شنا و آبتنی یکی از لذتبخشترین تفریحها بویژه در فصل تابستان است و در این میان کم نیستند، کسانی که در روزهای تعطیل سال با سفر به استانهای شمالی و مناطق حاشیهای رودخانهها ساعاتی را به بهانه ورزش و تفریح به آب میزنند اما بیتوجهی به نکات ایمنی، بیگدار به آب زدن و سهلانگاری، نداشتن مهارت در مواجه با موجهای خروشان و غفلت از کودکان طعم خوش سفر را به کام مسافران تلخ کرده و خانوادههایی را در مرگ عزیزان خود به سوگ مینشاند.
آمارهای سازمان اورژانس کشور حکایت از آن دارد که ما ایرانیها بیش از سایرین بیگدار به آب میزنیم و همین موضوع سبب شده تا غرق شدگی سومین عامل مرگ و میر ناشی از حوادث غیرعمد در کشور شناخته شود.
رئیس اورژانس کشور در همین خصوص گفته است: بطور کلی ۲ دهم درصد مرگهای کشور را غرق شدگی شامل میشود
پیرحسین کولیوند در تازهترین اظهارات خود به آمارهای غرق شدگی در سالجاری اشاره کرده و افزوده است: از ابتدای امسال تا پایان تیرماه ۷۵۶ مورد غرق شدگی در کشور رخ داده که از این تعداد ۴۹۲ نفر جان خود را از دست دادهاند.
بر این اساس، رودخانهها در صدر حوادث ناشی از غرق شدگی قرار دارند به طوری که از ۷۵۶ مورد غرق شدگی، ۲۶۹ مورد معادل ۳۶ درصد در رودخانهها،۲۲ درصد در دریا، ۱۴ درصد در سایر محیطهای آبی شامل حوض، جوی، آب انبار، ۱۱ درصد در دریاچه پشت سد، ۸ درصد در استخری کشاورزی، ۶ درصد در کانال آب و ۳ درصد در استخر شنا رخ داده است.
همچنین آمارهای این سازمان نشان میدهد از سال ۹۱ تا پایان سال ۹۷، ۳ هزار و ۹۱۵ نفر در کشور جان خود را بر اثر غرق شدگی از دست دادهاند که ۸۴ درصد این غرق شدگان را مردان تشکیل میدهند.
بیشترین زمان غرق شدگی نیز اوایل صبح و حوالی غروب اعلام شده است.
این روند ناگوار در مردادماه نیز تداوم داشته و در روزهای گذشته شاهد جان باختن تعداد قابل توجهی از هموطنان بر اثر غرق شدگی بودهایم.
در چهارمحال و بختیاری نیز به سبب برخورداری از ۲ رودخانه کارون و زاینده رود و ورود جمعیت زیادی از گردشگران و مسافران تابستانی به این استان و اسکان در حاشیه رودخانهها، شاهد حوادث دلخراش غرق شدگی هستیم.
در روزها و هفتههای گذشته خبرهای متعددی در خصوص غرق شدگی در آبهای این استان منتشر شد. از غرق شدن دختربچه ۴ ساله در رودخانه زایندهرود گرفته تا مرگ مرد ۴۵ ساله در رودخانه خرسان لردگان.
امسال آمار غرق شدگی در چهارمحال و بختیاری رشد نگران کنندهای داشته است، به نحوی که بنا برگزارشهای مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی چهارمحال و بختیاری، از ابتدای امسال تا پایان تیرماه ۳۰ نفر در استان جان خود را بر اثر غرق شدگی از دست دادهاند، بعلاوه اینکه در مرداد ماه نیز چندین مورد غرق شدگی در استان رخ داده است که در مقایسه با سال گذشته که ۲۲ نفر در استان جان خود را به دلیل غرق شدگی از دست دادند و در سال ۹۶ که ۱۴ مورد فوتی در این باره به ثبت رسیده، افزایش قابل توجهی را نشان میدهد.
این آمارهای نگران کننده با وجود بیش از ۴۰ روز مانده از فصل تابستان و احتمال بالای وقوع غرقشدگی در این فصل، میطلبد تا مسافران نکات ایمنی را بیش از پیش رعایت کرده و به هشدارها توجه کافی داشته باشند.
گردشگران باید بدانند سفر زمانی لذتبخش است که آدابش را بدانیم. هر جایی اتراق نکنیم، بیگدار به آب رودخانه، سد و دریا نزنیم و حواسمان به فرزندان خردسال خود بیش از هر زمان دیگری باشد.
مردم باید بدانند هر جایی نمیشود شنا کرد حتی اگر از مهارت کافی برخوردار باشند. بسیاری از افراد تصور میکنند تا زمانی که وارد بخش عمیق دریا نشوند غرق نمیشوند در حالیکه غرق شدن به عمق زیادی نیاز ندارد و همین که مقداری آب وارد ریه و بخشهای تنفسی فرد شود کافی است تا دچار خفگی و غرقشدگی شود.
هرچند حضور نیروهای غریق نجات در مناطق پرخطر و نصب تابلوهای هشداری در پیشگیری از غرق شدگی موثر است اما قبل از آن به فرهنگسازی، آموزش و افزایش آگاهی عمومی در این خصوص نیاز داریم و اینکه هر شهروندی به این نکته توجه داشته باشد که شنا کردن در دریا و رودخانه با شنا در استخر بسیار متفاوت است و رعایت نکات ایمنی و توجه به پیامهای هشداری جدی گرفته شود.
*خبرنگار ایرنا مرکز شهرکرد
۷۳۶۳/۶۰۲۱
نظر شما