استاندار خراسان رضوی بر لزوم احیای مرکز خراسان شناسی تاکید کرد

مشهد- ایرنا- "مرکز خراسان شناسی" به منظور پاسداشت مفاخر ادبی و هنری، تحلیل و بررسی ذخایر فرهنگی منطقه تاریخی خراسان و معرفی نخبگان و بزرگان این حوزه در قالب طراحی و برپایی همایشها و مراسم بزرگداشت دوباره احیا می شود.

استاندار خراسان رضوی روز شنبه در نشستی با فعالان عرصه فرهنگ و هنر این استان، به فعالیت مرکز خراسان شناسی که سالها پیش در مشهد دایر بود اشاره و بیان کرد: لازم است این مرکز به منظور معرفی بزرگان، ادبا و مفاخر این سرزمین و تاریخ پرافتخار آن دوباره احیا و ساماندهی شود تا با کمک شاعران و ادبای خراسانی هیات امنایی قوی برای آن شکل گیرد. استانداری خراسان رضوی آمادگی کامل برای همیاری و حمایت را در این خصوص دارد.

علیرضا رزم حسینی خراسان را مهد مفاخر و بزرگان ادب و هنر ایران زمین توصیف و بیان کرد: آوازه بزرگان این سرزمین تا به آنجا است که کشورهای دیگر نسبت به برگزاری مراسم بزرگداشت فرهیختگان این خطه همچون حکیم ابوالقاسم فردوسی اقدام می کنند.

وی افزود: همزمان با توسعه فعالیتها در قالب شبکه های مجازی، برخی از بخشهای حوزه فرهنگ و ادب در حال تهی شدن از محتوای فاخر و مناسب است. بر این اساس شرایطی بگونه ای است که احساس می شود بیش از هر زمانی نیازمند حضور پررنگ نخبگان و مفاخر فرهنگی، علمی و هنری در سطح جامعه هستیم لذا باید بیش از پیش از گنجینه مفاخر و بزرگان ایران زمین بهره گرفته و فرهیختگان به ویژه در حوزه زبان و ادبیات فارسی به کمک بیایند.

استاندار خراسان رضوی به روند مهاجرت و از شهرها و روستاهای کوچک به مشهد و سکونت در حاشیه این کلانشهر اشاره و بیان کرد: به همین خاطر در حالی وابستگی و عشق سرزمینی در حال از بین رفتن است که بدون وجود چنین دلبستگیهایی توسعه اتفاق نمی افتد لذا امروز نیازمند این هویت سازی هستیم زیرا بدون عشق سرزمینی توسعه اقتصادی میسر نمی شود. در این میان مفاخر و بزرگان فرهنگی و هنری می توانند عشق سرزمینی و دلبستگیهای فرهنگی و معنوی را در هر منطقه تقویت کنند.

وی ادامه داد: بر این اساس می بایست برای توسعه اقتصادی منطقه و ایجاد دلبستگی و عشق سرزمینی، خود مفاخر و هنرمندان پیشقدم شوند. دستگاههای دولتی و استانداری نیز قطعاً بطور موثر یاریگر آنان خواهند بود.

رزم حسینی گفت: قبول دارم مداخلات دولتی در هر طرحی وجود داشته آن طرح به نتیجه لازم نرسیده اما در مقابل، تشکلهای بخش خصوصی مانند "انجمن مفاخر خراسان رضوی" که نهادی شناخته و ثبت شده در زمینه بزرگداشت مفاخر و بهره گیری از آنان است، کمتر فعالیت دارد.

وی افزود: در همین راستا و به منظور توسعه اماکن فرهنگی و بهره گیری از مفاخر خراسان در حوزه گردشگری "طرح بازسازی شهر توس" در زمینی به مساحت ۳۶۱ هکتار در حال اجرا است و شهرداری مشهد مسئولیت مستقیم آن را برعهده دارد.

استاندار خراسان رضوی همچنین درگذشت شاعر نامئار خراسانی "امیر برزگر خراسانی" را که پنجشنبه هفته گذشته به دیار باقی شتافت تسلیت گفت و اظهارداشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی معتقدند شعر از معجزات آفرینش و عالم خلقت است و در واقع شعر نتیجه ذوق انسانهای هنرمند به شمار می رود.

وی در ادامه همچنین گفت: رنج کنونی ما از تهمتها و اشاعه آن در سطح جامعه است. انتقادها از عملکرد دولت اگر به زبان طنز و در قالب شعر و داستان بیان شود تاثیر زیادی دارد.

رزم حسینی به آغاز تلاش برای بهره گیری از نخبگان علمی به ویژه اساتید دانشگاه فردوسی مشهد به منظور اجرای طرحهای بزرگ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در خراسان رضوی اشاره و بیان کرد: در همین چارچوب "طرح همیاران آب" توسط دانشگاه فردوسی در دست اجرا است. ما آمادگی داریم اجرای طرحهای مشابه در حوزه فرهنگی و هنری را نیز به مفاخر و بزرگان این عرصه بسپاریم.

مدیرعامل سابق مرکز خراسان شناسی نیز گفت: این مرکز سال ۱۳۷۵ زیر نظر آستان قدس رضوی با حمایت مالی آن نهاد راه اندازی شد و ساختمانی مستقل در خیابان کوهسنگی مشهد هم به آن اختصاص یافت.

دکتر محمد جعر یاحقی افزود: تا سال ۱۳۷۸ ۵۰ نفر از اساتید دانشگاه و شاعران خراسانی با مرکز خراسان شناسی ارتباط داشته، ۹ گروه پژوهشی در آن ایجاد شده بود که فعالیتهای میدانی در قالب شهرشناسی خراسان بزرگ را انجام می داد و حتی دانشنامه ای برای آستان قدس رضوی در همین مرکز تدوین شد.

وی ادامه داد: در آن زمان اقدامات مقدماتی برای تهیه و تدوین تاریخ خراسان انجام گرفت و گویشهای محلی خراسان نیز مستندسازی شده و در حال گردآوری بود. همچنین ارتباطاتی با همه شهرها در سطح استانهای سه گانه خراسان برقرار شد و در این چارچوب تاریخ هر شهر توسط کارشناسان علاقه مند در حال گردآوری بود. علاوه بر اینها مرکز خراسان شناسی با کشورهای همجوار مانند تاجیکستان ارتباطاتی برقرار کرد بطوری که تاریخ شهر خجن توسط یکی از اساتید تاجیک گردآوری شد.

این استاد ادبیات و زبان فارسی گفت: از سال ۱۳۷۸ وقفه ای در فعالیت مرکز خراسان شناسی ایجاد شد لذا آستان قدس رضوی سال ۱۳۸۰ آن مرکز را به یک گروه پژوهشی در چارچوب بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان تقلیل داد و ساختمان مرکز خراسان شناسی هم به یکی از دوایر اداری آستان قدس واگذار شد.

تمرکزگرایی معضل فرهنگ و هنر

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در این نشست اصحاب فرهنگ، شعر و ادب را مرجع فکری جامعه توصیف و بیان کرد: در واقع بنیاد توسعه فرهنگی مبتنی بر حضور این افراد و فرهنگ به مثابه هوا برای تنفس است.

جعفر مروارید افزود: بنیان توسعه پایدار دیدگاههای فرهنگی است اما آنچه تاکنون در مسیر توسعه فرهنگ مانع ایجاد کرده نگاه دولتی به این موضوع بوده زیرا برخی دولت را منجی فرهنگ می دانستند. با این وجود دولت فقط می تواند موانع را از پیش روی توسعه فرهنگ و هنر بردارد. منجی این حوزه خود اصحاب فرهنگ و هنر هستند و حتی فناوریهای این بخش نیز توسط مفاخر فرهنگی و هنری تامین می شود.

وی ادامه داد: ۱۶۰ انجمن ادبی ثبت شده در خراسان رضوی وجود دارند که نشان می دهد دولت فقط باید سیاستگذار باشد تا اجرای طرحها و برنامه های این عرصه فقط از سوی همین انجمنها صورت گیرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: هم اینک تقسیم بندی امکانات برای مناطق مختلف کشور بر اساس دیدگاه متمرکز در تهران انجام می شود و نیازسنجی هر آنچه سهم حوزه فرهنگ و هنر استانها مانند بیمه و کاغذ است توسط مرکز صورت می گیرد اما این نیازسنجی متناسب با نیاز استانها نیست.

وی افزود: جامعه گرفتار یک دور باطل شده است. از یک طرف مردمی که ناامید هستند و از سوی دیگر کسانی که برای سود بیشتر تلاش می کنند. در این شرایط نیاز به گفتمانسازی فرهنگی بیش از هر زمانی احساس می شود تا به تولید و تزریق امید در جامعه انجامد.

مروارید همچنین به برنامه های امسال حوزه فرهنگ در خراسان رضوی اشاره و برپایی "جام کتابخوانی، طرحهای تابستانه کتابخوانی و حمایت از کتابفروشیها، برپایی نمایشگاه بین المللی کتاب در آبان ماه آتی، همایش کارآفرینان موفق فرهنگی، جشنواره های فرهنگی هنری، بزرگداشت روزهای خیام و عطار و فردوسی، جامهای کتابخوانی برای نوجوانان و مهدهای کودک و همچنین ایجاد مقبره شعرا" را از برنامه های در حا اجرا و یا آماده اجرا در این زمینه برشمرد.

۷۴۸۹/‌۱۸۵۸

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha