به عقیده کارشناسان در خصوص تنش بین ایران و انگلیس در منطقه خلیج فارس و توقیف نفتکش ایرانی در جبل الطارق نیز لندن مجری نقشه های آمریکا است.
در این میان سوال این است در شرایطی که آمریکا با اقداماتی که در بالا به آن اشاره شد موجب تشدید تنش با ایران شده است، راههای کاهش این تنش و خروج از بحران چیست.
یک کارشناس لبنانی راه حل خروج از بحران بین آمریکا و ایران را نزدیک شدن ایران به چین و روسیه و محور شرق عنوان کرد.
یک کارشناس دیگر لبنانی نیز گفت، سازمان ملل باید قدرت خود را در این خصوص به کار گیرد و قانون بین المللی عادلانه را به اجرا بگذارد، چیزی که متاسفانه اکنون وجود ندارد، زیرا سازمان ملل در اختیار آمریکا است.
در زیر متن کامل مصاحبه با دو کارشناس لبنانی در خصوص راههای کاهش بحران با ایران آمده است.
** لغو تحریم ها نقطه آغاز حل بحران آمریکا با ایران
"محمد عبید" کارشناس و تحلیلگر لبنانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در بیروت در این ارتباط گفت: آمریکا مسئول شدت مواضع با ایران است که به نوعی از برخوردهای نظامی منتهی شده است، زیرا آمریکا بود که از توافق هسته ای خارج شد و سپس تحریم های اقتصادی و مالی را بر ملت ایران تحمیل کرد، از همین رو هر طرفی این بحران را به وجود آورده ، باید به دنبال راه حل باشد.
راه حل بحران بین آمریکا و ایران در درجه نخست لغو تحریم های اقتصادی و بازگشت به وضعیتی است که قبل از اعمال تحریم های مجدد بر ایران از سوی "دونالد ترامپ" وجود داشت.
وی افزود: سپس باید به دنبال چگونگی بازگشت به اجرای توافق هسته ای بود، زیرا ایران نمی تواند در جستجوی امضای توافق جدید باشد، چرا که برای دستیابی به توافق هسته ای سالها وقت صرف شد و در نهایت با تلاش و کوشش مداوم و کار مشترک همه طرف های مرتبط به آن به سرانجام رسید، بنابراین اکنون دولت آمریکا است که باید اشتباهی را که مرتکب شده یا همان خروج از توافق هسته ای را اصلاح کند.
عبید افزود: در انتظار زمانی که آمریکا به راه صحیح بازگردد، برخی میانجی ها تلاش هایی انجام می دهند، اما این تلاش ها چیزی را تغییر نخواهد داد.
وی تاکید کرد: موضوع دیگری که آمریکا مطرح می کند اینکه جمهوری اسلامی ایران و به عبارت بهتر سپاه پاسداران مسوول امنیت دریانوری در تنگه هرمز و دریای عمان است، حال آنکه این موضوع جدیدی نیست، بلکه مسئولیتی تاریخی است که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز در زمان شاه وجود داشت، از همین رو آمریکایی ها به دنبال عبور از واقعیت های تاریخی و جغرافیایی هستند.
این کارشناس لبنانی ادامه داد: تغییر واقعیت های تاریخی و جغرافیایی منطقه خلیج فارس به عنوان یک هدف آمریکایی محقق نخواهد شد زیرا درگیری های بزرگی را در منطقه در پی خواهد داشت.
** کشاندن ایران پای میز مذاکره طبق شروط آمریکا محال است
عبید سپس در خصوص گزینه نظامی علیه ایران گفت: گزینه نظامی عملا نه در مراجع تصمیم گیر آمریکا و نه اروپا و به عبارت دقیق تر نه از سوی انگلیس مطرح نیست، از همین رو این طرف ها یک راه بیشتر ندارند و آن اعمال فشار بر ایران و تشدید تحریم ها علیه آن است زیرا آمریکا معتقد است می تواند از این طریق ایران را طبق شروط خود به میز مذاکره بکشاند؛ هدفی که هرچقدر که تحریم ها تشدید شود، تحقق آن محال است و گزینه ملت ایران فقط ایستادگی و انتقال به اقتصاد مقاومتی است که رهبر جمهوری اسلامی ایران آن را مطرح کرد.
** چرا آمریکا به روی ایران شمشیر تحریم کشیده است
"سالم زهران" یک تحلیلگر و کارشناس دیگر لبنانی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: تحریم های آمریکا علیه ایران، دلیل روشنی بر عدم وقوع رویارویی نظامی است.
آمریکایی ها می دانند در رویارویی نظامی ضرر خواهند کرد، از همین رو به "شمشیر تحریم ها" به عنوان جایگزینی برای گزینه نظامی متوسل شدند، به این معنی که آمریکا فقط هنگامی که احساس کرد گزینه نظامی دور از دسترس است، به گزینه تحریم ها متوسل شد.
وی سپس با اشاره به این حدیث امام علی (ع) که "هرگاه از کاری ترسیدی خود را به کام آن بینداز"، افزود: به عقیده من ایرانی ها این واقعیت را به خوبی متوجه شدند از همین رو شاهد سرنگونی پهپاد آمریکایی به دست ایران بودیم.
زهران در مورد راهکار کاهش تنش بین آمریکا با ایران اضافه کرد: در مورد نزدیک کردن فاصله بین آمریکا و ایران در درجه نخست باید گفت که باید سازمان ملل قدرت خود را به کار گیرد، حال آنکه آمریکا اختیار آن را بدست گرفته و جامعه جهانی به ویژه اعضای اروپایی شورای امنیت در خصوص تحقق یافتن قانون بین المللی عادلانه که روابط آمریکا و ایران را اصلاح کند، نقش خود را آنطور که باید ایفا نکرده اند.
باید یک قانون بین المللی وجود داشته باشد که در این خصوص حرف آخر را بزند و این چیزی است که تا کنون تحقق نیافته است.
موضوع دوم اینکه اسرائیلی ها اصل و پایه تحریک دولت آمریکا هستند؛ برکسی پوشیده نیست که بخشی از دولت آمریکا به توافق با جمهوری اسلامی ایران تمایل داشت و عملا نیز توافق هسته ای حاصل شد، اما این اسرائیلی ها و لابی صهیونیستی هستند که کاخ سفید را برای لغو توافق با ایران تحریک کردند.
سالم زهران ادامه داد: در مورد تیم معروف به "تیم ب" باید گفت، "محمد بن سلمان" ضعیف ترین حلقه این دایره است و آمریکایی ها از او می خواهند فقط پول بدهد، او هیچ تاثیری در سیاست آمریکا ندارد.
به عقیده من عنوان این موضوع که سعودی ها در دولت آمریکا نفوذ دارند، مبالغه است زیرا آنان نمی توانند در تصمیم آمریکا تغییری ایجاد کنند.
اما در مورد "جان بولتون" و بازهای دولت آمریکا نیز باید گفت، ترامپ به دنبال معامله با ایران است، اما معامله ای که به نفع آمریکایی ها باشد، او به دنبال توافقی خفت بار نظیر آنچه در تعامل با عربها به آن عادت دارد، است؛ چیزی که در تعامل با ایران تحقق نخواهد یافت.
زهران گفت: به هر حال اکنون یک دولت در آمریکا وجود دارد که از ابزارهایی مانند بولتون استفاده می کند، به این معنی که او یک ابزار است نه هدف و بن سلمان نیز کوچکتر از آن است که حتی ابزار باشد.
چه بسا باید تا پایان ریاست جمهوری ترامپ منتظر ماند، به هر حال هزینه رویارویی با آمریکا به نظر کمتر از هزینه دوستی با آن است.
وی تصریح کرد: راه حل ایران برای خروج از بحران، تقویت دوستی با چین و روسیه و حرکت به سمت برخی شرکای اروپایی به عنوان جایگزین آمریکا و جایگزین تحریم ها است.
نظر شما