در گزیده ای از یادداشت روزنامه آرمان ملی به قلم داریوش قنبری استاد دانشگاه، آورده است: آنچهاز رویدادهای اخیر مشخص است، تحرکاتی به منظور خروج از بن بست فعلی است که توسط طرفهای دیگر آغاز شدهاست. ژاپنیها به ایران آمدند و فرانسویها هم با توجه بهاولتیماتومی که ایران برای کاهش تعهدات برجام در نظر گرفت، یکسری اقدامات با همکاری کشورهای اروپایی انجام دادند تا ایران تعهدات برجامی خودرا کاهش ندهد. باتوجه به اینکه ایران تاکید کرده بود تعهدات خود در برجام را کاهش میدهد، اروپاییها هم یکسری اقدامات انجام دادند و در نهایت گفتوگوی تلفنی ۱۰۰ دقیقهای بین روسای جمهور ایران و فرانسه صورت گرفت.
بعداز آن در حاشیه اجلاس گروه هفت در زمانی که این اجلاس در حال انجام بود وزیر خارجه کشورمان به محل اجلاس سفر کرد. همه این رویدادها نشان میدهد که تحرکات دیپلماتیک از هر دو طرف در حال انجاماست تا بنبستی که درارتباط با برجام بهوجود آمده و آمریکاییها آن را بهوجود آوردهاند به نوعی حل شود. اما بعید بهنظر میرسد کهایران بخواهد از مواضع خودش عقب نشینی کند. آنچه هست، مقامات ارشد کشورمان مذاکره باآمریکا را طی ماههای گذشته ممنوع اعلام کردند و هرگونه مذاکرهای باآمریکاییها را بهخاطر اینکه بدعهدی کردند و بهتعهداتشان عمل نکردند، منتفی دانستند.
اینکه مقامات ارشد کشورمان اعلام کردند هرگونه مذاکره با آمریکا ممنوع است بهاین دلیل است کهآمریکاییها به نتیجه مذاکرات صورت گرفته که به برجام منتهی شد، پایبند نبودند و بههمین دلیل ایران این موضع را اتخاذ کرد که اساسا وارد صحبت و گفتوگو با آمریکا نشود. اینامر حکایت از نوعی سوءظن داشت که بهخاطر اجتناب آمریکاییها از توجه بهوعدهها و تعهداتی بود که در گذشته داده بودند. اکنون اگر صحبتی در ارتباط با بازگشت به مذاکرات مطرح میشود، شاید بهنوعی دریافت سیگنالهایی باشد کهآمریکاییها قصد بازگشت به تعهدات برجام رادارند. تنها در این صورت است که احتمال میدهم ایران بخواهد مذاکرهای داشته باشد. اما اگر قرار براین باشد که مذاکره اهرم فشاری از طرف آمریکا بر کشورمان باشد، از ابتدا بههیچ وجه مدنظر جمهوریاسلامی نبوده و به نتیجه نخواهد رسید. در واقع اگر آمریکاییها کوتاه آمده و به نوعی به تعهداتشان برگردند و نظر ایران را جلب کنند در این صورت احتمال اینکه مقامات کشورمان وارد مذاکره شوند، وجود دارد.
نظر شما