به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، مراسم تشییع جنازه «محمد الباجی قاید السبسی» رئیس جمهوری فقید تونس با حضور مقامات کشورهای مختلف روز شنبه (۵ مرداد ) در قصر قرطاج در پایتخت این کشور برگزار شد. قاید السبسی روز پنجشنبه گذشته به دلیل وخامت اوضاع جسمانی در بیمارستان نظامی درگذشت.
او پایهگذار حزب سیاسی «حرکة نداء تونس» بود و در انتخابات ریاست جمهوری تونس در سال ۱۳۹۲ به عنوان رئیس جمهوری این کشور انتخاب شد.
السبسی در شرایطی درگذشت که تونس طی سال های اخیر با فراز و فرودهای بسیاری در عرصه های سیاسی و اقتصادی و اجتماعی روبرو بوده است. از نظر سیاسی تونس طی سال های اخیر همچنان در مسیر دموکراسی قرار داشته است و برخی تحلیلگران عملکرد السبسی را در این راستا مثبت ارزیابی می کنند و اکنون در نبود وی بسیار نگران آینده سیاسی این کشور هستند.
نگرانی مردم تونس لازمه تقویت دموکراسی
روزنامه «القدس العرب» چاپ لندن نوشت: با مرگ السبسی تجربه تونس وارد آزمون جدیدی می شود که موفقیت در این آزمون به چگونگی پشت سرگذاشتن مرحله انتقالی با کمترین زیان ممکن بستگی دارد. همچنین موفقیت در این آزمون به قدرت اسلامگرایان و سکولارها برای حفظ تفاهم های واقعی و با بهترین شرایط از طریق پایبندی به صندوق های رای بستگی دارد. تونس در صورت تفاهم میان اسلام گرایان و سکولارها برای تقویت قانون اساسی و دموکراسی و تبدیل آن به یک رویکرد دایمی می تواند مرحله انتقالی را با موفقیت پشت سر گذارد.
صفحه عربی روزنامه «فایننشال تایمز» در گزارشی از قول «یوسف شریف» تحلیلگر مسائل سیاسی تونس عنوان کرد: مرگ السبسی سبب بی ثباتی تونس نخواهد شد. وی از چند هفته پیش مریض بود و در مذاکرات پشت پرده به توافق جدیدی دست یافته شده و امور از کنترل خارج نخواهد شد.
تارنمای «انباء تونس» در گزارشی به قلم «فیروز الشاذلی» نوشت: پس از مرگ السبسی نگرانی مردم تونس از آینده عادی است. زیرا این نگرانی ها به خاطر حفظ دستاوردهای انقلاب تونس است. برای اینکه تونس از مسیر دموکرات خود منحرف نشود نگرانی لازم است. امیدهای بزرگ از دل این نگرانی ها سر بر می آورد. آینده بهتر و دموکراسی های نوپا برای اینکه خود را ثابت کنند باید با مصیت ها و دست اندازهایی روبرو شوند تا جوهر دموکراسی را کسب کنند.
تمجید از السبسی و نگرانی از آینده
روزنامه «العرب» چاپ لندن نوشت: السبسی رئیس جمهوری فقید تونس ضامن اصلی انتقال سیاسی در مرحله پس از سال ۲۰۱۱ میلادی و عنصر توازن بخش میان همه جریان های سیاسی بود و از تجربه انتقال دمکراسی پیشتیبانی می کرد.
روزنامه «الشرق الاوسط» عربستان هم در گزارشی به قلم «مشاری الذایدی» نوشت: السبسی پل انتقال امن تونس از مرحله آشوب و ناامنی سیاسی به لنگرگاه ثبات نسبی و همگرایی نهادهای دولتی بود و تونس را از وقوع در معرض طوفان ها نجات داد.
روزنامه «العرب» چاپ لندن در گزارشی به قلم «الحبیب الاسود» نوشت: مرگ السبسی درهای تنش های سخت را می گشاید. مرگ او در شرایط حساس و بحرانی رخ داد و پیش بینی می شود که مرحله آینده به دلیل ضعف عملکرد نخبگان سیاسی با ابهام های بسیاری همراه باشد و دامنه تنش برای رسیدن به قدرت گسترش یابد. در شرایط اقتصادی و اجتماعی دشوار داخلی و اوضاع سخت منطقه ای برخی به قدرت به عنوان یک غنیمت نگاه می کنند.
روزنامه «الاخبار» لبنان هم در گزارشی به قلم «حبیب الحاج سالم» پیش بینی کرد: با مرگ السبسی تنش های سختی ممکن است در انتظار عرصه سیاسی تونس باشد. السبسی در حالی از دنیا رفت شماری از پروندهای باز را باقی گذاشت. این پرونده ها اکنون در اختیار رئیس جمهوری موقت و پارلمان قرار می گیرد که در برابر محاسبات کنشگران سیاسی رقیب در تونس تسلیم می شوند. تاکنون به نظر می رسد تعامل با شرایط اضطراری آسان است و هیچ مانعی در این زمینه وجود ندارد. اما به نظر می رسد تونس در آینده نزدیک با تنش هایی همراه خواهد شد و موضوع تعدیل در قانون انتخابات معلق بماند و در گرو تمایل رئیس جمهوری موقت و پارلمان این کشور باشد. حتی در صورت تعدیل و کنار گذاشتن شماری از چهره ها بازهم در میان روساء رقابت های سختی رخ دهد و هر یک از کاندیدها برای رسیدن به کاخ قرطاج تلاش کنند.
روزنامه «الخلیج» امارات نوشت: تردیدی نیست که با مرگ السبسی تحولات بزرگی در صحنه سیاسی و اقتصادی تونس رخ خواهد داد. مرگ وی در شرایطی رخ داد که میان جریان ها، اختلاف های سیاسی در جریان است و این اختلاف به جایی رسید که برخی از کودتای سفید علیه السبسی صحبت به میان آورند. السبسی عاملی از عوامل توازن سیاسی در کشور پس از انقلاب های بهار عربی بود که توانست تونس را به سوی ثبات پیش ببرد. با وجود اینکه شیوه ها و رویکردهای وی مخالفان قدرتمندی داشت بازهم وی عامل ثبات به شمار می رفت. او همواره به اهمیت صیانت از کیان دولت و احترام به نهاد پایبند بود. این اصل با اعتقاد او درباره ضرورت باز بودن سیستم و دموکراتیزه کردن حیات سیاسی در سایه اختلاف های سیاسی داخلی و خارجی در تعارض نبود. حتی دشمنان وی قبل از دوستانش معتقد هستند که او در تقویت روند دموکراسی و روح توافق و آشتی ملی و دفاع از عظمت کشور و تقویت حضور آن در سطح منطقه و فرامنطقه نقش داشت. پس از السبسی به نظر می رسد عرصه سیاسی تونس ممکن است با همه گونه احتمالات روبرو شود و مرحله آینده در سایه تغییر ائتلاف سازی ها در میان جریان های مختلف سیاسی برای همگان سخت شود.
به نوشته صفحه عربی تارنمای «دویچه وله» آلمان، تونس از تاثیر ناگوار و خطرات جنگ داخلی در لیبی و شرایط دشوار سیاسی در الجزایر به دور نیست. بسیاری نگران آن هستند برخی قدرت های منطقه ای برای هدف قرار دادن دموکراسی نوپا در این کشور دخالت کنند.
نظر شما