جهاد دانشگاهی به عنوان نهادی برآمده از انقلاب اسلامی ایران به شمار می رود که با هدف تحقق بخشی به اهداف انقلاب فرهنگی به فرمان بنیانگذاری کبیر انقلاب امام خمینی (ره) در سال ۱۳۵۹ پایهگذاری شد.
این نهاد در طول چهار دهه وظایف و اهداف گوناگونی را دنبال کرده است. در روزهای آغازین، جهاد دانشگاهی فعالیت های فرهنگی و تحقیقاتی را دنبال می کرد تا اینکه چندی بعد به عنوان پلی میان دانشگاه و صنعت به ایفای نقش پرداخت.
با گذشت حدود چهار دهه فعالیت این نهاد همواره در کنار فعالیت های فرهنگی، فعالیت های علمی و فناورانه خود را پررنگ ساخته و در بسیاری از بخش های صنعتی، علمی و تولیدی کشور به یاری آمده است.
جهاد دانشگاهی نهادی است عمومی و غیردولتی زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی، مستقل و از لحاظ اداری، استخدامی و مالی تابع مقرراتی است که در چارچوب اختیارات قانونی به تصویب هیات امنای جهاد دانشگاهی می رسد.
به گزارش روز چهارشنبه گروه دانشگاه و آموزش، گسترش تحقیقات و شکوفایی استعدادها در سطح جامعه برای نیل به خوداتکایی، توسعه امور فرهنگی در سطح جامعه از طریق همکاری با حوزه، دانشگاه و سایر مراجع و نهادهای فرهنگی به ویژه برای نسل جوان و گسترش طرح های کاربردی و نیمه صنعتی از طریق پیوند با مراکز علمی و تحقیقاتی به منظور به کارگیری نتایج پژوهش از جمله اهداف تعیین شده جهاد دانشگاهی است.
همچنین تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر اسلامی، ایجاد تشکیلات مناسب به منظور تألیف، ترجمه و انتشار کتب و نشریات، انجام تحقیقات توسعه ای و کاربردی، ارائه خدمات علمی - فنی در زمینه های مختلف مورد نیاز جامعه، اجرای دوره های رسمی آموزشی و اشتغالزایی وظایف جهاد دانشگاهی به شمار می رود.
تولید ملی و رفع نیازهای ملی نیز همواره از تاکیدات مسئولان جهاد دانشگاهی در طول سال های گذشته به ویژه در دوره اجرای تحریم های ظالمانه علیه کشور بوده است. در این زمینه جهاد دانشگاهی با ورود به عرصه تولید، علم و اجرای طرح های فناورانه همواره به دنبال دستیابی به خودکفایی در عرصه های علمی، صنعتی و فناورانه کشور بوده و در کنار آن اثبات باور «ما می توانیم» را دنبال کرده است.
این نهاد اکنون نیز اجرا و عملیاتی سازی ۳۱ طرح فناورانه در حوزه های گوناگون کشاورزی، صنعتی، فنی و مهندسی، پزشکی، نفت و پتروشیمی و غیره را دنبال می کند.
نگاهی به کارنامه جهاد دانشگاهی در طول ۳۹ سال فعالیت نشان می دهد که فعالیت های این نهاد تنها به حوزه فرهنگ محدود نمانده بلکه به فراتر از آن یعنی صنعت، مهندسی، نفت و پتروشیمی، تولید، آموزش، پزشکی و ... نیز تسری یافته است.
نهاد جهاد دانشگاهی در زمان حاضر دارای ۱۰۳ واحد سازمانی در کشور شامل سه پژوهشگاه، ۲۹ پژوهشکده، هفت مرکز، سه خبرگزاری، یک مجتمع تحقیقاتی، هفت موسسه آموزش عالی، یک موسسه قرض الحسنه، هفت سازمان استانی، ۳۶ واحد، سه سازمان فرهنگی، یک سازمان تجاری سازی، دو دانشگاه و سه پارک علم و فناوری است./
نظر شما