«سید رضا قزوینی غرابی»در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به سفر عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق به تهران گفت: شرایط منطقهای و شدت یافتن تنش میان ایالات متحده و انگلیس با جمهوری اسلامی ایران، باعث شده است تا برخی از طرفهای منطقهای برای کاهش این تنشها ورود کنند.
وی ادامه داد: عراق از جمله کشورهایی است که از مدتها پیش تلاش داشته تا در نقش یک میانجیگر میان تهران و واشنگتن عمل کند.اکنون هم با اضافه شدن لندن به محور تنشآفرین، عبدالمهدی دست به کار شده است تا نقش مؤثری در این تنش ایفا کند.
این تحلیلگر مسائل بین المللی گفت: هر چند که این احتمال وجود دارد که با توجه به بیحیثیتی به وجود آمده، محور تنشآفرین از جمله لندن، از عبدالمهدی خواسته باشد که برای وساطت در خصوص ماجرای نفتکش مستقیما به تهران برود و با مقامات ایرانی گفتوگو کند.
این کارشناس ارشد مسائل عراق با اشاره به تلاشهای نخستوزیر عراق برای برگزاری نشست چند جانبه درباره مسائل منطقه در بغداد تصریح کرد: عبدالمهدی تمایل دارد تا برای افزایش اعتبار خود در داخل و خارج و همچنین کاهش از سطح فشارهایی که بغداد به دلیل تنش میان همسایگان و قدرتهای منطقهای متحمل میشود، نشستی چند جانبه با حضور همه طرفها از جمله کشورهای مؤثر عربی مانند مصر و اردن در بغداد برگزار کند.
قزوینی غرابی ادامه داد: اینکه عبدالمهدی این موضوع را در دستورکار سفر خود داشته است یا اینکه برگزاری آن چقدر محتمل است، هنوز جای تأمل دارد.
وی با یادآوری تنشهای اخیر در خلیج فارس خاطرنشان کرد: طبعا همزمانی این سفر با شرایط فعلی و افزایش تنش میان تهران و لندن و واشنگتن و همچنین برقراری تماس مقامات انگلیسی با عبدالمهدی پیش از سفر و زمان سه ساعته و کوتاه حضور عبدالمهدی در ایران همگی نشاندهنده آن است که اساس این سفر ارتباط غیرقابل انکاری با تنشهای اخیر منطقه ای داشته است.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی به سفر پیشین نخستوزیر عراق به ایران در فروردین امسال اشاره کرد و ابراز داشت: از آخرین سفر عبدالمهدی به ایران کمتر از چهار ماه میگذرد و عملا به نظر نمیرسد که این سفر در راستای مسئله تحریمهای آمریکا علیه ایران و فشار واشنگتن بر بغداد و مراودات اقتصادی ایران و عراق بوده است.
قزوینی غرابی درباره تلاشهای بغداد در کاهش تنش میان ایران و آمریکا هم بیان کرد: طبعا بغداد به دلیل آنکه تنش در روابط تهران و واشنگتن اثر مستقیمی بر اوضاع عراق دارد، از کاهش تنشها استقبال میکند و آن را به سود خود میداند بنابراین میانجیگری میان دو طرفمی تواند برای بغداد یک موضوع ایده آل باشد.
وی اضافه کرد: عبدالمهدی میتواند وضعیت نه چندان مطلوب در مقابل مخالفان یا رقبای سیاسیاش و ناکامی دولت او در حوزه داخلی را از طریق سیاست خارجی تا حدودی بهبود ببخشد.
این کارشناس مسائل عراق درباره همکاریهای ایران و عراق در دوره تحریمها یادآور شد: عراق را باید در شرایط فعلی تنفسگاه ایران به دنیای بیرون دانست. بخش عمدهای از صادرات انرژی ایران اکنون به عراق انجام میشود و مراودات مالی دو کشور تا حد زیادی سروسامان گرفته است.
نظر شما