کنش و واکنش وزرای خارجه دو کشور، شکست سیاست های آمریکا در منطقه، رفتارهای متناقض دولتمردان آمریکا و نیز بی تاثیری تحریم های ضد ایرانی آنان از جمله موضوع های مورد اشاره است.
پیشنهاد ظریف به دولتمردان آمریکا مبنی بر تصویب زودتر پروتکل الحاقی از سوی ایران در ازای برداشته شدن تحریمها و نیز درخواست پمپئو برای سفر به کشورمان دو موضوعی است که در سیبل رسانه های اصلاح طلب قرار گرفته است. بنا به تحلیل این رسانه ها پیشنهاد ظریف برای شکستن فضاسازیهای دولت امریکا(اعتماد) و به این دلیل بود که به طرفهای مقابل نشان دهد دست ایران در برابر آمریکا و کشورهای اروپایی خالی نیست.(آفتاب یزد)
در مقابل رسانه های اصولگرا ضمن انتقاد از این پیشنهاد، بیش از همه محور "عقب نشینی آمریکا در مقابل اقتدار منطقه ای ایران" را مطرح و مورد توجه قرار داده اند. این رسانه ها در واکنش به پیشنهاد ظریف نوشتند: کسی هم نیست به ایشان بگوید رد همان تحریمهای قبلی که برداشتهاید، درد میکند دوست عزیز! خواهشا این تحریمهای جدید را دیگر برندارید!(وطن امروز)
رسانه های اصلاح طلب
تنش میان ایران و آمریکا با تاکید بر رفتارهای متناقض دولتمردان این کشور، روابط تهران و واشنگتن، خروج ترامپ از برجام و همچنین بی تاثیری تحریم های آمریکا دیگر محورهایی است که امروز رسانه های اصلاح طلب امروز به آن پرداخته اند.
پیشنهاد ظریف به دولتمردان آمریکا
سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال روزنامه اعتماد درخصوص پیشنهاد ظریف به آمریکا و پاسخ آن، گفت: وزیر امورخارجه در گفتوگوهایی که با رسانهها و نمایندگان افکار عمومی در نیویورک داشتند برای شکستن فضاسازیهای دولت امریکا اعلام کردند که اگر واقعا دولت امریکا خواهان گفتوگو و برداشتن گامی رو به جلو است، پیشنهاد مشخصی از سوی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد.
موسوی در توضیح جزییات پیشنهاد ظریف تاکید کرد: در برجام مادهای وجود دارد که پس از اجرای برجام تا سال ۲۰۲۳ جمهوری اسلامی ایران بر اساس تعهداتش پروتکل الحاقی را به مجلس شورای اسلامی میبرد و به صورت قانون دایمی تصویب میکنیم. همزمان با این اقدام جمهوری اسلامی ایران، امریکا موظف بود که طرحی را به کنگره ارایه دهد و کلیه تحریمهای غیرقانونی خود علیه جمهوری اسلامی ایران را از طریق کنگره لغو کند. وزیر امورخارجه پیشنهاد دادند اگر واقعا واشنگتن دنبال گفتوگو است، میتوان روی این محور گفتوگو کرد که به جای سال ۲۰۲۳ این اقدامات در سال ۲۰۱۹ انجام شود. این یک اقدام قابل دسترس است. اما همانگونه که پیشبینی میشد این طرح با مخالف دولت امریکا مواجه شد، ما هم از ابتدا میدانستیم که آنها اصولا دنبال گفتوگو و توافقی که منجر به نتیجه درست باشد، نیستند.
آفتاب یزد طی یادداشتی می نویسد: به نظر میرسد که پیشنهاد وزیر خارجه کشورمان به این دلیل بود که به طرفهای مقابل نشان دهد دست ایران در برابر آمریکا و کشورهای اروپایی خالی نیست. در واقع ظریف بدون اینکه درباره مذاکره سخنی به میان آورد در چارچوب برجام پیشنهادش را مطرح کرد.
برخی معتقدند که وزیر امور خارجه در شرایط کنونی نباید چنین پیشنهادی مطرح میکرد در حالی که اگر تهران بر سر همان مواضع قبلی میایستاد به جامعه جهانی چنین القا میشد که ایران از هیچ منطقی برخوردار نیست و هیچ محاسبهای نسبت به وضعیت، درخواستها و ادعاهای آمریکا ندارد. ظریف با این پیشنهادش اروپاییها را به طمع انداخت که میتوان با ایران در چارچوب برجام در دراز مدت مذاکره کرد. بنابراین اگرچه آمریکا پیشنهاد ایران را رد کرد اما حداقل طرفهای مقابل دریافتند که ایران در هر شرایطی پاسخ مناسب خود را دارد. از این رو، تصور میرود نه تنها که پیشنهاد ظریف اشتباه نبود بلکه حتی در شرایطی که وزیر خارجه با فشار تبلیغاتی در نیویورک روبرو بود، پاسخی مناسب از سوی او به شمار میرفت.
روزنامه همدلی نیز در بررسی این پیشنهاد ایران می نویسد: گرچه این پیشنهاد ایران با مخالفت دولت آمریکا رو به رو شد. اما پرسشی که اذهان عمومی را به خود مشغول داشته این است که آیا هنوز رابطهای، چه بهصورت مستقیم و چه بهصورت غیر مستقیم با آمریکا وجود دارد یا خیر. با توجه به سخنان سخنگوی وزارت امور خارجه، چنین به نظر میرسد روابطی در حد ارسال پیغام و پسغام وجود دارد که البته مربوط به پیشنهادهایی در محدوده موضوعهایی کاملا سیاسی یعنی تکلیف برجام و نوع پایبندی اروپاییها به آن و همچنین تلاش برای شکستن تحریمهای یکجانبه آمریکا است.
درخواست وزیر خارجه آمریکا برای سفر به ایران
عصر ایران در یادداشتی با عنوان "پمپئو و تاریخچه التماسهای ضد ایرانی!" می نوسد: پمپئو تاکنون دو بار درخواست سفر به ایران را مطرح کرده و حتی در سال 94 با حضور در دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن نظارت بر روند انتخابات مجلس و خبرگان در ایران درخواست ویزای سفر به کشورمان را داده بود...پمپئو در دوران 14 ماهه ریاست سیا یک بار دیگر نامهای به ایران فرستاد، اما به شکل و شمایلی غیررسمی و مخفی و این بار هم هیچ پاسخی از ایران دریافت نکرد و خود او به این مساله اعتراف کرد.
پمپئو هفته پیش در واکنش به سفر ظریف به نیویورک و گفتگوهای متعدد رییس دستگاه دیپلماسی ایران با رسانههای آمریکایی، بار دیگر پیشنهاد سفر به ایران و گفتگوی مستقیم با مردم ایران از طریق رسانههای ایرانی را مطرح کرد.
بنا به تحلیل این تارنما وجه مشترک این تلاشهای پمپئو در این است که او عامدانه پیشنهادهایی مطرح میکند و خود از پیش از جواب منفی آنها خبر دارد و میخواهد با این کار یک ابزار تبلیغی برای به رخ کشیدن تفاوتهای جامعه (آزاد) آمریکا با ایران در افکار عمومی جهانی ایجاد کند و بگوید: با وجودی که دیپلماتهای ایرانی آزادانه به آمریکا سفر میکنند و با رسانههای آمریکایی گفتگو میکنند، حکومت جمهوری اسلامی ایران به ما اجازه چنین دسترسی را نمیدهد.
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا نی زدر این باره به فرارو گفت: دو هدف مد نظر پمپئو است. آمریکاییها تصور میکنند آقای ظریف از ظرفیتهای موجود در آمریکا در جهت تبلیغ سیاستهای ایران و نقد آمریکا به نفع خود استفاده میکند. ظریف وارد خاک آمریکا میشود، با رسانههای آمریکایی صحبت میکند و آمریکاییها به این نتیجه رسیدند که این سیاست موثر بوده و دیپلماسی عمومی که آقای ظریف پیاده کرده بسیار کارساز بوده است. به خصوص ابداع واژه «تیم ب» نشان داد این نوع سخنان شنیده میشود.
ابوالفتح در مورد هدف دوم آمریکا از اعلام قصد سفر و مصاحبه با رسانههای ایرانی گفت: مقامات دولت ترامپ بر حسب اطلاعاتی که از داخل ایران به دست آوردند به این نتیجه رسیده اند که میزان ناخرسندی و انزجار از آمریکا بعد از اتفاقات دو سال اخیر به شدت افزایش پیدا کرده است...پمپئو امیدوار است اگر فرصتی دست دهد که به ایران بیاید یا با رسانههای ایرانی صحبت کند بتواند گروهی که خیلی خشمگین هستند و جدیدا به گروه ناراضیها پیوستند را قانع کند که مشکل به خاطر رفتار آمریکا نیست و مشکل از حکومت ایران است. پمپئو میخواهد عنوان کند فشار اقتصادی به خاطر تحریم نیست و به خاطر عبارات ادعاهایی آنها مثل «دزدی مقامات و حیف و میل کردن پول شهروندان ایران در سوریه و یمن» است.
بهارنیوز و نامه نیوز توئیت مایک پمپئو در واکنش به عدم پذیرش درخواست وی از سوی ایران را بازتاب دادند. به نوشته این تارنما ها مایک پمپئو در توییتی نوشت: میخواهد به ایران بیاید تا مستقیم با مردم ایران حرف بزند؛ اما حکومت ایران از چه میترسد که این درخواست را رد میکند؟ ما که از آمدن ظریف به آمریکا که از آزادیبیان لذت میبرد، نمیترسیم.
رابطه ایران و آمریکا
به نوشته روزنامه اعتماد ایالات متحده امریکا همچنان سیاست اعلامی و اعمالی فشار حداکثری بر ایران را دنبال میکند و همزمان مشتاق مذاکره با ایران است. دو سال و نیم پس از حضور دونالد ترامپ در راس قدرت در کاخ سفید، هنوز مشخص نیست که انتظار واشنگتن از خروج از برجام، بازگرداندن تحریمهای هستهای و انتخاب سیاست فشار حداکثری علیه ایران چیست. دونالد ترامپ میگوید به دنبال تغییر نظام در ایران نیست و وزیر خارجه او نیز این جملات را هر از چندگاهی تکرار میکند اما همزمان ادعا میکند خواهان گفتوگو با مردم ایران است تا به آنها بگوید که رهبرانشان چه بر سرشان آوردهاند!
ایسنا نیز در این باره می نویسد: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در توییتر خود نوشت: « فقط به خاطر داشته باشید، ایرانیها هرگز در جنگی پیروز نشدهاند اما هرگز در مذاکرهای هم شکست نخوردهاند.» این توییت ترامپ که در واقع تلاشی از سوی او برای سودمند جلوه دادن مذاکره با آمریکا برای ایران به حساب میآید در حالی مطرح میشود که سیاستهای رئیس جمهور آمریکا در قبال ایران به ویژه در مساله برجام، هرگونه امکان گفتوگو میان دو کشور را به صفر رسانده است.
ترامپ تاکنون بارها پیشنهاد مذاکره با ایران را داده است و امیدوار است بتواند در مذاکره با ایران به همه خواستههای خود جامه عمل بپوشاند؛ پیشنهادی که مسئولان کشورمان با توجه به سیاستها و رویکرد عملی دولت آمریکا آن را فریبکارانه و دروغین میدانند. البته ترامپ در کنار پیشنهاد مذاکره هیچ گاه از تهدید نظامی هم غافل نبوده است.
روزنامه همدلی: اگر ارتباطی بین ایران و آمریکا صورت بپذیرد، چه کسی و با چه منطقی میتواند این رابطه را برقرار کند، برای توجیه هر رابطه با آمریکا باید به دو موضوع مهم اشاره کرد. این دو موضوع، یکی مصلحت عمومی و دیگری منافع ملی است. تنها این دو موضوع میتوانند توجیهگر روابط ایران و آمریکا در شرایط کنونی باشند ...دعوای بین ایران و آمریکا قرار است چگونه حل شود، آیا این دعوا تا همیشه ادامه دارد یا مقطعی است؟ بدون شک پاسخ به این پرسشها برای مردمی(ملت ایران) که به خاطر تحریمهای یکجانبه دچار مشکلات معیشتی و اقتصادی شدهاند، بیش از پیش ضرورت مییابد.
در شرایطی که مردم به خاطر تحریمهای آمریکا از یک سو و ناکارآمدی و نداشتن پشتوانه نظری در امر سیاست در ایران در فشار و سختی به سر میبرند، این حقِ عمومی همه ملت ایران است که بدانند رابطه با آمریکا بر سر مسالهای که با زندگی مردم رابطه مستقیمی دارد، چگونه ارتباط برقرار خواهد شد. از سوی دیگر میتوان از طریق «قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات»، نیز پیگیر ارتباطهایی با محتویات غیر طبقه بندی شده بود.
علی بیگدلی، استاد دانشگاه شهید بهشتی و تحلیلگر مسائل سیاسی ضمن رد هرگونه ارتباط بین ایران و آمریکا گفت: «به نظر نمیرسد که ایران رابطهای پنهان با شخصی مثل ترامپ که به هیچ قاعدهای در سیاست معتقد نیست برقرار کند».
«این خبرها که ایران و آمریکا به صورت پنهان در ارتباط هستند سخن تازهای نیست. برخی از ناظران سیاسی نیز بر این اعتقادند که غربیها به ویژه رهبران امریکایی رویکردی دوگانه را در قبال ایران اتخاذ کردهاند و تلاش دارند با بیان اظهارات تند و خصمانه علیه تهران پوششی برای خود ایجاد کنند تا در لوای آن به عقد قراردادهای کلان با ایران بپردازند».
روزنامه شرق در یادداشتی که به بازخوانی تحلیل برخی از اندیشکده های غربی اختصاص داده، می نویسد: در اوضاع پرتنش خاورمیانه و در مواجهه با ایران، شاهد دو طرز فکر تقریبا متعارض در بین تحلیلگران غربی هستیم؛ طرز فکری مبتنی بر تهدید و فشار مترصد تسلیم تمامعیار کشورمان، در مقابل طرز فکری نگران جنگ و درگیری به دلایل امنیتی و اقتصادی در جستوجوی راهکاری برای تفاهم! گروه اول اغلب دستراستیهای آمریکا هستند و گروه دوم اکثر اروپاییها.
بنا به استنتاج این روزنامه در جمعبندی بسیاری از کارشناسان، میتوان نگاه اروپاییها را در مواجهه با ایران به نسبت کاربردی و برآمده از شناخت عمیقتر نسبت به ذهنیت ایرانی و همچنین نظام جمهوری اسلامی دانست و در مقابل نگاه آمریکایی دستراستی به ایران را منتج از سطحینگری و کلینگری در مواجهه با کشورهای حوزه خاورمیانه و شمال آفریقا ارزیابی کرد!
خروج آمریکا از برجام
به نوشته روزنامه ابتکار تمرد و طغیان رئیسجمهوری آمریکا از شاهکارهای نوین سپهر سیاست امروز دنیاست. خروج یکجانبه او از معاهده تاریخی برجام که ماحصل ۲۲ ماه تلاش بیوقفه دستگاه قاطع و بافراست دیپلماسی ما و مابین ۶ قدرت برتر دنیا بود و همچنین خروج از معاهده آب و هوایی پاریس و دیگر پیمانهای بینالمللی نشان از عدم تعامل اجتماعی دونالد ترامپ دارد...دونالد ترامپ از فقدان حلقه مشاوران خبره وکاربلد رنج میبرد و همین باعث شده است که در نهایت فردی تصمیم بگیرد. ترامپ باید با خویش کنار بیاید و قانع شود که با زور، خشونت و یکجانبهگری افراط گرایانه نمیتوان مسائل دشوار و پیچیده دنیای سیاست را پیش برد.
حسن داناییفر، سفیر پیشین کشورمان در عراق در گفتگو با ایلنا تاکید کرد: کاملا واضح است که پیام اصلی که به ایران باید مخابره شود یک رفتار عملی است واگرنه پیغام فرستادن اینکه ما حاضر به اقدامی هستیم اما در عمل کار دیگری انجام دهند حتی با قید فوریت نیز برای تهران اهمیتی نخواهد داشت. برگشت به برجام بهترین پیام عملی برای کاهش تنش در منطقه است. بحران به وجود آمده در منطقه ناشی از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای است و بازگشت به این تعهدات میتواند بهترین پیام برای کاهش این تنش باشد.
بی تاثیری تحریم های آمریکا
به گزارش تارنمای انتخاب به نقل از ایسنا مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در اظهاراتی واهی با بیان اینکه تحریمهای اعمالی آمریکا علیه ایران به تنهایی تاثیرگذار بودهاند، مدعی کاهش ۹۵ درصدی فروش نفت ایران شد!
این در حالی است که بنا به تحلیل روزنامه ابتکار اگر به اقتصاد یک کشور با امنیت و با ثبات اقتصادی یک تغییر(اعمال تحریمهای یکجانبه توام با چالش ارزی) در شرایط نابرابر، ناهمگون و با فشار، خشونت و افراطیگری اعمال شود. در این صورت، معادله در جهتی پیش میرود که با تغییر اعمال شده مقابله کند «راهکار باتدبیر و داهیانه اقتصاد مقاومتی به فرموده مقام معظم رهبری» و تعادل جدید و ثبات پایداری بر سیستم حاکم میشود؛ همان مسئلهای که اکنون صندوق بینالمللی پول به آن اعتراف و اذعان میکند، که:«طبق تحقیق میدانی این صندوق در تابستان۲۰۱۹اثر تحریمها بر اقتصاد ایران به مرحله ثبات و تعادل جدید رسیده ودر سال آینده تحریمهای آمریکا کارکرد و اثر خود را بر اقتصاد ایران از دست داده و ایران در حال گذار با استقامت از بحران اقتصادی است.»
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سیدحسین موسویان عضو اسبق تیم مذاکره کننده هسته ای و کارشناس ارشد روابط بین الملل در مقاله ای برای مجله داشنمندان اتمی آمریکا نوشت: تصور بانیان خروج ترامپ از برجام بر این بود که: با اعمال فشار حداکثری و به صفر رساندن روابط بانکی ومالی و صادرات نفت ایران،اقتصاد ایران از هم خواهد پاشید، شورش های مردمی سراسر ایران را فراخواهد گرفت، ایران قدرت و نفوذ منطقه ای خود را ازدست خواهد داد و درنتیجه حاکمیت فعلی ایران فورخواهد پاشید و یا حداقل ایران از موضع ضعف به پای میز مذاکره خواهد آمد.
موسویان در ادامه تاکید کرد: این یک آرزوی تخیلی و توهمی بیشتر نیست و خروج ترامپ از برجام عواقب ناگواری فراتر از روابط دوجانبه ایران و امریکا درسطح منطقه ای و جهانی خواهد داشت. دوسال ونیم از ریاست جمهوری ترامپ و سیاست اعمال تحریمهای حداکثری گذشته، نه تنها اقتصاد ایران از هم نپاشیده و قدرت و نفوذ منطقه ای ایران کاهش نیافته، بلکه ایران پیشرفته ترین پهپاد امریکا را برقرار آبهای خلیج فارس ساقط کرد و کشتی نفتکش انگلیس را توقیف کرد، پهپاد های حوثی ها لوله های نفت عربستان را مورد حمله قرار دادند، امارات تصمیم به عقب نشینی از یمن گرفت و سایر تحولاتی که نشان از بروز یک بحران بزرگ منطقه ای و جهانی است که با خروج ترامپ از برجام کلید خورده است. تا این مرحله نه تنها ترامپ به خواسته های خود نرسیده بلکه روند به ضرر صلح و امنیت جهانی به پیش میرود.
واکنش کشورهای دیگر به تحریم های آمریکا
در حالی که وزیر امور خارجه آمریکا ادعا کرده که چین تحریمهای اعمالی آمریکا علیه ایران را رعایت میکند و تا بدین لحظه تنها مجبور شدهایم که یک شرکت خاطی چینی را در این زمینه تحریم کنیم. به گزارش ایسنا وزارت خارجه چین روز دوشنبه از ایالات متحده خواست تا از اعمال فشار حداکثری علیه ایران دست بکشد و موانع جدید برای طرفین برجام در خصوص پایبندی به تعهداتشان ایجاد نکند.
احتمال تحریم اینستکس از سوی آمریکا
اعتماد: مقامات امریکایی به کشورهای اروپایی درباره مبادله نفت ایران در قالب مکانیسم اینستکس هشدار دادند. امریکا اعلام کرده است که فقط مبادله دارو و غذا با این کانال مالی نقض تحریمهای ایران محسوب نمیشود...مقامهای امریکایی در حالی ادعا میکنند مواد غذایی و دارو تحریم نیست که در تازهترین مورد آن، برزیل به بهانه تحریمهای یکجانبه امریکا سوخترسانی به کشتی حامل غلات برای ایران را ممنوع کرده بود.
رسانه های اصولگرا
این رسانه ها امروز همچنین حول محورهایی به درخواست وزیر خارجه آمریکا برای سفر به ایران و نیز جلوگیری آمریکا از توسعه فناوری اطلاعات ایران پرداخته اند.
عقب نشینی آمریکا در مقابل اقتدار منطقه ای ایران
به نوشته مشرق نیوز آمریکا به دنبال کاهش تعداد نظامیان خود در عراق، سوریه و افغانستان است چرا که ایران را در برابر خود می بیند و چاره ای جز عقب نشینی ندارد. تحولات منطقه خلیج فارس نیز در جای خود قابل تأمل است. اقدام انقلابی ایران در توقیف یک نفتکش انگلیسی که قوانین بین المللی را زیر پاگذاشته بود این پیغام را به جهانیان به ویژه آمریکایی ها داد که ایران در برخورد با متجاوزان به حریم آبی و هوایی و خاکی خود با هیچ کشوری تعارف نداشته و از هیچ قدرتی نمی ترسد. ساقط شدن یک پهپاد آمریکایی به دست نیروهای ایرانی که با اقدام به موقع این نیروها در برابر تجاوز پهپاد مذکور به حریم هوایی ایران انجام شد یکی از نمونه های عجز و ناتوانی آمریکایی در تأمین امنیت خود در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس است.
کشورهای عربی متوجه آن شده اند که آمریکا آدرس نادرست را به آنها داده و در ازای دریافت دلارهای نفتی آنها، نمی تواند امنیتشان را تأمین کند و این کشورها باید راه گفتگو و تعامل را با ایران که کشور مقتدر منطقه به شمار می رود در پیش بگیرند.
روزنامه وطن امروز نیز در یادداشتی ضمن اشاره به تغییر وضعیت منطقه و تولد خاورمیانه جدید، یادآور شد: ایران بر خلاف ریالهای عربستان، درهمهای امارات و دلارهای فدرال رزرو، اکسیری غیرمادی بر دامن منطقه پاشیده است و آمریکاییها برای فهم و تغییر این وضعیت، بیش از حد احمقند.
به گزارش خبرگزاری فارس امیر موسوی، دیپلمات پیشین ایرانی در گفتگو با شبکه "فلسطین الیوم" گفت: هیچ طرفی نمیتواند بار جنگی را متحمل شود که ایران یک طرف آن باشد؛ خطرات، هزینه و چالشهای این جنگ زیاد است. آمریکا، اروپا و بویژه بریتانیا برای هیچ جنگی با ایران آماده نیستند؛ همانگونه که آمریکا از هدف قرار گرفتن منافعش یا منافع دنبالههایش در منطقه میترسد. همه میدانند که تعرض به ایران آسان نیست. تمام طرفهای دشمن از جمله اسرائیل کاملا آگاه هستند که ایران هر گونه تعرضی را پاسخ میدهد و بزرگترین دلیل برای این موضوع اتفاقاتی است که در تنگه هرمز و خلیح فارس در روزهای اخیر رخ داد و ساقط کردن پهپاد آمریکایی و توقیف نفتکش انگلیسی از جمله آنها بود.
کیهان نیز در ستون یادداشت خود با اشاره به طرح آمریکا برای ائتلاف علیه ایران در خلیج فارس نوشت: طرح ائتلاف دریایی آمریکا، اعلام نشده شکست خورد، چون اولا این طرح یک طرح نمایشی برای اعاده حیثیت بر باد رفته آمریکا و ترساندن ملت ایران بود. ثانیا کشورهای مختلف اروپایی و عربی به علت ترس و برخی کشورهای دیگر از جمله کشورهای آسیایی مثل ژاپن با نگرانی از هرگونه رویارویی با ایران و تحت تاثیر قرار گرفتن اوضاع اقتصادی و سیاسی کشورشان ناشی از هر گونه تنشی، از طرح ائتلاف دریایی استقبالی نکردند.
سفر ظریف به آمریکا و پیشنهاد وی
به گزارش رجانیوز سید حسین نقوی حسینی، نماینده مردم ورامین و سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در برنامه تلویزیونی در پاسخ به سوالی درباره مذاکره ظریف با سناتور آمریکایی بیان کرد: مذاکره و گفتگو با مقامات آمریکایی جزو خط قرمز جمهوری اسلامی است. ما آمریکاییها را قابل مذاکره نمی دانیم در برجام هم با صراحت آن را اعلام کردیم به هیچ وجه با آمریکا دیگر وارد مذاکره نخواهیم شد، یک بار در مذاکرات توافق کردیم حالا باید آنها به تعهداتشان عمل کنند. آمریکاییها بیخود میانجی می فرستند، آمریکاییها شماره ندهند و منتظر تماس ایران نباشند چرا که به هیچ عنوان دیگر مذاکره نمی کنیم.
وی ادامه داد: وزیر امور خارجه وقتی سفر میکند ممکن است با برخی مقامات گفتگو و مذاکره کند و صحبت هایی داشته باشد، لذا هفته آینده از او سوال خواهیم کرد؛ وزیر امور خارجه برای چنین دیدارهایی حتما باید مجوز داشته باشد. البته ظریف یک بار در کمیسیون امنیت ملی در این رابطه توضیح داده اما به مجوز آن اشاره نکرد و گفت نمایندگان کنگره نمایندگان مردم هستند و با آنها صحبت میکنم و این عرف است.
وطن امروز در یادداشتی مدعی شد: آقای ظریف اخیرا در سفر پرمشغلهای که به 3 ساختمان شهر نیویورک داشته، گفته است تهران حاضر است تصویب پروتکل الحاقی پادمانهای آژانس را همین حالا انجام دهد. در مقابل، آمریکا نیز باید تمام تحریمهای اعمالشده علیه ایران را «لغو» کند. ظاهرا کسی هم نیست به ایشان بگوید رد همان تحریمهای قبلی که برداشتهاید، درد میکند دوست عزیز! خواهشا این تحریمهای جدید را دیگر برندارید! با این اوضاع غلط نیست اگر عمیقا نگران فریب خوردن مجدد قهرمانان دیپلماسی از اروپا و آمریکا باشیم. یک تراژدی تَکراری که باید نسبت به تَکرار آن هشدار داد و از تَکرار آن جلوگیری کرد.
درخواست وزیر خارجه آمریکا برای سفر به ایران
"آقای ظریف، اجازه بدهید بیاید!" عنوان یادداشتی است که امروز در روزنامه جوان متشر شده است. در بخشی از این یادداشت آمده است: آقای دکتر ظریف هم میتواند به پمپئو تأکید کند که هیچ دعوت رسمی و حکومتی به شما در ایران خوشامد نمیگوید، ولی اگر ایشان آمادگی دارد با میزبانی مردم ایران، این سفر را بپذیرد و از پاویون فرودگاه، مهمان مردم باشد، ضمن اینکه مردم ایران و نخبگان حقایق ایران و بلکه امریکا را به ایشان آموزش داده و بفهمانند. اگر فقط مردم ایران تلافی رنجهایی را که بیماران از جنایت جنگی تحریم تحمل کردهاند، به وی بچشانند، دیگر هوس روبهرو شدن با مردم ایران را در رؤیا هم دنبال نمیکند...آقای دکتر ظریف اجازه بدهید، پمپئو با میزبانی خانواده بیماران، شهدا، جانبازان، رنجدیدهها و اقشار باغیرت ایرانی، به ایران سفر کند و سپس در فرودگاه به شما تحویل شود.
جلوگیری آمریکا از توسعه فناوری اطلاعات ایران
روزنامه جوان در گزارشی با تیتر "موتور ماشین جنگی امریکا علیه ایران نرمافزاری است" به طرح این پرسش پرداخت که چرا امریکاییها از توسعه فناوری اطلاعات با استفاده از تحریمهای یکجانبه علیه ایران جلوگیری میکنند؟
بر اساس این گزارش این روزها یکی از مسائلی که به شدت در فضای مجازی و به خصوص فعالان آن به موضوعی حیاتی تبدیل شده محدودیتهای مداوم امریکا بر سر راه دستیابی شرکتهای ایرانی به فناوریهای اطلاعاتی است... به نظر میرسد دامنه این محدودیتها نیز گسترش پیدا کند و به زودی شامل خدمات جدیتری شود. در این میان با اینکه دولت امریکا استفاده از فناوریهای اطلاعاتی را برای ایرانیان محدود کرده، اما تلاش میکند با ارائه مجوزهایی به گسترش خرابکاری و شورش در جامعه ایرانی کمک کند.
این روزنامه می افزاید: نگاهی به همین تاریخچه کوتاه نشان میدهد فناوری مجازی عملاً یک ابزار دوگانه برای امریکاست. این ابزار زمانی که در خدمت براندازی باشد به عنوان یک سلاح در دست نهادهای امریکایی قرار میگیرد و زمانی که به توسعه فناوری در ایران کمک کند باید محدود شود. همین مسئله نشان میدهد باید به فضای مجازی به عنوان مسئلهای جدی و فراتر از یک ابزار فناوری ساده نگاه شود.
نظر شما