فاز دو طرح احیای دشت خوزستان ۱۲ هزار میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد

تهران- ایرنا - مدیر عامل موسسه جهاد نصر وزارت جهاد کشاورزی گفت: اجرای فاز دوم طرح احیای دشت‌های خوزستان و ایلام در سطح ۲۵۵ هزار هکتار نیازمند ۱۲ هزار میلیارد تومان اعتبار است که امیدواریم هرچه سریعتر تامین اعتبار آن انجام شود.

«محمد جواد صالحی نژاد» روز شنبه در نشست خبری خود به مناسبت هفته دولت افزود: طرح ۵۵۰ هزار هکتاری دشت خوزستان و ایلام در سال ۸۹ کلید خورد و فاز اول آن در سطح ۲۹۵ هزار هکتار در پایان سال ۹۷ به بهره برداری رسیده است.

وی اظهار داشت: اثربخشی این طرح علیرغم خشکسالی‌های سال ۹۷ و  سیلاب اوایل امسال، افزایش تولیدات کشاورزی در دو استان ایلام و خوزستان به میزان سه میلیون تن بوده است که امیدواریم با ظرفیتی که در اجرای فاز اول داشتیم بتوانیم فاز دوم را دنبال کنیم.

وی تصریح کرد: در فاز اول ۵۰ هزار هکتار از اراضی مین‌گذاری شده دوران دفاع مقدس، پاکسازی و به اراضی زراعی تبدیل شد و امسال شاهد برداشت محصول از این اراضی بودیم.

به گفته وی، اجرای فاز اول این طرح توانست تعادل بخشی و توازن منطقه‌ای را در  ۲۰ استان و شهرستان خوزستان و سه شهرستان ایلام تحت پوشش قرار دهد و مهاجرت معکوس در شهرستان های آبادان، خرمشهر، دشت عباس، عین خوش و فکه را به دنبال داشته است.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر وزارت جهاد کشاورزی گفت: با پیگیری‌ها برای تسریع اجرای این طرح در فاز دوم نامه‌ای از معاون امور ویژه دفتر رهبر معظم انقلاب به دفتر رئیس جمهوری جهت استحضار معاون اول رئیس جمهوری و وزیر اقتصاد ارسال شده که به دنبال آن وزیر جهاد کشاورزی نیز مکاتباتی داشته است و امیدواریم از منابع صندوق توسعه ملی و تسهیلات فاینانس بتوانیم اعتبارات فاز دو این طرح را تامین کنیم.

وی با بیان اینکه برای اجرای فاز دوم این طرح وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و نیرو آمادگی لازم را برای اجرای همزمان شبکه‌های اصلی و فرعی در بازه زمانی کمتر از پنج سال دارند افزود: به محض تامین اعتبار در سالجاری می توانیم در سطح ۶۴ هزار هکتار با اولویت شمال خوزستان طرح را اجرا کنیم.

به گفته صالحی نژاد، مطالعات ۵۰ هزار هکتار دیگر از اراضی فاز دوم در دستور کار است که در صورت تامین اعتبار اجرایی می شود.

وی ادامه داد: طبق مصوبه هیات دولت در ۱۵ فروردین سال ۹۶ تخصیص آب برای نواحی عمرانی و حوزه های آبخیز، تدوین نظام بهره‌برداری، تقویت تعاونی‌های تولید، افزایش تولید و تامین آب شهرستان‌های استان خوزستان با اولویت شمال خوزستان در دست پیگیری است.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر افزود: دستاوردهای تکمیل طرح ۵۵۰ هزار هکتاری دشت‌های خوزستان و ایلام  ۹.۵ میلیون تن افزایش تولیدات کشاورزی، ایجاد ۳۰۰ هزار شغل، افزایش درآمد سالیانه به میزان ۱۶ میلیارد تومان است.مصوبه سفر مقام معظم رهبری به این دو استان و عنایت دولت و مجلس شورای اسلامی بوده است.

اجرای بخشی از فاز دو طرح ٥٥٠ هزار هکتاری خوزستان نیازمند ۱.۷ میلیارد دلار  فاینانس چین

مدیر عامل موسسه جهاد نصر وزارت جهاد کشاورزی، از تامین بخشی از منابع مالی طرح ٥٥٠ هزار هکتاری خوزستان از طریق فاینانس چین خبر داد و گفت: پیش بینی می شود ١.٧ میلیارد دلار از این اعتبار از طریق کشور چین برای اجرای شبکه فرعی آبیاری تامین شود.

وی با بیان اینکه با سفر اخیر وزیر جهاد کشاورزی به چین ، استقبال خوبی از این طرح صورت گرفته است افزود: دو سال گذشته بحث سرمایه گذاری کشور چین در طرح احیای ۵۵۰ هزار هکتار مطرح شده بود که اکنون مقدمات اولیه آن انجام شده و به نظر می رسد این فاینانس در سال ۱۳۹۹ به نتیجه برسد.

اثربخشی ۵۶ درصدی احیای دشت خوزستان در کاهش ریزگردها

صالحی نژاد، یکی دیگر از اقدامات این موسسه را مقابله با ریزگردها در جنوب کشور دانست و تصریح کرد: به دنبال خشکسالی های متوالی، خشکی و شوری اراضی، خشکی تالاب های فصلی منصوره و شریفه که طی دو دهه اخیر در استان خوزستان رخ داده زیست بوم و حیات ۱.۵ میلیون نفر جمعیت اهواز را با مخاطره روبرو کرده است.

وی ۷۰ درصد منشا ریزگردها را داخلی و ۳۰ درصد آن را با  منشا خارجی دانست و اظهارداشت: در سفر رئیس جمهوری به این استان، ماموریت کنترل ریزگردها در سه بخش به وزارت جهاد کشاورزی محول شد که موسسه تحقیقات جنگل ها متولی مطالعات، موسسه جهاد نصر متولی تامین، انتقال و توزیع آب به عرصه های بحرانی گرد و غبار و منابع طبیعی استان متولی عملیات بیولوژیک و تثبیت گرد و غبار شده است.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر وزارت جهاد کشاورزی افزود: براساس مطالعات انجام شده هفت کانون بحرانی در سطح ۳۵۰ هزار هکتار شناسایی شد که کانون فوق بحرانی در جنوب شرق و جنوب شهر اهواز در اولویت برنامه ها قرار گرفت.

وی گفت: همچنین مقرر شد موسسه جهاد نصر برای تامین و انتقال آب از رودخانه کارون کانالی به طول ۶۰ کیلومتر، عرض ۳۰ متر و ظرفیت عبور ۲۰ مترمکعب در ثانیه را اجرایی کند که اکنون این کانال به بهره برداری رسیده است.

وی با اشاره به اجرای عملیات خاکی کانال با ظرفیت ۷.۵ میلیون مترمکعب ادامه داد: به همین منظور ۵۵ سازه در تقاطع های مهم طول مسیر مثل راه آهن، خطوط انتقال گاز، نفت، جاده و شبکه های اصلی انتقال آب انجام شده است که ۱۳ رشته کانال فرعی به طول ۱۲۰ کیلومتر در این ارتباط پیش بینی شد که ۹ رشته از این کانال با پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصدی در دست اجراست.

وی یکی دیگر از مشکلات استان خوزستان را نیاز آبی نخل‌های شادگان عنوان کرد و گفت: برای حل این مشکل وزارت نیرو طرح احداث کانالی برای انتقال آب از انتهای رودخانه کارون را ارائه داد که در سالهای ۹۵ و ۹۶ نزدیک ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار تخمین زده شده بود و قرار شد از محل انتقال آب برای ریزگردها تامین اعتبار نخیلات شادگان نیز انجام شود.

وی افزود: موسسه جهاد نصر برای این کار با اعتبار ناچیز انتهای کانال اصلی، کانالی را به طول ۱۲ کیلومتر احداث کرد که نهر منصوره بر روی رودخانه جراحی بازسازی شد و همچنین ایستگاه پمپاژ با ظرفیت ۱۲.۵ مترمکعب آب ایجاد شد.

وی اثربخشی طرح احیای دشت‌های خوزستان و ایلام و همچنین اقدامات انتقال آب را برای کنترل ریزگردها ۵۶ درصد دانست و گفت: امسال ۹۲ میلیارد تومان برای بایمانده کار و ایجاد ۹ کانال فرعی پیش بینی شده است که با شروع انتقال آب به کانون بحران چهار امیدواریم وضعیت گرد و غبار استان خوزستان تا پایان سال تثبیت شود.

به گفته مدیرعامل موسسه جهاد نصر، کانون بحرانی چهار ۱۱۲ هزار هکتار است. تاکنون  انتقال آب برای  ۴۵ هزار هکتار آن انجام شده و بقیه بزودی اجرایی می شود.

وی ادامه داد: امیدواریم برای کنترل ریزگردها سازمان منابع طبیعی سطح و سطوح را افزایش دهد و مالچ پاشی کانون‌های بحران گرد و غبار نیز  برعهده سازمان منابع طبیعی کشور است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha