در قسمتی از گزارش روزنامه اعتماد آمده است: در سفر یک هیات نظامی از امارات به ایران در ۶ سال گذشته بیسابقه بوده است. آخرین بار که این امکان برای مقامات دو کشور فراهم شده بود سال ۲۰۱۳ و پیش از امضای موافقتنامه برجام میان ایران با کشورهای ۱+۵ بود. از آن زمان به بعد، تهران و شیخنشینهای اماراتی، چرخه جدلهای لفظی و کاهش روابط تجاری را تکرار کردهاند. نزدیکی امارات به عربستان سعودی به عنوان یک متحد بالفعل اقتصادی در منطقه موجب تعمیق این فاصله نیز شد. اما حالا و با دیدار هیات اعزامی از امارات با مسوولان نظامی ایران، به نظر میرسد فضای گفتوگو و تفاهم بر سر برخی از مهمترین سرفصلهای اقتصادی میان دو کشور به وجود آمده است. در سال ۲۰۱۶ امارات بزرگترین شریک تجاری غیرنفتی ایران بوده و در این سال ایران با امارات ۲۳.۷ میلیارد دلار تجارت داشته است.
بر اساس گزارشهای صندوق بینالمللی پول، واردات ایران در سال ۲۰۱۷ نزدیک به ۷۱.۵ میلیارد دلار بوده که نزدیک به ۲۹ درصد آن از سوی امارات انجام شده است. اما پیشبینی میشود این رقمها در سال جاری میلادی به ۱۹ میلیارد دلار کاهش یابد. از طرف دیگر، براساس گزارشهای بلومبرگ، نزدیک به ۸۰ درصد ایرانیهایی که فعالیت تجاری با امارات دارند به دلیل محدودیتها، بسته شدن حسابهای بانکی و سقوط ریال فعالیت خود را متوقف کردهاند و بسیاری از آنها به عمان، قطر، ترکیه و گرجستان روی آوردهاند. از اینها گذشته به نظر میرسد اقتصاد امارات تحتتاثیر دو اتفاق مهم، اول بازگشت تحریمهای امریکا و نزدیکی ابوظبی به دولت ایالات متحده و دوم محاصره اقتصادی قطر دچار آسیب شده است. آیا پس از فروکش کردن موج اولیه بازگشت تحریمها علیه ایران، شرایط برای بهبود عملکرد اقتصادی میان امارات و ایران فراهم میشود؟
دوبی به ایران نیاز دارد
مسعود دانشمند، رییس سابق اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات در گفتوگو با «اعتماد» از میزان اهمیت حفظ روابط تجاری میان دو کشور میگوید و معتقد است شرایط جغرافیایی و اقتصادی دو کشور طوری در کنار هم قرار گرفته که در صورت قطع همکاریها، فشاری جدی برای دو طرف به وجود خواهد آمد.
او با اشاره به اهمیت ایران برای دوبی، توضیح داد: قبل از تحلیل شرایط اقتصادی باید در نظر داشت که شیخنشینان امارات فعالیتهایی جدای از هم دارند و در این بین دوبی بیشترین تمرکز خود را بر تجارت قرار داده است؛ از این رو حتی اگر مقامات سیاسی در ابوظبی برنامههای دیگری را پیش گیرند، دوبی باید برای آینده خود تصمیماتی جداگانه بگیرد.
به گفته این فعال اقتصادی، دوبی در هفتههای گذشته نشانههای مثبتی را از برنامهریزی برای افزایش تعامل با ایران نمایان کرده است. کوتاه آمدن از شرط عضویت در FATF و برقرار شدن شرایط برای همکاریهای شفاف اقتصادی بخشی از این نشانههای مثبت است. در کنار آن میتوان برای بهبود رابطه با صرافیهای دوبی نیز در آینده امیدهایی داشت.
نظر شما