور به خوبی می داند با دولت آشفته ترامپ روبرو است که موضع گیری ثابتی درباره مسائل ندارد.آمریکا هم به خوبی می داند که جنگ علیه ایران تفریح نخواهد بود، بلکه چنین جنگی به جایگاه بین المللی آمریکا و منافع این کشور در شبه جزیره عرب و خاورمیانه زیان وارد خواهد کرد. پیامدهای اقتصادی این جنگ به سود چین و روسیه خواهد بود که از نظر نظامی و فناوری و اقتصادی از ایران حمایت می کنند. در صورت وقوع هرگونه جنگی روسیه و چین برای تضعیف جایگاه ژئوپلتیک آمریکا تلاش خواهند کرد و رویارویی نظامی با ایران به منزله وارد شدن ضربه کمرشکن به قدرت نظامی و اقتصادی آمریکا خواهد بود. با توجه به چنین مسائلی آمریکا اعلام کرده است که به دنبال جنگ با ایران نیست. معادله آشکار است. آمریکا با تنش آفرینی کنونی خود به دنبال کشاندن ایران به میز مذاکرات است. ایران نمی خواهد زیر فشار آمریکا به مذاکره روی آورد. این کشور به حقارت تن نخواهد داد. اگرچه آمریکا در نتیجه شتاب زدگی ترامپ از توافق هسته ای عقب نشینی کرد و تحریم هایی را علیه ایران اعمال کرد و اکنون نیز با بسیج نیروهای هوایی و دریایی در مرزهای ایران به دنبال جنجال آفرینی است تا درهای مذاکره با ایران را باز کند. اما گشودن درهای مذاکره و حل مشکل با قلدرمابی آمریکایی امکان پذیر نیست. آمریکا با بزرگنمایی تهدیدهای ایران موفق شده است میلیاردها دلار سلاح به عربستان و امارات بفروشد و در این زمینه هم تلاش می کند.
نظر شما