مسعود شفیعی در سومین جلسه کارگروه بسته اجرایی برنامه کاهش خطر فرو ریزش و افزایش ایمنی شریانهای حیاتی شهر تهران مصوب هیات وزیران، که با حضور نمایندگان دستگاههای اجرایی در محل سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد، پیشنهاد کرد که درصدی از هزینههایی که برای جبران خسارات بلایا صرف میشود، صرف پیشگیری بحرانها شود.
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور گفت: اگرچه کمبود منابع برای ایجاد آمادگیهای مناسب قبل از وقوع بحرانها انکارناپذیر است، اما با توجه به هزینههای سنگینی که هر ساله در کشور ما در هنگام بروز بحرانها و برای جبران خسارات ناشی از آنها صرف میشود، کافی است درصدی از اعتباراتی که در اینگونه مواقع هزینه میشود، صرف پیشآگاهی و پیشگیری از بحرانها شود. به این ترتیب هم به تدریج زیرساختهای مرتبط با مدیریت بحران در کشور تقویت خواهد شد و هم خسارتهای ناشی از مخاطرات و بلایا را بهنحو محسوسی کاهش خواهیم داد.
وی افزود: اینکه گفته شود در کشور ما بودجهای برای مدیریت بحران در نظر گرفته نمیشود، اظهارنظر دقیقی نیست، چرا که با توجه به حجم زیاد بلایای طبیعی در ایران و مبالغ سنگینی که صرف مواجهه با آنها میشود، باید اذعان کرد که دولت منابع قابل توجهی را در حوزه مدیریت بحران هزینه میکند، لیکن در این زمینه سهم بخش پیشآگاهی و پیشگیری از مدیریت بحران از کل هزینههای انجام شده بسیار ناچیز است، لذا باید سعی شود تا این سهم متناسب شود و در این قسمت نیز اولویتبندی صحیحی برای تخصیص بودجه صورت پذیرد.
معاون سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به مصوبات جلسات پیشین کارگروه بسته اجرایی برنامه کاهش خطر فرو ریزش و افزایش ایمنی شریانهای حیاتی شهر تهران و ضرورت ارائه گزارش و انجام یکسری تکالیف توسط دستگاههای عضو این کارگروه گفت: بر اساس گزارشی که دبیرخانه کارگروه ارائه داده است، وضعیت تعدادی از دستگاهها از جهت انجام تکالیفی که برای آنها مقرر شده، نامشخص است؛ چون طی یک سال اخیر هیچ گزارشی ارائه ندادهاند.
شفیعی افزود: سازمان نقشهبرداری کشور از اوایل دهه ۸۰ شمسی نخستین مرجعی بود که رسماً نسبت به پیدایش پدیده فرونشست در کشور، خصوصا محدوده اطراف شهر تهران هشدار داد و از آن زمان تاکنون بهطور مستمر گزارشهای دقیقی را از تغییرات پوسته زمین در سراسر کشور ارائه میدهد. این سازمان متولی بررسی تغییرات هندسی سطح زمین در کشور است و با چهار روشِ عملیات ترازیابی مستقیم، استفاده از دادههای ایستگاههای ژئودینامیک، اندازهگیری شتاب ثقل و استفاده از تصاویر راداری نرخ فرونشست را در پهنههای مختلف کشور محاسبه و اعلام کرده است.
وی یادآور شد: در چارچوب انجام تکالیفی که بر اساس تصویبنامه هیئت دولت در خصوص اجرای برنامه کاهش خطر فرو ریزش و افزایش ایمنی شریانهای حیاتی شهر تهران بر عهده این سازمان گذارده شده بود، این سازمان علاوه بر اقدامات مستمری که طی دو دهه اخیر داشته، در یک سال گذشته با ارائه اطلس فرونشست بیش از ۴۰ پهنه مهم کشور، نرخ تغییرات ارتفاعی پوسته زمین را در این نواحی با دقت بسیار بالایی تعیین و اعلام کرده است.
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور تصریح کرد: تمام اقدامات انجام شده در راستای پیشگیری و مدیریت بحران در این سازمان، صرفاً با تکیه بر اعتبارات داخلی آن و با تلاش مجموعهای از کارشناسان مجرب و متخصص به انجام رسبدهاست و عملاٌ بخشی از توان کارشناسی اداره کل نقشهبرداری زمینی و ژئودزی و مدیریت کارتوگرافی از زمان ابلاغ تصویبنامه دولت برای کاهش خطر فرو ریزش و افزایش ایمنی شریانهای حیاتی شهر تهران، بهطور اختصاصی برای این موضوع در نظر گرفته شده است.
شفیعی اظهار داشت: انتظار این است که این کارگروه علاوه بر تقسیم کار بین دستگاههای مسئول، زمینه همافزایی را نیز بین آنها بهوجود آورد. شایسته نیست که سازمانهای مسئول در حوزه پیشگیری و مدیریت بحران، خود در زمینههای زیرساختی و ارتباطات پایدار دچار چالشهای جدی باشند، در این زمینه بهتر است بیش از آنکه در این جلسات گلایهمندی از مسائل بودجهای مطرح شود، با همکاری نزدیکتر بین اعضای کارگروه امکان به اشتراکگذاری برخی از ظرفیتها بین دستگاههای مربوطه فراهم و از اتلاف منابع جلوگیری شود.
وی ادامه داد: شرکتهایی چون آب منطقهای، توزیع برق و گاز، اقدامات خوبی را در خصوص مقاومسازی خطوط انتقال و زیرساختهای مربوط به خود انجام میدهند، اما قطعاً منطقی خواهد بود که این اقدامات بر اساس یک اولویتبندی در پهنههای مختلف شهر تهران صورت گیرد؛ چه بسا اکنون در مناطقی به استحکامبخشی ابنیه مشغول باشیم که این مناطق از نظر میزان تغییرات پوسته زمینه و مسائل زمینشناختی بحرانخیز نباشند و در عوض در مناطق پُر خطر، هنوز اقدامی برای آمادگی در خصوص بحران انجام نداده باشیم.
در این نشست علاوه بر مسعود شفیعی، اسماعیل نجار؛ رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، رضا کرمی؛ رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و رؤسا و نمایندگان تعداد دیگری از دستگاههای کارگروه بسته اجرایی برنامه کاهش خطر فرو ریزش و افزایش ایمنی شریانهای حیاتی شهر تهران مصوب هیئت وزیران نیز حضور داشتند.
نظر شما