۴ شهریور ۱۳۹۸، ۱۴:۵۳
کد خبرنگار: 2038
کد خبر: 83452284
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

سفر مجدد ظریف به فرانسه از نگاه رسانه های داخلی

۴ شهریور ۱۳۹۸، ۱۴:۵۳
کد خبر: 83452284
سفر مجدد ظریف به فرانسه از نگاه رسانه های داخلی

تهران- ایرنا- سفر مجدد وزیر امور خارجه کشورمان به شهر "بیاریتز" فرانسه به دعوت دولت این کشور و در حاشیه اجلاس سران گروه ۷ ، مورد توجه و بررسی رسانه های داخلی قرارگرفته است.

به گزارش گروه نشریات خبری؛‌  ظریف عصر یکشنبه به "بیاریتز" محل برگزاری نشست سران گروه هفت رفت و در آنجا با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه و "ژان ایو لودریان" وزیر خارجه آن کشور و نمایندگانی از آلمان و انگلیس ملاقات کرد.

«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در تشریح اهمیت سفر روز گذشته خود به فرانسه گفت: این سفر با دعوت وزیر خارجه این کشور و با هدف ادامه مشورت هایی بود که در هفته های گذشته میان روسای جمهوری دو ‌کشور صورت گرفته بود.

ظریف اظهار امیدواری کرد: این گفت و گوها برای اجرای تعهدات اروپایی ها در مورد برجام‌موثر باشد و اروپایی ها توان این را پیدا کنند که تعهدات خود را بتوانند در قالب برجام اجرایی کنند.

رسانه های اصلاح طلب به اهمیت سفر ظریف پرداخته و معتقدند: اگر توافقی میان آمریکا و فرانسه صورت نگرفته بود، مطمئنا این نیاز احساس نمی‌شد که محمدجواد ظریف به بیاریتز برود و مذاکراتی فوری برگزار شود اما برخی از رسانه های اصولگرا به انتقاد از این سفر پرداخته و به عنوان "سفر نابجای ظریف به فرانسه" یاد کرده اند.بررسی امروز دوشنبه 4 شهریور نشان می دهد که رسانه های منسوب به جریان اصلاح طلب براین باورندکه به احتمال فراوان سفر غیر‏منتظره ظریف به محل اجلاس سران جی هفت مربوط به گفت‏ و‏گوهایی در جهت کاهش تنش‌ها در منطقه است؛ چرا که تشدید این تنش‌ها به موازات تحرکات معنادار آمریکا در منطقه بسیار کشورهایی اروپایی را نگران کردهاست.

رسانه های اصلاح طلب بر این عقیده اند که سفر ظریف به بیارتس نقطه عطفی در رویارویی تحریمی امریکا با ایران است و شاید اروپاییان بتوانند دنباله این تلاش‌های مکرون را به نیویورک و سفر آقای روحانی و ظریف به سازمان ملل برای سخنرانی سالانه بکشانند، سفری که حداقل آقای مکرون امیدوار است تلاش‌های خود را در آن به ثمر بنشاند.

اهمیت سفر ظریف؛ واکنش رسانه های خارجی و واکنش ترامپ و مرکل به سفر ظریف از محورهای مورد بررسی این رسانه ها در جریان سفر ظریف به فرانسه است.

در مقابل رسانه های منسوب به جریان اصولگرا از دعوت رسمی فرانسه از وزیر امورخارجه کشورمان، به عنوان "تله‌گذاری آمریکا برای ظریف در پاریس" و "دعوت‌های بی‌سابقه" نام برده و آورده اند: دعوت یک مقام از کشورمان برای حضور در اجلاسی مانند اجلاس جی7، دعوتی در نوع خود منحصربه‌فرد است.

این رسانه ها در مطالب خود به محورهایی همچون انتقاد از سفر ظریف؛ سفر ظریف و گمانه زنی ها از میانجیگری فرانسه؛ اهمیت سفر ظریف و بازتاب سخنان ظریف پرداخته اند.

رسانه های اصلاح طلب

 اهمیت سفر ظریف

-روزنامه آرمان ملی در بخشی از مطلب خود نوشت: آنچه مشخص است آن است که اگر توافقی میان آمریکا و فرانسه صورت نگرفته بود، مطمئنا این نیاز احساس نمی‌شد که محمدجواد ظریف به بیاریتز برود و مذاکراتی فوری برگزار شود. رابرت مالی از مشاوران اوباما و رئیس فعلی گروه بین‌المللی بحران می‌گوید سفر ظریف به فرانسه احتمالا به این خاطر است که ترامپ واکنش مثبتی به پیشنهاد مکرون نشان داده که براساس آن آمریکا معافیت نفتی به خریداران نفت ایران می‌دهد و ایران هم به برجام متعهد می‌ماند. سخنان استیو منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا نیز احتمال موافقت ترامپ با پیشنهاد پاریس را تأیید می‌کند. او در خصوص سفر ناگهانی ظریف به فرانسه نوشت: «رئیس‌جمهور ترامپ پیش از این گفته است که اگر ایران بخواهد بنشیند و مذاکره کند، او برای این مذاکرات پیش‌شرطی نخواهد گذاشت». رابرت مالی مشاور سابق اوباما و رئیس فعلی گروه بین‌المللی بحران در توئیتر خود نوشت: ظریف بی‌دلیل به فرانسه نرفته است. واکنش مثبت ترامپ به برقراری مجدد معافیت ها،به نظر می‌رسد دلیل رفتن ظریف به فرانسه، واکنش مثبت ترامپ به پیشنهاد مکرون بوده باشد. مجموعه این اظهارات نشان می‌دهد که پیشنهاد فرانسه جدی است و با موافقت احتمالی ایران اجرایی خواهد شد، با این وجود هنوز هیچ کدام از مقامات رسمی اظهار نظری در خصوص محتوای بسته پیشنهادی فرانسه نداشته‌اند.

- در ستون سرمقاله روزنامه اعتماد یادداشتی با عنوان "سفر غیرمنتظره ظریف" به قلم "کوروش احمدی" منتشر شده است که در بخشی از آن می خوانیم:سفر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه به بیاریتز، شهر فرانسوی محل برگزاری نشست سران کشورهای عضو گروه 7، را باید امیدوارکننده‌ترین لحظه طی 15 ماه اخیر در ارتباط با حرکت در جهت حفظ برجام و کاهش تنش در روابط ایران و امریکا و جلوگیری از تشدید تنش بیشتر در منطقه خلیج فارس به‌شمار آورد.

به احتمال فراوان سفر غیر‏منتظره ظریف به محل اجلاس سران جی هفت مربوط به گفت‏ و‏گوهایی در جهت کاهش تنش‌ها در منطقه است؛ چرا که تشدید این تنش‌ها به موازات تحرکات معنادار آمریکا در منطقه بسیار کشورهایی اروپایی را نگران کرده و از سوی مقابل خطر فروپاشی نهایی برجام، سه قدرت این قاره را بر آن داشته تا حداقل در ازای گرفتن امتیازاتی از دونالد ترامپ، از افزایش چالش‌ها جلوگیری کنند. به همین منظور زمانی که اروپا تحت فشار ملموس قرار گرفته، سعی می‌کند تا با دست کشیدن از استاندارد دوگانه سابق، معادلات فعلی کاخ سفید را در قبال ایران تغییر دهد. یکی از مهم‏ترین این معادلات موضوع فروش نفت ایران و درآمدهای حاصل از آن است که می‌تواند در بن‏بست کنونی تا اندازه‌ای راهگشا باشد. به همین منظور به نظر می‌رسد برآیند این سفر نه در جهت اتفاقات غیر‏منتظره و شروع مذاکرات احتمالی بر سر برجام یا مسائل دیگر، بلکه در جهت کنترل و مهار اوضاع به خصوص از سوی طرف‌های اروپایی باشد. امری که در روزهای آینده مشخص می‌شود پاسخ مقامات کشورمان به این موضوع چه خواهد بود و در مقابل چه انتظاراتی از ایران در قبال معافیت‌های نفتی وجود خواهد داشت.

- روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان "ایران ،گروه 7 و تحریم" نوشت: به نظر می‌رسد موضوع برجام پس از تحریم‌های امریکا اینک در آستانه بررسی مجدد قرار گرفته است. در این حال برخی از صاحب‌نظران می‌گویند بعد از فشاری که امریکا در ماجرای جنگ تعرفه‌های چین متحمل می‌شود، طرف‌های اروپایی به این فکر افتاده‌اند که ترامپ را متوجه انتخابات آینده او بکنند که بدون دستاوردی بین‌المللی برگزار خواهد شد و ترامپ که در ماجرای کره شمالی دستاوردی نداشته است، با چین درگیر است، شاید متوجه اشتباه خود در تحریم ایران بشود و به گونه‌ای خود را از این ماجرا کنار بکشد. به هر حال هرچه که هست سفر ظریف به بیارتس نقطه عطفی در رویارویی تحریمی امریکا با ایران است و شاید اروپاییان بتوانند دنباله این تلاش‌های مکرون را به نیویورک و سفر آقای روحانی و ظریف به سازمان ملل برای سخنرانی سالانه بکشانند. سفری که حداقل آقای مکرون امیدوار است تلاش‌های خود را در آن به ثمر بنشاند.

- روزنامه اعتماد در بخشی از یادداشت منتشر شده در ستون سرمقاله خود آورده است: با توجه به‌ تلاش‌های مکرون طی دو ماه گذشته می‌توان امیدوار بود که پاسخ‌های ترامپ به ایده‌های مکرون دلیل اصلی سفر چندساعته ظریف به بیاریتز بوده است. این پاسخ‌ها باید به گونه‌ای بوده باشد که دلیلی منطقی برای امیدواری به ادامه کار در چارچوب ایده‌های مکرون را فراهم کرده باشد. مکرون و ترامپ روز شنبه به مدت دو ساعت با هم گفت‌وگو کردند که ظاهرا بخش مهمی از آن به ایران اختصاص داشته است. ایده‌ اصلی که مکرون مد نظر دارد و صبح یکشنبه در نشست سران به آن پرداخته، ظاهرا این است که در قبال لغو بخشی از تحریم نفتی امریکا علیه ایران، مقامات ایرانی بپذیرند تا گام‌های برداشته شده در جهت کاهش پایبندی به برجام را معکوس کنند و به بطور کامل به این توافق عمل نمایند. ... محافلی در اروپا همچنین تایید کرده‌اند که مکرون در شام شنبه شب نیز از انجام ماموریتی دیپلماتیک در ارتباط با بحران در روابط ایران و امریکا سخن گفته و آنجا نیز ترامپ مخالفتی با اقدام فرانسه نکرده است.شواهد موجود حاکی از آن است که اگر چه ترامپ با ایده مکرون مخالفت نکرده، اما خود را به آن متعهد نیز نکرده است. اظهارات ترامپ در گفت‌وگو با خبرنگاران، به‌ویژه آنجا که از اظهارنظر در مورد ابتکار فرانسه و پیام جی 7 برای ایران (خودداری از ساختن بمب اتمی و تخفیف تنش در خلیج فارس و لزوم انجام گفت‌وگو) خودداری کرد، به گونه‌ای است که این پیش‌فرض‌ها را رد نمی‌کند. عدم رد این ایده از سوی ترامپ از دید طرف فرانسوی می‌توانسته به این معنی باشد که راه برای مذاکره بیشتر و دقیق کردن طرح باز است و ظاهرا این علت دعوت وزیر خارجه فرانسه از ظریف برای عزیمت فوری به بیاریتز بوده است.

- روزنامه شرق در صفحه نخست خود به موضوع "سفر ناگهانی ظریف به مقر اجلاس جی‌7" پرداخت و به موضوع "توافق سران گروه 7 برای کاهش تنش و مذاکرات جدید با ایران" پرداخت و نوشت: اگرچه ایران عضو گروه 7 نیست، اما در اجلاس امسال این گروه از کشورهای بزرگ جهان، ایران و برجام به موضوع اصلی مذاکرات رهبران تبدیل شده است؛ مذاکراتی که به نظر می‌رسد، آنچنان نتیجه‌اش مهم بوده که حوالی عصر، خبر فرود هواپیمایی از تهران به بیاریتز در جنوب فرانسه و محل برگزاری نشست گروه 7، تمام رسانه‌ها را درنوردید. جمع‌بندی اغلب رسانه‌ای‌ها این بود که هواپیمای ایرانی، حامل جواد ظریف است، چون سابقه پروازهای اخیر این هواپیما، همان مقاصد هفته گذشته وزیر خارجه به مقصد چند کشور اروپایی بود.اندک‌زمانی بعد، این سفر از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه تأیید شد....با این اوصاف می‌توان چنین نتیجه گرفت که نتیجه این نشست مهم و برای ایران قابل‌توجه بوده است.

درحالی‌که چند روز پیش‌تر از آغاز اجلاس، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، به دعوت امانوئل مکرون به پاریس رفت تا در مورد نجات برجام گفت‌وگو کنند، حالا بعد از اولین دور نشست سران جی7 قرار بر این شده که مکرون پیام سران گروه ۷ را به ایران منتقل کند. اگرچه بار دیگر دونالد ترامپ ساعتی بعد از این نشست، این خبر را تکذیب کرد؛ درست شبیه آنچه دو هفته گذشته رخ داده بود و ترامپ تلاش‌های مکرون در مورد ایران را نپسندیده و اواسط مرداد در توییتی نوشته بود: «... ایران ناامیدانه خواهان گفت‌وگو با آمریکاست، اما سیگنال‌های مختلطی از طرف تمام کسانی دریافت می‌کند که خود را نماینده آمریکا می‌نامند، از جمله رئیس‌جمهور فرانسه. می‌دانم که امانوئل نیت خوبی دارد و مثل دیگران قصد خوبی دارد، اما هیچ‌کس نمی‌تواند به‌غیر از ایالات متحده برای آمریکا صحبت کند. هیچ‌کس دیگر حق چنین کاری را ندارد!»

 واکنش رسانه های خارجی

-"ناگهان ایران" عنوانی است که روزنامه اعتماد به تیتر نخست خود اختصاص داده است . در بخشی از این مطلب آمده است: به نوشته پایگاه خبری روزنامه لو فیگارو فرانسه، امانوئل مکرون، روز شنبه و در حین ناهار کاری که با دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا داشت به او خبر داده‌ بود که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در حاشیه اجلاس گروه 7 به فرانسه می‌آید، اما دونالد ترامپ در این مورد سکوت کرده و اظهارنظری انجام نداد. در برابر روزنامه واشنگتن‌پست نوشته است که هیچ ‌یک از رهبران گروه 7 از این سفر باخبر نبوده‌اند و این اقدام «به شکل محرمانه توسط دولت فرانسه پیگیری شده است.» یک مقام ارشد فرانسوی در گفت‌وگو با اسوشیتدپرس در پاسخ به این سوال که آیا کاخ سفید از سفر ظریف به بیاریتس خبر داشت، پاسخی نداد و گفت: «دولت فرانسه بر اساس شروط و برنامه‌های خودش کار می‌کند.» او با این حال تاکید کرد که چه در ناهار کاری روز شنبه ترامپ و مکرون و چه در شام مشترک سران گروه 7، موضوع ایران به شکل مفصل مورد مذاکره قرار گرفته است. دولت ایالات متحده امریکا محمدجواد ظریف را به تازگی در فهرست تحریم‌های خود قرار داده است و تعدادی از تندروترین مقام‌های ضدایرانی واشنگتن از جمله جان بولتون، مشاور امنیت ملی رییس‌جمهور، مایک پمپئو، وزیر خارجه و استیو منوچین، وزیر خزانه‌داری امریکا او را در این سفر همراهی می‌کنند. با این حال رسانه‌های نفس حضور ظریف در بیاریتس را موفقیت رییس‌جمهور فرانسه در کاهش تنش میان ایران و امریکا و زمینه‌ای برای پیشرفت مذاکرات میان 1+4 و ایران برای اجرای کامل مفاد برجام تفسیر می‌کنند.

- در گزارش منتشر شده در روزنامه آرمان می خوانیم: به نوشته فرانس 24 طی سفر ظریف به فرانسه مقرر شد که مسائل مطرح شده میان تهران و پاریس، توسط رئیس‌جمهور فرانسه برای دیگر رهبران «جی7» مطرح شود و پاریس به ایفای نقش میانجی میان ایران و آمریکا بپردازد. ورود غیر منتظره ظریف به فرانسه شوک خبری بود و بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های مجازی و خبری داشت. این در حالی است که مکرون رئیس جمهور فرانسه در تب و تاب کاهش تنش میان ایران و آمریکا است. امروز از گزارش‌هایی که از جی هفت رسید آمده بود: رهبران گروه 7 توافق کردند که امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و میزبان این نشست باید به ایران پیام بفرستد.

- به گزارش روزنامه آرمان ملی، رویترز در این باره به نقل از منابع خبری خود می‌نویسد: «ایران هرگونه مذاکره درباره برنامه‌ موشکی‌اش را به عنوان بخشی از پیشنهاد فرانسه رد کرده و خواستار بازگشت 700 هزار بشکه از نفت خام در روز به بازار جهانی و دسترسی آزاد به پول آن شده است». به نوشته رویترز دیپلمات‌های جمهوری اسلامی گفته‌اند که ایران به هیچ وجه بر سر حق خود در غنی‌سازی اورانیوم مذاکره نخواهد کرد. به نظر می‌رسد با توجه به مذاکرات اخیر، حصول توافقی جدید دور از انتظار نباشد. به گفته سخنگوی وزارت خارجه ایران محمدجواد ظریف شامگاه یکشنبه به تهران بازگشت و سپس عازم پکن شد تا با مقامات چین دیدار و گفت‌وگو داشته باشد.

 واکنش ترامپ و مرکل به سفر ظریف

- به گزارش روزنامه شرق: آسوشیتدپرس خبر داده که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، خبری را که درباره مأموریت امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، برای تحویل پیام به ایران منتشر شد، تکذیب کرد. ترامپ در پاسخ به سؤال خبرنگاران مبنی‌بر اینکه آیا او این پیام را پذیرفته است، گفت: نه، من دراین‌باره بحثی نداشته‌ام.سران کشورهای عضو گروه هفت این روزها در شهر بیاریتز فرانسه در حال برگزاری نشست هستند که گفته می‌شود ایران یکی از موضوعات اصلی مورد بحث میان آنهاست.

- به گزارش ایسنا مرکل صدراعظم آلمان روز یکشنبه درباره سفر ظریف به شهر برگزاری نشست گروه ۷ گفت: گفت‌وگوهای وزیر امور خارجه فرانسه با همتای ایرانی‌اش رویدادی موازی بوده و از سوی گروه ۷ صورت نگرفته است.

رسانه های اصولگرا

 انتقاد از سفر ظریف

- "سفر نابجای ظریف به فرانسه تشدید فشار به خیال‌گشایش" عنوانی است که روزنامه کیهان به سفر وزیر امورخارجه کشورمان اختصاص داد و نوشت: روز گذشته وزیر امور خارجه ایران در اقدامی‌تأمل‌برانگیز در سفری فوری و چند ساعته با هدف بررسی مجدد بسته فرانسوی عازم پاریس شد. این قبیل اقدامات نابجا، به خیال گشایش اقتصادی صورت می‌گیرد اما قطعا نتیجه‌ای جز تشدید گستاخی و فشار دشمن دربر نخواهد داشت.

- همچنین این روزنامه در مطلب دیگری که ستون اخبار ویژه خود منتشر کرد با استفاده از عنوان "تله‌گذاری آمریکا برای ظریف در پاریس" نوشت: سفر نابهنگام ظریف به پاریس در حاشیه نشست گروه 7، بازی در زمین آمریکاست.رسانه‌های ایرانی بعدازظهر دیروز با خبررسانی خبرگزاری‌ها و نشریات غربی غافلگیر شدند؛ مبنی بر اینکه محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران، همزمان با برگزاری نشست سران گروه هفت (آمریکا، کانادا، انگلیس، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن)، وارد پاریس شده و مذاکره کرده است.

- تارنمای مشرق نیوز نیز این مطلب روزنامه کیهان را منتشر کرده است.

سفر ظریف و گمانه زنی ها از میانجیگری فرانسه

"ظریف در «گپ» گروه هفت" عنوانی است که در روزنامه جوان منتشر شده است. به گزارش این روزنامه، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران عصر دیروز در سفری از قبل برنامه‌ریزی نشده به محل دیدار رهبران گروه هفت رفت، سفری که تداوم روند دیپلماتیکی است که امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه به‌رغم میل کاخ سفید برای میانجیگری پاریس آن را کلید زده است. دیروز از دونالد ترامپ درباره سفر وزیر خارجه ایران پرسش شد که البته او گفت: «نظری ندارم.»

-سرویس بین الملل جوان آنلاین نوشت: محمدجواد ظریف دیروز عصر به بیاریتز، محل اجلاس سران گروه هفت رفت و با «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه در حاشیه این نشست ملاقات کرد. سفر از پیش برنامه‌ریزی نشده ظریف به محل اجلاس سران گروه هفت به دعوت همتای فرانسوی او و در شرایطی انجام شده که او همین چند روز قبل، با امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور و همتای فرانسوی خود در پاریس درباره برجام ملاقات کرده بود. بحث‌ها درباره میانجیگری فرانسوی‌ها بین ایران و امریکا بیش از هر زمان دیگری شده، ولی نه ایران چنین میانجیگری را رسماً پذیرفته و نه ترامپ نقش فرانسه را به عنوان میانجی پذیرفته است.

 اهمیت سفر ظریف

روزنامه صبح در صفحه نخست خود با استفاده از میان تیتر "سفر مهم ظریف به پاریس" نوشت: فارغ از این تأیید و تکذیب‌ها در میان سران گروه هفت، عصر روز گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه یک فروند هواپیما از ایران، در پاریس، محل برگزاری اجلاس گروه هفت نشسته است. دقایقی پس از انتشار این خبر، سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در توییتی، ضمن تأیید این خبر اعلام کرد که سرنشین ویژه این هواپیما، ظریف، وزیر خارجه بوده است. موسوی در این‌باره نوشت: «به دعوت لودریان، وزیر خارجه فرانسه، دکتر ظریف برای ادامه رایزنی‌ها درخصوص ابتکارات اخیر میان روسای‌جمهور ایران و فرانسه وارد شهر «بیاریتز» محل برگزاری اجلاس سران گروه هفت شد». سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین این را هم تاکید کرد که هیچ گفت‌وگویی میان ایران و آمریکا در جریان این سفر صورت نخواهد گرفت.

"دعوت‌های بی‌سابقه" دیگر عنوان میان تیتر در این گزارش است که در ذیل آن آمده است: دعوت یک مقام از کشورمان برای حضور در اجلاسی مانند اجلاس جی7، دعوتی در نوع خود منحصربه‌فرد است. دعوت مقامات گروه هفت از ایران برای حضور در این اجلاس در حالی است که پیش از این و قبل از سفر شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن در خرداد سال جاری، در رسانه‌ها پیچید که مقام ژاپن قرار است به حسن روحانی، رییس‌جمهوری کشورمان، پیشنهاد حضور در اجلاس جی 20 را ارائه کند.

بازتاب سخنان ظریف

به گزارش صراط نیوز، ظریف جزئیات سفر دوم خود به فرانسه را تشریح کرد. وزیر امور خارجه، گفت: سفر به بیاریتز با دعوت وزیر خارجه فرانسه برای ادامه مشورت‌هایی بود که در هفته‌های گذشته بین روسای جمهور ایران و فرانسه صورت گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha