۹ مرداد ۱۳۹۸، ۱۲:۳۸
کد خبر: 83419110
T T
۱ نفر

آسیا- پاسفیک زیر تیغ تضادهای شدید آب و هوایی

۹ مرداد ۱۳۹۸، ۱۲:۳۸
کد خبر: 83419110
مریم شفیعی
آسیا- پاسفیک زیر تیغ تضادهای شدید آب و هوایی

تهران- ایرنا- امسال درحالیکه گرمای هوا در اروپا رکورد زده و باران های بسیار شدید بخش هایی از مرکز و غرب آمریکا را فراگرفته ، منطقه آسیا اقیانوس آرام نیز از تغییرات متضاد آب و هوایی بشدت رنج می برد، چرا که این تغییرات، تولید و صادرات عمده این کشورها از جمله برنج ، نیشکر، روغن پالم و لاستیک مصنوعی را به طرز قابل توجهی تحت تاثیر قرار داده است.

به گزارش منابع خبری، خشکسالی های شدید و مستمر از یکطرف و جاری شدن سیل و وقوع سونامی از سوی دیگر در بسیاری از مناطق آسیا- پاسفیک در سال جاری ، معیشت هزاران نفر را نابود کرده و به مهمترین زمین های زراعی  این بخش از جهان که بستر تولید روغن پالم ، کائوچوی طبیعی، برنج و نیشکر بوده خسارات زیادی وارد کرده است .

طبق گزارش های رسانه ای در حالی که بخش هایی از چین تقریبا در 60 سال گذشته شاهد بیشترین ریزش مستمر باران بوده اما امسال میزان آب در رودخانه مکونگ به عنوان  یکی از بزرگترین رودخانه های آسیا ، به پایین ترین سطح خود رسیده است.

علاوه براین مناطق گسترده ای در جنوب هند نیز با خشکسالی بی سابقه مواجه شده اند.

طبق گزارش بلومبرگ آسیا آثار سوء تغییرات شدید و درعین حال متضاد آب و هوایی در برخی کشورهای آسیایی به شرح ذیل است :

**  چین 

در مناطق شمالی، کمبود باران و خشکسالی برخی محصولات زراعی را کاملا تهدید کرده است ، هرچند که پکن درصدد است با آبیاری از آثار سوء خشکسالی در منطقه بکاهد. اما در مقابل ، برخی استان های جنوبی این کشور در پنج هفته منتهی به اوایل ماه جاری میلادی بیشترین میزان بارندگی را از سال 1961 تاکنون ثبت کرده است. طبق پیش بینی اداره هواشناسی چین ، این تغییرات شدید آب و هوایی مانع از به عمل آمدن گندم و برنج در بسیاری از مزارع شده و روند آن بسیار آفت زا نیز بوده است.

براساس اطلاعات وزارت کشاورزی آمریکا ، چین بالاترین تولید کننده گندم و برنج و دومین تولید کننده ذرت در جهان است.

**  هند

هندوستان به همراه برزیل در زمره بزرگترین تولیدکنندگان شکر درجهان شناخته می شوند. اما شرایط نامساعد آب و هوایی تولیدات هند را به علت  خشکسالی در ایالت های ماهاراشترا و کارناتاکا به پایین ترین سطح رسانده، به گونه ای که این مراکز امسال نمی توانند صادر کننده باشند. کمبود بارندگی همچنین سبب شده تا تولید محصولات زراعی روغنی نیز دراین کشور کاهش یابد که این امر می تواند منجر به  افزایش خریدهای خارجی هند در روغن های خوراکی از جمله روغن پالم شود.

هند اکنون بزرگترین وارد کننده روغن پالم در جهان است  و برآوردهای رسانه ای حاکی از آن است که خشکسالی ها احتمالا واردات هند در مورد این کالا را افزایش خواهد داد. این رخداد طبیعی اما در بمبئی کاملا برعکس بوده و این شهر با ریزش باران سنگین مواجه بوده که نشان دهنده تضادهای آب و هوایی در این سرزمین کهن است.

** اندونزی و مالزی 

اندونزی و مالزی تولید کنندگان برتر و اصلی روغن پالم در جهان محسوب می شوند. اما بارش های کم و تداوم خشکسالی در جزیره برونئو سبب شده تا  برداشت از زمین های نخل دراین دو کشور نسبت به سال های قبل کاهش یابد. برخی فعالان صنعت کشاورزی در اندونزی همچنین هشدارداده اند که تولید برنج در تعدادی از استان های این کشور از جمله استان جاوه به علت  خشکسالی به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافته و برخی ازاین مناطق دستکم در 60  روز گذشته اصلا بارندگی نداشته اند.

علاوه براین اندونزی در ماههای اخیر شاهد گسترش آتش سوزی های بسیار در استان های مختلف خود بوده  و به همین دلیل هزاران آتش نشان و نیروهای امدادگر در این مدت بارها با  آتش سوزی های مهیب در مزارع تولید لاستیک مصنوعی و روغن پالم مقابله کرده اند.

** تایلند 

تایلند بزرگترین تولید کننده لاستیک مصنوعی و یکی از بزرگترین صادرکنندگان قند و برنج در جهان است. اما این کشور جنوب شرق آسیا نیز از بدترین خشکسالی در سال های اخیردر برخی مناطق مزروعی خود لطمه بسیاری دیده است  به گونه ای  که  مقام های این کشور برآور کردند که تولید نیشکر و برنج تایلند درسال جاری احتمالا کاهش قابل ملاحظه ای را تجربه خواهد کرد. دولت تایلند برای مبارزه با خشکسالی در مناطق درگیر عمدتا در شمال و شمال شرق این کشور، اقدام به باوری ابرها کرده و یا با استفاده از کامیون به این مناطق آبرسانی کرده است.

** ویتنام 

در کشور فیل ها نیز ، موج گرما و خشکسالی بخش های زیادی از آن را درگیر کرده  که پیامد آن این تولید کننده برتر برنج ، قهوه و لاستیک مصنوعی در جهان  مجبور به کاهش صادرات شده است.

** استرالیا 

بخش گسترده از سواحل شرقی استرالیا هنوزبا  خشکسالی که  از بیش از دو سال پیش آغاز شده است ، دست وپنجه نرم می کند. استرالیا درسال های اخیر در کوئینزلند به عنوان بزرگترین ایالت تولید گوشت گاو با شرایط وخیمی روبه بوده ، اما امسال خشکسالی به ایالت نیو ساوت ولز نیز گسترش یافته است. البته اوضاع در استرالیا غربی بسیار بهتر گزارش شده ، جایی که مزارع گندم شاهد باران دیررس بوده اند.

 با این وجود "توبین گوری"  یک استراتژیست بانک مشترک المنافع استرالیا می گوید: کانبرا احتمالا امسال  حتی پس از برداشت آتی مزارع گندم خود مجبو به واردات گندم برای پاسخگویی به نیازهایش خواهد کرد.

این کشور نیز در چند سال گذشته و درپی خشکسالی های اخیر با آتش سوزی های گسترده  در مزارع و مناطق جنگلی روبه رو بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha