«ابوالقاسم هاشمی» امروز سه شنبه در نشستی خبری با بیان این مطلب ادامه داد: خصوصیسازی که در سالهای گذشته انجام شده مشکلاتی ایجاد کرده و با توجه به این شرایط، واقعیت این است که روانسازی در محیط کسب و کار باید توسط دولت انجام شود که از جمله آن میتوان به رگولاتوری و تنظیم نظام سیاستگذاری اشاره کرد.
وی با اشاره به اینکه این موضوعات یک شبه انجام نمیشود و نیازمند بستر اقتصادی است، افزود: بخش خصوصی هنوز میداندار قصیه نیست و این در حالی است که باید برنامههای بلندمدت داشته باشیم. هاشمی تاکید کرد: امیدواریم فساد در فروش نفت در دوره قبلی تحریمها، بهانهای برای ممانعت حضور بخش خصوصی نشود.
وی ادامه داد: فروش نفت در بورس کوتاه مدت نیست و نیاز به برنامهریزی دارد تا در جهت منافع ملی کشور محقق شود.
مازاد 15 میلیون تنی وکیوم باتوم در کشور
«وحید شیخی» عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی نیز در این نشست خبری با اشاره به اینکه فضای امید در کشور شکل گرفته، ادامه داد: نباید فشار یکسال گذشته را نادیده بگیریم و لازم است بررسی شود چرا با یک فشار بیرونی با مشکل مواجه میشویم تا در زمان رونق و یا رکود بتوانیم کار را پیش ببریم.
وی با بیان اینکه نیاز اتحادیهها آمار و ارقام دقیق است تا بتوانند تحلیل ارایه داده و از مشکل عبور کنند، گفت: البته اکنون با مشکل کمبود نقدینگی نیز در کشور روبروییم.
شیخی افزود: با توجه به قوانین بینالمللی دریایی، از ابتدای سال 2020، امکان تردد کشتیها با سوخت بالای 3.5 درصد سولفور متوقف میشود که این باعث ایجاد مازاد وکیوم باتوم در کشور خواهد شد و میتوان از این فرصت برای تولید قیر بیشتر استفاده کرد.
وی تاکید کرد: سالانه 22 میلیون تن وکیم باتوم در کشور تولید میشود و این در شرایطی است که ظرفیت تولید قیر 7 میلیون تن در سال است که نشان میدهد 15 میلیون تن مازاد وکیوم باتوم وجود دارد و لازم است برنامهریزی برای گسترش صادرات و مصرف داخل قیر داشته باشیم.
این عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی به 4.5 میلیون تن قیر در نظر گرفته شده توسط مجلس برای ایجاد راههای روستایی اشاره کرد و ادامه داد: اگر به جای تهاتر، اعتبار ریالی برای خرید قیر در نظر گرفته شود میتواند جلوی فساد بیشتر را بگیرد.
وی افزود: شرایطی که در این سالها وجود داشته هر سال اصلاح شده و باورم بر این است که سال 97 این ساختار مطلوب بود و این اقدامات، تعهدات ریالی دولت را کاهش میدهد.
شیخی گفت: هزینههایی که به تولیدکننده و صادرکننده تحمیل میشود تنها توسط بخش پاییندستی قابل تحمل نیست زیرا توقف کالا در بنادر و تعیین اسناد، هزینههایی را به صادرکننده تحمیل میکند که در شرایط جنگ اقتصادی باید توسط دولت پذیرفته شود.
وی ادامه داد: فرمولهای تعیین قیمت خوراک به روز شود تا با توجه به شرایط کشور، ریسک تولیدکننده و صادرکننده را کم کنیم و وضعیت پالایشگاهها نیز بهتر شود.
مشکلات عرضه فرآوردههای نفتی در بورس
«صدیقه سعیدی» عضو دیگر هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی با اشاره به اینکه فروش فرآوردههای نفتی در بورس، بازار را شفاف میکند، ادامه داد: اما در شرایط تحریم اینکار باعث افزایش هزینه صادرات میشود زیرا محموله به نام ایران ثبت شده و برای فروش به مشتریان باید تمام اسناد و مدارک را تعویض کنیم.
وی تاکید کرد: البته این مشکل برای صادرات فرآوردههای نفتی به کشورهای همسایه وجود ندارد اما برای صادرات به مقاصد دورتر مدارک تعویض میشود و هزینهها بالا میرود.
سعیدی ادامه داد: قیمت نفت و دلار بر قیمت فراوردههای نفتی تاثیرگذار است بنابراین اگرچه قیمت نفت پایین آمده اما نوسانات قیمت دلار در داخل کشور مشکلساز بوده است از همین رو نمیتوانیم قیمتها را ثابت نگه داریم و امکان صادرات وجود ندارد.
وی تاکید کرد: باید باور کنیم تحریمها در صادرات اثر داشته و حتی از حضور ایرانیها در کنفرانسهای بینالمللی جلوگیری میکنند.
صادرات فرآوردههای نفتی ادامهدار است
همچنین «فرزان گلچین» عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی در این نشست با بیان اینکه هدف ما این است تا کالایی تولید و صادر کنیم که ارزش افزوده بالایی داشته باشد، گفت: قطعا مشکلات بازاریابی در آینده با توجه به ذایقه مصرف ایجاد خواهد شد و فروش محصول با ارزش بالا را با مشکل مواجه میکند.
وی با بیان اینکه در صادرات فرآوردههای نفتی مشکلی وجود ندارد،ادامه داد: اکنون مشکل صادرات نفت خام است چون ما فراوردهها را به هر نحوی صادر کردهایم.
گلچین تاکید کرد: البته در نقل و انتقالات ارزی و تعاملات شفاف و رسمی، مشکلاتی وجود دارد که مانند سد محکمی در برابر تجارت خارجی قرار گرفته است.
به گفته گلچین، صادرات فرآوردههای نفتی از آن جهت ادامهدار است که بازار مصرف مباحث تخصصی دارد و در میان مدت، فروش فراورده به مشکل بر نمیخورد.
وی مقاصد صادراتی فرآورده های نفتی را عراق، افعانستان و پاکستان عنوان کرد و گفت: صادرات با واسطه به امارات نیز در جریان است و بخشی از فرآوردههای نفتی ایران نیز به چین، هند و مالزی صادر میشود.
این عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی ادامه داد: با تغییرات قیمت نفت و اختلافات قیمت ارز در داخل کشور به سختی توانستهایم بازارهای سنتی خود را حفظ کنیم.
وی یکی از مشکلات تولیدکنندگان و صادرکنندگان را عدم برخورداری از اعتبارات و تسهیلات یکسان دانست و گفت: اگر صرفا یک امکان را در اختیار یک گروه خاص قرار دهیم نابرابری در اقتصاد ایجاد میشود.
نظر شما