عزمی برای تابوشکنی

تهران- ایرنا- کافی است اسمی از آن به میان بیاید تا به دنبالش آنچنان قیل و قالی به پا شود که گویی راز مگویی فاش شده یا تمام اصول و خطوط قرمز به یک‌باره زیرسوال رفته، درحالی که نه قرار است خط قرمزی شکسته شود و نه قرار است اصولی زیر پا گذاشته شود. صحبت بر سر اصل ۵۹ قانون اساسی است.

روزنامه اعتماد در قسمتی از گزارشی آورده است: اصلی که یک بار به تصویب اعضای مجلس خبرگان قانون اساسی رسیده است و پس از آن، اتفاقا در جریان یک «همه‌پرسی» مردم بر مصوبه این مجلس مهر تایید زده‌اند: «در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همه‌پرسی و مراجعه مستقیم به آرای مردم صورت گیرد و درخواست مراجعه به آرای عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد.» این همه سخنی است که اصل ۵۹ مطرح می‌کند و گاهی مسوولان نظام از رییس‌جمهور تا نمایندگان مجلس و دیگران اجرای آن را یادآوری کنند.

هرچند سخنان چندروز پیش حسن روحانی، درباره برگزاری رفراندوم، نخستین‌بار نبود که مطرح می‌شد اما این‌نوبت نیز همچون دفعات پیش، واکنش‌های متعددی را به دنبال داشت؛ موضوعی که ظاهرا احیا و اجرایش ازجمله اهداف و برنامه‌های حسن روحانی است اما این واکنش‌های عمدتا سلبی می‌گوید که رییس‌جمهور برای رسیدن به آن، راه چندان همواری پیش‌رو ندارد. البته این ناهمواری‌ها، تنها مختص این دولت نیست. چنان که در زمان ریاست سیدمحمد خاتمی و محمود احمدی‌نژاد هم هربار صحبت از «همه‌پرسی» روی میز دولت‌ها و روسای جمهور می‌آمد، همین‌ آش‌شور انتقادها هم روی میز بود و همین کاسه!

سال ۸۹ وقتی اختلافات محمود احمدی‌نژاد با مجلس بر سر هدفمندی یارانه‌ها به اوج خود رسیده بود، رییس دولت که از رد درخواست دولت برای درآمد ۴۰ هزار میلیارد تومانی از محل هدفمندی یارانه‌ها حسابی عصبانی شده بود، موضوع «رفراندوم» را مطرح کرد. البته این پیشنهاد چندان قوام و دوامی نداشت و پس از مدتی به فراموشی سپرده شد. پیش از آن اما این سید محمد خاتمی بود که درباره لوایح دوقلو و البته حل و فصل مسائل ۸۸ پیشنهاد رجوع به آرای عمومی را مطرح کرد. هرچند پیشنهاد خاتمی هم چندان پیگیری نشد و کم‌کم غبار فراموشی روی آن نشست. حالا اما حسن روحانی بار دیگر از رفراندوم می‌گوید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha