به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، هشتمین دور از مذاکرات صلح افغانستان در حالی میان گروه طالبان و نمایندگان دولت آمریکا در دوحه در حال برگزاری است که رسانه ها و تحلیلگران غربی نسبت به موفقیت این مذاکرات امید فراوان دارند. کاهش خشونت ها در افغانستان و ایجاد امنیت مهمترین موضوعی است که می تواند به این کشور در مسیر حرکت رو به جلو و مخصوصا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری کمک شایانی کند.
بسیاری از تحلیلگران و رسانه ها دیدار مستقیم میان «زلمای خلیلزاد» نماینده ویژه کاخ سفید در امور افغانستان با «ملا بردار» از رهبران ارشد طالبان را کلید حل این بحران دیرینه می دانند. میزان امیدواری به اندازه ای است که برخی پیش بینی می کنند این گفت وگوها آخرین دور از مذاکرات صلح افغانستان باشد.
تارنمای روزنامیه «ایندین اکسپرس» عنوان داشت نمایندگان طالبان و آمریکا دور جدیدی از مذاکرات را از روز یک شنبه آغاز کردند تا به 18 سال جنگ و خشونت در این کشور پایان دهند. محور اصلی این دور از مذاکرات که نسبت به نتایج آن ابراز خوش بینی شده خروج نیروهای خارجی از افغانستان اسست؛ در مقابل دادن طالبان تضمین می دهد که خاک این کشور دیگر عرصه ای برای فعالیت گروه های تروریستی بین المللی نخواهد بود.
گفت وگوی مستقیم نمایندگان طالبان و آمریکا مهمترین موضوعی است که بسیاری از رسانه های جهان آن را نقطه کانونی این دور از گفت و گوها ارزیابی کرده اند. به نوشته این روزنامه هندی، قابل درک است به محض اینکه توافق صلح میان طالبان و آمریکا به امضا برسد گروه فوق باید وارد مذاکره مستقیم با دیگر بازیگران در این کشور به ویژه دولت مرکزی شود.
«سهیل شاهین» سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر هم به تازگی اعلام کرد که این گروه نسبت به دستیابی به توافق در دور جدید مذاکره با آمریکا امیدوار است. وی افزود نمایندگان گروه طالبان وظیفه خود را تاکنون انجام داده اند و حالا نوبت واشنگتن است نشان دهد تصمیم خود را برای برقراری صلح گرفته و گام بعدی را بردارد.
تارنمای «آنتی وار» هم بر این اعتقاد است که آخرین خبرها از مذاکرات در حال انجام میان کاخ سفید با طالبان نشان می دهد تلاش گسترده ای صورت گرفته است تا زمینه برای برگزاری گفت وگوی مستقیم دو طرف آماده شود. هر دو طرفی که اکنون در دوحه مشغول مذاکره هستند با صراحت اعلام کردند این دور از دیدارها ممکن است آخرین ملاقات باشد و در نهایت گفت وگوها احتمال دارد به توافقی میان زلمای خلیلزاد مذاکره کننده ارشد با «ملا بردار» منجر شود. نماینده کاخ سفید تاکید کرده است که واشنگتن به پیمان صلحی فراتر از توافق خروج نیروهای نظامی می اندیشد.
این امر غیرقابل انکار است که هر دو طرف مذاکرات در دوحه قابلیت تعامل را نشان داده اند. طالبان بر این موضع اصرار می ورزد که نیروهای نظامی خارجی باید افغانستان را ترک کنند و در طرف مقابل آمریکا تاکید می کند که طالبان باید مانع فعالیت داعش و القاعده در خاک افغانستان شود. در واقع این موضوع ها چارچوب توافق صلحی را تشکیل می دهد که آتش بس و مذاکرات صلح مستقیم همه گروه ها با دولت قانونی در کابل را هم در بر می گیرد.
به نوشته آنتی وار، مقام های طالبان تایید کرده اند خواسته ای که آن ها از ابتدا بر آن پافشاری می کردند، در حال دستیابی است. آنها می خواهند ابتدا نیروهای خارجی برنامه زمانی خود برای خروج از افغانستان را اعلام کنند تا این گروه حاضر به گفت وگو با دولت در کابل شود.
گویا هر یک از دو طرف در دوحه خواستار تضمین های کافی درمورد انجام تعهدات طرف مقابل هستند. طالبان می خواهد نسبت به خروج نظامیان خارجی مطمئن شود و در مقابل واشنگتن نمی خواهد این کشور به جولانگاه گروه های تروریستی همچون القاعده یا داعش تبدیل گردد. تارنمای «فرانس24 » نیز از آماده شدن عناصر اصلی توافق میان دو طرف خبر داد و نوشت در دومین روز مذاکرات زمینه برای پایان دادن به خشونت در این کشور فراهم شده است. تصمیم نهایی پس از برنامه ریزی برای دیدار سرپرستان دو گروه در قطر اعلام می شود. خلیل زاد و ملا برادر پیش از این در ماه می (سه ماه قبل) هم با یکدیگر دیدار داشته اند اما تاکنون برنامه رسمی برای دیدار آن ها اعلام نشده است.
به نوشته این خبرگزاری فرانسوی واشنگتن امیدوار است تا اول سپتامبر و پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان به توافق صلح با طالبان دست پیدا کند. این اتفاق می تواند در فرایند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که در سال 2020برگزار می شود هم موثر باشد. «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به تازگی اعلام کرده بود که «ما در حال گفت وگو هستیم و پیشرفت زیادی داشتیم». وی در دیدار با نخست وزیر پاکستان هم تصریح کرده بود به دنبال امضای توافق خروج نیروهایش از افغانستان نیست بلکه توافقی را می خواهد که در خلال آن به موضوع خروج هم پرداخته می شود. وی تصریح کرد هم حضور و هم خروج آمریکا از افغانستان تابع شرایطی هستند.
روزنامه «واشنگتن پست» هم از دستیابی به تواق اولیه خبر داد. طبق گزارش فوق توافق اولیه برای پایان دادن به جنگ، کاهش نیروهای آمریکایی به کمتر از 8 هزار نفر در افغانستان را به همراه دارد. این در حالی است که در شرایط کنونی حدود 14 هزار نیروی آمریکایی در این کشور حضور دارند. در طرف مقابل طالبان هم ضمن سپردن تضمین های امنیتی و قبول آتش بس به گفت وگوی مستقیم با دولت رضایت می دهد.
یکی از نکاتی که این گمانه زنی را تقویت می کند اظهارات مقامات در کابل بود که عنوان داشتند «اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان هم در حال آماده شدن برای مذاکره مستقیم با طالبان است.
نظر شما