«محمد حسن حبیب اله زاده» در گفت وگویی با روزنامه نروژی «مورگنبلادت» به پرسش های این روزنامه پیرامون تحریم های یکجانبه آمریکا، روابط با کشورهای خلیج فارس، کاهش تعهدات برجامی ایران و ائتلاف موسوم به امنیت دریانوردی پاسخ داد.
وی درباره برحام و تحریم های یکجانبه آمریکا علیه تهران اظهار داشت: برجام ماحصل بیش از 10 سال مذاکره بین ایران و قدرتهای بزرگ برای حل یک موضوع مهم بین المللی با توسل به راه حل مسالمت آمیز بود اما خروج آمریکا از این توافق و بازگرداندن تحریم هایی که ازسوی قطعنامه شورای امنیت لغو شده بود آمریکا را مشمول نقض فاحش حقوق و قواعد بین المللی کرده است. تحریم ها بطور مستقیم زندگی عادی مردم، تامین دارو و تجهیزات پزشکی را هدف قرار داده است.
حبیب اله زاده با تاکید بر خارج نشدن ایران از برجام، کاهش تعهدات کشورمان را در چهارچوب مفاد این توافق ذکر کرد و اظهار داشت جمهوری اسلامی ایران بعد از خروج آمریکا از برجام سیاست خویشتنداری را پیشه کرد تا ببیند کشورهای اروپایی چگونه خروج آمریکا را جبران می کنند. اما بعد از یکسال و بی تحرکی اروپا ناگزیر شد اجرای برخی از تعهداتش را کاهش دهد.
سفیر ایران ابراز امیدواری کرد کشورهای باقی مانده در برجام با اقدام های موثر و فوری و تامین منافع ایران مانع از برداشتن گام های بعدی کاهش تعهدات گردند.
حبیباله زاده در پاسخ به پرسشی پیرامون علت رد دعوت کاخ سفید برای دیدار با وزیر خارجه ایران و نپذیرفتن درخواست آمریکا برای مذاکره را ناشی از تناقض در ادعای دولت آمریکا با رفتار آنها دانست و گفت: ایران نیازی به اقدام های نمایشی و عکس یادگاری ندارد. بی اعتمادی در بین مردم ایران نسبت به آمریکا به شدت افزایش پیدا کرده است.
سفیر ایران در نروژ در خصوص طرح آمریکا مبنی بر دعوت از کشورها برای پیوستن به ائتلاف تامین امنیت تردد کشتی های تجاری در خلیج فارس و تنگه هرمز هم گفت: حفاظت از امنیت هر منطقه بر عهده کشورهای همان منطقه است و تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز نیز وظیفه کشورهای ساحلی همین منطقه است. ایران از خط مشی کلی دولت نروژ برای حل مشکلات بین المللی از طریق راه های مسالمت آمیز قدردانی کرده اما بهترین سازوکار تامین امنیت، همکاری مشترک کشورهای حوزه خلیج فارس است.
وی با تاکید بر اهمیت امنیت حمل و نقل دریایی، برخورد با کشتی های ناقض قوانین دریانوردی را امری متعارف خواند و اظهار داشت: ایران بیش از یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر ساحل خلیج فارس و دریای عمان دارد و زندگی میلیون ها نفر از مردم چهار استان ساحلی ما وابسته به برقراری امنیت و حفظ محیط زیست دریایی در آبهای خلیج فارس و دریای عمان است.
حبیب اله زاده در پاسخ به پرسشی در رابطه با نفتکش انگلیسی در خلیج فارس تاکید کرد مقایسه وضعیت نفتکش گریس یک با نفتکش استنا ایمپرو کاملا نادرست است.
نیروی دریایی ارتش انگلیس روز ۱۳ تیرماه به درخواست مقامهای حکومت محلی جبل الطارق که تحت الحمایه دولت انگلیس است، نفتکش حامل نفت ایران را در حین عبور از تنگه جبل الطارق توقیف کرد. جمهوری اسلامی ایران این اقدام انگلیس را خلاف قوانین بینالمللی و مصداق راهزنی دریایی دانسته است، دولت انگلیس این اقدام را به دلیل تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه عنوان کرده و مدعی شده است که این نفتکش درصدد ارسال محموله نفتی خود به سوریه بوده است که مقام های ایران این ادعا را رد کردهاند.
همچنین در ۲۸ تیرماه، نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک فروند نفتکش انگلیسی با نام «استنا ایمپرو» را هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان توقیف کرد.
سفیر ایران در نروژ در ادامه این مصاحبه اتهام های آمریکا علیه ایران در خصوص سرنگونی پهپاد آمریکایی در فضای بین المللی را بی اساس ذکر و تاکید کرد: حفاظت از تمامیت ارضی و امنیت کشور از وظایف اصلی نیروهای مسلح بوده و اقدامی مشروع به شمار می رود. استمرار وضعیت کنونی در منطقه بسیار خطرناک بوده و هر گونه حادثه ناخواسته ممکن است به درگیری منجر شود.
وی گفت: هیچ کس خواهان جنگ نیست اما برخی جهات منطقه ای مانند اسرائیل و عناصر تندرو نسبت به طراحی سناریوی تقابل نظامی چندان بی میل نیستند.
حبیب اله زاده تنها راه کاهش تنش را گفت وگوی کشورهای منطقه و عدم دخالت خارجی ذکر کرد و اظهار داشت: تشکیل مجمع گفت وگوی کشورهای حوزه خلیج فارس و پیمان عدم تجاوز، دو پیشنهاد جدی ایران برای شروع گام های اعتماد ساز هستند.
سفیر ایران در نروژ در پاسخ به سئوالی پیرامون امکان میانجیگری کشورهای اسکاندیناوی اظهار داشت: از تلاش کشورهای اسکاندیناوی قدردانی می کنیم اما از این کشورها میخواهیم تا آمریکا را نسبت به انجام تعهداتش در چارچوب برجام و احترام به حقوق و قواعد بین المللی ترغیب کنند.
نظر شما