بر اساس گزارش رسانه ها در حالی که مسئولان ورزشی دولت در خصوص ضرورت توجه به الزامات بین المللی برای حضور بانوان کشورمان در ورزشگاه ها و ضرب الاجل زمانی معین شده هشدار می دهند، روزگذشته دادستان کل کشور به انتقاد از فیفا پرداخت و گفت: فیفا به یک کشور چه کاری دارد که چه تعدادی برای تماشای فوتبال میآیند و از این تعداد چند نفر آنها زن هستند.
دیگر محوری که امروز حول همین موضوع مورد توجه رسانه ها قرار گرفته است شائبه های پیش آمده در خصوص مجهز کردن ورزشگاههای میزبان مسابقات لیگ برتر کشور به تجهیزات لازم جهت کنترل نظم عمومی و تضمین ایمنی و امنیت است.
بر اساس نامه ای که سازمان لیگ پیرو مصوبه اخیر شورای امنیت ملی و الزامات کنفدراسیون فوتبال آسیا در سیستم مجوز حرفهای به باشگاه های لیگ برتر اعلام کرد، فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ در صورتی مجاز به برگزاری مسابقه هستند که اکثریت ورزشگاههای میزبان سه شرط خواسته شده راعایت کنند.
این شروط عبارتند از: راه اندازی و استقرار سیسستم بلیت الکترونیک به همراه نصب گیتهای ورودی و شماره دار شدن صندلیها، تجهیز ورزشگاه به سیستم اتاق کنترل و دوربینهای مدار بسته از مبادی ورودی تا سکوها و نیز جدا سازی و تفکیک فضاهای بیرونی تا سکوها و مسیرهای تردد تماشاگران میهمان، میزبان و عوامل اجرایی.
ارتباط این شروط به عنوان زمینه ساز ورود بانوان به ورزشگاه ها که اخیرا از سوی تحلیلگران رسانه ای مطرح می شد، روز گذشته با تصریح وزیر ورزش رد شد.لازم به ذکر است که جریان های خبری فوق از میان رسانه های داخلی، امروز در طیف منتسب به جریان اصلاح طلب بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
رسانه های اصلاح طلب
واکنش های مقامات قضایی و علمای دینی
روزنامه آرمان ملی در تیتر یک خود و با توجه به نزدیک شدن مهلت 9 شهریور از مخالفت دادستان کل با تصمیم فیفا روایت میکند.
در این روایت از حضور بانوان در ورزشگاهها به عنوان دغدغه دولت و قوه قضائیه یاد شده و آمده است: چندی قبل داریوش مصطفوی رئیس کمیته استیناف صدور مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال گفت: «تا نهم شهریور فیفا مهلت داده تا تکلیف حضور زنان در استادیوم مشخص شود، شوخی هم ندارد. دست دولت هم نیست؛ ممکن است من زنده نباشم، ولی به زودی زنان برای تماشای فوتبال در استادیوم حاضر میشوند.»
پس از آن بود که برنامهریزیها برای حضور زنان در ورزشگاهها آغاز شد و 16مرداد اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور درباره حضور بانوان در ورزشگاهها و نظر فدراسیون جهانی فوتبال در این زمینه گفت: دولت دغدغه متدینین و علما را در نظر میگیرد و از وزارت کشور و وزارت ورزش و هم نیروی انتظامی خواستهایم محلهای مناسبی را به بانوان اختصاص دهند تا نگرانی متدینین در این زمینه برطرف شود و بانوان هم بتوانند در ورزشگاهها حضور داشته باشند.
دیروز اما دادستان کل کشور با اشاره به تهدیدهای فیفا علیه فوتبال ایران نیز گفت: اینکه فیفا میگوید چنانچه ورزش ایران به زنان اجازه ورود به ورزشگاهها را ندهد ما ایران را از حضور در بازیهای بینالمللی محدود میکنیم. این موضوع را نباید ساده دید.
وی افزود: فیفا به یک کشور چه کاری دارد که چه تعدادی برای تماشای فوتبال میآیند و از این تعداد چند نفر آنها زن هستند. این که این روزها گیر دادهاند که حتما باید زنان در ورزشگاهها حضور پیدا کنند، آیا دلشان به حال زنان ما سوخته است .
بیژن ذوالفقارنسب، استاد دانشگاه در یادداشتی با عنوان "دستاوردهای حضور زنان در ورزشگاهها" توصیه کرد: ایران در این ماجرا باید از قوانین فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) که پدیده مثبتی است تبعیت کند و حتما باید دست اندرکاران و مسئولان ذیربط نیز به این قضیه که بعد بینالمللی نیز دارد احترام بگذارند و مقاومتی در این زمینه بهوجود نیاید. چرا که مطمئنا هر نوع مقاومتی در مقابل مقررات فیفا تبعات مثبتی برای ورزش ما به همراه نخواهد داشت. بهنظر میرسد باید به این مساله با دید منطقی و واقع گرایانه نگاه کرد و در کوتاهترین زمان ممکن شرایط ایدهآل را برای حضور بانوان و خانوادهها در ورزشگاهها فراهم کرد. تصمیمی که فیفا گرفته و بر روی آن نیز اصرار میورزید باید برای همه اجرا شود و چنانچه برخی از استادیومهای ورزشی استانداردهای لازم را ندارند باید حداقل استانداردها در این استادیومها بهوجود آید تا به مقدار محدود هم که شده اولا به مساله حضور بانوان در ورزشگاهها به نحو مطلوب جامه عمل پوشانده شود، ثانیا؛ از بروز تبلیغات کاذب علیه جامعه ایرانی در عرصه بینالمللی جلوگیری شود و ثالثا؛ با این رویکرد بیش از این موجب به تاخیر افتادن مسابقات داخلی و بینالمللی نشویم و خدای ناکرده با تعلیق فیفا مواجه نشویم.
نگارنده در ادامه یادآور شد: تجربه نشان داده که حضور بانوان قطعا میتواند دستاوردهای مثبتی را به همراه داشته باشد و حداقل فضای ملتهب ورزشگاهها را تلطیف و آرامتر کند. در سالهای دور شاهد حضور بانوان و خانوادهها در استادیومهای ورزشی بودیم و میدیدیم که هر زمان بانوان و خانوادهها حضور داشتند شعارهای نامربوط به حداقل ممکن میرسید. به عبارت دیگر میتوان گفت که ایرانیان نسبت به حضور بانوان در استادیومها بسیار با حجب و حیا و اخلاق بهتری رفتار خواهند کرد. با اجرای قانون فیفا در خصوص ورود بانوان به ورزشگاهها در آینده بیش از پیش شاهد تقویت این رفتار خواهیم بود.
روزنامه آرمان ملی همچنین امروز در صفحه آخر خود کاریکاتوری به این موضوع اختصاص داده است.
تارنمای عصر ایران نیز در یادداشتی فرمول 10 مادهای برای گشودن گره فوتبال به خاطر تماشاگران زن پیشنهاد می دهد.
نگارنده در مقدمه بااشاره به نظر برخی از علمای دینی در خصوص حضور بانوان در ورزشگاه ها متذکر می شود: دیر یا زود این اتفاق میافتد و این ما هستیم که باید خودمان را با الزامات فیفا تطبیق دهیم نه فیفا با ما. هر چه زودتر باشد کم خسارتتر است.
در بخشی از پیشنهادات آمده است: حضور زنان در ورزشگاه ها مهم تر و حساسیتزاتر است یا حق رأی زنان؟ اگر فقیهی که 100 سال پیش درگذشته اکنون چشم بگشاید و او را به مجلس شورای اسلامی ببرند و بگویند هم در انتخاب این نمایندگان رأی زنان نقش داشته و هم 17 زن در این مجلس – بیش از تعداد روحانیون آن- در روند قانون گذاری نقش دارند باور می کند؟ اما این اتفاق افتاده است. رژیم پهلوی در مقابل «زن سنتی» و به تعبیر علی شریعتی «زن مطبخی» مدعی «زن مدرن» بود که باز شریعتی از آن به عنوان «زن عروسکی» یاد می کرد و هنر شریعتی این بود که فارغ از دو قطبی زن مطبخی و زن عروسکی زنی دیگرگونه را وارد جامعه ایران کرد و امام خمینی هم در ادامه با تأیید حضور زنان در انقلاب اسلامی مسیر جدیدی را گشود.سخنان مرحوم مدرس درباره حق رأی زنان را بخوانید که تا چه حد مخالف است حال آن که امام خمینی در این فقره او را الگو قرار نمی دهد و از این ظرفیت استفاده می کند.کافی است حضور زنان در ورزشگاه ها را مانند حق رأی زنان بدانیم تا نشدنی به نظر نیاید.
اجرای شروط لازم برای حضور بانوان در ورزشگاه ها
ایسنا در این باره نوشت: علت تعویق رقابت های لیگ برتر به دلیل امکان حضور بانوان در ورزشگاه ها، به صراحت از سوی وزیر ورزش و جوانان و رییس کمیته مسابقات سازمان لیگ برتر فوتبال رد شده است. موضوعی که باید منتظر ماند و دید همزمان با رعایت سه شرط تعیین شده از سوی سازمان لیگ به منظور تجهیز ورزشگاهها اجرایی میشود یا صرفا در حد یک شائبه بوده است؟
این گزارش یادآور شد: سعید فتاحی-رییس کمیته مسابقات سازمان لیگ- به تازگی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا علت تعویق لیگ حضور بانوان در ورزشگاه ها است؟ ضمن عدم پاسخگویی مستقیم به این مسئله اظهار کرد که به دلیل تجهیز ورزشگاه ها و رعایت شروط تعیین شده، این رقابت ها با تاخیر زمانی روبرو شده است.اما مسعود سلطانی فر، وزیر ورزش و جوانان در تازه ترین اظهاراتش در مورد لزوم صدور مجوز برای حضور بانوان در رقابت های لیگ برتر در فصل جاری تصریح کرد که هیچ تهدیدی برای ورود بانوان در ارتباط با دیدارهای لیگ برتر وجود ندارد و انشاءلله مشکل خاصی نداریم.
وی همچنین خاطرنشان کرد که کشور ما ملاحظات شرعی و فرهنگی خود را با رییس فدراسیون بین المللی فوتبال مطرح کرده که برای وی نیز کاملا قابل درک بود، هرچند درخواست شده شرایط خاصی فراهم شود تا با رعایت ملاحظات فرهنگی اخلاقی و حدود شرعی، بانوان بتوانند وارد ورزشگاه شوند و از نزدیک دیدارهای ملی را ببینند.
به نوشته ایسنا نکته قابل تامل اما بخش دوم اظهارات وزیر بود. بخشی که عنوان کرد: "همه کشورهای دنیا قوانین داخلی خود را دارند و علاوه بر این نهادهای بینالمللی به قوانین و ملاحضات فرهنگی داخلی کشورها نیز توجه میکنند."
هنوز زمان آغاز رقابت های لیگ برتر مشخص نیست و باید منتظر ماند و دید که آیا همزمان با الزام باشگاه های لیگ برتری در رعایت سه شرط تعیین شده از سوی سازمان لیگ به منظور تجهیز ورزشگاه ها، پای بانوان به تماشای رقابت های لیگ برتر فوتبال ایران با رعایت ملاحظات شرعی و فرهنگی باز خواهد شد یا صرفا صحبت های مطرح شده در مورد ورود بانوان به ورزشگاه ها صرفا در خصوص رقابت های ملی است و مسابقات باشگاهی جایی در این پازل ندارند؟
این گزارش ایسنا در تارنماهای فرارو انتخاب بهارنیوز بازنشر شده است.
تارنمای خبرآنلاین در گزارش کوتاهی با تیتر "تغییرات جنجالی قوانین انضباطی فیفا از زبان احمدرضا براتی" نوشت: فیفا آیین نامه انضباطی خود را از ۱۴۷ بند به ۷۲ بند کاهش داده اما اختیارات ویژه ای را برای مقابله با نژادپرستی، تبعیض جنسیتی و تخلافت مالی به مجریان اجرای قانون در کنفدراسیون ها و فدراسیون های ملی داده است. احمدرضا براتی رئیس کمیته تدوین مقررات فدراسیون فوتبال در یادداشت صوتی اختصاصی برای خبرآنلاین به تشریح این تغییرات پرداخته است.
رسانه های اصولگرا
در حالی که رسانه های اصولگرا توجه چندانی به شائبه های مربوط به حضور بانوان در ورزشگاه ها نشان نداده و اخبار مربوط به مجهز و استاندارد کردن ورزشگاه ها را بدون اشاره به این موضوع پیگیری کردند، به گزارش جوان آنلاین اسدالله بادامچیان، دبیرکل حزب موتلفه اسلامی در پایان نشست دبیران این حزب گفت: حضور جوانان ما در صحنههای ورزش جهانی در کشورهای مختلف مقدمهای است برای اینکه ورزش در رشتههای ورزشی همراه ارزشها و در مورد بانوان با رعایت عفاف و حجاب، شادترین سرگرمی را همراه سلامتی، توسط اساتید ورزش و ورزشکاران ما در دنیای معاصر پدید آورد.
نظر شما