به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، سلبریتی ها که گاه به دلیل نوع پوشش شان و گاه به دلیل سبک رفتاری و نوع رفت و آمدهایشان حاشیه ساز و خبر ساز بودند و مورد توجه مردم قرار می گرفتند، این روزها با روش های دیگری از قبیل داشتن بادیگارد و یا رفت و آمد با ماشین بنز تبدیل به یکی از بحث های بسیار داغ در فضای مجازی شده اند. امری که واکنش های بسیاری از سوی مردم و کاربران توییت را به همراه داشت.
یدالله گنجی مدیر مسئول روزنامه جوان در صفحه شخصی خود درتوییتر درباره پدیده جدید بادیگارد زن سلبریتی، نوشت: جامعه شناسان درباره پدیده نوظهور بادیگارد زن سلبریتی اظهار نظر کنند. لزومش چیست؟دشمنانی دارند و ما نمی دانیم؟یا دچار توهم شده اند با تعدادی فالور. فکر می کنند ایران و جهان تمام قامت آنها را مشاهده می کنند و حسودند یا از دویدن چند تا مرد دنبال خود لذت می برند یا پول اضافی یا اسید...
کاربر دیگری در این زمینه نوشت: بادیگارد پدیده ی نوظهوری نیست! نام دیگرش محافظ است برخی ها 40سال است بی دلیل چند نفر را دنبال خود این طرف و آن طرف می کشند حتی تلویحاً وزیر_جوان اذعان کرد برای برخی محافظ حکم گماشته پیدا کرده است. جامعه شناسان قبل از بادیگارد_زن_سلبریتی این یکی را بررسی کند ارجح است.
کاربر دیگری نوشت: سلبریتی ها بیشتر از بادیگارد باید چندتا متخصص اعصاب روان همراهشون باشه... هم برا ما خوبه هم خودشون.
اما رفتارهایی از قبیل داشتن بادیگارد و محافظ نه تنها از سوی بازیگران مشهور دیده می شود، بلکه حتی چنین رفتارهایی در میان کسانی که تنها در چند فیلم نقش تبلیغاتی و جزیی داشتند نیز دیده می شود. در حقیقت آنها برای دیده شدن و مشهور شدن رفتارهای عجیب و غریبی از قبیل نوع پوشش و نوع خودرو استفاده کرده و به تازگی نیز به استخدام بادیگارد روی آورده اند.
اگر تا پیش از این محمد رضا گلزار، امیر حسین رستمی، نیوشا ضیغمی و مهران مدیری که همه جزو چهره های سرشناس هستند به خاطر این موضوع تا مدت ها فیلم و تصاویرشان در فضای مجازی دست به دست می شد. اکنون تصاویر افرادی نظیر بهنوش بختیاری، شیلا خداداد و شقایق دلشاد خبر ساز شده اند و واکنش های بسیاری از سوی مردم را به همراه داشته اند. این در حالی است که در ایران بر اساس متن صریح قانون داشتن بادیگارد در کشور به رسمیت شناخته نمیشود؛ حتی مدتها قبل رئیس پلیس پیشگیری نیروی انتظامی در این باره گفت:«در جمهوری اسلامی با توجه به امنیت بالایی که وجود دارد برای افراد بادیگارد شخصی و خصوصی نداریم هرچند ممکن است برای فردی با دستور قضایی یا حکم شورای تأمین یا شورای امنیت کشور برای مدتی محدود فردی به عنوان محافظ فعالیت کند.
اهمیت این موضوع سبب شد با امان الله قرایی مقدم استاد جامعه شناسی دانشگاه خوارزمی به گفت و گو بنشینیم.
تشخص طلبی هنرمندان از طریق بادیگاردها
قرایی مقدم در خصوص دلایل سلبریتی ها در خصوص رفتارهایی از قبیل به کارگیری بادیگارها گفت: می توان یکی از دلایل سلبریتی ها را در تشخص طلبی دانست. یعنی در واقع کسی که بادیگار دارد این پیام را می رساند که انسان مهمی است و به همین دلیل برای حفاظت از جانش باید بادیگارد داشته باشد. تشخص طلبی و وجه خواهی و بزرگ نمایی اموری هستند که از طریق اینگونه رفتارها جلوه گری می کنند. اگرچه این گونه رفتارها در بسیاری از کشورهای دنیا مکن است از سوی هنرمندان، بازیگران، مجریان و.. دیده شود. اما متن و زمینه کنشگری این افراد با یکدیگر متفاوت است و نمی توان معنا ها و پیام های رفتاری افراد را به دیگران تعمیم داد.
تمایز طلبی بازیگران از طریق بادیگاردها
قرایی مقدم در خصوص تمایز طلبی بازیگران از طریق به کار گیری بادیگاردها گفت: معنای دیگری که همراه با بادیگارد می آید، تمایز طلبی بازیگران است. در واقع این امر به نوعی مساله طبقاتی و مساله اختلاف درآمدها را آشکار می سازد و به نوعی تمایز ها و فاصله طبقاتی را مشخص می کند. در هر صورت جامعه ای که ظاهر افراد، آنها را تایید می کند این کارها صورت می گیرد. جامعه ای که مادی گرا شده و افراد با ماشین، خانه و وسایل لوکس خودشان را به دیگران نشان می دهند، تشخص طلبی می کنند و این تشخص طلبی ها و تمایز خواهی ها به این صورت نمایش داده می شوند.
قرایی مقدم افزود: رهبری در سخنرانی ای در سال 1397 مطرح کرد فناوری فرهنگ می آورد. این سخن بر اساس تئوری های علمی به دست آمده است. اصولا دنیا بر اساس مادیات می چرخد. پول همه چیز را درنوردیده و باعث شده بسیاری از رفتارها بر اساس مادی گرایی شکل بگیرد. مخصوصا بر اساس تئوری پتریم سورکین استاد دانشگاه هاروارد تمدن امروزی و ذهنیت حاکم بر جامعه بر اساس مادیات وجود آمده اند و همه گرفتار آن هستند. مادی گرایی تجمل گرایی و اشرافیت گرایی به دنبال می آورد. نتیجه این است که امروزه سلبریتی ها نیز به این کار روی آورده اند و به اصطلاح سعی کرده اند به تشخص طلبی برسند.
بادیگارد گرفتن می تواند کارکرد داشته باشد
قرایی مقدم در خصوص کارکردهای به کار گیری بادیگارد توسط هنرمندان گفت: می توان از جنبه مثبت به مساله بادیگارد نگاه کرد. این امر به نوعی سبب می شود تعدادی از افراد که به دنبال کار هستند، بتوانند به کار گرفته شوند. هر چند شغل اصلی این بادیگاردها مربیگری بدنسازی است و حفاظت از چهرهها را بهعنوان کار جانبی انجام میدهند و به همین دلیل هم تا به حال به صورت تمام وقت محافظ کسی نبوده اند، اما هیچکدام از بادیگاردها مبالغ کمی دریافت نمی کنند، بسته به زمان و مراسمی که به منظور حفاظت از فرد مقابل می روند رقم های متفاوتی دریافت می کنند و همین امر می تواند به مساله اشتغال برخی از افراد کمک کند. به نوعی می توان گفت به کارگیری بادیگاردها از سوی هنرمندان نوعی اشتغال زایی است.
نظر شما