«مرتضی مکی» روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به حضور محمدجواد ظریف در محل برگزاری اجلاس سران کشورهای عضو گروه هفت کشور صنعتی (جی ۷) در شهر بیاریتز فرانسه، گفت: اینکه وزیر امور خارجه دو روز پس از دیدار با رئیسجمهوری فرانسه در کاخ الیزه برای بررسی آخرین وضعیت پیشنهادهای این کشور در مورد اجرای برجام و کاهش تنشها در منطقه، به محل برگزاری اجلاس سران کشورهای عضو گروه هفت رفته، نشان از دریافت سینگنالهای مثبت توسط مکرون از دیگران در این نشست است.
وی ادامه داد: اگر مکرون در رایزنیهایی که در اجلاس گروه هفت داشته، سیگنالهای مثبت را دریافت نمیکرد، ظریف به فرانسه نمیرفت و با مسئولان فرانسوی به گفتوگو نمینشست.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه ظریف در این دیدارها پیشنهادات فرانسویها را دریافت کرده و برای بررسیهای بیشتر به تهران منتقل کرده است، اظهار داشت: وزیر امور خارجه در سفر چند ساعته خود، ملاقات یا مذاکرهای با آمریکاییها نکرد چراکه ایران انجام هر گفتوگوی جدیدی را درباره اجرای برجام منوط به توقف تحریمهای اعمال شده آمریکا از زمان خروج از برجام کرده است.
مکی با اشاره به رایزنیهای امانوئل مکرون و دونالد ترامپ درباره ایران تصریح کرد: موضوعات مختلفی نظیر توافق آب و هوایی، اعمال تعرفههای سنگین بر کالاهای خارجی توسط آمریکا و جنگ تجاری ایالات متحده و چین در گروه هفت مورد بحث قرار گرفته اما ایران شاید مهمترین موضوع رایزنیها در نشست اخیر بوده است زیرا برجام اهمیت امنیتی بسیاری برای اروپاییها دارد. به همین خاطر، فرانسویها در طول دو ماه گذشته تلاشهای زیادی را درباره برجام کردهاند.
وی افزود: این تلاشها و رایزنیها برای به دست آوردن یک راه حل میانه در یک بازه زمانی کوتاه مدت برای کاهش تنشها میان ایران و آمریکا است چراکه دستیابی به یک توافق بلندمدت با توجه به طرح مسائلی نظیر موشکی و منطقهای از سوی آمریکا بعید به نظر میرسد.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره بسته پیشنهادی فرانسه هم خاطرنشان کرد: احتمالا در این بسته پیشنهادهایی نظیر تمدید معافیت صدور خرید نفت ایران برای برخی از کشورها و برگشت پول حاصل از فروش نفت مطرح است.
مکی با بیان اینکه احتمالا مکرون توانسته برخی از موافقتها را از ترامپ اخذ کند، ابراز داشت: احتمال اینکه رئیسجمهوری فرانسه توانسته باشد انعطافهایی را از همتای آمریکاییاش به دست آورده باشد، وجود دارد ولی همه چیز در ابهام است و در حالت تعلیق قرار دارد چون ترامپ فرد بسیار غیرقابل پیشبینی است و ممکن است تصمیماتش را در دقیقه ۹۰ اتخاذ یا تغییر دهد.
وی با بیان اینکه سکوت و عدم اظهارنظر ترامپ درباره سفر ظریف به بیارتیز فرانسه را سیگنال مثبتی حاکی از انعطاف وی در قبال ایران خواند و بیان کرد: اینکه ترامپ گفته است به هیچ کس نمایندگی نداده، به آن دلیل است که نمیخواهد به کسی کارتی بدهد و مکرون بهرهبردار و پیروز آن در کاهش تنش تهران و واشنگتن قلمداد شود، بلکه میخواهد تمام این موفقیت متعلق به خودش باشد. این یک مانور سیاسی است و سکوت و عدم اظهارنظرش هم یک سیگنال مثبت است.
نظر شما