عبدالرضا فرجیراد در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به تلاش فرانسه برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا و خلیج فارس گفت: فرانسویها از زمانی فعال شدند که ایران اقدام به کاهش تعهدات خود کرد. کاهش تعهدات در مرحله اول برای آنها اعلام هشدار بود ولی انجام فاز دوم کاهش تعهدات موجب آغاز اقدامات عملی آنها از سوی فرانسویها شد.
وی با بیان اینکه فرانسه از آغاز و انجام فاز سوم کاهش تعهدات برجامی ایران به وحشت افتاده است، اظهار داشت: ترس و وحشت از انجام فاز سوم، فعال شدن فرانسویها در عرصه دیپلماتیک را به همراه داشته و موجب شده تا مکرون در تماس با رئیسجمهور، از اختصاص یک خط اعتباری میلیاردی خبر دهد و اینستکس را فعالتر کنند.
این کارشناس مسائل اروپا با بیان اینکه پاریس تماسها و ارتباطات با واشنگتن را هم افزایش داده است، تصریح کرد: در پی افزایش تماسهای فرانسه با آمریکا، ترامپ درخواستهایی را مطرح کرده که در پی این درخواستها، شاهد تماسهایی در سه مقطع میان روسای جمهور ایران و فرانسه بودیم. درخواست آمریکا هم بر این اساس بوده که اگر قرار است امتیازی به تهران داده شود، باید ملاقاتی میان ترامپ و روحانی برگزار شود و ایران و آمریکا با یکدیگر مذاکره کنند.
فرجیراد با بیان اینکه ایران این درخواست آمریکاییها را رد کرده و براساس اخبار منتشر شده تهران پیشنهاد پاریس مبنی بر شرکت در اجلاس G7 را قبول نکرده است، خاطرنشان کرد: رد پیشنهاد فرانسه از سوی ایران و عدم پذیرش دیدار با مقامات آمریکایی از سوی مسئولان ایرانی موجب خشم کاخ سفید شده و شاهد بودیم که آمریکاییها نسبت به فرانسه و مکرون تندی میکنند.
وی ادامه داد: آمریکاییها احساس کردند در این تماسها، بازنده شدهاند چراکه هدف آنها مذاکره ایران و آمریکاست تا بر آن اساس، خبر دیدار را اعلام و تصاویر دیدار و دست دادنها را منتشر کنند و از این تصاویر، مانور تبلیغاتی انجام دهند که هدف از این مسئله، انجام تبلیغات برای انتخابات ریاست جمهوری 2020 است مانند آنچه در مورد کره شمالی رخ داد.
این دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه واکنش منفی مقامات آمریکایی موجب نمیشود فرانسویها از تلاشهایشان کم کنند ولی کار آنها را سختتر میکند، ابراز داشت: خشم مقامات آمریکایی نسبت به فرانسویها، از اعتبار فرانسه کاست و موحب شده تا اجرایی شدن اینستکس با مشکلات بیشتری همراه باشد و احتمال تحریم آن افزایش یابد. در این راستا نیز شاهد بودید که سفیر پیشین آلمان که به تازگی ریاست اینستکس را برعهده گرفته بود، قبل از آغاز ریاستش از سمتش استعفا داد.
فرجیراد تهدیدهای آمریکا به تحریم اینستکس با اینکه عملی شدن آن را سختتر میکند ولی از عزم اروپاییها برای آنکه مانع از عملی شدن فاز سوم کاهش تعهدات هستهای ایران شود، کم نمی کند، عنوان کرد: خواست ایران آن است که بتواند نفت خود را بفروشد یا اعتبار قابل توجهی برای انجام مبادلات اختصاص داده شود. با این حال، ایران پیشنهاد مکرون را به طور کلی رد نکرده و در حالا پائین و بالا کردن و بررسی است.
وی افزود: پذیرش پیشنهاد فرانسه از سوی ایران منوط به آن است که اروپاییها حاضر به پذیرش امتیاز بیشتر به ایران شوند. اینک باید دید اتحادیه اروپا از این آمادگی برخودار است که امتیازات بیشتری به ایران بدهد.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه فرانسویها در این مدت رایزنیهایشان با کشورهای مختلف از جمله چین، روسیه و طرفهای اروپایی افزایش دادهاند، یادآور شد: در شرایط کنونی، ایران و اروپا نسبت به ادامه گفتوگوها با یکدیگر تفاهم دارند و امیدها برای ادامه کار و به دست آمدن توافق جدید بیشتر شده است.
نظر شما