جواد زنجانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا مدیریت مصرف آب را ضروری دانست و افزود: از سال آینده باید برای صرفهجویی مصرف آب و استفاده بهنیه کشاورزان از مایع حیاتی با تغییر الگوی کشت اقدام جدی صورت گیرد.
فرماندار اردبیل برداشت بیرویه آب از سفرههای زیر زمینی در دشت اردبیل را نگران کننده خواند و اضافه کرد: فقدان نظارت کافی در برداشت از سفرههای آب زیرزمینی و نبود مدیریت مناسب در این زمینه باعث ایجاد وضعیت بحرانی کنونی شده است.
وی اعمال مدیریت و برنامهریزی برای حراست منابع آب و احیای دشت اردبیل را بهترین راهکار موجود اعلام کرد و گفت: برنامههای حفظ محیط زیست و آب بدون تاثیرگذاری مسائل سیاسی باید به صورت منطقهای و استانی اعمال شود و اگر در این زمینه سیاستگذاری درستی شود میتوان بر مشکلات فایق آمد.
زنجانی با بیان اینکه ۹۰ درصد آب در حوزه کشاورزی مصرف میشود، افزود: برای رفع بحرانهای موجود در بحث آب باید کار را از کشاورزی شروع کرد و در این راستا با اصلاح الگوی کشت و شیوههای آبیاری میتوان مصرف آب را در این بخش به حداقل رساند.
فرماندار اردبیل گفت: باید به فکر تغییر الگوی کشت در اردبیل باشیم تا با کمترین آب بیشترین و با کیفیتترین محصول تولید و روانه بازار شود.
او با بیان اینکه دشت اردبیل یک سوم محصولات کشاورزی استان تولید می کند، افزود: نباید تنها به کشت سیبزمینی در دشت اردبیل اکتفا شود بلکه بهتر است الگوهای جدید کشت با گونههای باارزشی همچون کلزا، چغندر قند، زعفران و با کشت های جدید و جایگزین بیش از گذشته به توانمندسازی زارعان منطقه کمک کرد.
زنجانی به محدودیتهای منابع آب زیرزمینی در دشت اردبیل و استفاده از چهار سد یامچی، شورابیل، نئور و قوری چای اشاره کرد و گفت: در پایاب این سدها توسعه کشت آبی آن هم به شکل شبکه مدرن باید مورد توجه قرار گیرد.
او با بیان اینکه شرکت آب منطقهای در اجرای طرح تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی نسبت به جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز و کنترل چاههای قانونی و مجوزدار اقدام کرده، افزود: نصب کنتورهای هوشمند، برقدار کردن این چاهها، توجه به شیوههای جدید آبیاری از جمله بارانی، قطره ای و همچنین تغییر زمان، گونه و الگوی کشت به راحتی میتواند در این تعادلبخشی موثر باشد.
فرماندار اردبیل با بیان اینکه همه ساله اعتبارات مناسبی برای تغییر آبیاریهای سنتی به مدرن به زارعان پرداخت می شود، ادامه داد: در حال حاضر کشت کلزا، گیاهان دارویی و زعفران آغاز شده به طوری که ۱۶۵ هکتار کلزا کشت شده و باید چنین کشتهای جدیدی در دشت اردبیل که سالهاست محصولاتی همچون گندم، جو، سیب زمینی و چغندر قند کاشته میشد را به عنوان کشتهای جایگزین مورد توجه قرار داد.
وی گفت: با همکاری جهاد کشاورزی در بین زارعان ارقام کم مصرف منابع آب در محصول گندم همچون پیشگام و میهن ترویج و کشت شده که فراگیری آن میتواند به کاهش مصرف آب و افزایش توان تولید کمک کند.
در دشت اردبیل ۱۱۲ هزار هکتار اراضی زراعی وجود دارد که ۶۷ هزار هکتار آن آبی و ۴۵ هزار هکتار نیز دیم است.
۷۱۱۰/ ۱۲۵۷
نظر شما