۲۳ مرداد ۱۳۹۸، ۱۸:۲۷
کد خبرنگار: 2784
کد خبر: 83437235
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

حفاظت از منابع طبیعی با مشارکت مردم

۲۳ مرداد ۱۳۹۸، ۱۸:۲۷
کد خبر: 83437235
حفاظت از منابع طبیعی با مشارکت مردم

زنجان- ایرنا- اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان به مناسبت روز خبرنگار، تور بازدید خبرنگاران این استان از نهالستان کوشکن، یکی از بزرگ‌ترین نهالستان‌های کشور را برگزار کرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان روز چهارشنبه در جریان این بازدید گفت: نهالستان کوشکن، یکی از ظرفیت‌های بسیار بزرگ و نمونه در استان و حتی کشور است و نهال‌های خاصی در این محل تولید می‌شود که شاید در سطح کشور، کم‌سابقه باشد.

خلیل آقاجانلو با بیان اینکه تولید نهال، یکی از فرآیندهای این اداره کل است، اظهار داشت: تولید نهال برای افزایش سرانه فضای سبز استان و ترویج فرهنگ نهال‌کاری و درختکاری است که در دین اسلام نیز تاکید شده است.

وی با بیان اینکه منابع طبیعی، شامل همه تمام نسل‌های فعلی و آینده بوده و امانت الهی است، خاطرنشان کرد: نقش خبرنگاران و اصحاب رسانه در تبیین اهمیت موضوع منابع طبیعی و نقش آن در زندگی حال و آینده و در تامین امنیت غذایی کشور بسیار مهم است و نباید.

آقاجانلو گفت: هر ساله شاهد چالش‌های مختلفی مانند سیل، ریزگردها و فرسایش خاک هستیم که می‌تواند آینده کشور را به چالش بکشد.

وی افزود: خوشبختانه طی چند سال اخیر مردم و مسئولان ارشد کشور به این موضوع حساس شده و نقش رسانه‌ها نیز در این زمینه موثر بوده است.

آقاجانلو ادامه داد: اعتبارات خوبی نیز از سال گذشته برای بخش منابع طبیعی از صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شده است.

این مسئول تصریح کرد: اعتبارات، بخشی از کار بوده و بخش دیگر نیز اقدامات پیشگیرانه، اصلاحی و احیایی برای بهبود وضعیت منابع طبیعی است.

وی خاطرنشان کرد: یکی از شاخص‌های توسعه در کشورهای پیشرفته، توجه به منابع طبیعی و زیست‌محیطی است که در کشور ما نیز باید بیش از گذشته به آن اهمیت داده شود.

آقاجانلو اظهار داشت: توجه به منابع طبیعی در کنار توسعه صنعت و کشاورزی دیده می‌شود و توسعه در هر بخش نباید منجر به تخریب محیط زیست و منابع طبیعی شود.

سالانه یک میلیون اصله نهال تولید می‌شود

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان نیز در این بازدید گفت: نهالستان کوشکن، یکی از نهالستان‌های بزرگ و مادر کشور بوده و مجموع مساحت آن ۴۹.۲ هکتار در ۲۷ قطعه و مساحت مفید نیز ۲۲ هکتار است.

جلیل سلطان‌نژاد اظهار داشت: این نهالستان، استعداد تولید سه هزار اصله نهال دارد ولی سالانه به‌طور میانگین یک میلیون اصله در قالب ۲۰ گونه فضای سبزی و جنگلی تولید می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: ۷۳ هزار هکتار جنگل در این استان وجود داشته که عمده آن حفاظتی هستند و هدف اصلی و عمده، توسعه و غنی‌سازی جنگل‌های استان است.

سلطان‌نژاد، نهال اُرس را جزء گونه‌های باارزش این نهالستان خواند و گفت: محدوده نهالستان ۴.۵ هکتار بوده و ۲ گلخانه ۲۰۰ مترمربعی نیز برای تولید نهال گل محمدی و کمک به بهره‌برداران طرح‌های مرتع‌داری در این مجموعه وجود دارد.

وی اظهار داشت: تولید ارس، بسیار مهم بوده و امروز با دستیابی به تکنولوژی آن، تنها در زنجان زنجان تولید می‌شود زیرا فرآیند فرآوری، بذر، کاشت و تولید این گونه، طولانی و سخت است.

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان خاطرنشان کرد: منبع عمده درآمد نهالستان از اعتبارات استانی است و مقرر شده تا این نهالستان در قالب طرح ملی به عنوان بزرگترین نهالستان غرب کشور در نظر گرفته و ردیف اعتباری برای این مجموعه تامین شود تا بتوانیم از حداکثر پتانسیل آن برای توسعه جنگل‌های استان استفاده کنیم.

وی افزود: صنوبر نیز یکی دیگر از گونه‌های تولیدی در این نهالستان است و با توجه به تنفس در جنگل‌های شمال و فشار کارخانه‌های سلولزی، این گونه نیز مهم شده و زنجان از دیرباز، قطب تولید صنوبر بوده و هم سال گذشته و هم امسال ۱۰۰ هزار اصله صنوبر رایگان در بین کشاورزان برای توسعه زراعت توزیع شده است.

به گزارش ایرنا، نشست خبری مدیرکل و معاونان این اداره کل نیز بعد از پایان برنامه بازدید، برگزار شد.

مشارکت مردم در حفاظت از منابع طبیعی موثر است

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان در این نشست، مشارکت مردم را یکی از دغدغه‌های ملی و استانی خواند و گفت: از چند سال گذشته اقدامات زیادی برای مشارکت مردم مانند طرح همیاران طبیعت، شکل گرفته و با افراد حقیقی و سازمان‌های مردم‌نهاد نیز جلسات منظمی برگزار می‌شود ضمن اینکه اصحاب رسانه نیز ظرفیت بسیار خوبی برای ترویج حفاظت از منابع طبیعی و مشارکت مردم هستند.

خلیل آقاجانلو افزود: چند سالی است که اقدام اساسی توسط گروه ترویج کشاورزی دانشگاه زنجان انجام می‌شود و تسهیل‌گران دانشگاه با حضور در روستاها مردم را با اهداف و اقدامات خود آشنا می‌کنند که اعتبارات این طرح نیز از محل صندوق توسعه ملی تخصیص می‌یابد.

وی نقش مردم بسیار مهم خواند و تصریح کرد: وقتی از طبیعت استفاده می‌شود باید رعایت، دقت و حفاظت لازم نیز به عمل آید.

آقاجانلو در مورد آتش‌سوزی مراتع استان اظهار داشت: آتش‌سوزی مراتع، پدیده‌ای طبیعی است که در کل دنیا وجود دارد و به دلیل مرتعی بودن غالب پوشش گیاهی استان زنجان، این پدیده در زنجان نیز اتفاق می‌افتد.

این مسئول خاطرنشان کرد: با اقدامات صورت‌گرفته، مساحت آتش‌سوزی استان کاهش یافته و از یک هزار و ۵۰۰ هکتار در سال ۹۵ به ۱۰۰ هکتار در سال گذشته رسیده است.

وی با بیان اینکه به دلیل افزایش بارندگی‌ها در سال جاری، پوشش علوفه‌ای زیادی استان را فرا گرفته است، گفت: تا کنون در ۱۸۰ هکتار از مراتع استان آتش‌سوزی شده و با مدیریت خوبی که صورت گرفته زنجان، جزء استان‌های با آمار آتش‌سوزی پایین در کشور است.

کشت گیاهان دارویی از سیاست‌های سازمان جنگل‌ها است

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان نیز کشت گیاهان دارویی به‌خصوص با نگرش تلفیقی را جزء سیاست‌های سازمان جنگل‌ها خواند و گفت: با اعتبارات تخصیص‌یافته از محل صندوق توسعه ملی در سال جاری ۱۶ هکتار گل محمدی در استان تولید شده است.

جلیل سلطان‌نژاد اظهار داشت: هم‌اکنون نیز مطالعات طرح ۵۰۰ هکتاری کشت گیاهنا دارویی در شهرستان ماهنشان در حال انجام است.

وی با بیان اینکه اقدامات حمایتی و تسهیلاتی از کشاورزان این حوزه انجام می‌شود، خاطرنشان کرد: ۲ گونه آویشن و گل محمدی در دستور کار قرار داشته و بقیه گونه‌ها در حال شناسایی و مطالعه هستند.

سلطان‌نژاد گفت: میانگین جنگل‌کاری در دنیا ۲ هزار و ۶۰۰ در کشور، یک هزار و ۷۰۰ و در استان زنجان، یک هزار و ۲۰۰ متر بوده و سرانه فضای سبز جنگلی استان پایین‌تر از میانگین کشور است.

وی اظهار داشت: از سال ۸۰ تا کنون ۱۶۰ هکتار در جنوب زنجان، جنگل‌کاری شده و در منطقه گاوازنگ نیز جنگل‌کاری از طریق طرح آبخیزداری انجام شده است.

سلطان‌نژاد در خصوص اراضی ملی موجود در داخل شهر زنجان، خاطرنشان کرد: مالکیت این اراضی مانند پارک‌های ملت و گلستان با منابع طبیعی بوده اما بهره‌وری و مدیریت آن‌ها جهت بهره‌مندی شهرداری در قالب طرحی به سازمان همیاری شهرداری‌ها واگذار شده است.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان زنجان نیز گفت: در سال جاری اقدامات کنترل سیل با ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار در هشت حوزه آبخیز استان در برنامه کاری قرار دارد.

جعفر بیات اظهار داشت: این اقدامات در شهرستان‌های طارم، ابهر، ماهنشان و خدابنده و زنجان انجام خواهد شد.

۹۵۵۶/۳۰۸۸

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha