سید عباس صالحی روز چهارشنبه در حاشیه نشست هیات دولت در جمع خبرنگاران با اشاره به جزئیات و روند تامین و توزیع کاغذ مورد نیاز حوزه نشر و کتاب و مطبوعات، اظهارداشت: تا امروز حدود ۱۸ هزار تُن کاغذ توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد تائید قرار گرفته که از این میزان حدود ۱۳هزار تُن آن با رقمی حدود ۱۳ میلیون دلار تامین ارز شده است.
وی به وقفه ایجاد شده درباره کمبود و گرانی کاغذ در یک برهه در گذشته اشاره کرد وافزود: این وقفه متاسفانه آثار و تاثیرات منفی بر بازار این کالا گذاشته و مصرف کنندگان را در مدت زمانی کوتاه دچار مشکل کرد اما خوشبختانه با تدابیر اتخاذ شده توسط این وزارتخانه وهمچنین کمک و حمایت دولت، مسیر تقریبا هموار شده و شرایط خوبی هم اکنون برای تامین و تخصیص کاغذ آغاز شده و همچنان ادامه خواهد داشت.
عضو کابینه دولت دوازدهم تاکید کرد: با مجموعه اقدامات و تدابیر در نظر گرفته شده درصدد هستیم که موارد تامین کاغذ به مرور زمان وارد بازار و به دست مصرف کنندگان برسد تا از این طریق هم از التهابات بازارآزاد این کالا کاسته و هم قیمت ها متعادل شود.
صالحی ابراز امیدواری کرد با توجه به میزان کاغذ تامین و درنظر گرفته شده درآینده نزدیک شاهد شرایط بهتری در حوزه نشر و مطبوعات و تعادل قیمت ها برای کاغذ در کشور باشیم.
پروسه کاغذ
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر اساس منابع ورودی کاغذ به کشور، توزیع و نظارت را بر عهده دارد و بر همین اساس با دستگاههای ذیربط برای تسریع در امور واردات و تخصیص ارز مورد نیاز هماهنگیهایی به صورت منظم و دورهای صورت میدهد و تمام توان خود را صرف سرعت دادن و رفع موانع واردات کاغذ کرده و همزمان اطلاعرسانی شفاف با روشهای مختلف صورت گرفته است که از جمله میتوان به برگزاری جلسه مشترک با مدیران مسئول روزنامهها در موضوع کاغذ در هفته گذشته اشاره کرد. با این حال نوع نظارت بر توزیع کاغذ در حال حاضر بر اساس میزان موجودی و بررسی شمارگان واقعی مطبوعات، صورت میگیرد؛ ضمن آنکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئولیتی در قبال کاغذهای وارداتی با ارز غیر دولتی و قبل از تشکیل کارگروههای ساماندهی کاغذ ندارد. هدف اصلی، کمک به رسانههایی است که اکنون دچار کمبود کاغذ هستند چرا که اصولاً نظارت بر واردات و توزیع کاغذ جزء وظایف ذاتی معاونت مطبوعاتی نبوده و تنها به دلیل شرایط اضطرار فعلی، نسبت به آن اقدام کرده است.
بحران کمبود کاغذ در فاصلههای زمانی کوتاه هر از چندگاهی گریبان روزنامهها را میفشارد و در ماههای اخیر چاپ مطبوعات را با مشکلات جدی مواجه کرده است هر چند دولت اردیبهشت ماه سال جاری با تشکیل کارگروه ساماندهی کاغذ و اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای این کالای اساسی کمکهایی را جهت حمایت از جراید کشور در نظر گرفت، اما به دلایلی همچنان مطبوعات با بحران کمبود کاغذ مواجهاند.
با تشکیل کارگروه ساماندهی کاغذ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، هماهنگی های کلی را انجام و ناظر بر تمام فعالان واردات و توزیع کاغذ شده و از سویی
نظارت بر توزیع از ابتدای تشکیل کارگروه توسط ستاد تنظیم بازار از وظایف این کارگروه عنوان شده است.
به منظور جلوگیری از تخلفات در توزیع و نظارت بیشتر، کمیته سه جانبه سازمان تعزیرات، سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده و دبیرخانه کارگروه تشکیل تا دراین کمیته تخلفات نیز بررسی شود.
با تدبیری که معاون اول رییس جمهوری پیرو دستور رهبری مبنی بر حل مساله کاغذ داشت، جلسات کارگروه با حضور همه دستگاه ها با جدیت بیشتری تشکیل شد.
براین اساس از سوی کارگروه مصوب شد به اندازه مصرف مطبوعات و ناشران همچنان ارز ۴۲۰۰ تومانی به کاغذ تعلق گیرد.
مسیر واردات در گمرک نیز از جمله مواردی است که در توزیع کاغذ موثر است و در این راستا مقرر شده اطلاعات واردات کاغذ به محض ورود به گمرک به اطلاع معاونت های وزارتخانه برسد تا فرایند نظارت به خوبی صورت گیرد و کالا به دست مصرف کننده واقعی برسد که این امر هم یکی از اقدامات همین کارگروه بوده است.
کارگروه مخصوص ساماندهی کاغذ بود از ابتدا و موضوع زینک به مرور توسط ستاد تنظیم بازار به این کارگروه سپرده شد و مقرر است با هماهنگی های بین دستگاهی این فعالیت خوب ادامه یابد.
معاون اول رئیس جمهوری هم در دو ماه گذشته، از باقی ماندن ارز تخصیصی به کاغذ نشر و مطبوعات با قیمت چهارهزار و ۲۰۰ تومان خبر داده بود.
نظر شما