بر اساس اعلام وزارت نفت، «کریم زبیدی» درباره میدانهایی که به واسطه ضریب بازیافتهای ناچیز، برداشت از آنها (با وجود ظرفیتهای قابلتوجه) اندک است، به میدان آزادگان اشاره میکند و میگوید: این آمار، بر اساس مطالعات اولیه ارائهشده به شرکت ملی نفت ایران، مبنای توسعه میدانهای آزادگان جنوبی و شمالی قرار گرفته است.
وی افزود: این ضریب بازیافت اولیه اندک در میدان آزادگان (شمالی و جنوبی) که بیش از ۴۵ میلیارد بشکه ذخیره نفت درجا دارد، کمتر از نصف ضرایب بازیافت اولیه رایج در سایر میدانهای مشابه شرکت ملی نفت ایران است.
به گفته وی، ضریب بازیافت اولیه و ثانویه لایه سروک در محدوده اهواز، به ترتیب ۱۰ درصد و ۲.۵ درصد است که این رقم برای میدانهای بنگستانی حوزه آغاجاری و گچساران به حدود ۲ برابر این ارقام افزایش مییابد.
زبیدی اضافه کرد: به دلیل نیاز به سرمایهگذاریهای کلان، در سالهای گذشته امکان ادامه توسعه میدان آزادگان بهطور کامل میسر نشده و توسعه محدود این میدان در دست اقدام است.
مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران با اشاره به متوسط ضریب بازیافت نفت خام که ۲۴ درصد است، میگوید: با افزایش یک درصدی این ضریب، ذخایر نفت خام قابل استحصال کشور بیش از ۷ میلیارد بشکه افزایش مییابد که معادل تولید پنج سال نفت خام به میزان روزانه ۴ میلیون بشکه است که حدود ۳۵۰ میلیارد دلار درآمدزایی دارد.
زبیدی متوسط ضریب بازیافت هیدروکربور مایع را نیز حدود ۲۸ درصد عنوان کرد و ادامه داد: به این ترتیب با افزودن یک درصد به این ضریب، حدود ۸ میلیارد و ۷۸۰ میلیون بشکه به ذخایر قابل برداشت هیدروکربور مایع کشور افزوده میشود که بهمثابه ایجاد ۴۵۰ میلیارد دلار درآمد ارزی برای کشور است و با فرض هزینهکرد ۵۰ درصد از این درآمد برای سرمایهگذاری، میتوان از افزایش یک درصدی ضریب بازیافت هیدروکربور مایع بالغ بر ۲۲۵ میلیارد دلار درآمد عاید کشور کرد.
این مقام مسئول با اشاره به متوسط ضریب بازیافت جهانی نفت که حدود ۳۵ درصد است، گفت: ضریب بازیافت کشور حدود ۷ تا ۱۰ درصد با این رقم فاصله دارد و اگر بتوانیم با روشهای مختلف به متوسط جهانی برسیم، بدون شک ثروت زیادی عاید کشور میشود.
به گفته وی، افزایش نرخ ضریب بازیافت، افزون بر الزام به استفاده از فناوری به مکانیزمهای حاکم بر مخزن و خواص سنگ و سیال مخزن نیز ارتباط دارد، این در حالی است که برخی مخازن نفت و گاز ایران پیچیدگیهای خاصی دارند و به فناوریهای ویژهای نیازمندند.
نظر شما