به گزارش روزنامه اعتماد؛ در سه ماه گذشته خلیجفارس شاهد مجموعهای از عملیاتهای تحریکآمیز بوده از حملات مشکوک در دو نوبت به تانکرها و نفتکشهای اماراتی، سعودی، نروژی و در آخرین مورد ژاپنی تا توقیف نفتکش انگلیسی توسط ایران که البته گفته میشود بیربط به ماجرای توقیف نفتکش حامل نفت ایران در جبلالطارق توسط انگلیس نیست. در این میان زد و خوردهای پهپادی ایران و امریکا هم در زمین واقعیت (ساقط شدن پهپاد امریکا توسط ایران) و رویا (ادعای اثبات نشده دونالد ترامپ درباره هدف قراردادن پهپاد ایرانی) ادامه دارد.هرچند برخی تحلیلگران فضای این روزهای حاکم بر خلیجفارس را بیشباهت به روزگار جنگ نفتکشها میدانند اما هستند کهنهکارهایی مانند البرادعی که میگویند حال و هوای این روزهای منطقه آنها را به یاد روزهای منتهی به حمله امریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی به بهانه برخورداری رژیم صدام حسین از تسلیحات کشتارجمعی میاندازد.
بر هیچکس پوشیده نیست که اسراییل، امارات و عربستان سعودی در قریب به سه سال گذشته از عمر ترامپ تلاش کردهاند به ظن خود تهران را در گوشه رینگ قرار بدهند اما در اشتباهی محاسباتی متوجه جایگاه ایران و قماری که تحت فشار قرار دادن تهران، منطقه را در آستانه آن قرار میدهد، نیستند.
دولت دونالد ترامپ در چند حوزه بغداد را تحت فشار قرار داده است: تبعیت از تحریمهای یکجانبه امریکا علیه ایران، خودداری از خرید انرژی از ایران، کاستن از سطح مراودههای دیپلماتیک و همکاریهای امنیتی و نظامی میان دو کشور. دونالد ترامپ و همراهانش در حالی به ظن خود در جستوجوی دور کردن بغداد از تهران هستند که این امر با توجه به عمق رابطه سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی دو کشور عملاً ممکن نیست.
۴ روز پیش از سفر ناگهانی و از پیش اعلام نشده عبدالمهدی به ایران بود که خبر رسید یک پهپاد اقدام به پرتاب بمب به پایگاه شهدای وابسته به حشدالشعبی در منطقه آمرلی کرد. در جریان هدف گرفتن پادگان شهدای حشدالشعبی یک نفر به شهادت رسید و دو نفر دیگر مجروح شدند. در حالی که تاکنون هیچ گروهی مسوولیت این حمله را برعهده نگرفته است، عادل عبدالمهدی دستور داد کمیتهای میدانی بهمنظور انجام تحقیقات در این زمینه تشکیل شود. نتیجه تحقیقات غیررسمی میگوید مراکز مذکور توسط سه کلاهک انفجاری چرخشی از نوع هاروپ هدف قرار گرفته که ساخت رژیم اسراییل است.
عراق در چند ماه اخیر تلاش کرده برای کاستن از سطح تنش منطقهای میان ایران و عربستان کنفرانسی منطقهای میان ایران و کشورهای منطقهای تشکیل دهد که این ایده تاکنون فراتر از پیشنهاد نرفته است. اخیراً فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سفری به عراق از این ایده بغداد استقبال کرده بود. اروپاییها اعتقاد دارند که بغداد با توجه به منافع استراتژیکی که از کاهش تنش میان ایران و امریکا میبرد میتواند بهترین گزینه برای نوعی از میانجیگری میان تهران و واشنگتن باشد.
در حالی که سفر عبدالمهدی به تهران دقیقه ۹۰ اعلام شد و همزمان خبری مبنی بر سفر یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان به تهران هم منتشر شد پیشبینی میشود که لندن با چراغ خاموش واسطههایی را برای آزادی نفتکش توقیفشده و کاستن از سطح تنش با تهران راهی پایتخت ایران کرده باشد. در دیدار عصر گذشته رییسجمهور کشورمان با مهمان عراقی، سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه و محمود واعظی، رییس دفتر رییسجمهور حضور داشتهاند که این جمع محدود را میتوان نشان از محرمانه دانستن مفاد رایزنیها دانست.
همچنین وزیر خارجه عمان شنبه مهمان محمدجواد ظریف است. دیدار میان بن علوی و ظریف دو ماه پس از آخرین حضور وزیرخارجه عمان در تهران روز ۳۰ اردیبهشت صورت گرفت. علوی در آن زمان هدف از سفر را تلاش برای تنشزدایی از رابطه ایران و امریکا اعلام کرده بود. سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه نیز اوایل خردادماه سفری به مسقط در قالب تور منطقهای داشت.
نظر شما