با فاصله گرفتن از فصل بارانهای سیل آسا و جاری شدن سیلاب ها اکنون منابع آبی کشور روندی کاهشی به خود گرفته و به این ترتیب زنگ خطر خشکسالی مجدد به صدا در آمده است و اگر از هم اکنون به فکر درست مصرف کردن نباشیم با خشکسالی شدید مواجه خواهیم شد.
موجودی آب مخازن سدهای کشور در آغازین روزهای مرداد براساس اعلام شرکت مدیریت منابع آب ایران معادل ۳۶.۳۸ میلیاردمترمکعب بوده است که این رقم نسبت به هفته پیش از آن ۹۲۰ میلیون متر مکعب کاهش یافته است .
موجودی مخازن سدهای کشور در سال آبی پارسال ۲۳.۹۶ میلیارد متر مکعب بوده است که البته موجودی امسال نسبت به پارسال ۵۲ درصد افزایش داشته است.
برنامهریزی منابع و مصارف سدها با دو رویکرد کلی تأمین حداکثری در شرایط خشکسالی و ذخیرهسازی حداکثری در شرایط ترسالی صورت میپذیرد، به این مفهوم که در شرایطی که آوردهای پیشبینیشده به مخزن به دلیل وقوع خشکسالی محقق نشود، برنامهریزی به نحوی بازنگری می شود که بتوان تا حدی که تهدیدی برای مسائل فنی، کمی و کیفی آب شرب وجود نداشته باشد از ذخایر آب مخازن بهرهمند شد و در شرایط ترسالی و وقوع رخداد سیلاب نیز مهار آب و حداکثر ذخیرهسازی توسط مخازن سدها صورت میپذیرد که بتوان از منابع آب ذخیرهشده برای تأمین مصارف در سالهای آینده بهره برد و همچنین جریانات لحظهای و تداوم سیلابهای مخرب را توسط مخزن مهار و کنترل کرد.
سدهای کشور در چند مرحله سیلاب مهم که در سال آبی جاری اتفاق افتاد نقش بسیار مهمی در مهار، ذخیرهسازی و تنظیم آب ناشی از جریانات سیلابی بازی کردند و مانع خسارت های سهمگینتر شدند. اکنون و با ورود مجدد دوره خشک این سدها هستند که نقش اصلی را بازی خواهند کرد اما در عین حال نباید از مدیریت مصرف بهینه آب غافل ماند.
نظر شما