روزنامه پاکستانی دیلی تایمز روز شنبه به نقل از ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان افزود مساله کشمیر هیچ ارتباطی به افغانستان ندارد و نباید کابل به صحنه رقابت بین کشورهای دیگر تبدیل شود.
وی از پاکستان و هند خواست تا به تجربیات تلخ ناشی از جنگ و خونریزی در افغانستان توجه کنند و ضمن انتخاب راه صلح، از روش های منطقی برای حل مسائل منطقه استفاده کند.
سخنگوی طالبان همچنین از سازمان ملل، سازمان همکاری های اسلامی و دیگر نهادهای تاثیر گذار خواست تا برای جلوگیری از تشدید اوضاع در شبه قاره نقش سازنده ای ایفا کنند.
"مجاهد" همچنین نسبت به برخی از گزارش ها مربوط به تصمیم هند برای لغو امتیاز ویژه منطقه جامو و کشمیر، اعزام نظامیان بیشتر به این منطقه و افزایش محدودیت ها برای ساکنان کشمیر ابراز تاسف کرد.
اظهارات سخنگوی طالبان افغانستان در حالی عنوان می شود که پس از تشدید اختلافات میان اسلام آباد و دهلی نو بر سر مسئله کشمیر، برخی از رهبران سیاسی در پاکستان از جمله شهباز شریف رئیس جناح مخالف در پارلمان این کشور از کمک پاکستان به افغانستان برای پیشبرد فرآیند صلح سخن سخن گفته بودند.
علاوه بر این رسانه های پاکستانی هفته گذشته از تماس اسلام آباد با کاخ سفید درخصوص پیامدهای منفی بحران کشمیر و تشدید تنش های مرزی میان پاکستان و هند بر فرآیند صلح افغانستان خبر دادند.
براساس این گزارش، پاکستان از طریق کانال دیپلماتیک ،آمریکایی ها را مطلع کرده است که اقدام اخیر دهلی نو برای لغو امتیازات ویژه منطقه جامو و کشمیر نه تنها تبعات سنگینی بر منطقه شبه قاره می گذارد بلکه این وضعیت تلاش ها برای رسیدن به حل سیاسی بحران افغانستان را با خطر مواجه می کند.
روزنامه پاکستانی اکسپرس تریبیون در این خصوص نوشت : وضعیت فعلی در کشمیر و اوضاع مرزی پاکستان و هند زمانی در حال رخ دادن است که اسلام آباد در حال تسهیل فرآیند صلح افغانستان که این روزهای وارد مرحله حساسی شده است، می باشد.
«زلمای خلیل زاد» نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان هفته گذشته با سفر به اسلام آباد با رهبران سیاسی و نظامی پاکستان دیدار کرد.گفته می شود در این سفر تحولات مربوط به مذاکرات با طالبان مطرح شده باشد .
یک مقام ارشد در وزارت امور خارجه پاکستان به شرط فاش نشدن نامش در گفت وگو با اکسپرس تریبیون گفت: پاکستان پیش از تحولات اخیر در کشمیر، به صراحت به زلمای خلیل زاد نماینده آمریکا گفته بود که دهلی نو درصدد انجام اقدامی بزرگتر برای تحت تاثیر قراردادن تلاش های صلح (در افغانستان) است.
به گفته مقامات هندی، مذاکرات دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا و عمران خان نخست وزیر پاکستان در خصوص میانجیگری واشنگتن میان دو کشور برای کمک به حل مناقشه کشمیر، از جمله دلایل دولت دهلی نو برای تغییر قوانین اساسی این کشور در ارتباط با کشمیر بوده است.
علاوه بر این فرآیند صلح افغانستان و نقش پاکستان برای تسریع خروج آمریکا از این کشور سبب نگرانی دهلی نو نسبت به خواسته های اسلام آباد از واشنگتن شده است.
مقامات هندی اعلام کرده اند که عمران خان از ترامپ خواسته بود تا در قبال نقش آفرینی پاکستان در بحث صلح افغانستان، آمریکا نیز باید هند را تحت فشار قرار دهد تا این کشور آماده مذاکره در مورد کشمیر شود.
نظر شما