تنها ۸.۵ درصد درآمد ایرانی‌ها صرف مالیات می‌شود

مشهد- ایرنا- رئیس سازمان امور مالیاتی گفت: در دیگر کشورها ۲۵ درصد از درآمدهای مردم صرف پرداخت مالیات می شود اما این رقم در ایران ۸.۵ درصد است و فاصله بین این دو رقم سبب فشار بر بخش‌های دیگر جامعه می شود.

امید علی پارسا روز پنجشنبه در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در مشهد افزود: نظام مالیاتی سنتی اطلاعات واقعی مودیان را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار نمی‌دهد، اکنون دوران گذار از نظام مالیاتی سنتی به نظام مالیاتی مدرن است، در نظام مالیاتی مدرن همه ابزارها الکترونیکی می‌شود و بدون آن نمی توان سرعت، صحت، دقت و نظارت لازم را در حوزه مالیات داشت.

وی اظهار داشت: اکنون همه فرآیندهای نظام مالیاتی در کشور الکترونیکی و همه چیز شفاف شده است اما روح حاکم بر حسابرسی و حساب و کتابها در کشور همچنان سنتی است، این نظام به شکل کنونی به هیچ وجه پاسخگوی نظام اقتصادی رو به تعالی مورد نظر نظام جمهوری اسلامی نیست.

وی گفت: در نظام مالیاتی مدرن یا مالیات هوشمند باید همه ریزداده های مالی، ملک و املاک، ورود و خروج مودیان در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گیرد یعنی نظام مالیاتی مبتنی بر سرعت، درآمد و صحت باشد.

پارسا افزود: در سایر کشورها نظام مالیاتی بطور کامل هوشمند شده و وضعیت مالی و دارایی همه شهروندان در اختیار حاکمیت است و فرارهای مالیاتی و بی عدالتی و بی نظمی از بین رفته است.

وی با اشاره به لزوم رها شدن از صورتحساب و شرکت صوری، فساد و فرار و بی عدالتی مالیاتی اظهار داشت: باید سامانه متمرکزی به نام سامانه مودیان کشور با محوریت سازمان امور مالیاتی مستقر شود تا همه خرید و فروش در کشور به گونه ای انجام شود که گویی صورت حساب آن توسط سازمان امور مالیاتی صادر شده است.

او گفت: گام نخست در توسعه مالیاتی، الکترونیکی کردن کلیه روشهای سنتی و حرکت به سوی مالیات هوشمند است به این معنا که همه ریزداده های اقتصادی کشور در اختیار حاکمیت قرار گیرد. 

پارسا اظهار امیدواری کرد در کوتاه ترین زمان و حداکثر طی ۱۵ ماه، سازمان امور مالیاتی بتواند ریزداده های اقتصادی کشور را در اختیار گیرد تا در درازمدت بتواند از فرارهای مالیاتی و بی عدالتی در پرداخت مالیات جلوگیری کامل به عمل آورد.

وی افزود: سازمان امور مالیاتی فقط مسئول پر کردن خزانه نیست بلکه مسئول توسعه کشور نیز می باشد و توسعه را در "فعالیت آزاد عوامل غیردولتی تحت قواعد مناسب دولتی" می داند لذا همه امور باید شفاف انجام شود.

پارسا گفت: قواعد و قوانین ما در حوزه اقتصادی خیلی بازدارنده نیست، مجموعه قواعد موجود نه جرم را به درستی تبیین می کنند و نه مجازات آن مناسب است و در این راستا باید مقررات و قواعدی در حوزه مالیاتی تعیین شوند که به معنای واقعی بازدارنده باشند.

رئیس سازمان امور مالیاتی اظهار داشت: طبق ماده ۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم، همه دستگاه های دولتی باید هرچه ریزداده دارند به سازمان امور مالیاتی ارائه کنند. این حکم در سال های گذشته، به شایستگی اجرا نشده و در هفته گذشته نیز رویه ها تغییر کرده و عمده دستگاه ها در حال ارائه ریزداده های خود هستند.

وی گفت: شعار ما در سازمان امور مالیاتی این است که حمایت محدود، مشروط، تضمین دار، کاهنده و مشخص از واحدهای اقتصادی داشته باشیم، فساد و فرار مالیاتی خط قرمز ما است، فرار مالیاتی به منزله دزدی و برداشتن از بیت المال است. 

او افزود: برای جلوگیری از فرار مالیاتی راهی جز هوشمندسازی مالیات نداریم و طبق برنامه ریزی های انجام گرفته، تلاش شده است بودجه سال ۹۹ استانها مبتنی بر اصلاح نظام درآمد هزینه ای باشد که درآمدهای مالیاتی نیز بخشی از آنهاست.

پارسا اظهار داشت: رویکرد اصلی این است که فضای اقتصادی در استانها به گونه ای تغییر کند که راهبرد مسلط بر همه آنها، حداکثر کردن درآمدهای استانی شود.

وی گفت: با نظام فعلی درآمد هزینه ای در استانها، دست اندرکاران انگیزه ای برای افزایش درآمد استانی ندارند اما می توان با تغییر قواعد این انگیزه را برای استانها ایجاد کرد که این امر با رئیس مجلس شورای اسلامی مطرح شد و ایشان نیز نسبت به اصلاح نظام درآمد هزینه ای در بودجه ۹۹ دستور لازم صادر کردند.

وی افزود: اگر مدل توزیع اعتبارات یکپارچه، تضمین دار، شفاف و روشن شود به اصلاح نظام درآمد هزینه ای استانها کمک می کند.

پارسا با اشاره به تکمیل طرح جامع نظام مالیاتی توسط این نهاد اظهار داشت: باید زیرساختی ایجاد شود که همه ریزداده های اقتصادی اعم از درآمد و ملک و املاک مردم در اختیار سازمان امور مالیاتی باشد، در غیر این صورت همچنان مشکلات بر کشور حاکم خواهد بود.

رئیس مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: مالیات ابزار هدایت است تا حمایت ها در مسیر توحید قرار گیرد لذا نباید مالیات ستانی وسیله ای برای فشار آوردن بیشتر به بخش تولید باشد و قفلی بر آن بزند.

حجت الاسلام نصرالله پژمانفر افزود: در شرایط دشوار اقتصادی کنونی که درآمد نفتی کاهش یافته و اتکای دولت به درآمدهای مالیاتی نیست نباید بدون آنکه ساختار را اصلاح کرد، انتظار داشت که مودیان مالیاتی جور تامین درآمدزایی برای کشور را بکشند.

وی اظهار داشت: تکلیف قانونی آن است که ساختار اداری در کشور سبک و اصلاح شود، مودیان مالیاتی برای اینکه خرج کشور را تامین کنند، با دادن مالیات موافق هستند اما به غیر از خرج، برج هم داریم که نباید این مهم بر مودیان مالیاتی تحمیل شود.

وی گران اداره کردن کشور را یکی از معضلات دانست و گفت: پیشتر چون درآمدهای نفتی داشتیم، همه خلاء های درآمدی را از آن محل تامین می کردیم اما امروز درآمد نفتی کاهش یافته و همچنان کشور را گران اداره می کنیم و در این شرایط انتظار داریم که مودیان مالیاتی، مالیات خود را بپردازند.

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی افزود: امروز قادر به صادر کردن نفت نیستیم لذا باید هزینه های سربار را کاهش دهیم، دیگر زمان آنکه دستگاه های اجرایی بریز و بپاش های گذشته را داشته باشند، سرآمده و نباید انتظار داشت که بخش تولید همه هزینه های کشور را بپردازد بدون آنکه این بریز و بپاش ها خاتمه یابد.

وی اظهار داشت: هنوز تکالیف قانونی در ارتباط با کاهش ساختار دولت انجام نمی شود، حتی بخشهایی از دولت مانند شرکت آب و فاضلاب که خصوصی شده، همچنان برای دولت هزینه آور است لذا اگر سازمان امور مالیاتی تاکید بر ایجاد "مالیات هوشمند" دارد باید مصرف منابع نیز هوشمند شود.

وی شفاف سازی در پرداخت مالیات را مورد تاکید قرار داد و گفت: این شفاف سازی باید در همه بخشها فراگیر شود تا فرار مالیاتی به حداقل برسد.

۷۴۸۹/۶۰۵۳

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha