۸ مرداد ۱۳۹۸، ۱۳:۰۵
کد خبرنگار: 2536
کد خبر: 83417641
T T
۰ نفر
تقابل های انتخاباتی از راه می رسد

تهران- ایرنا- اظهارات یکی از چهره های اصلاحاتی در واکنش به موضع سخنگوی شورای نگهبان که گفته بود برای اصلاح طلبان فرش قرمز پهن نخواهند کرد، در گروهی از رسانه ها بازتاب یافت و خود واکنش هایی را به دنبال داشت.

به گزارش روز هشتم مردادماه گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، تارنما و خبرگزاری های کشور در شبانه روز گذشته موضع گیری های انتخاباتی، سرنوشت برجام، اصلاح بودجه و مبارزه با فساد را مورد توجه قرار دادند.

هشدارهای انتخاباتی

برخی از چهره های سیاسی از امکان ناکامی جریان اصولگرایی در انتخابات پیش رو سخن گفته اند. «جواد آرین‌منش» در گفت‌وگو با «ایسنا» درمورد چگونگی روند وحدت اصولگرایان برای ورود به انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی اظهار کرده  در حال حاضر در گروه‌هایی نظیر پایداری، جبهه پیروان خط امام و رهبری، جامعه روحانیت مبارز و شاجا (شورای ائتلاف جریان اصولگرایی) هریک علم وحدت اصولگرایی را در دست گرفته‌اند و خود را محور وحدت می‌دانند. وی تصریح داشته «تمامیت‌خواهی ائتلاف اصولگرایان را با شکست مواجه خواهد کرد.»

«غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی» در گفت‌وگو با «ایلنا» درباره یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال ۹۸، گفت: آن چیزی که تا به اینجای بررسی‌ها نشان می‌دهد این است که یک لیست پوپولیستی در انتخابات پیش رو رأی خواهد آورد. وی در بخشی از سخنانش اظهار داشته «اصولگرایان فکر نکنند پیروز انتخابات مجلس هستند.»

 «خبر آنلاین» امروز بخش هایی از مصاحبه تفصیلی با «بهزاد نبوی» چهره شاخص اصلاح طلب را منتشر کرد؛ مصاحبه ای که بخش هایی از آن در واکنش به اظهارات سخنگوی شورای نگهبان است که گفته این شورا برای اصلاح طلبان فرش قرمز پهن نمی کند.

در بخشی از این گفت وگو، نبوی بیان داشته «در جایی از من پرسیدند که اگر رد صلاحیت اتفاق بیفتد چه می‌شود؟ پاسخ دادم من به این موارد کاری ندارم و بعضی‌ها به این حرفم ایراد گرفتند. مسأله من بالاتر از این حرف‌ها است. می‌گویم اگر در کشور انتخابات پرشور برگزار نشود، امنیت ملی به خطر می‌افتد. البته برای این که انتخابات پرشور برگزار شود، بخش مهمی از کار بر عهده حاکمیت است.».

در ادامه می خوانیم: حاکمیت باید شرایطی فراهم کند، تا انتخابات پرشور داشته باشیم. آقای کدخدایی باید متوجه باشد که در این دوره برای حضور مردم در انتخابات لازم است فرش قرمز پهن کند. باید بداند که این یک تصمیم شخصی ایشان و یا حتی شورای نگهبان نیست، بلکه تصمیم حاکمیت برای حفظ نظام، کشور و امنیت ملی است.

گفته های نبوی البته با واکنش هایی روبرو شد. از جمله «جهان نیوز» با انتشار بخش هایی از مصاحبه وی و ذیل عنوان « شورای نگهبان باید برای اصلاح‌طلبان فرش قرمز پهن کند/ تهدید به ایجاد خطر امنیت ملی!» نوشت: باید یادآور شد در سال ۸۸ و پس از برگزاری یکی از پرشور ترین انتخابات های عمر جمهوری اسلامی، اصلاح طلبان علی رغم حضور کاندیدای اصلی یعنی میرحسین موسوی اما به بهانه شکستی که در نتیجه انتخابات داشتند امنیت ملی ایران را برای حداقل هشت ماه به خطر انداختند و اتفاقا مجریان آن صحنه های خطرآفرین چهره هایی همچون خود بهزاد نبوی بودند. در نهایت خوش گمانی هم نمی توان دلسوزی برای جمهوری اسلامی را از افراد بدسابقه ای نظیر نبوی پذیرفت. خصوصا آنکه در سوی دیگر این سناریوی هماهنگ شده خاتمی نظام را تهدید به براندازی می کند. واضح تر آنکه از عاملان ناامنی کشور، توصیه برای امنیت کشور پذیرفته نیست و قطعا کاسه ای زیر نیم کاسه است.

سرنوشت برجام چه می شود؟

برگزاری نشست فوق‌العاده برجام در وین در روز یکشنبه باز هم نگاه ها را به سوی توافق هسته ای و فرجام برجام دوخت. خبرگزاری «ایلنا» امروز گفت وگو با «مجید انصاری» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام را سر خط اخبار خود قرار داد که بخش زیادی از آن به توافق هسته ای اختصاص یافته است.

به گفته حجت الاسلام انصاری، این معاهده که می‌توانست سرآغازی برای حل مسائل بین ایران و برخی کشورها باشد، با پیمان‌شکنی و اقدام غیرحقوقی آمریکا دچار چالش شد. برای جمهوری اسلامی ایران منافعی که از رهگذر برجام تعقیب می‌کرده مهم است. اگر در رعایت برجام هیچگونه منفعتی برای جمهوری اسلامی ایران وجود نداشته باشد، ادامه انجام تعهدات از سوی ایران غیرمنطقی و ناموجه خواهد بود.

در این زمینه «منصور حقیقت پور» مشاور رئیس مجلس گفت وگویی را با «نامه نیوز» صورت داد که در بخشی از آن می خوانیم: با توجه به صبر جمهوری اسلامی باید دید اروپایی ها چه گام های عملی برای حفظ برجام برمی دارند. تا زمان اجرای مرحله سوم کاهش تعهدات ایران ۵۰ روز زمان باقی است، اگر بخواهیم منتظر گام چهارم هم بمانیم ۱۱۰ روز می شود. اما در گام چهارم دیگر باید برجام را تشییع جنازه کرد. یعنی آقایان اروپایی باید بیایند، زیر جنازه برجام را بگیرند و آن را خاک کنند.

خبرگزاری «ایسنا» به اظهارات «سید حسین نقوی حسینی» سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس در یکی از برنامه های صدا و سیما پرداخت که گفته بود: نباید از برجام خارج شویم من به عنوان کسی که از ابتدا با برجام مخالف بودم و معتقد بودم که قطعاً این برجام به نتیجه نمی‌رسد اما اکنون با صراحت اعلام می‌کنم که به هیچ عنوان جمهوری اسلامی نباید از برجام خارج شود.

اولویت فسادستیزی

رسانه های مختلف در گزارش هایی به مساله مبارزه با فساد در ابعاد مختلف پرداخته اند. «رجا نیوز» امروز جلسه رسیدگی به اتهامات «متهمان پرونده فروش آزاد گوشت‌های برزیلی وارد شده با ارز ۴۲۰۰ تومانی» را سرخط اصلی خود قرار داد و در این میان حملاتی را هم متوجه مسوولان اجرایی کرد.

در بخش هایی از گزارش «رجا» ذیل عنوان «رانت‌خواران ارز جهانگیری پای میز محاکمه» به نقل از قاضی صلواتی خطاب به یکی از متهمان فساد می خوانیم: شما جانشین جهادکشاورزی استان تهران بودید؛ دلتان برای پیرزنی که به خاطر دو کیلو گوشت کارت ملی در دست در صف‌های طولانی می‌ایستاد نسوخت؟ رفتید گوشت گرم بیاورید ولی در گرجستان کبابی براه انداختید!

در همین زمینه «ایرنا» به نقل از عضو هیات مدیره جامعه متخصصان نساجی ایران تیتر زد که «چند نرخی بودن ارز عامل فساد در واردات است». در گزارش خبرگزاری «جمهوری اسلامی» می خوانیم:  در روزهای گذشته «عبدالناصر همتی» رئیس کل بانک مرکزی با ارسال نامه‌ای به رئیس‌جمهوری با تاکید بر توجه ویژه وزارتخانه‌های دریافت‌کننده ارز دولتی برای واردات دارو و کالاهای اساسی، پیگیری تعهدات ارزی ایفا نشده چهار وزارتخانه‌ را خواستار شد.

«تسنیم» این بخش از گفته های سخنگوی قوه قضاییه در هفتمین نشست خبری «غلامحسین اسماعیلی» را عنوان قرار داد که «اگر نظارت‌ها درست بود، ارز جای دیگری هزینه نمی‌شد». ذیل این عنوان به نقل از اسماعیلی آمده است. اگر نظارت‌های دولتی درست باشد، کار به اینجا نمی‌رسید که از قوه قضاییه بخواهند کسانی که ارزها را جایی غیر از محل اصلی هزینه کردند، مجازات کند.

به نوشته خبرگزاری «فارس»، بنیانگذار طرح بینش مطهر با گلایه از کم‌کاری نهادهای مختلف در اجرایی شدن قانون حجاب گفته است: در جمهوری اسلامی حتی به ورود کلاه گیس و غذای سگ و گربه ارز دولتی تعلق می‌گیرد، اما چادر با ارز آزاد وارد می‌شود.

«نمایندگانی که باج می‌گیرند! دقیقا در این کشور چه خبر است؟»؛ این عنوان گزارش نخست امروز «عصر ایران» است که ذیل آن می خوانیم: آیت‌الله یزدی عضو فقهای شورای نگهبان و رییس سابق قوه قضاییه می‌گوید« برخی نمایندگان فلان وزیر را صدا می‌زنند و از آنها می‌خواهند که «فلان معدن را به من یا به فرزند و داماد من بده»، تا آنها را استیضاح نکنند یا به خاطر سوال به مجلس نکشانند.»  محمدرضا خباز نماینده چهار دوره مجلس هم می‌گوید «برخی نمایندگان کارچاق‌کن شده‌اند» ... تمام این حرف‌ها در صورت اثبات، نشان می‌دهد در رفتار برخی از آقایان فساد و زد و بند وجود دارد. مردم حق دارند بعد از شنیدن و خواندن این حرف‌ها بگویند فساد مملکت را برداشته است. مردم به نماینده‌های خود رای دادند که مشکلات‌شان را حل کنند نه اینکه از صندلی‌های سبز پارلمان برای خود برج و بارویی بسازند.

از نگاه رسانه ای چون «انصاف نیوز» یکی از مظاهر فساد اعطای نشان ها و القاب و تیترهای غیرواقعی برای افراد خاص با هدف سوء استفاده اقتصادی آنان است. «مجیدرضا حریری» عضو اتاق بازرگانی ایران و چین به انصاف گفته است: من معتقدم که اصلا نمی‌توانید ریشه‌ی مراکز فساد را بفهمید، باید فضای فساد را در جامعه از بین ببریم. تاوقتی این تیترها و عناوین چنین اهمیتی دارد این مشکلات هم هست. شخص دهانش را باز می‌کند و حرف می‌زند و شما به حرفش گوش نمی‌کنید بلکه به تیترش نگاه می‌کنید؛ اگر به حرف آدم‌ها گوش کنیم و ملاک ارزیابی دانش آدم‌ها باشد و ملاک این نباشد که فلانی چه تیتر و عنوانی دارد، چه لوحی گرفته یا چه لایسنسی دارد و یا چه تندیسی گرفته و در نهایت اعتبار اینها از میان برود آن مراکز خشکیده می‌شوند. فرهنگ نوکیسگی در این مملکت باید از بین برود.

اصلاح ساختار بودجه

خبرگزاری «تسنیم» در گزارشی آورد: منابع لحاظ شده در قانون بودجه سال ۹۸ حدود ۴۴۸ هزار میلیارد تومان لحاظ شده بود که به نظر می‌رسد این رقم در حالت جدید با احتساب کاهش منابع دولت به ۳۱۰ هزار میلیارد تومان تغییر کند. سازمان برنامه و بودجه طرحهای مختلفی را برای جبران این کاهش درآمد ۱۳۸ هزار میلیارد تومانی در دستور کار قرار داده است. این درحالی است که در گام اول کاهش مصارف دولت به عنوان یک هدف مهم پیگیری شده و بر این اساس، هزینه‌های جاری و اعتبارات عمرانی با تغییراتی رو به رو شده‌اند.

با این حال انتقاداتی متوجه اصلاحات بودجه ای شده است. در گزارش مرتبط «جهان نیوز» می خوانیم: نظام بودجه‌ریزی که در سازمان برنامه و بودجه و مجلس شورای اسلامی دنبال می‌شد از قواعد ضعیفی برخوردار بود و حتما باید با تغییراتی همراه می‌شد که متاسفانه هیچ تغییری در این زمینه شاهد نبودیم. به‌نوعی می‌توان گفت اصلاح ساختار بودجه آب سردی بود بر امیدهای برانگیخته ‌شده در کارشناسان اقتصادی برای اصلاح سیاست مالی در اقتصاد ایران.  اگر دولت قصد دارد مشکلات و کسری‌های کوتاه‌مدت بودجه خود را از طریق استقراض پوشش دهد (استقراض از صندوق توسعه ملی، استقراض از بانک مرکزی، انتشار اوراق استقراضی از مردم و بانک‌ها) انتظار مردم و کارشناسان از مجلس و بقیه ارکان سیاستگذاری کشور که نگاه‌های بلندمدت‌تر و مصالح بلندمدت را در نظر دارند این است که با رفع‌ورجوع‌ها و استقراض‌های کوتاه‌مدت مخالفت کند تا دولت بتواند از ظرفیت مالیاتی که در فرارهای مالیاتی وجود دارد، استفاده کند.

«خبرآنلاین» در این باره با «مجید سلیمی‌بروجنی» کارشناس اقتصادی گفت وگو کرده و ذیل عنوان « اصلاح ساختار بودجه کشور مهم‌تر از نان شب دولتمردان» به نقل از این کارشناس نوشته است: طرح اصلاح ساختار بودجه در مقطع زمانی حال، این شانس را دارد که تمامی ارکان و نهادهای کشور نسبت به ضرورت اصلاح ساختاری آن اتفاق‌نظر دارند. حل مشکلات ساختاری کسری بودجه نیازمند اصلاحات گسترده‌ای است که مهم‌ترین آن، تمرکز دولت بر ماموریت‌های اصلی و اجتناب از پذیرش تعهدات مالی فراتر از درآمدهای پایدار بودجه‌ای است. در این راستا، اقداماتی همچن افزایش شفافیت و انضباط مالی دولت، کاهش اتکا به درآمدهای نفتی و قاعده‌مند کردن شیوه جبران کسری بودجه و نظایر آن ضروری است. اصلاح ساختار بودجه دارای چنان اهمیتی است که باید هر چه زودتر و با همکاری تمامی قوان و نهادهای تصمیم‌گیری و اجرایی به عنوان پروژه حیاتی دولت در دستور کار قرار گیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha